<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi napok súlyos katonai összecsapása feszült regionális környezetben robbant ki. Etiópia belső dezintegrációja harmonikusan illeszkedik Kelet-Afrika hasonló szétesési folyamataihoz. Káncz Csaba jegyzete.

Múlt szerdán Abij Ahmed etióp miniszterelnök légicsapásokat rendelt el az ország északi, félautonóm tartománya – Tigráj – ellen. Egyben féléves rendkívüli állapotot rendelt el a 6 millió lakosú tartományban.  

Etiópia fővárosa, Addisz Abeba. Fotó: depositphotos.com
Etiópia fővárosa, Addisz Abeba. Fotó: depositphotos.com

Mivel az eritreai háború örökségeként az ország hadseregének fele az etnikailag elkülönült Tigrájban állomásozik, a katonai hírszerzési múlttal rendelkező miniszterelnök nem számíthat sétagaloppra. A politikai felfordulás biztos jeleként vasárnap Abij elbocsátotta a hadsereg főparacsnokát, a hírszerzés főnökét és a külügyminisztert.

Szépen indult

A miniszterelnököt tavaly decemberben Nobel-békedíjjal jutalmazták a 2018-as teljesítményéért, amikor kiegyezést ért el a nemzetiségek között, szabadon bocsátotta a politikai foglyokat, feloldotta a pártok alapítására kivetett tilalmat és békeszerződést kötött Eritreával. Mialatt a külföld még ünnepelt, a szakértők már egy biztonsági vákuumra figyelmeztettek, amelybe dinamikusan törtek be az etnikai alapon szerveződött milíciák. A tigráji elit ugyanakkor nem bocsátotta meg az új vezetésnek, hogy kiszorították régi hatalmi pozícióiból.

Az idén augusztusra kitűzött általános választást a Covid-19 járvány miatt a központi kormány lefújta. A tigrájok azonban ennek ellenére megtartották a szavazást, és miután az addisz-abebai törvényhozás ezt illegitimnek nyilvánította, megszakították a kapcsolatukat a központi kormányzattal.   

Feszült regionális környezet

116 millió lakosával Etiópia a második legnépesebb ország Afrikában, amely az elmúlt két évtizedben a világon a harmadik legmagasabb ütemű GDP-növekedést mutatta fel. Az országban mintegy 80 etnikai csoport él, és a mostani összetűzés nemcsak az ország szétesésével, hanem Kelet-Afrika destabilizációjával is fenyeget. A tigráji etno-nacionalista katonai mozgalom 1975-ben jelent meg először és 1991-ben komoly szerepe volt a szovjetek által támogatott rezsim megbuktatásában.  

Az utóbbi napok katonai krízise feszült regionális környezetben robbant ki, ugyanis az Egyiptom, Szudán és Etiópia közötti tárgyalásokon évek óta nincs áttörés a Nílus felső folyásán épített, 4,8 milliárd dollárba került óriási etióp gát – „Grand Ethiopian Renaissance Dam” (GERD) – vízelosztása kapcsán. Trump elnök Egyiptomot és Szudánt támogatja Etiópiával szemben, és múlt hónapban még a gát felrobbantásának lehetőségét is megpendítette Egyiptom részéről, amit az etiópai miniszterelnök „agressziónak” minősített. Azt még nem tudni, hogy Joe Biden megválasztott elnök hogyan áll majd hozzá, és kit támogat ebben a robbanásveszélyes szituációban.

Etiópia belső dezintegrációja harmonikusan illeszkedik Kelet-Afrika hasonló szétesési folyamataihoz, amely évek óta látható Szudánban, Dél-Szudánban és Szomáliában. Etiópia területén jelenleg is csaknem 800 ezer külföldi és másfélmillió belső menekült tartózkodik. Egy elhúzódó háború ezeket a számokat sokszorosukra növelné, és a menekülők a környező, meglehetősen ingatag belső viszonyokkal bíró államokra zúdulnának.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG