<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ntsiki Biyela, Dél-Afrika első fekete bőrű női borásza hazájában is szenzációnak számít. Mára köztudott, hogy elévülhetetlenek az érdemei az Aslina Wines felépítése és az iparági sztereotípiák megtörése terén.

„Az egész világon készítettem már bort. Tanácsokat adtam, konzultációkat vezettem és díjakat nyertem. Most már úgy érzem, igazi borász vagyok" - mondja mosolyogva, minden arrogancia nélkül, a Travel and Leisure munkatársának. – Örülök neki, hogy a most már a maguk természetes útján haladnak a dolgok.

Ntsiki többszörösen hátrányos helyzetből indult, hiszen nő és fekete bőrű. Ez még 2022-ben is szinte behozhatatlan hátrány a világ egyik legkonzervatívabb, patriarchális társadalmában. Bár Dél-Afrika a világ egyik borászati nagyhatalma, tényleg messze van – legalábbis ahhoz, hogy palackjaik elkerüljenek, mondjuk Közép-Kelet-Európába, és megismerjük egy-egy ottani borászat nevét.  De talán erre is sor kerül.

Biyela, miután elnyerte a szőlészeti és borászati ​​ösztöndíjat, több mint 400 mérföldet utazott, hogy az ország egyik leghíresebb szőlészetében, Stellenboschban borkészítést tanuljon. " „Jabulani Ntshangase, a mesterem, megpróbálta a feketéket is bevonni a borászatba, és hallgatókat keresett, hogy megtanulják, a szakmát. Én is közéjük tartoztam, de a jelentkezésem célja akkor még nem kifejezetten a borászaton alapult. Csak tanulni akartam. Pályáztam más ösztöndíjakra, vegyészmérnök szerettem volna lenni, de elutasító leveleket kaptam” – emlékszik vissza. Aztán elmosolyodik. – Lehet, hogy ennek így kellett történnie.”

Ntsiki Biyela a hazájában is szenzációnak számít. Fotó: Travel and LeisureNtsiki Biyela a hazájában is szenzációnak számít. Fotó: Travel and Leisure

A diploma után 2004-ben a Stellekaya nevű butikpincészet volt az első munkahelye. 2006-ban már első díjat nyert egy szakmai versenyen. 2009-ben megkapta az év bortermelője címet, - amelyet igen nehéz elérni Dél-Afrikában - megtörve a hagyományokat, e túlnyomóan fehérek által uralt iparágban.

Hat éve megalapította saját cégét, az Aslina Wines -t, amelyet nagymamájáról nevezett el.

A cég koncepciója, hogy miként ötvözik a zulu kultúrát és történelmi örökséget a világ hagyományos borászatával. A borok címkéin a calabash, egy hagyományos agyag ivóedény látható. Bár jellemzően sörhöz használják, egyedi csavart kapott azáltal, hogy karakteres boraik ivó alkalmatosságának alakították át."

Természetesen ekkora sikerekhez elengedhetetlen a klföldi tapasztalatcsere: Biyela dolgozott Bordeaux-ban és Toszkánában, ahol szintén sikereket ért el, de a legszenvedélyesebben az otthoni talajon való változásért, a fekete bőrű női borászok eredményeinek elismertetésén munkálkodik.

„Húsz éves énem csodálkozna, és elképzelhetetlenül elámulna ettől a sikertől” – mondja Biyela. "Feketékként keményen dolgoztunk azért, hogy elismerést szerezzünk. Most már díjnyertes borokat készítünk. Az iparágba való bejutás során tapasztaltam meg, hogy eddig mennyire kizártak minket ebből az iparágból. Különbséget tudtam tenni aközött, milyen ha csak üzletet kötni jött valaki ebbe az ágazatba. és közben borozgat szabadidejében, vagy ennek szenteli az életét."

"Mi azt követjük elsősorban, amit az európai szájíz mond. Most már tudom, hogy ez a bor ahhoz az ételhez illik " – jegyzi meg. "Olaszországban tanulmányoztam, hogy például a paradicsom alapú ételekhez melyik fajta és évjárat való. Idővel azt is fontosnak éreztem, hogy a borokat a dél-afrikai fogásokkal párosítsam. Imádom a csirke curryt (nagymamám kedvence). Kedvelem a tésztafélét, és a chakalakát, amely egy fűszeres, paradicsom alapú szósz sárgarépával és hagymával). Ha emberekkel beszélgetek a borról, az étel felemlegetésekor könnyebben tudnak asszociálni egyes fajtákra.

Sikere sokakat felbátorított Dél-Afrika évszázados, rangos borászati életében, miközben felhívta a figyelmet a terület eddigi színtelenségére. Biyela megkapta a Diversity and Transformation Awardot a rangos 2021-es szüreti emlékrendezvényen végzett úttörő munkájáért. A Pinotage Youth Development Academy (PYDA) igazgatótanácsának tagjaként 10 éve jótékonykodik is.

"Az induláskor bekapcsolódtam a PYDA-ba, először tanácsadó testületi tagként, majd az akadémia igazgatójaként. Fiatalokat képezünk a borágazat teljes kereskedelmi láncolata számára. Segítünk az elhelyezkedésben is, hogy ezek a hallgatók változást hozzanak a saját életterükben, környezetükben, családjukban, majd később a társadalom egészében” – mondja.  - Még sok a teendőm. Amikor tanítok, a diákok ma is gyakran megaláznak. Emlékeztetnek arra, hogy ki vagyok, honnan jöttem, és mennyi munkám van még."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Turizmus Sokat költenek Magyarországon az ukrán vendégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 10:37
Jönnek vissza a külföldi vendégek, az oroszok és az ukránok kevesen vannak, de az átlagnál többet költenek.
Turizmus Előre szólunk: szerdán törölhetik az Ön Lufthansa-járatát
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 13:25
Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.
Turizmus A világ legjobbjai között a Matild Palota
Elek Lenke | 2022. július 24. 12:38
Számos budapesti épület idézi fel a magyar főváros bohém múltját, de egyik sem olyan elbűvölő, mint az UNESCO által megőrzött Matild-palota – írja a tekintélyes amerikai Travel and Leisure. A bennfentesnek tűnő szerző ezután részletesen bemutatja a két palota történetét, majd megjegyzi, hogy „130 vendégszobájában és lakosztályában finom magyar hímzések és mozaikcsempék motívumai idézik a Gellért termálfürdőt, amely a város egyik leghíresebb szecessziós stílusú épülete.”
Turizmus Túlélőcsomag légiutasoknak - nincs garancia a kényelmes utazásra
Szakonyi Péter | 2022. július 17. 11:44
Kaotikus, őrületes, borzasztó. Minimum ilyen jelzőkkel illetik a reptereken uralkodó állapotokat. A nyári csúcsforgalomban a késések, járattörlések szinte mindennapossá váltak, az eltűnt csomagok, a bábeli káosz szintén. Mit tehet a nyaralásra induló a kényelmetlenségek elkerülése - vagy legalábbis mérséklése - érdekében? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. De figyelem! Egyik sem garancia a kényelmes utazásra.
Turizmus Rábukkantak az eredeti Orient Expresszre, a fehérorosz-lengyel határon
Elek Lenke | 2022. július 16. 14:58
Amikor 1883-ban elindult az Orient Expressz, azonnal legendává vált. Időnként ma is feltűnnek gyönyörűen rendbe hozott vagonjai a világ nagy pályaudvarain – közte a budapesti Nyugati pályaudvaron is – aztán sejtelmesen eltűnnek megint, mintha csak Agatha Christie talált volna ki számukra különleges búvóhelyet. Most arról ad hírt a Travel and Leisure, hogy 2024-ben tér vissza az eredeti luxusvonat, 17 gyönyörűen felújított kocsival.
Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
Turizmus Így nyaral a magyar idén: "Nem megyünk külföldre semmiképpen sem" - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 19. 17:10
Nyugat-Európa helyett Horvátország, tíz nap helyett öt nap Isztambul, külföld helyett belföld. Megkérdeztük, hogyan hat az infláció az utazási tervekre. 
Turizmus Milyen a wellness, ha magyar? Itt lenne az ideje rendet tenni
Elek Lenke | 2022. június 19. 11:28
Minden valamirevaló fogadó, szálloda, panzió wellnessnek hirdeti újabban magát, holott csak egy kicsi jacuzzijuk van – panaszkodott a minap egy belföldön sok helyütt járt ismerősöm. Lehet ezt büntetlenül tenni? Nem átvágásról van-e szó Igen, mintha mostanában ez a szó devalválódott volna. Pedig ha tartalmas, ötletes, nívós, akkor valóban vonzerő.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG