2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hidegháború lezárása óta az afrikai térségben lévő gyenge és bukott államokat rendre újabb és újabb csapások sújtják. A nehéz sorsú országok külső segítséggel is nehezen, vagy sehogy sem tudnak úrrá lenni a fellépő problémákon. Az Ebola-járványt csak szörnyű áldozatok árán sikerült nemrég leküzdeni, de a fegyveres konfliktusok folyamatosak. Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu szakértőjével beszélgetünk a térség sorsáról.

Az elmúlt időszakban nem csak a halálos Ebola-járvány okozott mérhetetlen pusztítást Afrikában: a vallási és társadalmi különbségek és a reménytelenség kitermelték magukból a Boko Haramot, egy iszlamista terrorszervezetet. A 2002-ben létrejött terrormilícia - amely napjainkban vált hírhedté mészárlásai és merényletei által - idén májusban csatlakozott a Közel-Keletet rettegésben tartó Iszlám Államhoz (ISIS).

Az iszlám fundamentalista, szunnita Boko Haram azonban csak az egyik oldalról fenyegeti a lakosságot: a terrorszervezet Nigériában a legaktívabb, a Nigériai Hadsereg pedig ebből kifolyólag ultraszélsőséges megtorlásokat alkalmaz a gyakran teljesen ártatlan lakosságot is beleértve. Az Amnesty International júniusi tanulmánya szerint 2009 óta - a Boko Haram komolyabb aktivitásának kezdete - 8000 ember haláláért felelnek: kínzás, éheztetés, tömeggyilkosságok, egész falvak elpusztítása írható a számlájukra. A váltakozó válságokkal küszködő térségben egyelőre nem látni a kiutat, még külső segítséggel sem biztos, hogy leszámolhatnak ezekkel a külső és belső fenyegetésekkel.

Túlnépesedés?

Ha előretekintünk az idővonalon, egy még komolyabb kihívással kell megküzdenie a kontinensnek: mire a századfordulóhoz érünk, Afrikai jelenlegi 1,1 milliárdos lakossága megnégyszereződhet, ugyanis a családonkénti gyerekek száma csak ebben a régióban öt és hét közé esik. A korábban említett Nigéria lakossága a mostani 180 millióról 910 millióra ugorhat 2100-ig. Vajon képes lesz megbirkózni az élelmiszer- és területi problémákkal a küzdelmes régió, ha már most, egymilliárd lakosra sincs elegendő étel és folyamatosak a területi csatározások?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG