<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Erste elemzői szerint annak ellenére sem lesz mélyebb recesszió, hogy a világgazdasági növekedés tovább lassul és a kockázatok sem múltak még el az államadósság-válság miatt. Hasonló képet mutatnak a feltörekvő piacok, hiszen ott is a növekedés lassulására kell számítani. Az elemzés szerint biztató ugyanakkor, hogy ismét jelentős javulást mutatnak a főbb indexek, valamint a fogyasztói bizalom.

Fritz Mostböck, az Erste Group kutatási osztályának vezetője úgy véli, hogy „a kockázati környezet jelentősen javult 2012 első negyedévében. Az euróövezetben már megjelentek a gazdaság stabilizálódására utaló első jelek, de még nem kapcsolnánk ki a vészcsengőt. Az adósságválság továbbra is jelentős probléma marad. Az adósságválság miatt a benchmark kötvényhozamok alacsony szinten maradnak, a világ tőkepiacai és az arany továbbra is vonzó befektetésnek számít. Továbbra is szelektív befektetési stratégiát javaslunk. Mindent összevetve akadnak lehetőségek egyes részvénypiacokon, pl. az Egyesült Államokban, Kelet-Közép-Európában és a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) egy részén, valamint bizonyos szektorokban és eszközosztályokban, például az arany piacán.”

Az Erste Group álláspontja szerint míg az amerikai gazdaság növekedési üteme továbbra is gyorsul, óvatos stabilizációs lépések történnek az euróövezetben. A fogyasztói bizalom ismét emelkedett, a vezető mutatók vegyes képet festenek. Az euróövezet központi országai a várakozások szerint hamarosan megteszik az első lépéseket a kilábalás felé vezető úton. Spanyolországban és Olaszországban ez kicsit tovább fog tartani, mivel a munkanélküliség mindkét országban emelkedik még. Az elemzés szerint az összes tényező közül az adósságválság az, ami hosszú időn át a legnagyobb visszahúzó erőt jelenti Európa számára. Szerintük az euróövezet enyhe recessziója után ismét pozitív növekedés következhet 2013-ban.

Az infláció nem csökkent a várt ütemben, így az idei esztendőben 2,4 százalékos éves átlag várható. Az Európai Központi Bank nagyszabású likviditás-bővítési lépése talán többet is elért a kamatcsökkentésénél: a pénzpiacokon – és az adósságválsággal kapcsolatban is – valamelyest tompult a feszültség. Ugyanakkor egyelőre még nem mutatkoznak olyan jelek, amelyek azt sugallnák, hogy az enyhülés tartós lesz. Az eurózóna kamatszínvonalával kapcsolatban elmondható, hogy az irányadó refinanszírozási kamatláb 1 százalékon marad, hiszen jelenleg nem tervezik ennek megváltoztatását. Az Egyesült Államok szintén kitart a nulla százalékos kamat mellett.

Az Erste várakozásai a fontosabb eszközökkel kapcsolatban

Kötvénypiacok

Az Erste tanulmánya szerint az EKB által biztosított likviditás az első negyedév meghatározó tényezőjének bizonyult: a pénzpiaci kamatok visszaestek, mintha csak kamatvágás történt volna. Az Európai Központi Bank várhatóan továbbra is biztosítja a likviditást és hosszú időn át alacsony szinten bebetonozva tartja a kamatokat. A német hozamok ennélfogva elvileg csak nagyon szerény mértékben emelkednek majd az év folyamán. Az államkötvények terén a javuló gazdasági növekedés az elemzés szerint ellentétben áll az amerikai FED által meghatározott kamat rendkívül alacsony mértékével. Az adósságválság központi kérdés marad, és az irányadó államkötvények hozamemelkedése ellen játszik.

Euró kontra dollár – melyik az erősebb?

Az EKB-tól származó likviditás az Erste Group elemzői szerint meglepően erőteljes hatással járt az adósságválságra és ebből az euró is profitált. Ennek ellenére az euró fair értéke 1,27 dollár marad. – „Az izmosabb amerikai növekedési kilátások szintén abba az irányba mutatnak, hogy az év folyamán erősödni fog a dollár” – jósolja Mildred Hager, az Erste Group makrogazdasági elemzője. Ebben az összefüggésben továbbra is az eurózóna adósságválságának újjáéledése jelenti a legfőbb kockázatot.

Az arany még most is fényesen csillog

A nemesfém határozottan pozitív tendenciát mutatott 2012 első negyedévében, hiszen 7 százalékkal emelkedett az ára. Az elemzés szerint a 2011 őszén kezdődött korrekció nagyrészt már lecsengett. Semmi változás nem történt a hosszú távú felívelés folytatását aláhúzó alapvető tényezőkben. Meglátásunk szerint a központi kérdés az effektív kamat, ami az Egyesült Államokban és az euróövezetben is negatív marad jó ideig.

Tőkepiacok – emelkedő trend

Hans Engel, az Erste Group nemzetközi részvénystratégája szerint a globális részvények zöme stabil kétszámjegyű teljesítményt nyújtott az idei esztendőben – jelentette ki Habár a befektetői hangulat javult, az elemző még nem tapasztalt olyan jeleket, amelyek megerősítenék a fenntartható emelkedést. Engel szerint  „Az első negyedévben sovány forgalmat tapasztalhattunk a tőzsdéken. Azzal számolunk, hogy az év közepéig enyhén emelkedő piacokkal találkozunk, de vérbeli ralira nem számítunk”.

Az elemzés szerint az MSCI World Index pillanatnyilag közel 2,8 százalékos osztalékhozamot mutat 14-es P/R ráta mellett. A részvények még most is vonzóbbak, mint a kötvények, kiváltképp a globálisan diverzifikált bevételből profitáló multinacionális vállalatok papírjai keresettebbek. A fejlett piacok államkötvényei általában messze a részvények osztalékhozama alatt maradó megtérülést ígérnek. Ennek megfelelően a részvények szintén viszonylag jól bebiztosítottak a lefelé mutató kockázatok ellen. Ez a megállapítás különösen igaz az amerikai részvényekre, ugyanis a tengerentúli kosarakban kisebb súllyal szerepelnek a pénzügyi papírok, mint Európában.

A legtöbb piac jelenleg felfelé ívelő szakaszban van, habár a mérték eltérő. Például az S&P 500 grafikonján sokkal pozitívabb trend mutatkozik, mint a European DJ Stoxx Index esetében. Az Erste elemzői szerint az első negyedévben tapasztalt átlag feletti emelkedés után a részvénypiacok várhatóan lelassulnak. Az amerikai részvények tovább menetelnek, de az európai indexek megszenvedik a pénzügyi részvények nagyobb súlyát, és éppen ezért vélhetően enyhén negatív teljesítményt mutatnak a negyedév során. A BRIC-államok közül Brazília és Oroszország a kedvencünk. Mindent összevetve azzal számolunk, hogy az MSCI globális részvényindex szerény mértékben, 5 százalékkal lép feljebb.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10815 10720 10895 +0,14% 0 0 3 735 022 610 Ft 2022-11-28 17:14:59
MOL 2720 2720 2770 -1,73% 0 0 1 573 256 770 Ft 2022-11-28 17:14:27
MTELEKOM 335 329 335 +1,67% 0 0 82 946 862 Ft 2022-11-28 17:05:11
RICHTER 8340 8270 8450 +0,30% 0 0 2 428 707 920 Ft 2022-11-28 17:05:01
OPUS 130 130 134 -1,21% 0 0 49 447 953 Ft 2022-11-28 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG