TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Covid-19 járvány és a mélyülő recesszió közepette az afrikai kormányoknak évi 5-16 százalékos kamatokat kell fizetniük a 10 éves államkötvényeikre. A kontinensen kiújult a Kína-ellenesség, de Európára is komoly veszélyek leselkednek. Káncz Csaba jegyzete.

Idén áprilisban a Covid-19 járvány nyomán előállt súlyos recesszió miatt a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és a világ húsz legfejlettebb országából álló G20-ak csoportja támogatásáról biztosította a legszegényebb országok adósságtörlesztésének befagyasztásáról szóló kezdeményezést (DSSI) és a fennálló tartozások csökkentéséről szóló tárgyalásokat. A világ 73 legszegényebb országából eddig 42 kérte az adósságfizetés befagyasztását, ez önmagában 5,3 milliárd dollárnyi összeget érint. A kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klub korábban szintén felajánlotta a segítségnyújtást.

Beintenek a magánhitelezők

De a DSSI csupán a kétoldalú állami hitelekre vonatkozik. Márpedig az afrikai DSSI-programban résztvevő országok adósságfizetéseinek 61 százaléka idén magánhitelezők és kötvénytulajdonosok felé áramlik, illetve olyan multilaterális hitelezőkhöz, mint a Világbank. Ráadásul a G20-ak eredeti ígéretei ellenére a DSSI-hez csatlakozó több országot leminősítettek a globális rating cégek.

Muhammadu Buhari nigériai elnök (balra) és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke (jobbra) tárgyal Pekingben, 2020. április 13-án. (Fotó: Kenzaburo Fukuhara/AFP/Getty Images) Muhammadu Buhari nigériai elnök (balra) és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke (jobbra) tárgyal Pekingben, 2020. április 13-án. (Fotó: Kenzaburo Fukuhara/AFP/Getty Images)

Afrika országainak adósságszolgálata csupán az idén 44 milliárd dollárt tesz ki. A magánhitelezők azonban elutasítják a nemzetközi szervezetek azon kérését, hogy kezeljék egy csoportban az afrikai országok adósságkérdését. Márpedig az afrikai országoktól a hitelezők csillagászati magasságú kamatokat várnak el, így az ilyen elhúzódó viták közben több ország államcsődbe csúszhat.

A Szaharától délre fekvő 49 állam több mint felénél az utóbbi években nyaktörő ütemben növekedett az eladósodás, és ennek szintje 2018-ban először haladta meg a GDP 50 százalékát. Ez európai mértékkel nézve nem tűnik veszélyesnek, de Afrikában a kamatterhek jóval magasabbak. Az ottani kormányoknak ugyanis több ok miatt is 5-16 százalékos kamatokat kell fizetniük a 10 éves államkötvényeikre. Az elmúlt öt évben megduplázódtak a kamatkiadási terheik, és átlagosan már az állami kiadások 12,5 százalékára szöktek fel.

Kína bűnbakká válik

Az év elejéig több afrikai ország is komoly gazdasági növekedést mutatott föl. De most külső segítség nélkül többük gazdasági összeomlással szembesül. Ez bizony a külvilágot is érinti.

Kína számára a kibontakozó afrikai adósságválság a kontinens eddigi legnagyobb politikai kihívása. Pekingnek óvatosan kell megközelítenie a kérdést, mivel a nemzetközi szervezetekben az afrikai szavazatokra szüksége van. Kína elvileg csatlakozott a G20-ak DSSI-projektjéhez, de a gyakorlati hozzáállása meglehetősen átláthatatlan.

Márpedig a politikai kihívások csak növekednek. Afrika legnépesebb országában, a 206 milliós Nigériában mind a közösségi médiában, mind a képviselőházban nő az ellenérzés a kínai adósságokkal kapcsolatban. A nigériai politikusok már minden egyes kínai hitel alapos auditját követelik – ami elképesztő fejlemény a kínai-afrikai viszonyrendszerben.

Európa is megérezheti

Ha az adósságválság mélyül, ez az ellenérzés kiterjedhet az egész kontinensre – ahogyan ez korábban már meg is történt. A 2008-as globális válság idején bizony az afrikai ellenzéki pártok sorra kezdtek el vehemensen kampányolni Kína befolyása ellen.

Afrika népessége 1,35 milliárd fő, 19 éves átlagéletkorral. A tinédzserek kontinensén nehéz lesz megakadályozni a radikalizációt és a társadalmi feszültségek növekedését, ha ezeknek a fiataloknak nem lesznek gazdasági kilátásaik. Márpedig ennek Európa számára egy 2015-öt megszégyenítő migráns- és menekültválság is lehet a következménye.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél