<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az omikron viharos terjedése, az újabb lezárások és szigorítások közepette megijedtek a tőzsdék és csúnya lejtmenet indult Európában. Az USA-ban sem várható jobb nyitás. Az olaj is emiatt zuhan, a kriptodevizák is esnek, de vannak kivételek. Az Adidas tovább nyomul a virtuális világban.

Az európai tőzsdék meredek eséssel nyitottak hétfőn, aminek az elsődleges oka a vírushelyzet romlása. Az omikron-variáns miatt lezárásokat, korlátozásokat fontolgatnak több országban, illetve van, ahol már be is vezettek ilyet. Ezen kívül az USA-ban a Biden-csomag elfogadása is kérdésessé vált.

Így a német DAX index jelenleg 2,1, a francia és brit indexek 1,3-1,3 százalékos mínuszban vannak. Ez már némi javulás a reggeli, kora délelőtti állapothoz képest. Az amerikai határidős indexek is 1,3-1,5 százalékos mínuszban vannak.

Pozitív hír, hogy a kínai jegybank ma 2020 áprilisa óta először csökkentette egyéves irányadó kamatát, ez a problémás ingatlanszektort segítheti.

Kicsit jobb a forint helyzete

Itthon a BUX index másfél százalékkal esik, az OTP 1,6, a Mol 2,5, a Richter pedig 0,3 százalékkal süllyed. A 4iG és a Telekom 0,7, az Opus 2,2 százalékkal van lejjebb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint még pénteken megerősödött, amiben szerepe lehet annak, hogy a kormány csökkentette a jövő évi hiánycélt. Főleg beruházások elhalasztásával érhetik ezt el. Az euró most is 367 forint, ma alig változik. A múlt hét közepén az árfolyam egy időre elérte a 370-et is, de azóta szolid, folyamatos csökkenést láttunk.

Lezárási hullám indul?

Az omikronról annyit biztosan tudni, hogy rendkívül gyorsan terjed, de azt még mindig nem, mennyire okoz súlyos eseteket. (Dániában például nem növeli a kórházba kerülők számát - a szerk.) Megismétlődni látszik az egy évvel ezelőtti helyzet, amikor szintén karácsony előtt kellett sok helyen szigorítani a szabályokon. A várható szigorúbb járványügyi intézkedések visszavethetik Európa és más régiók gazdasági fellendülését.

Hollandiában vasárnap teljes lezárás kezdődött, az alapvető üzletek kivételével az összes bolt zárva lesz legalább január 14-ig, ami több más európai kormánynak is mintául szolgálhat – írja az Investing.com.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere vasárnap nem zárta ki annak lehetőségét, hogy karácsony előtt további korlátozásokat vezetnek be. London polgármestere már rendkívüli helyzetet hirdetett a fővárosban. Az országban rekordot döntött a fertőzések és nem alacsony a halálozások száma, de a kórházi felvételek egyelőre a közelmúltban megszokott tartományon belül vannak.

Olaszországban a kormány új intézkedéseket fontolgat – jelentették helyi lapok.

Zuhan az olaj a lezárások miatt

Az olajárak zuhannak, öt-hat százalék közötti mínuszokat látni, mivel az energiahordozó kereslete visszaeshet a lezárások következtében. Például számos országban a légi közlekedésre bevezetett korlátozások tovább fennmaradhatnak, de egyes országokban az autóforgalom is csökkenhet.

Emelkedik viszont olyan “karanténrészvények” értéke, mint a Zoom, amelyek a távmunkából profitálhatnak. Nagyvállalatok sora hosszabbítja meg az otthoni munkavégzést, sokszor kötelező jelleggel.

Megint a Zoomon lógunk

A járvány után is releváns tényező maradhat a Zoom. Erről a társaság egyik ügyvezetője, Ricky Kapur beszélt egy pénteki interjúban – írta az Equilor Befektetési Zrt.

  • A járvány lecsengése után egyrészt a vállalatok többsége fenntarthatja a hibrid munkarendet, amely egyfajta juttatásként értelmezhető a munkavállalók számára.
  • Másrészt a kiskereskedelmi vállalatok folytathatják az online térben a terjeszkedést.
  • Harmadszor az egészségügy és az oktatás terén is egyre inkább elterjedhetnek az online csatornák.

A pénteki kereskedésben közel tíz százalékkal emelkedett az árfolyam.

Soha nem volt még ilyen olcsó Isztambul

A török eszközök vesszőfutása nem ér véget, a devizájuk ma is közel hét százalékkal zuhan (19,7 líra egy euró), egy év alatt majdnem pontosan feleződött az értéke.

Török részvények euróban (az ITKY részvényalap Amszterdamban, Tradingview.com)
Török részvények euróban (az ITKY részvényalap Amszterdamban, Tradingview.com)

Az erdogani unortodoxia közepette a török részvények lírában emelkednek ugyan, de euróban számolva sohasem voltak ilyen olcsók. Ez látszik az egyik, eurós török részvényalap grafikonján is. (Az alap azonban hozamkifizető, így a hozamkat tőkésítve vélhetően az jönne ki, hogy a 2008-as válságban volt valamivel lejjebb is a befektetők vagyona.)

Vegyesen teljesítettek a vakcinagyártók

Egyre több országban biztatják a lakosságot egy újabb emlékeztető oltás beadására az omikron variáns terjedése miatt. A CDC a Moderna vagy a Pfizer használatát ajánlotta az amerikaiaknak, míg a Janssen vakcinától óva intette őket – írja a KBC Equitas.

A Pfizer és a Johnson & Johnson árfolyama a piaccal együtt esésnek indult, míg a Moderna árfolyama 4,5 százalékos emelkedést produkált pénteken.

Esnek a kriptodevizák is

Viszonylag nyugodt hétvége után ma a részvényekhez hasonlóan esnek a kriptodevizák is, a bitcoin 2,5, az ether 4,5 százalékkal (45 950, illetve 3772 dollárra). Egy hét alatt mindkettő hat százalék körüli mínuszban van. Ha a főbb kriptodevizák esnek is, mindig van aktuális őrület, egy hét alatt több mint húsz százalékkal emelkedett például az avalanche (AVAX) és a Terra (LUNA).

Egy perc alatt elkapkodták az Adidas virtuális cuccait

Sokan most NFT-ket gyűjtenek, amelyeket online játékokban vagy metaverzumokban lehet majd használni – vagy csak befektetésként. (Azt NFT-k – “non-fungible token” –  egyedi, digitális műalkotásokat és más digitális javakat megtestesítő kriptoérmék.)

Az Adidas NFT-it – avatárokat, digiális Adidas-szerelésekkel – december 18-án a start után egy perc alatt elkapkodták, amiből a cégnek 23 millió dollárnyi bevétele származott.

Felesleges is lenne betiltani

Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza a kriptodevizák globális szabályozását szorgalmazta a tiltásuk helyett. Azzal érvelt, hogy ha az országok betiltanák a kriptoeszközöket, akkor semmiféle befolyásuk nem lenne olyan offshore tőzsdék felett, amelyekre nem vonatkoznak országuk szabályozásai. Ez azt eredményezheti, hogy teljesen a törvények figyelmen kívül hagyásával működnének tovább.

A Cointelegraph emlékeztet rá, hogy a Kínai Népi Bank (PBoC) ősszel hivatalosan is bemutatott egy sor új intézkedést a kriptók elleni küzdelem jegyében. A hónap elején az orosz központi bank megtiltotta a befektetési alapoknak, hogy bitcoinba fektessenek. Indiában pedig régóta hezitálnak a politikusok a tiltás és a szabályozás között.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11570 11420 11600 +0,43% 11570 11575 8 335 260 910 HUF 2023-06-09 16:30:30
MOL 3004 2994 3040 -0,20% 3004 3008 1 847 711 482 HUF 2023-06-09 16:30:23
MTELEKOM 410 410 413 +0,12% 410 410 76 616 605 HUF 2023-06-09 16:24:43
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 8350 8360 1 189 077 920 HUF 2023-06-09 16:29:09
OPUS 110 103 110 +4,96% 109 110 41 178 429 HUF 2023-06-09 16:26:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG