3p
Míg az Egyesült Államok és Ausztrália lépéseket tesz a dél-afrikai fehér farmerek megvédése érdekében, addig az Európai Parlament még foglalkozni sem hajlandó a kérdéssel. De nemcsak a közvetlen támadások jelentenek veszélyt a farmerekre, hanem a fekete pártok részéről érkező verbális agresszió is. A négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére.

A Dél-Afrika Köztársaság parlamentje még márciusban 241-83 szavazati aránnyal szavazta meg azt módosító indítványt, amely szerint a fehérek által uralt farmokat kompenzáció nélkül ki lehessen sajátítani.

A javaslat a parlament Alkotmányt Felügyelő Bizottság elé került, amelynek augusztus végéig kell döntenie. Az 50 milliós országban egy tavalyi kormányzati jelentés szerint a megművelt földek 73 százaléka a fehér farmerek kezében van.

Az Egyesült Államok és Ausztrália lépett

A lépést követően online petíció indult az Egyesült Államokban, amelyet eddig több, mint 12 000-en írtak alá. Ez felhívja Trump elnököt, hogy „tegye meg a szükséges lépéseket egy azonnali bevándorlási terv létrehozására, amely révén a fehér búrok az Egyesült Államokba jöhetnek”. A „búr” a Dél-Afrikába vándorolt hollandok, németek és hugenották megnevezése. A petíció ugyanakkor követeli, hogy Trump azonnal állítsa le a Szomáliából és a Közel-Keletről érkező migránsokat, mert azok hátterét nem tudták kellőképpen megvizsgálni és helyettük engedjék be a fehér dél-afrikaiakat.

Az Ausztrál Belügyminisztérium adtai szerint az elmúlt pár hónapban több, mint 200 dél-afrikai fehér farmer folyamodott humanitárius vízumért, arra panaszkodva, hogy folyamatos támadásoknak vanna kitéve. A fekete támadások miatt a fehér farmok mára erődítményekké alakultak és számuk is zuhan - míg 20 éve 60 000 farm működött, ma már kevesebb, mint 35 000. De nemcsak a közvetlen támadások jelentenek veszélyt, hanem a fekete pártok részéről érkező verbális agresszió is. Julius Malema országgyűlési képviselő, egyben az EFF párt vezetője két hete kijelentette, hogy „Nem szólítottunk föl senkit a fehérek megölésére…legalábbis egyelőre”.

Európa hallgat

Káncz Csaba

A múlt hónapban pedig Senzeni Zokwana, Dél-Afrika mezőgazdaságért, erdészetért és halászatért felelős minisztere jelentette ki bátorítólag, hogy országa „fel van készülve arra, ha a fehér farmerek éppen úgy elhagyják Dél-Afrikát, mint azt tették Zimbabwében”. Mindezek után nem csoda, hogy a négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége (Suidlanders) pedig már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére. Franz Jooste ezredes, az apartheid Dél-Afrika volt tisztje eddig 2500 önkéntes fehér milicistát képzett ki titkos bázisokon. Jooste korábban a fekete gerilla sejtek megsemmisítésében is részt vállalt Mozambikban, Angolában és Zambiában.

A fehér farmerek az elmúlt hetekben egy izraeli önvédelmi szakértőt – korábbi kommandóst – is fölfogadtak a napi túlélés érdekében. A fehér farmerek rendkívül feszültek, hiszen az elmúlt két évtizedben átlagban évente 62 gazdát gyilkoltak meg, tavaly éppenséggel 71-et. Mindennek ellenére az Európai Parlament tavaly novemberben leszavazta Janice Atkinson angol képviselő javaslatát, hogy vitassák meg és ítéljék el a dél-afrikai fehér farmerek elleni gyilkosság-hullámot.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG