6p

A dél-afrikai adatok biztatók, az omikron-vírusvariáns nem okozott nagy emelkedést a kórházban ápoltak és a halottak számában. Európában azonban nem sikerült olyan összefüggést találni, ami szerint az omikron-variáns szelídebb lenne elődeinél. Újabb adatokra kell várnunk.

A koronavírus omikron verziója nagyon gyorsan terjed, egyes országok utazási korlátozásokat, lezárásokat rendeltek el vagy fontolgatnak. A tőzsdék kisebb pánikban vannak péntek este óta. Pedig egy fontos dolgot változatlanul nem tudunk: mennyire okoz súlyos betegséget az omikron? Tényleg enyhébb lefolyású a betegség, ahogy sokan remélik?

A kutatók döntő adatokra várnak a Nature folyóirat szerint. A politikai vezetőknek és a közegészségügyi tisztviselőknek most anélkül kell megpróbálniuk felvázolni az omikron közelgő hullámának útját, majd döntéseket hozniuk, hogy határozott választ tudnának adni erre a kulcskérdésre. Az adatok szűkösek és hiányosak, jelentős ugyanis a késés a fertőzések és a kórházi kezelések bekövetkezése között.

Túl sok körülmény befolyásolja, mennyi a beteg

A korai eredmények reményt sugalltak, a dél-afrikai jelentések következetesen alacsonyabb kórházi kezelési arányt állapítottak meg az omikron nyomán, mint a delta-változat által okozott fertőzéseknél. December 14-én a johannesburgi Discovery Health magán-egészségbiztosító bejelentette, hogy az omikronnal fertőzöttek körében 29 százalékkal alacsonyabb a kórházi kezelés kockázata, mint az előző változatnál volt. Ez arra utalt, hogy az omikron enyhébb betegséget okoz.

(Fotó: Depositphotos)
(Fotó: Depositphotos)

A kutatók szerint azonban még túl korai ebben biztosnak lenni, a tanulmány kulcsfontosságú módszertani részleteit még nem tették közzé. Bezavarhatnak olyan tényezők, mint a kórházi kapacitások nagysága, a fertőzöttek életkora és általános egészségi állapota, valamint az “expozíció” – a koronavírus elleni korábbi oltás vagy a megfertőződés által okozott immunitás – mértéke.

Nem találtak bizonyítékot a dánok és a britek

De a Discovery Health eredményei összhangban vannak más, az országban végzett tanulmányokkal – mondja Waasila Jassat, a johannesburgi Fertőző Betegségek Országos Intézetének szakértője.

Más a helyzet azokban az országokban, ahol még kevesebb az omikron-fertőzés. December 13-án Dánia olyan adatokat tett közzé, amelyek azt mutatják, hogy az omikronnal fertőzöttek kórházi kezeléseinek aránya is akkora, mint a más változatokkal fertőzötteknél.

Ez azonban kis mintán, 3400 omikron-eseten és közöttük 37 kórházi kezelésen alapult. Hasonlóképpen az Imperial College London december 16-i jelentése sem talált arra utaló jelet, hogy az omikron miatti kórházi kezelések száma csökkent volna a deltához képest. De ez a vizsgálat is elég kis mintával készült.

Nincs bizonyíték arra, hogy az omikron enyhébb, mint a delta variáns – írta a BBC.

Nem sok kell a kórházak telítődéséhez

Összességében ezek a felmérések még mindig túl szűk körűek ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjunk le az omikron-fertőzések súlyosságáról – mondja Troels Lillebæk, a Koppenhágai Egyetem járványügyi specialistája. Egy gyorsan terjedő változat pedig veszélyesen megterhelheti az egészségügyi rendszert még akkor is, ha a súlyos betegség vagy a halálozás kockázata viszonylag alacsony.

„A nagyon nagy szám kis töredéke még mindig nagy szám lehet” – mondja Woolhouse.

Az említett dél-afrikai adatok szerint az omikronnal erősen fertőzött régiókban a lakosság több mint 70 százaléka volt már kitéve SARS-CoV-2 fertőzésnek, és körülbelül 40 százalékuk kapott legalább egy oltást. Ez megnehezíti a már meglévő immunitás jótékony hatásának szétválasztását az omikron jellemző tulajdonságaitól.

Mennyire véd a védőoltás?

Laboratóriumi vizsgálatok szerint az omikron képes lehet kikerülni az oltások által kiváltott immunitás egy részét, vagyis azok kevésbé lehetnek hatékonyak, mint a többi variánsnál. Erre utalnak az Egyesült Királyság hatóságainak korai adatai is. Ennek ellenére a vakcinák így is megvédhetnek sokakat a súlyos betegségektől és a haláltól. Az antitestek mellett a fertőzött és beoltott emberek immunrendszere T-sejteket is termel, amelyek képesek felismerni a vírusfehérjék részleteit és elpusztítani a vírussal fertőzött sejteket.

Egy orvos beolt egy diákot Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Egy orvos beolt egy diákot Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Laboratóriumi vizsgálatokat végeznek annak meghatározására, hogy ezek a T-sejtek mennyire reagálnak az omikronra, az eredmények a következő hetekben várhatók. Az optimisták szerint a reakcióképesség legalább részben megmarad. Végső soron ismét újabb adatokra kell várni.

Lelassul a vírus terjedése?

A Hold Blog viszont a statisztikák alapos elemzése nyomán arra jutott, hogy biztató jelek jöttek az omikronról Dél-Afrikából. Szerintük a halálozási és kórházi számok arról tanúskodnak, hogy amióta az omikron lett az uralkodó variáns az országban, kevésbé súlyos a betegség lefutása.

Ezen túlmenően látszik még egy jó hír az adatokból: valamitől le is lassult az omikron. A berobbanása idején heti szinten négy-ötszörözni is tudott az esetszám, ez mostanra heti másfél-szereződésre lassult.

 

Csak a félelemtől kell félni?

Hasonlóan pozitív jeleket lát az Erste Befektetési Zrt. mai kommentárja is. A dél-afrikai adatok szerintük is biztatók. Az elmúlt héten 5595-en kerültek kórházba, ami jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 7363 fővel szemben.

Jelenleg 7950 embert kezelnek COVID-19 tünetekkel kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában 15 465 új fertőzöttet találtak a 60 milliós országban, így az egymillió főre jutó új megbetegedések száma napi 258 fő, míg ugyanez Magyarországon a hétvégén átlagban 337 fő volt.

Az Egyesült Királyságban, ahol az omikron nagyon gyorsan elterjedt, a kórházban ápoltak száma csak 8,1 százalékkal emelkedett, míg a halálozások 6,5 százalékkal csökkentek is az elmúlt egy hét átlagos adatai alapján.

Vagyis a mostani tőzsdei lejtmenet a félelemből adódó és előrelátó lezárásoknak köszönhető – véli a brókercég.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG