4p

Ntsiki Biyela, Dél-Afrika első fekete bőrű női borásza hazájában is szenzációnak számít. Mára köztudott, hogy elévülhetetlenek az érdemei az Aslina Wines felépítése és az iparági sztereotípiák megtörése terén.

„Az egész világon készítettem már bort. Tanácsokat adtam, konzultációkat vezettem és díjakat nyertem. Most már úgy érzem, igazi borász vagyok" - mondja mosolyogva, minden arrogancia nélkül, a Travel and Leisure munkatársának. – Örülök neki, hogy a most már a maguk természetes útján haladnak a dolgok.

Ntsiki többszörösen hátrányos helyzetből indult, hiszen nő és fekete bőrű. Ez még 2022-ben is szinte behozhatatlan hátrány a világ egyik legkonzervatívabb, patriarchális társadalmában. Bár Dél-Afrika a világ egyik borászati nagyhatalma, tényleg messze van – legalábbis ahhoz, hogy palackjaik elkerüljenek, mondjuk Közép-Kelet-Európába, és megismerjük egy-egy ottani borászat nevét.  De talán erre is sor kerül.

Biyela, miután elnyerte a szőlészeti és borászati ​​ösztöndíjat, több mint 400 mérföldet utazott, hogy az ország egyik leghíresebb szőlészetében, Stellenboschban borkészítést tanuljon. " „Jabulani Ntshangase, a mesterem, megpróbálta a feketéket is bevonni a borászatba, és hallgatókat keresett, hogy megtanulják, a szakmát. Én is közéjük tartoztam, de a jelentkezésem célja akkor még nem kifejezetten a borászaton alapult. Csak tanulni akartam. Pályáztam más ösztöndíjakra, vegyészmérnök szerettem volna lenni, de elutasító leveleket kaptam” – emlékszik vissza. Aztán elmosolyodik. – Lehet, hogy ennek így kellett történnie.”

Ntsiki Biyela a hazájában is szenzációnak számít. Fotó: Travel and Leisure
Ntsiki Biyela a hazájában is szenzációnak számít. Fotó: Travel and Leisure

A diploma után 2004-ben a Stellekaya nevű butikpincészet volt az első munkahelye. 2006-ban már első díjat nyert egy szakmai versenyen. 2009-ben megkapta az év bortermelője címet, - amelyet igen nehéz elérni Dél-Afrikában - megtörve a hagyományokat, e túlnyomóan fehérek által uralt iparágban.

Hat éve megalapította saját cégét, az Aslina Wines -t, amelyet nagymamájáról nevezett el.

A cég koncepciója, hogy miként ötvözik a zulu kultúrát és történelmi örökséget a világ hagyományos borászatával. A borok címkéin a calabash, egy hagyományos agyag ivóedény látható. Bár jellemzően sörhöz használják, egyedi csavart kapott azáltal, hogy karakteres boraik ivó alkalmatosságának alakították át."

Természetesen ekkora sikerekhez elengedhetetlen a klföldi tapasztalatcsere: Biyela dolgozott Bordeaux-ban és Toszkánában, ahol szintén sikereket ért el, de a legszenvedélyesebben az otthoni talajon való változásért, a fekete bőrű női borászok eredményeinek elismertetésén munkálkodik.

„Húsz éves énem csodálkozna, és elképzelhetetlenül elámulna ettől a sikertől” – mondja Biyela. "Feketékként keményen dolgoztunk azért, hogy elismerést szerezzünk. Most már díjnyertes borokat készítünk. Az iparágba való bejutás során tapasztaltam meg, hogy eddig mennyire kizártak minket ebből az iparágból. Különbséget tudtam tenni aközött, milyen ha csak üzletet kötni jött valaki ebbe az ágazatba. és közben borozgat szabadidejében, vagy ennek szenteli az életét."

"Mi azt követjük elsősorban, amit az európai szájíz mond. Most már tudom, hogy ez a bor ahhoz az ételhez illik " – jegyzi meg. "Olaszországban tanulmányoztam, hogy például a paradicsom alapú ételekhez melyik fajta és évjárat való. Idővel azt is fontosnak éreztem, hogy a borokat a dél-afrikai fogásokkal párosítsam. Imádom a csirke curryt (nagymamám kedvence). Kedvelem a tésztafélét, és a chakalakát, amely egy fűszeres, paradicsom alapú szósz sárgarépával és hagymával). Ha emberekkel beszélgetek a borról, az étel felemlegetésekor könnyebben tudnak asszociálni egyes fajtákra.

Sikere sokakat felbátorított Dél-Afrika évszázados, rangos borászati életében, miközben felhívta a figyelmet a terület eddigi színtelenségére. Biyela megkapta a Diversity and Transformation Awardot a rangos 2021-es szüreti emlékrendezvényen végzett úttörő munkájáért. A Pinotage Youth Development Academy (PYDA) igazgatótanácsának tagjaként 10 éve jótékonykodik is.

"Az induláskor bekapcsolódtam a PYDA-ba, először tanácsadó testületi tagként, majd az akadémia igazgatójaként. Fiatalokat képezünk a borágazat teljes kereskedelmi láncolata számára. Segítünk az elhelyezkedésben is, hogy ezek a hallgatók változást hozzanak a saját életterükben, környezetükben, családjukban, majd később a társadalom egészében” – mondja.  - Még sok a teendőm. Amikor tanítok, a diákok ma is gyakran megaláznak. Emlékeztetnek arra, hogy ki vagyok, honnan jöttem, és mennyi munkám van még."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus 30 és 66 ezer forint között kell fizetni Budapesten az ünnepi étkezésért a szállodákban
Elek Lenke | 2024. december 16. 15:01
A hagyományos ünnepi fogások és a wellness szállodák all-inclusive élményei mellett már a gourmet menük és a házhoz szállított bejglik is hódítanak.
Turizmus Egekben a New York-i szállodaárak
Szakonyi Péter | 2024. december 9. 15:03
A hagyományos karácsonyi roham eredményeként átlag 345 dollárt kell fizetni éjszakánként, de a luxushotelekben még ennek duplájáért sem lehet megszállni.
Turizmus Miközben lövik az ukránokat, furcsa, mit tesznek az oroszok
Elek Lenke | 2024. december 8. 17:58
Tömegesen terveznek útra kelni az oroszok az ünnepek alatt. De kik és hova utaznak Gyed Maróz (Télapó) idején az oroszok?
Turizmus Szokatlan jelentés látott napvilágot Budapestről Amerikában
Elek Lenke | 2024. december 8. 15:55
Végre egy olyan cikk – drága pr-anyag?, de mindegy is – amely a fővárost a mai valóságában mutatja be.
Turizmus Díjeső a Klasszis TopDesign 2024 versenyen – elismerték a legkiemelkedőbb pályamunkákat
Privátbankár.hu | 2024. december 5. 17:29
Átadták a díjakat Magyarország egyetlen nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari designversenyén.
Turizmus Elözönlötték a külföldiek ezt a Békés megyei várost
Privátbankár.hu | 2024. november 28. 08:32
A külföldivendég-éjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva a legerőteljesebben, 20 százalékkal Gyula és térségében emelkedett.
Turizmus Egykor az uralkodók desszertje – ma a magyarok konyhájának kedvence
PR | 2024. november 20. 15:17
A Zazie Bistro & Bar idén először saját standdal jelenik meg a Bazilikánál található adventi vásárban, hogy a látogatók számára különleges gasztronómiai élményt nyújtson. Az ünnepi forgatagban Bíró Dani séf és Nagy Gergő cukrászmester különleges császármorzsa variációkkal várja azokat, akik egyszerre keresik a hagyományos ízeket és a modern konyha kreativitását.
Turizmus Egészen új módi érkezett a tengerpartra
Elek Lenke | 2024. november 17. 12:29
Az Égei-tengeri szigetek Görögország ékkövei, de ez nem jelenti azt, hogy alaposabb felfedezésük olyan egyszerű lenne. Ahhoz, hogy részletesebben felfedezzük e meseszép tájat, először hosszú komputakat kell megtenni, a főszezonban sorban állni a jegyekért és sokakkal együtt szorongva a fedélzeten.
Turizmus Klasszis TopDesign 2024: megvan a döntősök listája, elindult a közönségszavazás
Vágó Ágnes | 2024. november 15. 19:18
Az ünnepélyes díjkiosztó december 3-án lesz. 
Turizmus Budapesten luxushotelből is követheti az elnökválasztást
Elek Lenke | 2024. november 5. 14:15
Világszerte amerikaiak és szimpatizánsaik figyelik a keddi amerikai elnökválasztást, sokan pedig exkluzív rendezvényeken izgulják végig az éjszakát, Budapesten is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG