Elek Lenke

Elek Lenke cikkei

Turizmus Vadlovakban gyönyörködni a Húsvét-szigeten  
Elek Lenke | 2024. február 25. 18:20
A világ egyik – minden lakott helytől leginkább távol esőbb - szigete még csak a közelmúltban kezdett felocsúdni a pandémia miatti bezárásoktól. A járvány éveit kultúrájuk és hagyományaik újra élesztésére használta a helyi lakosság, abban bízva, hogy ezzel visszacsábítják a turistákat. Ami létfontosságú számukra, ugyanis ma az itteni lakosok nagy része a turizmusból él.
Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok? 
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa 
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Makro / Külgazdaság Most jó Oroszországban pszichológusnak lenni? 
Elek Lenke | 2024. február 22. 15:01
Oroszországban nő a gyermekpszichológusok és az alkoholfüggőség elleni küzdelem specialistái iránti kereslet – adja hírül a Kommerszant nevű tekintélyes orosz napilap. 
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne 
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán 
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Makro / Külgazdaság Hogyan lettek a cukrászokból milliomos celebek? 
Elek Lenke | 2024. február 3. 14:21
A tévé a XX. században átalakította az életünket, új szakmákat röpített a magasba, és még ma is nagy a hatalma, pedig a Z generáció – legalábbis annak egy része – ma már ritkán csüng a képernyő előtt. De leginkább a gasztronómiát változtatta meg.
Ingatlan Eddig még nem ismert tényre derült fény az amerikaiak ikonikus városáról 
Elek Lenke | 2024. január 29. 18:59
Egykor mocsaras terület volt, később textil- és ruhaüzemek mellett vöröslámpás házak, kocsmák, bárok, mulatók nőttek ki a helyen. Ma New York legdrágább negyede, ahol művészeti központok találhatók. A SoHo.
Makro / Külgazdaság Nesze neked szankció: kivonulás helyett új márkával rukkol elő az orosz piacon ez a cég 
Elek Lenke | 2024. január 28. 16:47
Miközben a legnagyobb nevek kivonulnak a szuperhatalom területéről, az Aperol egyik aperitifjét épp most kínálják a lakosságnak.
Makro / Külgazdaság Sajtónapi ajándék Oroszországban - éljen soká a cenzúra! 
Elek Lenke | 2024. január 28. 14:50
Egy reprezentatívnak nevezett kutatás szerint egyre több az cenzúrapárti orosz.
Szubjektív Egy bájos kisváros, amit egy gyöngy fülbevalós leány tett híressé 
Elek Lenke | 2024. január 27. 05:44
Ritka, szinte spirituális jelenség, amikor egy könnyed, szórakoztató regény, mint amilyen a „Leány gyöngy fülbevalóval”, megbolygatja egy egész település életét. Márpedig egy holland kisvárossal ez történt. A Világjáró ezúttal Delftben járt.
Turizmus Hajózni muszáj – idén is tengerre szállnak az úszó szállodák 
Elek Lenke | 2024. január 22. 18:54
A Covid talán leginkább a tengerjárókat sújtotta, hiszen amíg a városi szállodákban a járvány idején is laktak üzletemberek, addig ezeket a hajókat teljesen leállították.
Makro / Külgazdaság Télikertek, pálmaházak, orangerie-k világszerte – Ahol télen is érik a mandarin 
Elek Lenke | 2024. január 19. 15:02
Hajdan csak a királyi családok luxusa volt. Még előbb persze fel kellett fedezni magukat a déli gyümölcsöket, a trópusi növényeket, azaz tudni kellett, miután lehet vágyakozni a télben.
Turizmus Kétarcú Kuba: luxusszálló és jegyrendszer 
Elek Lenke | 2024. január 7. 13:51
Van is embargó, meg nincs is, kell is a külföldi bevétel és tőke, meg nem is. A kubai gazdasági rendszer ma is ennek számtalan változatú keverékét alkotja. Miközben papíron él az amerikai kereskedelmi embargó, a helyiek számára alapvető cikkeket illetően is él a jegyrendszer, naponta többször indulnak járatok az USA-ból Kubába. Sőt, luxusszálloda is nyílik, no nem a helybélieknek. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat 
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Agrár Olcsóbb lett a kaviár, de a pezsgő se drága Oroszországban 
Elek Lenke | 2023. december 27. 09:56
Pár nap és sok millió orosz egyszerre köszönti majd pezsgővel az új esztendőt. Szerencse kérdése, hogy puccos vállalati partin, kémkedő tengeralattjárón vagy a lövészárokban teszi-e ezt. Az biztos, lesz mivel koccintani, erről a legnehezebb, válságos időkben is gondoskodott az orosz állami vezetés, afféle olcsó hangulatcsinálónak.
