3p
Németország már a világháborúk idején is a világ egyik legnépesebb országa volt, az 1990-es egyesülés idejére már a 12. helyre esett vissza, most viszont már a 17-en van, és épp ketten készülnek előzni. A lényeg persze nem Németország, az csak egy jó viszonyítási pont, hogy a mostanában hatalmasra növekedők hogy hagyják le a régi népes országokat.

A világban élesen kettéváltak a demográfiai folyamatok, és Németország jó példa az egyik irányra. A 19.században hatalmas népességűre növekedett ország lakossága a 2. világháború előtt már 70 milliós volt, és most 82 milliós, tehát már alig növekedett. A termékenység igen alacsony, akárcsak nálunk, bevándorlás nélkül gyorsan csökkenne a népesség, jelenleg a bevándorlás tartja szinten azt.

A másik véglet

A folyamat Európa sok országában és Japánban is jellemző, ugyanakkor az országok egy csoportja, elsősorban Afrikában a népességnövekedés rendkívül gyors szakaszában van: nem ritka, hogy évente 3 százalékkal nő a népesség. Máshol már csökken a százalékos ütem, de még mindig elég magas ahhoz, hogy gyorsan maguk mögött hagyják a korábbi nagy népességű, ma már szagnáló, főleg európai országokat.

A legnagyobbak

Kína és India mindig is az első helyen álltak, ez most is így van, de most az 1,35 milliárdos India készül megelőzni az 1,41 milliárdos Kínát. A harmadik helyen az Egyesült Államok áll 327 millió lakossal, őt viszont meg fogja előzni a most 190 millió lakosú, de évi 3 százalékos ütemben növekvő Nigéria, ahol ráadásul nem is látszik, mikor fog csökkenni az ütem. A mai negyedik helyezett Indonézia 265 millió lakosával már lassuló ütemet mutat, akárcsak a 210 millió lakosú Brazília.

Akik előztek

Az ENSZ adatai szerint Németország, ha egyben lett volna, 1955-ben még a 7. legnépesebb lett volna, mire egyesült, már a 12. lett, közben előzte meg Nigéria, Pakisztán, Indonézia, Banglades és Mexikó. Az ezredfordulóig aztán nem történt változás, vagyis új jelentkező nem lépte át a határt, utána viszont sorban jöttek a gyors növekedők: Etiópia (ma 110 milliós), Fülöp-szigetek (ma 107 milliós), Egyiptom (100 millió) és Vietnam (96 millió). Tavaly előzött a Kongói Demokratikus Köztársaság (most 84 millió lakója van), így Németország a 17. helyre szorult. Ebből azonban pár hónapon belül a 19. lesz: Törökország és Irán lakossága közelíti a 82 milliót, ők is előznek.

A következő 30 év

Az előrejelzések szerint a 19. hely aztán nagyjából 10 évig tartható lesz, akkor viszont előzni fog a most 59 millió lakosú Tanzánia. Pár évvel később ugyanezt teszi a most 51 milliós Kenya, majd következik a most 44 milliós Uganda. Németország népessége várhatóan 80 millió körül lesz 30 év múlva is, mert bár a termékenység továbbra is alacsony lesz, az előrejelzések szerint a bevándorlás nem fog annyira visszaszorulni, hogy ezt ne ellensúlyozza.

Európán belül érthető módon nem lesznek nagy változások, Oroszország megtartja első, Németország második helyét, de megközelíti őt Nagy-Britannia, ahol az ország népessége újratermeli önmagát, de a bevándorlás a jelenlegi 66 millióról 75-77 millióra növelheti a népességet. Hasonló a helyzet Franciaországban, ahol szinte ugyan ezek a számok, lemarad viszont Olaszország, melynek most 59 milliós népessége 2-3 millióval csökkenni fog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG