4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Áldatlan állapotok uralkodnak Fokvárosban, a dél-afrikai térséget ugyanis akkora szárasság sújtja, hogy hacsak nem érkezik valamilyen kisebb csoda folytán egy nagyobb eső, úgy legkésőbb április 22-re elfogyhat a város teljes vízkészlete. A vezetés sorra hozza a megszorító intézkedéseket, a lakosság mellett a turisták is megszenvedik a hiányt. Mi vezetett idáig? Van-e egyáltalán megoldás?
Fokváros Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy arról már korábban is írtunk, a legfőbb problémát a szárazság mellett az okozza, hogy Fokváros kizárólag víztározók (összesen 6 darab) segítségével biztosítja a vízellátását, ezekben azonban kritikus szint alatt (30 százalék) lötyögnek a készletek – az Economist szerint fokozatosan apadnak a készletek, jelenleg 26 százaléknál jár a tározók telítettsége. Külön kellemetlen, hogy az elérhető víz 10 százaléka fogyasztásra alkalmatlan.

A „nulladik nap” akkor következik be, amikor a tározók kapacitása 13,5 százalék alá esik, ekkor már vizeskocsikról kell majd osztogatni a vizet. A jelenlegi becslések szerint ez legkorábban április 16-án, ha azonban a jelenlegi helyzet fennmarad, úgy legkésőbb április 21-én következhet be. Amennyiben 10 százalék alá esik a tározók telítettsége, az már gyakorlatilag üresnek minősül – ennyire kevés mennyiségnél ugyanis már nem lehet szivattyúzni. Ha ez bekövetkezik, úgy Fokváros lehet a világ első nagyvárosa, amely kifogy az ivóvízből.

Eddig tartott a pazarlás

Amennyiben kiürülnek a tározók, a lakosok fejenként 25 liter vizet kaphatnak majd naponta a vizeskocsikról – ezeket egyébként komoly, fegyveres őrség vigyázza majd, hogy senki se játszhassa ki a szabályozást. A vezetés egyébként igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkentse a város (egyébként korábban mértéktelenül pazarló) vízfogyasztását. Egyebek mellett csökkentették a nyomást a rendszerben (így kevesebb víz folyik el egységnyi idő alatt), a WC-ket csak végszükség esetén öblítik, a lakosok pedig kezdenek hozzászokni a ritkább és gyors zuhanyzáshoz. A hotelekben emellett beszedték a fürdőkádak dugóit is.

A szárazság egyébként a turizmusnak sem kedvez: évente mintegy 2 millió turista látogat el a városba, ez az iparág tavaly 9 százalékkal, 33 milliárd dollárral járult hozzá az ország gazdaságához. A mostani vízhiány azonban jelentősen megvághatja az idegenforgalmat, arról nem is szólva, hogy a lakosság életét is megnehezíti. A legnagyobb segítséget egy kiadós eső és az 50 literes kvóta betartása jelentené, ez ugyanis kitolhatná azt a bizonyos nulladik napot addig, amíg április végén – május elején beköszönt az esős évszak.

Cselekvés helyett csöndes imádság?

A szárazság mellett a problémát az okozta Dél-Afrika második legnagyobb városában, hogy míg Fokváros mérete robbanásszerűen nőtt, addig a vízellátó rendszert nem igazították a négymillió főt számláló városhoz. A globális felmelegedés hatására a telek is szárazabbá váltak, így kevés eső esett, ami lassan és kisebb mértékben töltötte fel a tározókat. Ráadásul amíg volt víz, addig a lakosság két kézzel öntötte tök fölöslegesen: az intézkedések bevezetése előtt fejenként 87 liter vizet fogyasztottak a fokvárosiak, most már csak 50-et.

A szakemberek szerint a legnagyobb probléma, hogy cselekvés helyett az esőben bízott Fokváros vezetése,és egyetlen vízellátási módszernek szolgáltatták ki a várost, ahelyett, hogy az infrastruktúra korszerűsítésébe kezdtek volna. Egy megoldást jelenthetne, ha vizet pumpálnának a Berg folyóból az egyik tározóba, ez azonban alig 60 millió litert szolgáltatna naponta, és több mint 20 millió dollárba kerülne a városnak. Egy új szennyvíztelep vagy egy, a tengervizet sótlanító rendszer bevezetése szintén több milliárdos kiadást jelentene Fokvárosnak, ezzel azonban további 220+450 millió liter vízhez juthatna a lakosság – ezek kiépítésére azonban sem kapacitás, sem idő nincs már. Ha azonban nem cselekszenek, legkésőbb 2019-re egy csepp víz sem marad a térségben a sós tengeren kívül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter darázsfészekbe nyúlt
Káncz Csaba | 2024. február 26. 09:31
Irán és Oroszország az elmúlt években folyamatosan erősítette kétoldalú együttműködését, amely elsősorban a közös ellenfelek megsemmisítésének szándékán és a közös ideológiai irányultságon alapul. A folyamatosan bővülő katonai együttműködés rámutat stratégiai közeledésükre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG