<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Covid-19 járvány és a mélyülő recesszió közepette az afrikai kormányoknak évi 5-16 százalékos kamatokat kell fizetniük a 10 éves államkötvényeikre. A kontinensen kiújult a Kína-ellenesség, de Európára is komoly veszélyek leselkednek. Káncz Csaba jegyzete.

Idén áprilisban a Covid-19 járvány nyomán előállt súlyos recesszió miatt a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és a világ húsz legfejlettebb országából álló G20-ak csoportja támogatásáról biztosította a legszegényebb országok adósságtörlesztésének befagyasztásáról szóló kezdeményezést (DSSI) és a fennálló tartozások csökkentéséről szóló tárgyalásokat. A világ 73 legszegényebb országából eddig 42 kérte az adósságfizetés befagyasztását, ez önmagában 5,3 milliárd dollárnyi összeget érint. A kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klub korábban szintén felajánlotta a segítségnyújtást.

Beintenek a magánhitelezők

De a DSSI csupán a kétoldalú állami hitelekre vonatkozik. Márpedig az afrikai DSSI-programban résztvevő országok adósságfizetéseinek 61 százaléka idén magánhitelezők és kötvénytulajdonosok felé áramlik, illetve olyan multilaterális hitelezőkhöz, mint a Világbank. Ráadásul a G20-ak eredeti ígéretei ellenére a DSSI-hez csatlakozó több országot leminősítettek a globális rating cégek.

Muhammadu Buhari nigériai elnök (balra) és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke (jobbra) tárgyal Pekingben, 2020. április 13-án. (Fotó: Kenzaburo Fukuhara/AFP/Getty Images)Muhammadu Buhari nigériai elnök (balra) és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke (jobbra) tárgyal Pekingben, 2020. április 13-án. (Fotó: Kenzaburo Fukuhara/AFP/Getty Images)

Afrika országainak adósságszolgálata csupán az idén 44 milliárd dollárt tesz ki. A magánhitelezők azonban elutasítják a nemzetközi szervezetek azon kérését, hogy kezeljék egy csoportban az afrikai országok adósságkérdését. Márpedig az afrikai országoktól a hitelezők csillagászati magasságú kamatokat várnak el, így az ilyen elhúzódó viták közben több ország államcsődbe csúszhat.

A Szaharától délre fekvő 49 állam több mint felénél az utóbbi években nyaktörő ütemben növekedett az eladósodás, és ennek szintje 2018-ban először haladta meg a GDP 50 százalékát. Ez európai mértékkel nézve nem tűnik veszélyesnek, de Afrikában a kamatterhek jóval magasabbak. Az ottani kormányoknak ugyanis több ok miatt is 5-16 százalékos kamatokat kell fizetniük a 10 éves államkötvényeikre. Az elmúlt öt évben megduplázódtak a kamatkiadási terheik, és átlagosan már az állami kiadások 12,5 százalékára szöktek fel.

Kína bűnbakká válik

Az év elejéig több afrikai ország is komoly gazdasági növekedést mutatott föl. De most külső segítség nélkül többük gazdasági összeomlással szembesül. Ez bizony a külvilágot is érinti.

Kína számára a kibontakozó afrikai adósságválság a kontinens eddigi legnagyobb politikai kihívása. Pekingnek óvatosan kell megközelítenie a kérdést, mivel a nemzetközi szervezetekben az afrikai szavazatokra szüksége van. Kína elvileg csatlakozott a G20-ak DSSI-projektjéhez, de a gyakorlati hozzáállása meglehetősen átláthatatlan.

Márpedig a politikai kihívások csak növekednek. Afrika legnépesebb országában, a 206 milliós Nigériában mind a közösségi médiában, mind a képviselőházban nő az ellenérzés a kínai adósságokkal kapcsolatban. A nigériai politikusok már minden egyes kínai hitel alapos auditját követelik – ami elképesztő fejlemény a kínai-afrikai viszonyrendszerben.

Európa is megérezheti

Ha az adósságválság mélyül, ez az ellenérzés kiterjedhet az egész kontinensre – ahogyan ez korábban már meg is történt. A 2008-as globális válság idején bizony az afrikai ellenzéki pártok sorra kezdtek el vehemensen kampányolni Kína befolyása ellen.

Afrika népessége 1,35 milliárd fő, 19 éves átlagéletkorral. A tinédzserek kontinensén nehéz lesz megakadályozni a radikalizációt és a társadalmi feszültségek növekedését, ha ezeknek a fiataloknak nem lesznek gazdasági kilátásaik. Márpedig ennek Európa számára egy 2015-öt megszégyenítő migráns- és menekültválság is lehet a következménye.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos