<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Elek Lenke

Elek Lenke cikkei

Turizmus Itália verhetetlen luxusa – Ahol az amerikai sztárok borozgatnak
Elek Lenke | 2023. február 5. 11:43
Számtalan leggel találkozhatunk a turizmus és a szállodaipar világában, ahány szaklap, annyiféle lista, ahány tesztelő, annyiféle szempont. Azt mondják, a luxusszállodák mind egyformák – nos, az olaszok ebben is kivételek, a gasztronómiához és a designhoz mintha mindenki értene itt, születésétől fogva. Amiben szintén páratlanok, az az elképesztő természeti-történelmi környezet.
Turizmus Britanniától a Békén át a Radisson Blu-ig - száztíz éves a patinás nagykörúti szálloda
Elek Lenke | 2023. február 4. 18:49
Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Vörös legyen, zöld vagy púderrózsaszín? - Rafinált konyhatrendek, újfajta harmóniák
Elek Lenke | 2023. január 29. 12:03
Kinek van ideje és pénze követni az újabban gyakran változó konyhai lakberendezési trendeket?
Turizmus Megnyílt a világ legálmosítóbb szállodája
Elek Lenke | 2023. január 28. 16:29
Hol másutt, mint Stockholmban, ahol az év hat hónapjában szinte alig süt a nap, és hosszúak az éjszakák. Januárban-februárban élik az év legsötétebb időszakát, hiába a sok gyönyörű, formatervezett mécses meg lámpa. Az állandó sötétségtől sokan fáradtak, és forgolódnak az ágyaikban. Ezt a hátrányt persze előnnyé lehet formálni, ha valamelyik hotellánc egy szállodát éppen az alvás jegyében nyit meg.
Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Makro / Külgazdaság Spanyolországban a cigarettagyárak is fizetnek a csikkek eldobásáért
Elek Lenke | 2023. január 22. 11:50
Évi 4500 milliárd csikket dobnak el az emberek a strandon, a tereken, az utcán, ahelyett, hogy a kukába dobnák azokat. Persze az lenne a legjobb, ha eleve kevesebb termelődne belőlük. A dohányzás elleni harc új fejezeteként Spanyolországban a gyártó cégeknek kell a jövőben fizetniük az eldobott cigaretták eltakarításáért.
Tudomány-technika A Facebookkal fűtenek Dániában
Elek Lenke | 2023. január 21. 12:12
Különleges megoldást találtak ki Dániában arra, miként lehetne környezetbaráttá tenni a háztartások fűtését. A BBC videóriportja, amelyet számos külföldi média átvett, a harmadik legnagyobb dán városban, Odensében kialakított rendszert mutatja be.
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Makro / Külgazdaság Új Kassa, álom – Márai Sándor imádott városa
Elek Lenke | 2023. január 14. 05:59
Aranykincs, pánikszoba, gótikus épületegyüttes, állatkert, patinás sörözők – a magyar határtól pár kilométerre lévő felvidéki centrum izgalmas élményeket nyújt azoknak is, akik esetleg nem tudják, hogy Márai imádott szülővárosában járnak. A Világjáró e heti állomása: Kassa. 
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Makro / Külgazdaság Mivel koccintunk éjfélkor? Divatos a kisüzemi magyar pezsgő
Elek Lenke | 2022. december 31. 18:38
Ha ezt Dom Pérignon megérhette volna… Egy véletlennek köszönhetően lett a pezsgő az ünnepek itala, márpedig 2022 végén is ezzel koccint a világ.
Makro / Külgazdaság Különös szilveszterek, Bécstől Moszkváig - Skanzenben, kocsmában, koncertteremben
Elek Lenke | 2022. december 31. 15:37
Az új évet köszönteni bárhol lehet, ötcsillagos szálloda tetőteraszától falusi kocsmáig, osztrák hüttében csakúgy, mint 30 fokos melegben lubickolva Mauritiuson. Persze nem a helyszín számít állítólag, hanem hogy kivel koccintunk… 
Makro / Külgazdaság Távol Afrikától - Elefántagyar helyett vízilófog-kereskedelem
Elek Lenke | 2022. december 25. 17:12
Mivel a szigorú tilalmak miatt már egyre nehezebb elefántcsonttal kereskedni, a vadorzók új célpont után néztek. A vadvilágot védő aktivisták szerint elefántagyar helyett egyre inkább vízilófoggal kereskednek, ami azért is gond, mert a vízilovak is kihalástól fenyegetett állatok. Igaz, amint kiderül az alábbiakból, nem mindenütt azok.
Makro / Külgazdaság 2023-ban végre felfedezzük a világot? – Új turisztikai világtrendek
Elek Lenke | 2022. december 25. 05:34
Virágzó turizmust jósolnak jövő évre a szakemberek, legalábbis az amerikai piacot tekintve. A HotelPlanner's szerint minden utazási szegmensben növekedés várható. Inspiráló kiruccanások, álomnyaralások, szerény költségvetésű családi lazulások és különleges tematikájú utak egyaránt előfordulnak majd a palettán. ,
Makro / Külgazdaság A kis hableány meg a herceg – bekuckózni Koppenhágában
Elek Lenke | 2022. december 23. 05:43
Bár ma már nehéz elhinni, de valaha nem létezett közvetlen légijárat Budapest és Stockholm között, és meg kellett állni Koppenhágában, amikor a svéd fővárosban élő rokonokat meglátogattam. Ma már naponta akár többször is leszállhatunk Arlandán, mégis érdemes megszakítani az utat, és eltölteni egy romantikus hétvégét ebben a bájos városban, hogy élvezzük a hyggét. Világjáró rovatunk utolsó előtti állomása az idén: a dán főváros.
Makro / Külgazdaság Az öreg hölgy népszerűbb, mint valaha – A Szabadság-szobor koronájába ismét tódulnak a turisták
Elek Lenke | 2022. december 18. 18:04
Valami nagyot, valami maradandót alkotni. Gigantikusat, amely egy állam hatalmának jelképe, vagy egy uralkodó örökkévalóságát hirdeti, mint az egyiptomi piramisok. A világ leghíresebb szobra több mint egy évszázadig a legnagyobb is volt. Az utóbbi egy hónapban ismét özönölnek a látogatók a hölgy koronájába, amely a járvány miatt két év után nyitott meg újra.
Makro / Külgazdaság A kibírható karácsony vágyálom lenne? Nem kell mindennek tökéletesnek lenni
Elek Lenke | 2022. december 17. 17:46
Kapott már valakitől olyan jókívánságot, hogy kellemes, lassú karácsonyt kívánok? Biztos nem. A slow foodról hallottunk, de arról nem nagyon, hogy külföldön már milliónyi híve van a slowXmas-nek, azaz nem a vásárlási kényszerbe belebódult, tökéletességre törekvő, rohanós, cipelős ünnepvárásnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok pánikszerűen kezdik eladni a Krímben lévő villáikat
Elek Lenke | 2022. december 17. 15:59
Több, mint nyolc éve, hogy Oroszország illegálisan annektálta a Krímet. Ezen évek alatt virágzó turisztikai iparág nőtt ki a semmiből: oroszok kínálnak itt luxuspihenést honfitársaik számára. Ezrek adják bérbe magánvilláikat, és természetesen sok szálloda is építettek. De mivel a jelenlegi háború kimenetelét ma senki nem tudja, a gazdag oroszok pánikba esve adják el itteni ingatlanjaikat. 
Makro / Külgazdaság Nesze neked, környezetvédelem! Ahány ország, annyiféle karácsonyfa
Elek Lenke | 2022. december 14. 13:21
A közelmúltban a fülöp-szigeteki IKEA egy egész boltot nyitott a karácsonyi díszeknek. Most egy lépéssel tovább mentek, ugyanis élő fenyőfákat árulnak a boltban – írja a Philippine Star. Nem is akármilyeneket, hanem Svédországból oda szállított lucfenyőt!
Szubjektív Adventkor Tallinnban – Téli kiruccanás a Három nővér városába
Elek Lenke | 2022. december 10. 05:18
Középkori városmag és macskaköves utcák, kijjebb szovjet panelházak és csupaüveg felhőkarcolók. A standokon érlelt sajt, füstölt hal, csokoládé és kaviár, a levegőben édes sütemények és forralt bor bódító illata száll. Világjáró rovatunk e heti állomása az ünnepi Tallinn.  
Turizmus Fénybe borult a világ leghíresebb karácsonyfája – Amerika történelmét tükrözi
Elek Lenke | 2022. december 4. 15:04
Szinte mindenből lehet turisztikai attrakció, ilyen a Rockefeller Center-nél felállított karácsonyfa is, amelyen az égőket november 30-án kapcsolták fel. Évente egymillióan tekintik meg közelről, ami jó üzlet a fuvaroztatóknak, a helyi vendéglátásnak és a szállodaiparnak is.
Kultúra Ropogós, de meddig? Francia szakmai vita a bagettről
Elek Lenke | 2022. december 3. 18:42
Míg mi a lipicai kulturális örökség elismerésének örültünk, a franciák a bagett hasonló kitüntetésének.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Makro / Külgazdaság Merre tart a divatipar? Amikor a pulzusod irányít
Elek Lenke | 2022. november 26. 15:22
 A világ egyik legpazarlóbb iparága ez, hiszen ma már havonta vagy kéthetente érkeznek az üzletekbe az új kollekciók, miközben a tavaly vagy tavalyelőtt vett felső is még ott lapul a szekrényben, talán, ha egyszer volt rajtunk.
Szubjektív Rigó Jancsit nassolni a világ egyik legszebb terén
Elek Lenke | 2022. november 26. 05:46
Kevés olyan magyar turistával találkoztam, aki olaszországi utazása során kifejezetten Triesztet vette célba, pedig nemcsak átutazni érdemes errefelé, hanem megállni is. Ez a magyar és osztrák vonatkozásokban gazdag kikötőváros nem emlékeztet Nápoly zajos életvidámságára, Velence páratlan romantikájára, de Milánó nagyvilági stílusára sem. Világjáró rovatunk újabb állomása az északolasz város az Adriai-tenger és Szlovénia között.
Turizmus Harmincmilliárd forintos turisztikai csomag az ágazat támogatására - Nem jött-e későn?
Elek Lenke | 2022. november 22. 13:12
A turisztikai szektor támogatása érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére - a kormány több olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíti a vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és segíti napi működésüket.
Makro / Külgazdaság Az óvóhely megléte felviszi a moszkvai ingatlanárakat
Elek Lenke | 2022. november 19. 17:46
Eddig többnyire a szép kilátás, a lokáció meg a garázs volt a legfontosabb vonzerő a moszkvai ingatlanhirdetésekben. Újabban azonban az óvóhelyes lakások kelendőbbek lettek, és élénkíthetik az egyébként stagnáló keresletet.
Vállalat A világ 50 legveszélyesebb vállalata - akik ma a világot irányítják
Elek Lenke | 2022. november 19. 15:06
A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?
Turizmus Az eltűnt idő nyomában – Lebomló szállodát épít a svájci órakirály
Elek Lenke | 2022. november 6. 18:51
Tízezer év múlva valószínűleg nyoma sem lesz a svájci Hôtel des Horlogersnek, de lehet, hogy már előbb, magától eltűnik. Ami nem gond: sőt, ez a tulajdonos akarata.
Makro / Külgazdaság Davaj csaszi, avagy Putyin új órája
Elek Lenke | 2022. november 2. 18:45
Bár a világ összes létező luxusóráját megvehetné magának Putyin, újabban hazai márkájú órát visel. Olyan attitűd ez, mint a nemrég kihirdetett „orosz emberek orosz filmet nézzenek”. Mégis más: az oroszoknak mindig különös vonzódása volt az órák iránt, - az évtizedekig tartó szovjet korszak áruhiánya miatt - ami a II. világháborús davaj csaszi korszakban teljesedett ki.
Turizmus Árharc a levegőben – Elkezdődött a karácsony előtti jegykáosz
Elek Lenke | 2022. október 31. 19:29
Régi mondás amerikai szenátusi körökben, hogy mindent, csak ne légisztrájkot karácsonykor, ahogy Michael Douglas a Szerelem a Fehér Házban című retro romkomban is megjegyzi. Hogy az idén lesz-e sztrájk, nem tudni, de árkáosz ma is észlelhető, amint arra a szakmai lapok folyamatosan érkező hírei utalnak.
Makro / Külgazdaság Mi közünk van nekünk, magyaroknak a Halloweenhez?
Elek Lenke | 2022. október 31. 05:33
Jókora, felfújható műanyag világító, emeletes töklámpást árulnak az egyik kedvelt hazai weboldalon, igen "jutányos" áron. Most attól tekintsünk el, hogy a termék csúnya és környezetszennyező, de mi közünk van nekünk ehhez a tipikusan amerikaiként számon tartott furcsa ünnephez? 
Szubjektív Az ezüst és a tárnák városa – a Felvidék gyöngyszemében jártunk
Elek Lenke | 2022. október 29. 05:29
Retro-antik kávézók, lépten-nyomon magyar emlékek, impozáns, múltidéző paloták, templomok minden nép és vallás számára. Világjáró rovatunk ezúttal egy kicsi, de izgalmas felvidéki települést derített fel.
Turizmus Bizakodók a francia turisztikai szakemberek - A francia Alpok mutatkozott be Budapest belvárosában
Elek Lenke | 2022. október 23. 17:46
Bár a téli sportok hazai kedvelői közül relatíve kevesen utaznak Franciaországba, a szerdai workshopon Magyarországra érkező francia utazási irodák, szállodák és turisztikai szervezetek szerint idén is élénk a magyar érdeklődés síterepeik iránt – hangzott el a Hotel Kozmoban rendezett workshopon.
Turizmus Új fogalom: TikTok szállodák
Elek Lenke | 2022. október 23. 15:10
A közösségi oldalak egyre nagyobb szerepet játszanak a turizmusban is. Bár nagyon sokféle – szakmai és közönség- – lista létezik, amely osztályozza a szállodákat, bizton számíthat arra a hotelszakma, hogy például a TikToknak egyre nagyobb lesz a jövőben a befolyása, főleg a fiatalabb korosztály körében.
Makro / Külgazdaság Finnország helyett Karélia lett az oroszok fő turisztikai célpontja
Elek Lenke | 2022. október 23. 11:43
Míg az oroszok egy része reggelenként a frontra utazik, hogy ukrán lakóházakat bombázzon, addig milliók éppen napozni indulnak. Van, aki a Maldív-szigetekre, más Egyiptomba - ha éppen engedélyezett számára a kiutazás -, ahol az orosz utazási irodák egész üdülőfalukat vettek meg, szállodákkal együtt, már vagy tíz éve. Sok tízmillióan pedig életükben nem mozdulnak ki a tajgából, sőt még a járási székhelyre sem jutnak el soha.
Makro / Külgazdaság Stewardessnek lenni 2022-ben - a légiutas-kísérőknek mostantól hosszabb pihenőidő jár
Elek Lenke | 2022. október 16. 18:01
Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal friss útmutatása szerint a légiutas-kísérőknek hosszabb pihenőidőt kell biztosítaniuk a műszakok között. A jövőben legalább 10 egymást követő órát kell pihenniük két műszak között, ami egy órával több, mint eddig volt. Azonban bizonyos körülmények között a továbbiakban sem csökkenthető a munkaszünet időtartama.
Szubjektív Utazás a Bruttó Nemzeti Boldogság földjén
Elek Lenke | 2022. október 9. 05:37
Tizenöt éve, a berlini ITB-n, amely a világ egyik legrangosabb turisztikai seregszemléje, elém lépett egy mosolygós fiatalember, és nyakamba akasztott egy fehér selyemsálat, arany rojtokkal. Ekkor találkoztam először bhutáni emberrel, aki láthatóan boldog volt – de akkor még nem tudtam, hogy ez a jelző az ő esetükben nem csupán egy felületes megállapítás. Elek Lenke jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lagzi randi, az Antarktiszon
Elek Lenke | 2022. október 8. 19:17
Az esküvők megrendezése az egyik legjövedelmezőbb turisztikai-vendéglátós ágazat. A vőlegény és a menyasszony összes kívánsága teljesül ilyenkor, ám sokan nem emeletes tortára vágynak, sőt, arra sem, hogy Bali homokos strandjain andalogjanak. Inkább elmennek néhány barátjukkal a világ másik végébe, az örök fagy birodalmába.
Makro / Külgazdaság Létszámhiány fenyeget az orosz egészségügyben, mivel sok orvost a frontra küldenek
Elek Lenke | 2022. október 6. 05:36
Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a frontra küldi. A Komerszant című orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.
Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Szubjektív Madárparadicsom és tengerparti hangulat a magyar határnál
Elek Lenke | 2022. október 1. 05:38
Burgenland az a része Ausztriának, ahol többnyire csak áthaladunk Bécs vagy a még távolabbi Nyugat felé, legfeljebb Parndorfban bolyongunk egy órát, hogy vásároljunk valami márkás cuccot, amire semmi szükségünk. Pedig Burgenland több szempontból is figyelemre méltó úti cél – Világjáró rovatunk sem hagyta ki.  
Turizmus II. Erzsébet nevét veszi fel egy francia kisváros reptere
Elek Lenke | 2022. szeptember 28. 19:41
Világszerte a legkülönfélébb módokon rótták le az emberek a tiszteletüket, amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Turizmus Ez az Atlantisz sosem süllyed el - dubaji séfparádé, milliárdokért
Elek Lenke | 2022. szeptember 24. 12:09
Lehet-e bármilyen újdonságot mondani, azon szűk réteg tagjainak Dubajról, akik rendszeresen visszajárnak a turizmus eme virágzó városállamába? Ugyanakkor Magyarországon olyannyira ismert lett a név, hogy bekerült a köznyelvbe is - példátlanul -, ilyen a többféle értelmű dubajozni ige. Ám most még ezen is túl akarnak tenni: a világ legnagyobb luxusszállodáját október elején nyitják meg.
Makro / Külgazdaság A svéd választás, első kézből – mit jelent demokratának lenni?
Elek Lenke | 2022. szeptember 21. 05:44
Bár már lényegében eldőlt, hogy a svédek többsége kire, melyik pártra szavaz, még egy hétig tart a voksok számlálása és az utómunka. Egy hatalmas teremben ötszázan ellenőrzik a szavazatok érvényességét – köztük a Stockholmban 47 éve élő ismerősöm – és biztonsági őrök figyelnek rá, hogy minden rendben menjen. De mit hoz majd az új rezsim a gazdag Svédországnak? Jegyzet.
Turizmus Terminál-építés, járványokra tekintettel – a Changi ebben is élre tör
Elek Lenke | 2022. szeptember 18. 20:35
A Changi, Szingapúr híres reptere évek óta a világ legjobbnak ítélt légi csomópontja. Most új technikai újdonsággal rukkol elő e gigantikus létesítmény menedzsmentje, csökkentendő a jövőben kialakuló járványok veszélyességét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG