3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Dél-Afrika elnöke inkább a polgárháború irányába navigálja az országot, csakhogy elterelje a figyelmet a több száz korrupciós ügyéről. A fehér farmerek szövetsége bejelentette, hogy a kompenzáció nélküli föld-kisajátításokat „háborús üzenetnek” tekintenék. A társadalmi feszültséget növeli az országban élő több millió zimbabwei menekült is.

Alig egy évtizede még a BRICS csoport számított a világgazdaságban a jövő nagy remény-válogatottjának.  Azóta tagjai közül Brazília depresszióban van, Oroszország recesszióban, Kína manipulálja a GDP adatait (de még így is lassul), India pedig a kisvállalatai alól húzta ki a szőnyeget egy dilettáns módon levezényelt valutacserével.  Mindezen turbulenciák azonban leányálomnak bizonyulhatnak ahhoz képest, ami napjainkban a Dél-Afrikai Köztársaságban érik.  Pretoriából ugyanis a polgárháború kesernyés illatát hozza a tavaszi szél.

Zuma piszkos játszmája

Történt ugyanis, hogy egy hónapja az ország sokat támadott elnöke, Jacob Zuma váratlanul bejelentette a parlamentben, hogy csökkenteni kell az egyenlőtlenségeket, ezért neki kell menni a fehér tulajdonnak az üzleti életben és a földtulajdon területén.  A beszéd alatt ökölharc alakult ki az ülésteremben.  Mára úgy tűnik, hogy Zuma tényleg eltökélt abban, hogy Afrika nemrégen még legprosperálóbb gazdaságát egy Zimbabwéhoz hasonló romhalmazzá alakítsa.  A dél-afrikai alkotmány értelmében az elnök egyben az állam és a kormány feje is, tehát óriási politikai hatalommal bír.

Jacob Zuma Forrás: Wikimedia Commons

Zuma ráadásul múlt pénteken hivatalosan is felkérte a parlamentet, hogy az módosítsa az alkotmányt a fehérek által tulajdonolt földek kompenzáció nélküli kisajátítása céljából.  A 74 éves Zuma hozzátette, hogy „létre akarja hozni a gyarmatosítás előtti földtulajdoni térképet”, mielőtt módosíttatná az alaptörvényt.

Háborús üzenet lehet belőle

Az elmúlt hónapokban az egyik korrupciós botrányból a másikba bukdácsoló Zuma egyre populistább hangnemet üt meg.  A fekete elnök ellen jelenleg 783 korrupciós ügyben folyik vizsgálat.  Hangneme amiatt is radikalizálódott, mivel az apartheid végeztével, 1994-ben létrejött ANC pártja tavaly augusztusban történetének legrosszabb választási eredményét érte el. Az ANC-t a radikális Gazdasági Szabadságharcosok pártja is szorongatja.  Vezetőjük, Julius Malema országszerte uszítja a feketéket, hogy vegyék vissza a földeket a fehér betolakodók és a „holland szemétládák” tulajdonából.

A fehér farmerek szövetsége (Boer Afrikaner Volksraad) Zuma szavaira válaszul bejelentette, hogy a kompenzáció nélküli föld-kisajátításokat „háborús üzenetnek” tekintenék.  Holott a fehér farmerek már így is rendkívül feszültek.  1994 és 2014 között átlagban évente 62 gazdát gyilkoltak meg.

A zimbabwei menekült-kérdés

Káncz Csaba

Ez a Dél-Afrikában élő, már csak 30 ezer búr gazdálkodó esetében matematikailag 100 000 emberből 133 emberölést jelent. Még a közép-amerikai El Salvadorban is, a világ legveszélyesebb országában, 100 000 lakosból 65 esik gyilkosság áldozatává, vagyis az ottani emberölési arány a fele a búrok ellen elkövetett gyilkossági aránynak.

Ráadásul Dél-Afrikában jelenleg mintegy 3 millió zimbabwei menekült és migráns él, amely tovább növeli a társadalmi feszültséget.  Két hete erőszakos tüntetések törtek ki azután, hogy egy kis, új ellenzéki párt, a “Dél-Afrika az Első” elnöke, Mario Kumalo megígérte: hatalomra kerülése esetén kiűzi Dél-Afrikából az összes idegent és az ország határait 48 órán belül lezárja.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 13:42
Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG