<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az omikron viharos terjedése, az újabb lezárások és szigorítások közepette megijedtek a tőzsdék és csúnya lejtmenet indult Európában. Az USA-ban sem várható jobb nyitás. Az olaj is emiatt zuhan, a kriptodevizák is esnek, de vannak kivételek. Az Adidas tovább nyomul a virtuális világban.

Az európai tőzsdék meredek eséssel nyitottak hétfőn, aminek az elsődleges oka a vírushelyzet romlása. Az omikron-variáns miatt lezárásokat, korlátozásokat fontolgatnak több országban, illetve van, ahol már be is vezettek ilyet. Ezen kívül az USA-ban a Biden-csomag elfogadása is kérdésessé vált.

Így a német DAX index jelenleg 2,1, a francia és brit indexek 1,3-1,3 százalékos mínuszban vannak. Ez már némi javulás a reggeli, kora délelőtti állapothoz képest. Az amerikai határidős indexek is 1,3-1,5 százalékos mínuszban vannak.

Pozitív hír, hogy a kínai jegybank ma 2020 áprilisa óta először csökkentette egyéves irányadó kamatát, ez a problémás ingatlanszektort segítheti.

Kicsit jobb a forint helyzete

Itthon a BUX index másfél százalékkal esik, az OTP 1,6, a Mol 2,5, a Richter pedig 0,3 százalékkal süllyed. A 4iG és a Telekom 0,7, az Opus 2,2 százalékkal van lejjebb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint még pénteken megerősödött, amiben szerepe lehet annak, hogy a kormány csökkentette a jövő évi hiánycélt. Főleg beruházások elhalasztásával érhetik ezt el. Az euró most is 367 forint, ma alig változik. A múlt hét közepén az árfolyam egy időre elérte a 370-et is, de azóta szolid, folyamatos csökkenést láttunk.

Lezárási hullám indul?

Az omikronról annyit biztosan tudni, hogy rendkívül gyorsan terjed, de azt még mindig nem, mennyire okoz súlyos eseteket. (Dániában például nem növeli a kórházba kerülők számát - a szerk.) Megismétlődni látszik az egy évvel ezelőtti helyzet, amikor szintén karácsony előtt kellett sok helyen szigorítani a szabályokon. A várható szigorúbb járványügyi intézkedések visszavethetik Európa és más régiók gazdasági fellendülését.

Hollandiában vasárnap teljes lezárás kezdődött, az alapvető üzletek kivételével az összes bolt zárva lesz legalább január 14-ig, ami több más európai kormánynak is mintául szolgálhat – írja az Investing.com.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere vasárnap nem zárta ki annak lehetőségét, hogy karácsony előtt további korlátozásokat vezetnek be. London polgármestere már rendkívüli helyzetet hirdetett a fővárosban. Az országban rekordot döntött a fertőzések és nem alacsony a halálozások száma, de a kórházi felvételek egyelőre a közelmúltban megszokott tartományon belül vannak.

Olaszországban a kormány új intézkedéseket fontolgat – jelentették helyi lapok.

Zuhan az olaj a lezárások miatt

Az olajárak zuhannak, öt-hat százalék közötti mínuszokat látni, mivel az energiahordozó kereslete visszaeshet a lezárások következtében. Például számos országban a légi közlekedésre bevezetett korlátozások tovább fennmaradhatnak, de egyes országokban az autóforgalom is csökkenhet.

Emelkedik viszont olyan “karanténrészvények” értéke, mint a Zoom, amelyek a távmunkából profitálhatnak. Nagyvállalatok sora hosszabbítja meg az otthoni munkavégzést, sokszor kötelező jelleggel.

Megint a Zoomon lógunk

A járvány után is releváns tényező maradhat a Zoom. Erről a társaság egyik ügyvezetője, Ricky Kapur beszélt egy pénteki interjúban – írta az Equilor Befektetési Zrt.

  • A járvány lecsengése után egyrészt a vállalatok többsége fenntarthatja a hibrid munkarendet, amely egyfajta juttatásként értelmezhető a munkavállalók számára.
  • Másrészt a kiskereskedelmi vállalatok folytathatják az online térben a terjeszkedést.
  • Harmadszor az egészségügy és az oktatás terén is egyre inkább elterjedhetnek az online csatornák.

A pénteki kereskedésben közel tíz százalékkal emelkedett az árfolyam.

Soha nem volt még ilyen olcsó Isztambul

A török eszközök vesszőfutása nem ér véget, a devizájuk ma is közel hét százalékkal zuhan (19,7 líra egy euró), egy év alatt majdnem pontosan feleződött az értéke.

Török részvények euróban (az ITKY részvényalap Amszterdamban, Tradingview.com)Török részvények euróban (az ITKY részvényalap Amszterdamban, Tradingview.com)

Az erdogani unortodoxia közepette a török részvények lírában emelkednek ugyan, de euróban számolva sohasem voltak ilyen olcsók. Ez látszik az egyik, eurós török részvényalap grafikonján is. (Az alap azonban hozamkifizető, így a hozamkat tőkésítve vélhetően az jönne ki, hogy a 2008-as válságban volt valamivel lejjebb is a befektetők vagyona.)

Vegyesen teljesítettek a vakcinagyártók

Egyre több országban biztatják a lakosságot egy újabb emlékeztető oltás beadására az omikron variáns terjedése miatt. A CDC a Moderna vagy a Pfizer használatát ajánlotta az amerikaiaknak, míg a Janssen vakcinától óva intette őket – írja a KBC Equitas.

A Pfizer és a Johnson & Johnson árfolyama a piaccal együtt esésnek indult, míg a Moderna árfolyama 4,5 százalékos emelkedést produkált pénteken.

Esnek a kriptodevizák is

Viszonylag nyugodt hétvége után ma a részvényekhez hasonlóan esnek a kriptodevizák is, a bitcoin 2,5, az ether 4,5 százalékkal (45 950, illetve 3772 dollárra). Egy hét alatt mindkettő hat százalék körüli mínuszban van. Ha a főbb kriptodevizák esnek is, mindig van aktuális őrület, egy hét alatt több mint húsz százalékkal emelkedett például az avalanche (AVAX) és a Terra (LUNA).

Egy perc alatt elkapkodták az Adidas virtuális cuccait

Sokan most NFT-ket gyűjtenek, amelyeket online játékokban vagy metaverzumokban lehet majd használni – vagy csak befektetésként. (Azt NFT-k – “non-fungible token” –  egyedi, digitális műalkotásokat és más digitális javakat megtestesítő kriptoérmék.)

Az Adidas NFT-it – avatárokat, digiális Adidas-szerelésekkel – december 18-án a start után egy perc alatt elkapkodták, amiből a cégnek 23 millió dollárnyi bevétele származott.

Felesleges is lenne betiltani

Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza a kriptodevizák globális szabályozását szorgalmazta a tiltásuk helyett. Azzal érvelt, hogy ha az országok betiltanák a kriptoeszközöket, akkor semmiféle befolyásuk nem lenne olyan offshore tőzsdék felett, amelyekre nem vonatkoznak országuk szabályozásai. Ez azt eredményezheti, hogy teljesen a törvények figyelmen kívül hagyásával működnének tovább.

A Cointelegraph emlékeztet rá, hogy a Kínai Népi Bank (PBoC) ősszel hivatalosan is bemutatott egy sor új intézkedést a kriptók elleni küzdelem jegyében. A hónap elején az orosz központi bank megtiltotta a befektetési alapoknak, hogy bitcoinba fektessenek. Indiában pedig régóta hezitálnak a politikusok a tiltás és a szabályozás között.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló