<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ntsiki Biyela, Dél-Afrika első fekete bőrű női borásza hazájában is szenzációnak számít. Mára köztudott, hogy elévülhetetlenek az érdemei az Aslina Wines felépítése és az iparági sztereotípiák megtörése terén.

„Az egész világon készítettem már bort. Tanácsokat adtam, konzultációkat vezettem és díjakat nyertem. Most már úgy érzem, igazi borász vagyok" - mondja mosolyogva, minden arrogancia nélkül, a Travel and Leisure munkatársának. – Örülök neki, hogy a most már a maguk természetes útján haladnak a dolgok.

Ntsiki többszörösen hátrányos helyzetből indult, hiszen nő és fekete bőrű. Ez még 2022-ben is szinte behozhatatlan hátrány a világ egyik legkonzervatívabb, patriarchális társadalmában. Bár Dél-Afrika a világ egyik borászati nagyhatalma, tényleg messze van – legalábbis ahhoz, hogy palackjaik elkerüljenek, mondjuk Közép-Kelet-Európába, és megismerjük egy-egy ottani borászat nevét.  De talán erre is sor kerül.

Biyela, miután elnyerte a szőlészeti és borászati ​​ösztöndíjat, több mint 400 mérföldet utazott, hogy az ország egyik leghíresebb szőlészetében, Stellenboschban borkészítést tanuljon. " „Jabulani Ntshangase, a mesterem, megpróbálta a feketéket is bevonni a borászatba, és hallgatókat keresett, hogy megtanulják, a szakmát. Én is közéjük tartoztam, de a jelentkezésem célja akkor még nem kifejezetten a borászaton alapult. Csak tanulni akartam. Pályáztam más ösztöndíjakra, vegyészmérnök szerettem volna lenni, de elutasító leveleket kaptam” – emlékszik vissza. Aztán elmosolyodik. – Lehet, hogy ennek így kellett történnie.”

Ntsiki Biyela a hazájában is szenzációnak számít. Fotó: Travel and LeisureNtsiki Biyela a hazájában is szenzációnak számít. Fotó: Travel and Leisure

A diploma után 2004-ben a Stellekaya nevű butikpincészet volt az első munkahelye. 2006-ban már első díjat nyert egy szakmai versenyen. 2009-ben megkapta az év bortermelője címet, - amelyet igen nehéz elérni Dél-Afrikában - megtörve a hagyományokat, e túlnyomóan fehérek által uralt iparágban.

Hat éve megalapította saját cégét, az Aslina Wines -t, amelyet nagymamájáról nevezett el.

A cég koncepciója, hogy miként ötvözik a zulu kultúrát és történelmi örökséget a világ hagyományos borászatával. A borok címkéin a calabash, egy hagyományos agyag ivóedény látható. Bár jellemzően sörhöz használják, egyedi csavart kapott azáltal, hogy karakteres boraik ivó alkalmatosságának alakították át."

Természetesen ekkora sikerekhez elengedhetetlen a klföldi tapasztalatcsere: Biyela dolgozott Bordeaux-ban és Toszkánában, ahol szintén sikereket ért el, de a legszenvedélyesebben az otthoni talajon való változásért, a fekete bőrű női borászok eredményeinek elismertetésén munkálkodik.

„Húsz éves énem csodálkozna, és elképzelhetetlenül elámulna ettől a sikertől” – mondja Biyela. "Feketékként keményen dolgoztunk azért, hogy elismerést szerezzünk. Most már díjnyertes borokat készítünk. Az iparágba való bejutás során tapasztaltam meg, hogy eddig mennyire kizártak minket ebből az iparágból. Különbséget tudtam tenni aközött, milyen ha csak üzletet kötni jött valaki ebbe az ágazatba. és közben borozgat szabadidejében, vagy ennek szenteli az életét."

"Mi azt követjük elsősorban, amit az európai szájíz mond. Most már tudom, hogy ez a bor ahhoz az ételhez illik " – jegyzi meg. "Olaszországban tanulmányoztam, hogy például a paradicsom alapú ételekhez melyik fajta és évjárat való. Idővel azt is fontosnak éreztem, hogy a borokat a dél-afrikai fogásokkal párosítsam. Imádom a csirke curryt (nagymamám kedvence). Kedvelem a tésztafélét, és a chakalakát, amely egy fűszeres, paradicsom alapú szósz sárgarépával és hagymával). Ha emberekkel beszélgetek a borról, az étel felemlegetésekor könnyebben tudnak asszociálni egyes fajtákra.

Sikere sokakat felbátorított Dél-Afrika évszázados, rangos borászati életében, miközben felhívta a figyelmet a terület eddigi színtelenségére. Biyela megkapta a Diversity and Transformation Awardot a rangos 2021-es szüreti emlékrendezvényen végzett úttörő munkájáért. A Pinotage Youth Development Academy (PYDA) igazgatótanácsának tagjaként 10 éve jótékonykodik is.

"Az induláskor bekapcsolódtam a PYDA-ba, először tanácsadó testületi tagként, majd az akadémia igazgatójaként. Fiatalokat képezünk a borágazat teljes kereskedelmi láncolata számára. Segítünk az elhelyezkedésben is, hogy ezek a hallgatók változást hozzanak a saját életterükben, környezetükben, családjukban, majd később a társadalom egészében” – mondja.  - Még sok a teendőm. Amikor tanítok, a diákok ma is gyakran megaláznak. Emlékeztetnek arra, hogy ki vagyok, honnan jöttem, és mennyi munkám van még."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Régiségvadászat: Budapest a legjobb tízben
Elek Lenke | 2022. november 26. 18:12
Számtalan szempont alapján rangsorolt lista létezik a turisztikai szakmában – még olyan is, amelyik a szerint osztályozza a városokat, hol lehet a legtöbb régiségre, előnyös áron bukkanni. A turisták egy része ugyanis kincsvadászatnak tekinti az európai kiruccanást.
Turizmus Harmincmilliárd forintos turisztikai csomag az ágazat támogatására - Nem jött-e későn?
Elek Lenke | 2022. november 22. 13:12
A turisztikai szektor támogatása érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére - a kormány több olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíti a vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és segíti napi működésüket.
Turizmus Kérdéses, hogy gyorsan talpra áll-e az üzleti turizmus
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 15:22
Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést.
Turizmus Egyre kevesebb magyar akar hotelbe és panzióba menni
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 09:10
Sokkal kevesebben utaznak, viszont több a külföldi turista.
Turizmus Az eltűnt idő nyomában – Lebomló szállodát épít a svájci órakirály
Elek Lenke | 2022. november 6. 18:51
Tízezer év múlva valószínűleg nyoma sem lesz a svájci Hôtel des Horlogersnek, de lehet, hogy már előbb, magától eltűnik. Ami nem gond: sőt, ez a tulajdonos akarata.
Turizmus Árharc a levegőben – Elkezdődött a karácsony előtti jegykáosz
Elek Lenke | 2022. október 31. 19:29
Régi mondás amerikai szenátusi körökben, hogy mindent, csak ne légisztrájkot karácsonykor, ahogy Michael Douglas a Szerelem a Fehér Házban című retro romkomban is megjegyzi. Hogy az idén lesz-e sztrájk, nem tudni, de árkáosz ma is észlelhető, amint arra a szakmai lapok folyamatosan érkező hírei utalnak.
Turizmus Nemsokára megint lehet közvetlenül Sanghajba repülni Budapestről
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:20
November 11-én újraindítja a Budapest és Sanghaj közötti járatot a China Eastern Airlines - írta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán.
Turizmus Több ezer új embert vett fel a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 08:57
Bővül a flotta is.
Turizmus Bizakodók a francia turisztikai szakemberek - A francia Alpok mutatkozott be Budapest belvárosában
Elek Lenke | 2022. október 23. 17:46
Bár a téli sportok hazai kedvelői közül relatíve kevesen utaznak Franciaországba, a szerdai workshopon Magyarországra érkező francia utazási irodák, szállodák és turisztikai szervezetek szerint idén is élénk a magyar érdeklődés síterepeik iránt – hangzott el a Hotel Kozmoban rendezett workshopon.
Turizmus Új fogalom: TikTok szállodák
Elek Lenke | 2022. október 23. 15:10
A közösségi oldalak egyre nagyobb szerepet játszanak a turizmusban is. Bár nagyon sokféle – szakmai és közönség- – lista létezik, amely osztályozza a szállodákat, bizton számíthat arra a hotelszakma, hogy például a TikToknak egyre nagyobb lesz a jövőben a befolyása, főleg a fiatalabb korosztály körében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG