1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Erste elemzői szerint annak ellenére sem lesz mélyebb recesszió, hogy a világgazdasági növekedés tovább lassul és a kockázatok sem múltak még el az államadósság-válság miatt. Hasonló képet mutatnak a feltörekvő piacok, hiszen ott is a növekedés lassulására kell számítani. Az elemzés szerint biztató ugyanakkor, hogy ismét jelentős javulást mutatnak a főbb indexek, valamint a fogyasztói bizalom.

Fritz Mostböck, az Erste Group kutatási osztályának vezetője úgy véli, hogy „a kockázati környezet jelentősen javult 2012 első negyedévében. Az euróövezetben már megjelentek a gazdaság stabilizálódására utaló első jelek, de még nem kapcsolnánk ki a vészcsengőt. Az adósságválság továbbra is jelentős probléma marad. Az adósságválság miatt a benchmark kötvényhozamok alacsony szinten maradnak, a világ tőkepiacai és az arany továbbra is vonzó befektetésnek számít. Továbbra is szelektív befektetési stratégiát javaslunk. Mindent összevetve akadnak lehetőségek egyes részvénypiacokon, pl. az Egyesült Államokban, Kelet-Közép-Európában és a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) egy részén, valamint bizonyos szektorokban és eszközosztályokban, például az arany piacán.”

Az Erste Group álláspontja szerint míg az amerikai gazdaság növekedési üteme továbbra is gyorsul, óvatos stabilizációs lépések történnek az euróövezetben. A fogyasztói bizalom ismét emelkedett, a vezető mutatók vegyes képet festenek. Az euróövezet központi országai a várakozások szerint hamarosan megteszik az első lépéseket a kilábalás felé vezető úton. Spanyolországban és Olaszországban ez kicsit tovább fog tartani, mivel a munkanélküliség mindkét országban emelkedik még. Az elemzés szerint az összes tényező közül az adósságválság az, ami hosszú időn át a legnagyobb visszahúzó erőt jelenti Európa számára. Szerintük az euróövezet enyhe recessziója után ismét pozitív növekedés következhet 2013-ban.

Az infláció nem csökkent a várt ütemben, így az idei esztendőben 2,4 százalékos éves átlag várható. Az Európai Központi Bank nagyszabású likviditás-bővítési lépése talán többet is elért a kamatcsökkentésénél: a pénzpiacokon – és az adósságválsággal kapcsolatban is – valamelyest tompult a feszültség. Ugyanakkor egyelőre még nem mutatkoznak olyan jelek, amelyek azt sugallnák, hogy az enyhülés tartós lesz. Az eurózóna kamatszínvonalával kapcsolatban elmondható, hogy az irányadó refinanszírozási kamatláb 1 százalékon marad, hiszen jelenleg nem tervezik ennek megváltoztatását. Az Egyesült Államok szintén kitart a nulla százalékos kamat mellett.

Az Erste várakozásai a fontosabb eszközökkel kapcsolatban

Kötvénypiacok

Az Erste tanulmánya szerint az EKB által biztosított likviditás az első negyedév meghatározó tényezőjének bizonyult: a pénzpiaci kamatok visszaestek, mintha csak kamatvágás történt volna. Az Európai Központi Bank várhatóan továbbra is biztosítja a likviditást és hosszú időn át alacsony szinten bebetonozva tartja a kamatokat. A német hozamok ennélfogva elvileg csak nagyon szerény mértékben emelkednek majd az év folyamán. Az államkötvények terén a javuló gazdasági növekedés az elemzés szerint ellentétben áll az amerikai FED által meghatározott kamat rendkívül alacsony mértékével. Az adósságválság központi kérdés marad, és az irányadó államkötvények hozamemelkedése ellen játszik.

Euró kontra dollár – melyik az erősebb?

Az EKB-tól származó likviditás az Erste Group elemzői szerint meglepően erőteljes hatással járt az adósságválságra és ebből az euró is profitált. Ennek ellenére az euró fair értéke 1,27 dollár marad. – „Az izmosabb amerikai növekedési kilátások szintén abba az irányba mutatnak, hogy az év folyamán erősödni fog a dollár” – jósolja Mildred Hager, az Erste Group makrogazdasági elemzője. Ebben az összefüggésben továbbra is az eurózóna adósságválságának újjáéledése jelenti a legfőbb kockázatot.

Az arany még most is fényesen csillog

A nemesfém határozottan pozitív tendenciát mutatott 2012 első negyedévében, hiszen 7 százalékkal emelkedett az ára. Az elemzés szerint a 2011 őszén kezdődött korrekció nagyrészt már lecsengett. Semmi változás nem történt a hosszú távú felívelés folytatását aláhúzó alapvető tényezőkben. Meglátásunk szerint a központi kérdés az effektív kamat, ami az Egyesült Államokban és az euróövezetben is negatív marad jó ideig.

Tőkepiacok – emelkedő trend

Hans Engel, az Erste Group nemzetközi részvénystratégája szerint a globális részvények zöme stabil kétszámjegyű teljesítményt nyújtott az idei esztendőben – jelentette ki Habár a befektetői hangulat javult, az elemző még nem tapasztalt olyan jeleket, amelyek megerősítenék a fenntartható emelkedést. Engel szerint  „Az első negyedévben sovány forgalmat tapasztalhattunk a tőzsdéken. Azzal számolunk, hogy az év közepéig enyhén emelkedő piacokkal találkozunk, de vérbeli ralira nem számítunk”.

Az elemzés szerint az MSCI World Index pillanatnyilag közel 2,8 százalékos osztalékhozamot mutat 14-es P/R ráta mellett. A részvények még most is vonzóbbak, mint a kötvények, kiváltképp a globálisan diverzifikált bevételből profitáló multinacionális vállalatok papírjai keresettebbek. A fejlett piacok államkötvényei általában messze a részvények osztalékhozama alatt maradó megtérülést ígérnek. Ennek megfelelően a részvények szintén viszonylag jól bebiztosítottak a lefelé mutató kockázatok ellen. Ez a megállapítás különösen igaz az amerikai részvényekre, ugyanis a tengerentúli kosarakban kisebb súllyal szerepelnek a pénzügyi papírok, mint Európában.

A legtöbb piac jelenleg felfelé ívelő szakaszban van, habár a mérték eltérő. Például az S&P 500 grafikonján sokkal pozitívabb trend mutatkozik, mint a European DJ Stoxx Index esetében. Az Erste elemzői szerint az első negyedévben tapasztalt átlag feletti emelkedés után a részvénypiacok várhatóan lelassulnak. Az amerikai részvények tovább menetelnek, de az európai indexek megszenvedik a pénzügyi részvények nagyobb súlyát, és éppen ezért vélhetően enyhén negatív teljesítményt mutatnak a negyedév során. A BRIC-államok közül Brazília és Oroszország a kedvencünk. Mindent összevetve azzal számolunk, hogy az MSCI globális részvényindex szerény mértékben, 5 százalékkal lép feljebb.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
Részvény / Deviza / Áru Spekulánsok tették tönkre a hangulatot kedden
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:01
A szokásosnál kisebb forgalomban vegyesen teljesítettek a magyar bluechipek kedden.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan alakul a forintárfolyam nyaralás előtt?
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 09:01
A közelmúltban is számos tényező mozgatta a kurzust, és a héten is várható fontos kamatdöntés.
Részvény / Deviza / Áru Az euróárfolyamot látva kimegy az álom a szeméből!
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 07:33
Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Potyogni fognak a könnyei, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 18:27
Nagyot gyengült a forint az európai parlamenti választások másnapján.
Részvény / Deviza / Áru A választás másnapján Magyar Péter a tőzsdén is nagy sikert aratott
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX történelmi rekordot döntött.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG