<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Elek Lenke

Elek Lenke cikkei

Makro / Külgazdaság Nem hisztéria, Astoria! – Ötvenéves a Danubius
Elek Lenke | 2022. május 17. 20:39
Itt indult az őszirózsás forradalom, de volt Gestapo-főhadiszállás is, laktak benne német, orosz és amerikai katonák, forgattak filmeket a falai között, helyet adott kultikus zenei vetélkedőnek, Krúdy Gyula is szeretett kedvenc szobájában elmerengni az élet megannyi élvezetén.
Ingatlan Piacra dobták Versace manhattani kastélyát
Elek Lenke | 2022. május 14. 17:24
Manhattan eddig sem olcsóságáról volt híres, főleg ami az ingatlanokat illeti, de most, hogy Gianni Versace Upper East Side-i kastélya piacra került (bár lehet, hogy időközben már titokban el is adták valamelyik arab olajmágnásnak) még inkább feljebb fognak kúszni arrafelé az árak.
Makro / Külgazdaság A világ 10 legdrágább étterme – ahová még a milliárdosok se járnak mindennap
Elek Lenke | 2022. május 14. 12:31
A világ mely éttermei igénylik jelenleg a legvastagabb pénztárcát? A kérdés megválaszolásához egyebek között a Michelin Guide információit vették igénybe a lista összeállítói. Az árak a fogásokhoz illő borokat nem tartalmazzák.
Közérdekű Trükkök, titkok, csáberők – Mi mennyi?
Elek Lenke | 2022. május 10. 05:43
Bár a fogyasztóvédelem a gyárakban, élelmiszeripari üzemekben kezdődik, akadnak, akik az üzletekben kirakott Vásárlók Könyvének bejegyzéseiből ítélik meg a jelenlegi helyzetet, még ma is. Ismerőseimhez körkérdést intézve kiderült, hogy az utóbbi két-három évben egyikőjük sem írt be a Vásárlók Könyvébe, bár számos dolog miatt panaszkodtak valamelyik üzletre, illetve az ott árusított termékekre. Sokan egyfajta retro dolognak vélik ezt az intézményt, nemigen hisznek benne, hogy megtalálják ily módon a maguk igazát, no meg sietnek, nem érnek rá bemenni az irodába és kitöltögetni papírokat. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Alina, az orosz árnyék First Lady
Elek Lenke | 2022. május 9. 19:48
Moszkvában tartózkodik Putyin barátnője, a ritmikus sportgimnasztika koronázatlan királynője, a 39 éves Alina Kabajeva, aki a létező összes érmet elnyerte mára különféle bajnokságokon. Hogy ez miért hír? Nos, csak pár napja jelent meg a nyilvánosság előtt Ukrajna megszállása óta, méghozzá egy tornafesztiválon, ahol egy Z felirat előtt pózolt. A moszkvai VTB Arénában sportágáról, a ritmikus gimnasztikáról tartott előadást a róla elnevezett Alina fesztiválon.
Makro / Külgazdaság Vega, vegán – vagány? – Schulz Janka nyitotta az elsőt 1896-ban
Elek Lenke | 2022. május 8. 18:29
A vega és a vegán különbségével még a hazai vendéglátóhelyeken sincsenek mindenütt tisztában.
Makro / Külgazdaság Stop a szaunának és a zuhanynak Németországban?
Elek Lenke | 2022. május 2. 17:54
Ki hitte volna, akár fél évvel ezelőtt is, hogy Németországnak – nem környezetvédelmi okok miatt – takarékoskodni kell az energiával? De, mint kiderült, ez is megtörténhet a XXI. században.
Turizmus Melyek azok a légitársaságok, amelyeknél a leggyakrabban sérül a bőröndünk?
Elek Lenke | 2022. április 30. 18:48
Veszélyben érzi a poggyászát? Van is rá oka. A szakmai listák olyan felméréseket is készítenek, melyekből kiderül, mikor számíthatunk leginkább a bőröndünk tönkre menetelére.
Makro / Külgazdaság Kell nekünk 106 milliárd forintnyi EU-támogatás vagy sem?
Elek Lenke | 2022. április 29. 05:47
A turizmus már megszenvedte a járványt, most meg itt a bizonytalansági tényezőket növelő háború - minden forrásra szükség volna a lábra álláshoz.
Vásárló Fél évszázada dobog Steiermark zöld szíve – Jó nyárra és ismét sok magyar vendégre számítanak
Elek Lenke | 2022. április 28. 17:26
A magyarok által annyira kedvelt tartomány, Steiermark ezúttal jubileumi rendezvénnyel várta az újságírókat. Fél évszázada használják a zöld szívet, mint logót és szimbólumot, amely az utóbbi időben egyre aktuálisabbá vált, és mind sikeresebb lett.
Makro / Külgazdaság Újabb hazai éttermek kaphatnak Michelin-csillagot
Elek Lenke | 2022. április 24. 12:31
A Michelin a közelmúltban bejelentette, hogy az idei évtől nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon keresi a legjobb éttermeket. Az év második felére várható az országos Michelin Guide megjelenése, amely összegyűjti és különböző kategóriák szerint díjazza a legjobb hazai vendéglátóhelyeket. Vajon melyek lesznek ezek?
Makro / Külgazdaság Nyitott műhelyek az ukrán menekülteknek - Pénz, divat és hatalom
Elek Lenke | 2022. április 23. 15:04
Divatforradalmárok, egyesüljetek a fenntartható iparért!
Turizmus Még hogy 8,5? Brutálisabb drágulásra számítson, aki nyaralni készül
Elek Lenke | 2022. április 21. 05:33
Elképedtünk, amikor a 8,5 százalékos márciusi éves infláció apropóján körbenéztünk az országban, mennyiért lehet megszállni, illetve finom falatokat kóstolni, nem is beszélve a több fogásos étkezésekről, vagy az "édes élet" megnyilvánulásairól.
Makro / Külgazdaság Borban az igazság - avagy mivel koccintunk mostanában?
Elek Lenke | 2022. április 18. 14:24
Magyarország bornagyhatalom lenne? Nos, ez enyhén szólva is elfogult vélemény, no meg lehetetlen is volna ezt komolyan állítani: mennyiségben csupán 1 százalékát adjuk a világ bortermelésének.
Makro / Külgazdaság Tojás, nyuszi, csibe – Gombóc Artúr húsvéti Eldorádója
Elek Lenke | 2022. április 16. 17:33
El tudja képzelni, hogy egyszer csak ne legyen a polcokon elég húsvéti csokinyúl és tojás? Bizonyára nem, pedig jónéhány tény arra utal, hogy valamikor a távoli jövőben még ez is megeshet.
Turizmus Egy korty Magyarország, egy falat Itália – magyar-olasz vendéglátós együttműködés
Elek Lenke | 2022. április 15. 18:11
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Európai Csoport legutóbb a budapesti SIRHA vendéglátóipari és élelmiszerkiállításon mutatta meg, hogyan népszerűsíthetik együtt a magyar mezőgazdasági, borgasztronómiai, turisztikai és wellness szektor termékeit, és adhatják át tapasztalataikat az olasz szakemberek az itteni kollégáknak. 
Turizmus Luxushajó-túra, de csak felnőtteknek!
Elek Lenke | 2022. április 10. 10:54
Richard Branson ezúttal nem az űrt akarja meghódítani, hanem a tengert, méghozzá az ő szokásos, különc módján. A Virgin Voyage új luxushajója, a Valiant Lady csak felnőtteknek szól, itt nem szaladgálnak láb alatt a gyerekek, és nem játszhatnak üvöltve indiánosdit a fedélzeten, nincsenek játszóterek, gyerekmenük és bohócos esti meseműsorok.
Makro / Külgazdaság Szereti Ön a bárányhúst? Jönnek a Bárány Napok
Elek Lenke | 2022. április 7. 18:44
Az idén kétszer rendeznek hazánkban Bárány Napokat, április 8-9-én és október 7-8-án. A kezdeményezés célja – amint azt a SIRHA kiállításon résztvevő pr szakemberek hangsúlyozták –, hogy a kampányban résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák és megszerettessék a bárányhúsos fogásokat.
Makro / Külgazdaság Turizmus, háború idején – Interjú a Kárpátaljai Turisztikai Szövetség elnökével
Elek Lenke | 2022. április 2. 05:52
Csizmár Saroltát pár éve Kárpátalján ismertem meg, akkor az ottani falusi turisztikai szövetségnek volt az elnöke. Lelkesedéssel, szívvel végezte a munkáját, később az Utazás kiállításon is találkoztam vele. Most Budapesten beszélgettünk.
Turizmus Két év szünet után ismét indul vonat a csíksomlyói búcsúra
Elek Lenke | 2022. március 31. 20:16
Kárpátaljai magyarok bizonyára kevesen vesznek majd részt az eseményen - mással vannak most elfoglalva, ha pedig menekülniük kell és vonatra szállniuk, inkább Magyarország felé tartanak.
Makro / Külgazdaság Ki is volt a XX. század szakácsa? – A szakácsművészet Forma-1-e
Elek Lenke | 2022. március 19. 17:42
A hazai magas konyhaművészet jelesei már hónapok óta a közelgő Bocuse d’Or versenyre készülnek, amelyre március 23-án és 24-én kerül sor a Hungexpo szakmai kiállításán. De ki is volt Paul Bocuse, aki már életében legendává vált, minden elképzelhető kitüntetést megkapott, akiért rajongtak tanítványai, miközben munkatársai nagyon féltek tőle?
Makro / Külgazdaság A nagy szovjet fazék, meg az édesszájú oroszok
Elek Lenke | 2022. március 19. 12:11
Megemelkedett a cukor ára Oroszországban és őrült tempóban elkezdődött a felvásárlás. Aki nem ismeri ezt az országot, az meglepődik ezen. Aki élt ott, kevéssé. Jegyzet
Makro / Külgazdaság Rákosi szalámitaktikája és Putyin - a svédek most eléggé meg vannak ijedve
Elek Lenke | 2022. március 16. 05:17
A svédek most eléggé meg vannak ijedve, de nincs valós veszélyérzetük. Ez kitűnt a járvány alatt is.
Makro / Külgazdaság Volt egyszer egy New York palota, avagy mire elég 800 ezer euró?
Elek Lenke | 2022. március 15. 17:07
A világ legszebb kávéháza, az 1894-ben épült négyemeletes, historizáló stílusú palota. Eredetileg bérlakásokat is magában foglaló biztosítótársasági székháznak épült, 1945 után egy ideig irodaházként működött, majd sportszerboltként, később számos szerkesztőségnek adott otthont. A rendszerváltás előtti évtizedekben Hungáriának hívták a legendás kávéházat.
Turizmus Kőbánya olyan, mint a kivi – turistának lenni a X. kerületben
Elek Lenke | 2022. március 15. 05:37
A pandémia idején sokan inkább belföldön kirándulnak, mint nekivágnak a határnak. De kinek jut eszébe felfedezni közelebbi pátriáját? Pedig akad látnivaló a Várnegyeden kívül, a kék busz vonalán is.
Turizmus Bemutatjuk Dél-Afrika első fekete női borászát
Elek Lenke | 2022. március 12. 16:06
Ntsiki Biyela, Dél-Afrika első fekete bőrű női borásza hazájában is szenzációnak számít. Mára köztudott, hogy elévülhetetlenek az érdemei az Aslina Wines felépítése és az iparági sztereotípiák megtörése terén.
Turizmus Iskolával és kórházzal a mélyszegénység ellen Afrikában
Elek Lenke | 2022. március 9. 17:54
Közép-Kelet-Európa egyetlen, négy napos nemzetközi Afrika fóruma idén a 10. Hungary Helps Afrika Expo Budapest nevet kapta. Huszonkét szervezet mutatkozott be, 480 négyzetméteren, 15 afrikai országot képviselve. Köztük Benin először jött el Budapestre az Utazás kiállításra, ahol részletesen bemutatkozott.
Makro / Külgazdaság A séfek séfjei találkoznak márciusban Budapesten
Elek Lenke | 2022. március 6. 18:47
Mennyire fontos a magas szintű konyhaművészet egy ilyen vészterhes korban? Lehet-e felhőtlenül örülni a hazai séfek sikerének akkor, amikor százak halnak meg, közel a magyar határhoz?  Kárba vész-e a sok éves munka, hasonlóan a sportolókéhoz, és a művészekéhez? Bízzunk benne, hogy nem és a tehetséges fiatal emberek tudása a nemzetközi seregszemlén még inkább bővül.
Turizmus Tunézia változatlanul népszerű - A magyarok különösen az ország homokos tengerpartját kedvelik
Elek Lenke | 2022. március 6. 11:46
A ma befejeződő Utazás kiállításon sétálva nem úgy tűnik, mintha a magyarok itthon szeretnének nyáron maradni. A szakmai nyitó napon is sokan nézelődtek, hogy eldöntsék, hol nyaraljanak az idén. Igaz, kevesebb a kiállító, mint mondjuk három éve, de ez a járvány és a háború miatt érthető.
Turizmus Már nem a Covid, hanem a háború írhatja át az idei turistaidényt
Elek Lenke | 2022. február 27. 05:51
Míg pár évtizede még létezett olyan, hogy távolság, ma már ilyen nincs. Utazni sem kell hozzá. Hiába van ezer kilométerre a háború, a következő percben már a szomszédban, a családban van és megjelenik élőben a kezedben tartott okostelefonodon.
Ingatlan Titkolózó szállodák Lappföldön és itthon  - Luxus a Mikulás szomszédságában
Elek Lenke | 2022. február 19. 17:11
Az ötcsillagos finn Octola Private Wilderness szálloda csúcsminőségű szállást és szolgáltatásokat kínál, természetesen kiterjedt fürdőrészleggel. De hol? Ez az, amit nem akarnak a turisták orrára kötni.
Makro / Külgazdaság Thaiföld kinyitott – újdonságok a magyar turisták számára is
Elek Lenke | 2022. február 19. 06:26
Már bejárta a szaksajtót a hír, hogy február 1. óta karantén nélkül léphetnek be a turisták Thaiföldre, amely a világ egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja. A magyarok körében is közkedvelt ország marketing tevékenysége ezzel egy időben megélénkült. Az aktuális újdonságokról Budapesten adott tájékoztatást a távol-keleti ország közép- és kelet-európai piacokért felelős marketing igazgatója, Ali Marzouki.
Makro / Külgazdaság Ha meg akarod tudni, milyen Európa, utazz Amerikába!
Elek Lenke | 2022. február 12. 18:25
Bazi nagy görög lagzi  Floridában, tulipánmező Michigan-ben, dán templom Kaliforniában. Ezt mind láthatjuk - csak tudni kell, hol keressük.  
Makro / Külgazdaság A két legnehezebb év áll mögöttünk – Interjú a MUISZ általános alelnökével
Elek Lenke | 2022. február 8. 05:17
Az idei év már csak jobb lehet az elmúlt két évnél - mondta lapunknak adott interjújában a Magyar Utazási Irodák Szövetségének általános alelnöke.
Makro / Külgazdaság Merész húzásra készül a magyarok közkedvelt turistacélpontja
Elek Lenke | 2022. február 6. 11:37
A görög kormány néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy Rodosz lesz a következő helyszín a jövő fenntartható turizmusának demonstrálására, az úgynevezett „The Rhodes Co-Lab” nevű szervezetben, együttműködve a TUI utazási irodával. 
Vállalat Ázsia verhetetlen: a világ legjobb légitársaságai
Elek Lenke | 2022. február 5. 17:34
Számos szempont szerint szokták rangsorolni egyes szakmai és turisztikai szervezetek a légitársaságokat, létezik például külön legtisztább és legolcsóbb kategória szerinti verseny is. Ám ami szakmai körökben is leginkább elfogadott, az a Skytrax nemzetközi légiközlekedési szervezet összetett szempontok szerint kialakított értékelése.
Makro / Külgazdaság Kevésbé ápolják magukat a férfiak otthon?
Elek Lenke | 2022. január 30. 19:43
A NielsenIQ legújabb felmérése szerint a Covid alatt kevesebb kozmetikai szert vásároltak a magyar férfiak, amibe a home office is erősen belejátszott. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt a férfiaknak szánt szépítőszerek és arcápolási kellékek forgalma Magyarországon is.
Makro / Külgazdaság Nem mindegy, milyen maszkot visel, ha Amerikába repül
Elek Lenke | 2022. január 29. 17:08
Miközben a világ számos országában enyhülnek a Covid miatti korlátozások, a repterekre és a fedélzetekre még mindig elég szigorú szabályok vonatkozna. Érthetően, hiszen ezeken a helyeken sok órán át egymás közvetlen közelében ülnek az utasok. Mi most az amerikai előírásokból szemezgetünk.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Ingatlan Airbnb-s fejlemények – Kiszorítani a faji diszkriminációt, korlátozni a buliőrületet
Elek Lenke | 2022. január 9. 15:28
A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jó hír: Budapest az egyik legkedveltebb 2022-es turisztikai célpont
Elek Lenke | 2022. január 3. 18:39
Két évnyi határzár, a betervezett utak kényszerű törlése, valamint számos utazási korlátozás után talán bízhatunk benne, hogy 2022-ben beoltva és Covid-teszttel, de visszatérhetünk kedvenc célországainkba, vagy éppen kipipálhatjuk az újakat, vágyaink listájáról.
Makro / Külgazdaság Dante-túrák, Itália-szerte - Firenze, Ravenna és Verona a célpontok
Elek Lenke | 2022. január 2. 17:43
Ha azt gondolod, hogy már mindent láttál Olaszországban, hát tévedsz: mindig szolgálnak újabb és újabb eseménnyel, látnivalóval. A 2021-es év az olasz nyelv atyjának méltó megünneplésével telt. Dante hétszáz éve halott, de élőbb, mint valaha. Az eseménysorozat idén is folytatódik.
Személyes pénzügyek Budapest a 13. helyen az európai vega és vegán éttermek listáján
Elek Lenke | 2021. december 26. 17:08
Az idén világszerte 28 százalékkal nőtt a vegetáriánusok száma, egyes felmérések szerint több mint félmillió ember szeretné megváltoztatni étrendjét és csökkenteni a húsfogyasztását, legyen szó veganizmusról vagy vegetarianizmusról.
Makro / Külgazdaság Mutasd a mosolyod, avagy dollármilliók a szádban
Elek Lenke | 2021. december 25. 18:11
A világ egyik legnagyobb biznisze Hollywoodban menő fogorvosnak lenni. Egyáltalán, minden, ami a szépségiparhoz kapcsolódik, kiváló üzlet - lásd a 100 évvel ezelőtt kezdődött plasztikai sebészeti iparág felvirágzását. Szomorú tény, hogy mindezt az I. világháborúnak köszönhetjük, amikor az orvosoknak számtalan arcsérülést, végtag elvesztést kellett valahogy elfedniük, pótolniuk.
Makro / Külgazdaság Itt a lux, itt a lux, itt a luxusvonat
Elek Lenke | 2021. december 24. 17:16
Mi történik, ha egy zseniális filmrendező belsőépítészetre adja a fejét? Nos, ha Wes Andersonról van szó, semmi különös, ugyanis a különc művész legalább olyan fontosnak tartja alkotásaiban a külső látképet, a cselekmény hátterét, valamint az enteriőrt, mint magát a sztorit.
Makro / Külgazdaság A világ legjobb szállodái – Branson űrkorszaki bungalótábora a nyertes
Elek Lenke | 2021. december 19. 17:23
A Travel and Leisure szerkesztői és olvasói szerint egy kiváló szálloda mindig örömteli mosolyt csalhat a vendégek az arcára, most pedig különösen, hiszen a világ a járvány okozta zűrzavarban él. 
hírlevél
Ingatlantájoló