Hirdetés
Hirdetés

Egyre biztosabb: áprilisra víz nélkül marad több mint 4 millió ember

2018. január 17., 12:34

Szomjan marad Fokváros lakossága, ha nem találnak ki valamit nagyon gyorsan – vagy nem jön eső.

Áldatlan állapotok uralkodnak a dél-afrikai városban, a szárasság ugyanis olyan mértékeket öltött, hogy amennyiben nem érkezik valamilyen kisebb csoda folytán egy nagyobb eső, úgy legkésőbb április 22-re elfogyhat a város teljes vízkészlete, írja a Reuters. Ahogy arról már korábban is írtunk, a legfőbb problémát a szárazság mellett az okozza, hogy Fokváros kizárólag víztározók (összesen 6 darab) segítségével biztosítja a vízellátását, ezekben azonban kritikus szint alatt (30 százalék) lötyögnek a készletek. Ráadásul a tározókban lévő víz 10 százaléka nem is fogyasztható.

Évente mintegy 2 millió turista látogat el a városba, csak a turizmus tavaly 9 százalékkal, 33 milliárd dollárral járult hozzá az ország gazdaságához. A mostani vízhiány azonban jelentősen megvághatja az idegenforgalmat, arról nem is szólva, hogy a lakosság életét is megnehezíti. A maradék vizet beosztják, jelenleg a lakosság 25 liter vizet kap naponta, a korábbi 87 literes korlátozást ugyanis nem tartották be. Fokváros ezzel együtt rendkívül pazarló módon bánt a vízkészletével, két évvel ezelőtt naponta egymilliárd liter vizet használtak el – ezt mára a felére sikerült csökkenteni.

Hirdetés

Konkrét vízosztásra akkor kell készülni majd, ha a tározók telítettsége 13,5 százalék alá apad.

Kiszáradt Balaton és klímamenekültek - nem akármilyen jövő vár Magyarországra

Sokat hallunk a klímaváltozás által világszinten okozott problémákról és a kihaló bébifókákról, azt viszont már nem igazán tudjuk, hogy milyen hatásai lesznek Magyarországon. Tényleg eltűnnek majd az évszakok és egy mediterrán paradicsom leszünk? Mi lesz a Balatonnal? Szabó Péterrel, az Országos Meteorológiai Szolgálat klimatológusával beszélgettünk. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?