Szubjektív Ahol egész évben karácsony van 
Elek Lenke | 2023. december 25. 05:41
Egy németországi kisvárosban bármikor megkaphatjuk a karácsony hangulatát. Persze azért az ünnep előtt a legjobb ide ellátogatni, amikor a szűk középkori utcácskákon forralt bor, narancsos-fahéjas puncs és vaníliás-porcukros stollen illata száll. A Világjáró idei utolsó állomása Rothenburg ob der Tauber, de kivételesen teszünk egy kis hazai kitérőt is. 
Turizmus Horoszkóp hívőknek: a csillagjegyed meghatározza, hova utazzál 
Elek Lenke | 2023. december 23. 17:34
Az, hogy hol turistáskodsz jövőre, meg van írva a csillagokban, illetve a születési csillagjegyeidben - ez a legújabb szlogenje a marketing ötleteiről egyébként is híres Delta Airlines-nak. Tegyük hozzá, biztosan lesz is kézzel fogható haszna e sajátos úticél jóslásnak, az USA-ban - és világszerte - százmilliók hisznek a csillagjegyek sorsot, jellemet meghatározó képességében.
Makro / Külgazdaság Miért Svájc és Izland a leggazdagabb?  
Elek Lenke | 2023. december 18. 09:33
Svájcban és Izlandon a legmagasabbak az átlagbérek, míg Bulgáriában és Romániában a legalacsonyabbak. A kutatás néhány olyan részletre is rávilágít, amelyek kevésbé közismertek.               
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz 
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt 
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas 
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Indul a Nobel-hét – kulisszatitkok Kertész Imrétől Zlatan Ibrahimovicig 
Elek Lenke | 2023. december 2. 17:29
Az átadási ünnepség részleteire idén Magyarország különösen odafigyel, hiszen most igazán érdekes belekukkantani e páratlan esemény kulisszatitkaiba. A világ legrangosabb elismerésének átadása ugyanis szigorú protokoll szerint zajlik. Az eseményekben gazdag Nobel-hét idén már december 2-án, szombaton elkezdődött. 
Szubjektív Ahol a Mikulás lakik: kirándulás az Északi Sarkkörhöz 
Elek Lenke | 2023. december 2. 05:41
Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, a Mikulás-kultusz tömegeket vonz a városba. A Világjáró e heti állomása mi is lehetne más, mint Lappföld.    
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt 
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre 
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok 
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Él és virul az Uber - már utazási irodaként is használhatjuk 
Elek Lenke | 2023. november 4. 17:01
Az Egyesült Királyságban élő Uber-ügyfelek hamarosan az alkalmazáson keresztül foglalhatnak repülőjegyet, köszönhetően a cég által bevezetett legújabb utazási szolgáltatásoknak.
Makro / Külgazdaság Lenin tényleg él, digitálisan beszélt a kongresszuson 
Elek Lenke | 2023. november 1. 14:22
Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog - A fiatal orosz kommunisták a szovjet Komszomol évfordulóját ünnepelték.
Makro / Külgazdaság Lengyelország-imádók, figyelem! Őszi séta a hidak és a törpék városában 
Elek Lenke | 2023. október 21. 05:32
Ha már sokszor jártunk Krakkóban, Varsó nagyvárosi hangulatára pedig nem vágyunk, akkor érdekes, értékes és szórakoztató célpont lehet Szilézia történelmi fővárosa, Wroclaw, Világjáró rovatunk e heti állomása.
Turizmus Börtönök külföldön: fegyverarzenáltól a flamingós állatkertig 
Elek Lenke | 2023. október 15. 14:16
Van, ahol jobb körülmények között élnek a rabok, mint saját otthonukban, ami sokat elmond egyes országokról, főleg Dél-Amerikáról. A Kommerszant című orosz napilap ezeket a furcsaságokat gyűjtötte össze. (Miközben szemérmesen hallgat az oroszországi börtönállapotokról.)
Szubjektív A kristályok birodalma – Tiroli mesevilág éjkékben és zöldben 
Elek Lenke | 2023. október 7. 05:46
A jódlis-hüttés Tirol havas hegyei között megbújik egy furcsa kristályvilág, ahol az Óriás őrzi a Csodakamrákat. A Világjáró e heti állomása ez a csodapark, na meg Innsbruck, ahol zene van a levegőben.
Makro / Külgazdaság Egész Oroszországban megszólaltak a szirénák – atomcsapásra is készülnek? 
Elek Lenke | 2023. október 4. 13:05
Az sosem jelent jót Oroszországban, ha felhangzik a Vnyimányije!, Vnyimányije!    figyelmeztetés. Főképp a II. világháború óta, ez gyakorlatilag egyet jelent az életveszéllyel. Bár most nincs annak semmi realitása, hogy, mondjuk, az Urálon túl szükség lenne az óvóhelyekre való lerohanásra, a háborús propaganda része, hogy országos polgári és légvédelmi gyakorlatokat tartanak.
Szubjektív Svédország vízi kapuja, ahol minden zöld és intelligens 
Elek Lenke | 2023. szeptember 30. 05:47
Bájos kávézók, kikötő, kilátó, kézműves butikok, múzeumok – és persze a fő jelszó, a lagom. Ami annyit tesz: éppen elég, nem kell több a boldogsághoz. A Világjáró e heti állomása Svédország vízi kapuja: Göteborg.
Turizmus Már október 4-től emelkedik a brit vízumok ára - a parlamentnek még jóvá kell hagynia 
Elek Lenke | 2023. szeptember 25. 13:18
Már hónapokkal ezelőtt belengette a brit kormány, hogy szigorítanak a vízumrendszeren, most pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy felemelik a vízumok árát, mivel a közszféra béremelését várhatóan e plusz bevételből fogják fedezni.
Turizmus A Guinnesst Oroszországban a forgalmazók palackozzák? 
Elek Lenke | 2023. szeptember 24. 14:29
A globális sörmárkák, amelyek hivatalosan elhagyták Oroszországot, továbbra is népszerűek a birodalomban. Óriási a forgalmuk, és nincsenek híján a piacon maradás trükkjeinek sem. Az ír Guinnesst a Moscow Brewing Company, valamint a Moszkvai Sörfőző Szövetség szállítja be, majd helyben palackozzák. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, a nyilatkozatok pedig egymásnak ellentmondanak.
Turizmus Az Airbnb újabban drágább, mint a szállodaszoba 
Elek Lenke | 2023. szeptember 23. 13:42
Legalábbis erre a következtetésre jutott az amerikai Travel and Leisure című turisztikai szaklap. Míg negyedszázaddal ezelőtt a „lakj nálunk olcsón” elv szerint működő oldalakon található szállás tényleg fillérekbe került, addig egy mostani jelentés szerint ma már a szállodák sokszor olcsóbbak, mint az Airbnb-n, illetve az ugyancsak amerikai Vrbo-n keresztül bérelt lakások, nyaralók.
Makro / Külgazdaság Újabb közlekedési sztrájkok Franciaországban és Olaszországban 
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 15:38
Franciaország legnagyobb légiforgalmi irányítói szakszervezete (SNCTA) országos sztrájkra szólította fel a munkavállalókat szeptember 15- én és október 13-án – adja hírül az euronews.com.
Szubjektív Az elbűvölő város, ahol Skandinávia és Oroszország keveredik 
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 05:59
Szecessziós kastélyok, Európa legmagasabb tornya és Zeppelin-hangárok. De mindenekelőtt az őszi színekben pompázó erdők, Laima Vajkule – és Eisenstein. Lettország fővárosában, Rigában jártunk.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentés: Orbán Viktor Kínába látogat  
Elek Lenke | 2023. szeptember 11. 11:58
A 134. kantoni vásár alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elhangzott bejelentést lapunk érdeklődésére megerősítette a miniszterelnök sajtófőnöke.
Turizmus Egy kis emlék, semmi más 
Elek Lenke | 2023. szeptember 10. 18:41
Giccsözöntől a kézműves remekig, avagy kis magyar szuvenírkörkép.
Agrár Mit csinál a növényszitter? 
Elek Lenke | 2023. szeptember 10. 13:36
Eddig csak a háziállatokat, főleg kutyákat, macskákat vagy éppen aranyhalaikat bízták rá a gazdik profi gondozókra, vagy jobb híján valamelyik szomszédra, barátra. De újabban a növényimádóknak sem kell izgulniuk, hogy mi fog történni kedvenc virágaikkal, megsínylik-e, amíg ők távol lesznek, vagy sem.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig 
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun? 
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Turizmus Irány Budapest, vagy mégsem? Itt van, hová utaznak idén az amerikaiak 
Elek Lenke | 2023. szeptember 3. 19:03
Az amerikai Travel and Leisure turisztikai lap szerkesztői összeszedték, melyek azok a kedvelt új és régi úti célok, ahová érdemes elutazni egy lélegzetvételnyi friss levegőért, egy nagyvárosi kalandért vagy egy különleges kulturális élményért.
Szubjektív Egy ágyban egy ismeretlennel – úti élmények emlékezetes szállodákban 
Elek Lenke | 2023. szeptember 2. 05:51
Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  
Turizmus Új világ jön: szokatlan országokra cserélik a magyar nyaralók Horvátországot 
Elek Lenke | 2023. augusztus 26. 17:04
Ne tévesszen meg bennünket, hogy tömve van augusztusban a horvát, a spanyol meg az olasz tengerpart. Sokáig még így is lesz. De kialakulóban van egy trend, amely hosszú távúnak mutatkozik, és amelyik a tikkasztó hőség, a viharok és a tüzek miatt a nyugodtabb, kellemesebb klímát részesíti előnyben.
Makro / Külgazdaság Putyin betiltatná az angol nyelvoktatást az iskolákban? 
Elek Lenke | 2023. augusztus 21. 19:07
Vlagyimir Putyin újabb intézkedéseket tesz a Nyugat Oroszországra gyakorolt ​​befolyásának korlátozása érdekében. Ennek része az angol szavak gyökeres kiirtása a hétköznapi életből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG