<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 

Alig van két éve, hogy Abij Ahmad etióp miniszterelnök átvette a Nobel-békedíjat. Ehhez képest 10 hónapja már egy brutális polgárháborút vezényel hazájában, amelyet nemrég így jellemzett: „országunkból el kell távolítani a gyomokat.” Nos ez idáig a polgárháborúnak – amelyet etnikai tisztogatás, szexuális erőszak és ember által indukált éhínség jellemez - mintegy 50 ezer halálos áldozata van és 2 millióan menekültek el otthonukból.

Az etióp kormányerők tíz hónapja azzal a céllal indították offenzívájukat - amihez idővel a korábbi ellenség, Eritrea is csatlakozott az oldalukon -, hogy elkergessék a tartományt uraló Tigráji Népi Felszabadítási Frontot (TPLF). A TPLF és az etióp miniszterelnök között azután romlott meg a viszony, hogy az utóbbi megpróbálta átalakítani az etnikai alapon szerveződő etióp szövetségi rendszert. Ennek érdekében saját népcsoportjához, az „oromókhoz” tartozó katonákat nevezett ki a tigrayi katonai támaszpontok élére, amire válaszul a TPLF megszállta azokat. Formálisan ez utóbbi adott indokot a kormányerők inváziójára, mely mostanra kudarcba fulladt.

Az Afrikai Unió látványos kudarca

Sem az Afrikai Unió (amelynek a központja az etióp fővárosban található), sem az ENSz vezető hatalmai nem akadályozták meg a polgárháború kitörését és az azt követő háborús bűntetteket. Afrika legautokratább kormányzatai pontosan érzékelik, hogy az Afrikai Unió (AU) fogatlan oroszlán, az egyre terjeszkedő Kína pedig nem avatkozik be a „szuverén” országok közállapotaiba.

Út Etiópiában (Fotó: Pixabay)Út Etiópiában (Fotó: Pixabay)

Az AU meghunyászkodott Etiópia ereje előtt (a szubszaharai térség második legnépesebb állama és negyedik legnagyobb gazdasága) és önállóságát aláásta a kínai támogatás (amely finanszírozta az AU új székházának felépítését Addisz-Abebában). Ennek is köszönhető, hogy az AU a mai napig nem indított érdemi vizsgálatot a háborús bűnök ügyében, nem biztosított humanitárius hozzáférést az érintett régiókba és nem fenyegette következményekkel sem az etióp miniszterelnököt, sem háborús kollaboránsát, az eritreai diktátort.

Az AU politikai impotenciája megmutatkozott az elmúlt időszakban az egész kontinensen. Mindeközben kisebb regionális csoportosulások érzékelhető eredményeket értek el, mint például a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének gyors reakciója a tavalyi katonai puccsra Maliban.

Dezintegrációs trendek

Afrika nagy államainak szétesése azonban nagyobb kihívást jelent. Nigéria és Etiópia is most óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik. Etiópia belső dezintegrációja harmonikusan illeszkedik Kelet-Afrika hasonló szétesési folyamataihoz is, amely évek óta látható Szudánban, Dél-Szudánban és Szomáliában.

Évtizedekre el fogja dönteni a kontinens biztonsági helyzetét, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. Az elmúlt időszak katonai puccsai Nyugat-Afrikában (Malitól kezdve Csádon át Guineáig) kiemelik a közös fellépés fontosságát ezen trend feltartóztatására.

Kína biznisze

Kína tölti be jelenleg Etiópia legnagyobb kereskedelmi partnerének és befektetőjének szerepét, ezzel megnövelve az ország ellenállóképességét a nyugati politikai nyomással szemben. Kína egyben Etiópia külső adósságának több, mint a felét is kézben tartja. 2000 óta Peking 13,7 milliárd dollár kölcsönt nyújtott Addisz-Abebának. 

A polgárháború kitörése óta a kínai diplomaták folyamatosan támogatásukról biztosítják Etiópia „szuverenitását” és elutasítják a nyugati beavatkozási kísérleteket az emberi jog örve alatt. Ezzel az érveléssel akadályozta meg Peking márciusban az ENSz Biztonsági Tanácsának ülésén azt a határozat-tervezetet, amely az erőszak befejezésére szólított fel.

Amerikai szankciók, orosz katonai megállapodás

Az Egyesült Államok esetében Donald Trump először a kivárásra játszott, de Joe Biden kormányzata gyorsan elítélte a tigráji atrocitásokat.  Az új amerikai adminisztráció viza korlátozásokat és a gazdasági támogatások visszavágását jelentette be az etióp kormánnyal szemben.

Májusban aztán Abij miniszterelnök támogatói körében Amerika-ellenes tüntetést tartott a fővárosban, elítélve Biden elnököt. A Washington és Addisz-Abeba közötti kapcsolatokat tovább terheli az a tény, hogy két hónapja Etiópia katonai megállapodást kötött Oroszországgal.

A tíz hónapja indított etióp kampány rendkívüli humanitárius katasztrófával fenyeget, az ENSz becslése szerint ötmillióan szorulnak azonnali élelmiszersegélyre a térségben, 350 ezer embert pedig konkrétan éhínség fenyeget.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
Makro / Külgazdaság “Mondj le, Hszi Csin-ping!” – áll a bál Kínában a Covid-szigor miatt
Wéber Balázs | 2022. november 27. 12:32
A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.
Makro / Külgazdaság Hátborzongató tervet jelentett be Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 10:31
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton kijelentette, hogy országa "végső célja" a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG