1p
A Dél-afrikai Köztársaság gazdasági és technológiai színvonalát tekintve fejlett, első világbeli ország az afrikai kontinensen. Legfőbb kereskedelmi partnere Európa, most mégis a szegényebb, de gyorsan növekvő szomszédos országokkal kell szorosabbra húznia a kereskedelmi kapcsolatait.

Az európai válság helyett a feltörekvő országokat választják

Az Európát sújtó válság Dél-Afrikát is súlyosan érintette, Európa gazdasági lassulása 18 év után először recesszióba taszította az országot. Így nem meglepő, hogy az európai országok adósságban úszó válságos helyzetét látva Dél-Afrika most ismét a hatalmas növekedési potenciállal bíró, szegény afrikai országok felé fordul.

Az apartheid idején a fehér kisebbség vezette ország leépítette kapcsolatait Fekete-Afrika országaival, Európára fókuszálva a külkereskedelmét - írja a Reuters. Ez a folyamat most fordulat előtt áll.

Fel kell készülnünk egy esetleges gazdasági visszaesésre, vagy elhúzódó stagnálásra azért, hogy ne érintsen bennünket olyan súlyosan, mint legutóbb. Egy kidolgozott stratégiára van szükség - mondta Lionel October, a Dél-Afrikai Kereskedelmi és Ipari Minisztérium főigazgatója a Reutersnek.

A környező országokon túl Nigéria és Egyiptom a célpont

Áprilisban a teljes dél-afrikai export 23 százaléka irányult Európába az egy évvel korábbi 28 százalék helyett. A sokszor 5 százalékkal, vagy ennél is gyorsabban növekvő afrikai gazdaságok jó célpontként kínálkoznak a visszaeső európai kereskedelmi volumen átvételére. Ezt mutatja a regionális kereskedelem 2 százalékpontos bővülése: áprilisban a kereskedelem előző évi 15 százaléka helyett 17 százaléka irányult a régió országai felé.

Simon Freemantle, a Standard Bank elemzője szerint még jócskán van kiaknázatlan lehetőség az afrikai kulcsgazdaságokkal, azaz  Egyiptommal és Nigériával való kereskedelemben. Nigéria a második legnagyobb afrikai gazdaság, 150 milliós népességével potenciális piacként kínálkozik, de a két ország kapcsolatát beárnyékolja, hogy a 2009-es District 9 című Dél-Afrikában forgatott mozifilmben kannibálként ábrázoltak nigériaiakat, negatívan befolyásolva az ország imázsát.

Habár Dél-Afrika Afrikán belüli kereskedelme 2001 óta megháromszorozódott, még így is jócskán lemarad Kínától saját kontinensén belül, hiszen Kína Afrikába irányuló kereskedelme a tizenhatszorosára nőtt ebben az időszakban. Dawie Roodt, az Efficient Group vezető közgazdásza a Reuters hírügynökségnek elmondta: Dél-Afrika előnye Indiával és Kínával szemben a szofisztikált pénzügyi rendszerben rejlik. "Ezek a távoli országok sohasem fogják úgy megérteni Afrikát, ahogyan mi" - véli a szakember.

Nyugati nyomásra Irán helyett Nigériából jön az olaj

Jacob Zuma elnök kormánya nyugati nyomásnak eleget téve csökkentette a kőolaj behozatalát Iránból. Irán már évtizedek óta Dél-Afrika legfőbb kőolajellátója, most a teheráni atomprogram miatti szankció részeként áprilisban az előző hónaphoz képest 43 százalékkal, 286 072 tonnára csökkentették az iráni kőolajimportot. Eközben a Nigériából behozott kőolaj mennyisége az ötszörösére növekedett.

Áprilisban a teljes export 23 százaléka irányult Európába az egy évvel korábbi 28 százalék helyett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG