<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Németország már a világháborúk idején is a világ egyik legnépesebb országa volt, az 1990-es egyesülés idejére már a 12. helyre esett vissza, most viszont már a 17-en van, és épp ketten készülnek előzni. A lényeg persze nem Németország, az csak egy jó viszonyítási pont, hogy a mostanában hatalmasra növekedők hogy hagyják le a régi népes országokat.

A világban élesen kettéváltak a demográfiai folyamatok, és Németország jó példa az egyik irányra. A 19.században hatalmas népességűre növekedett ország lakossága a 2. világháború előtt már 70 milliós volt, és most 82 milliós, tehát már alig növekedett. A termékenység igen alacsony, akárcsak nálunk, bevándorlás nélkül gyorsan csökkenne a népesség, jelenleg a bevándorlás tartja szinten azt.

A másik véglet

A folyamat Európa sok országában és Japánban is jellemző, ugyanakkor az országok egy csoportja, elsősorban Afrikában a népességnövekedés rendkívül gyors szakaszában van: nem ritka, hogy évente 3 százalékkal nő a népesség. Máshol már csökken a százalékos ütem, de még mindig elég magas ahhoz, hogy gyorsan maguk mögött hagyják a korábbi nagy népességű, ma már szagnáló, főleg európai országokat.

A legnagyobbak

Kína és India mindig is az első helyen álltak, ez most is így van, de most az 1,35 milliárdos India készül megelőzni az 1,41 milliárdos Kínát. A harmadik helyen az Egyesült Államok áll 327 millió lakossal, őt viszont meg fogja előzni a most 190 millió lakosú, de évi 3 százalékos ütemben növekvő Nigéria, ahol ráadásul nem is látszik, mikor fog csökkenni az ütem. A mai negyedik helyezett Indonézia 265 millió lakosával már lassuló ütemet mutat, akárcsak a 210 millió lakosú Brazília.

Akik előztek

Az ENSZ adatai szerint Németország, ha egyben lett volna, 1955-ben még a 7. legnépesebb lett volna, mire egyesült, már a 12. lett, közben előzte meg Nigéria, Pakisztán, Indonézia, Banglades és Mexikó. Az ezredfordulóig aztán nem történt változás, vagyis új jelentkező nem lépte át a határt, utána viszont sorban jöttek a gyors növekedők: Etiópia (ma 110 milliós), Fülöp-szigetek (ma 107 milliós), Egyiptom (100 millió) és Vietnam (96 millió). Tavaly előzött a Kongói Demokratikus Köztársaság (most 84 millió lakója van), így Németország a 17. helyre szorult. Ebből azonban pár hónapon belül a 19. lesz: Törökország és Irán lakossága közelíti a 82 milliót, ők is előznek.

A következő 30 év

Az előrejelzések szerint a 19. hely aztán nagyjából 10 évig tartható lesz, akkor viszont előzni fog a most 59 millió lakosú Tanzánia. Pár évvel később ugyanezt teszi a most 51 milliós Kenya, majd következik a most 44 milliós Uganda. Németország népessége várhatóan 80 millió körül lesz 30 év múlva is, mert bár a termékenység továbbra is alacsony lesz, az előrejelzések szerint a bevándorlás nem fog annyira visszaszorulni, hogy ezt ne ellensúlyozza.

Európán belül érthető módon nem lesznek nagy változások, Oroszország megtartja első, Németország második helyét, de megközelíti őt Nagy-Britannia, ahol az ország népessége újratermeli önmagát, de a bevándorlás a jelenlegi 66 millióról 75-77 millióra növelheti a népességet. Hasonló a helyzet Franciaországban, ahol szinte ugyan ezek a számok, lemarad viszont Olaszország, melynek most 59 milliós népessége 2-3 millióval csökkenni fog.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos