3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg az Egyesült Államok és Ausztrália lépéseket tesz a dél-afrikai fehér farmerek megvédése érdekében, addig az Európai Parlament még foglalkozni sem hajlandó a kérdéssel. De nemcsak a közvetlen támadások jelentenek veszélyt a farmerekre, hanem a fekete pártok részéről érkező verbális agresszió is. A négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére.

A Dél-Afrika Köztársaság parlamentje még márciusban 241-83 szavazati aránnyal szavazta meg azt módosító indítványt, amely szerint a fehérek által uralt farmokat kompenzáció nélkül ki lehessen sajátítani.

A javaslat a parlament Alkotmányt Felügyelő Bizottság elé került, amelynek augusztus végéig kell döntenie. Az 50 milliós országban egy tavalyi kormányzati jelentés szerint a megművelt földek 73 százaléka a fehér farmerek kezében van.

Az Egyesült Államok és Ausztrália lépett

A lépést követően online petíció indult az Egyesült Államokban, amelyet eddig több, mint 12 000-en írtak alá. Ez felhívja Trump elnököt, hogy „tegye meg a szükséges lépéseket egy azonnali bevándorlási terv létrehozására, amely révén a fehér búrok az Egyesült Államokba jöhetnek”. A „búr” a Dél-Afrikába vándorolt hollandok, németek és hugenották megnevezése. A petíció ugyanakkor követeli, hogy Trump azonnal állítsa le a Szomáliából és a Közel-Keletről érkező migránsokat, mert azok hátterét nem tudták kellőképpen megvizsgálni és helyettük engedjék be a fehér dél-afrikaiakat.

Az Ausztrál Belügyminisztérium adtai szerint az elmúlt pár hónapban több, mint 200 dél-afrikai fehér farmer folyamodott humanitárius vízumért, arra panaszkodva, hogy folyamatos támadásoknak vanna kitéve. A fekete támadások miatt a fehér farmok mára erődítményekké alakultak és számuk is zuhan - míg 20 éve 60 000 farm működött, ma már kevesebb, mint 35 000. De nemcsak a közvetlen támadások jelentenek veszélyt, hanem a fekete pártok részéről érkező verbális agresszió is. Julius Malema országgyűlési képviselő, egyben az EFF párt vezetője két hete kijelentette, hogy „Nem szólítottunk föl senkit a fehérek megölésére…legalábbis egyelőre”.

Európa hallgat

Káncz Csaba

A múlt hónapban pedig Senzeni Zokwana, Dél-Afrika mezőgazdaságért, erdészetért és halászatért felelős minisztere jelentette ki bátorítólag, hogy országa „fel van készülve arra, ha a fehér farmerek éppen úgy elhagyják Dél-Afrikát, mint azt tették Zimbabwében”. Mindezek után nem csoda, hogy a négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége (Suidlanders) pedig már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére. Franz Jooste ezredes, az apartheid Dél-Afrika volt tisztje eddig 2500 önkéntes fehér milicistát képzett ki titkos bázisokon. Jooste korábban a fekete gerilla sejtek megsemmisítésében is részt vállalt Mozambikban, Angolában és Zambiában.

A fehér farmerek az elmúlt hetekben egy izraeli önvédelmi szakértőt – korábbi kommandóst – is fölfogadtak a napi túlélés érdekében. A fehér farmerek rendkívül feszültek, hiszen az elmúlt két évtizedben átlagban évente 62 gazdát gyilkoltak meg, tavaly éppenséggel 71-et. Mindennek ellenére az Európai Parlament tavaly novemberben leszavazta Janice Atkinson angol képviselő javaslatát, hogy vitassák meg és ítéljék el a dél-afrikai fehér farmerek elleni gyilkosság-hullámot.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG