<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Miközben a világgazdaság és Európa kilátásai nem túl fényesek, a magyar gazdaságtól 4 százalék fölötti növekedést vár idén a nemzetgazdasági miniszter - a tavalyi év döccenését az uniós források kifutása miatt törvényszerűnek nevezte Varga Mihály. Jobb versenyképességgel, a minőségi foglalkoztatás bővítésével és erősebb kkv-kkal készülünk arra az időre, amikor a robotok elveszik a munkánkat.

Varga Mihály a HG Média által szervezett gazdasági évnyitó konferencián nyitóelőadásán elmondta: nemrég a világgazdasági helyzetről folytatott eszmecserét szakemberekkel, árfolyamról, kamatkörnyezetről, olajárakról, hitelekről. A jó hír az, hogy a rossz helyzet sem tart örökké, a rossz hír az, hogy a jó sem – foglalta össze a következtetéseket a miniszter. Varga szerint a helyzet kedvező Magyarország számára, de hogy hosszú távon is így marad-e, arra nehéz garanciát adni.

A hazai gazdaságpolitika célja az, hogy elmozduljunk a válságkezelés időszakából, ehelyett a gazdaság tényleges felzárkózásának elősegítése került a fókuszba. Az intézkedések elsősorban azokra a kérdésekre irányulnak, amelyek a növekedés gyorsítását, a felzárkózást, minél képzettebb munkaerő megjelenését célozták meg.

A tágabb európai környezet nem túl inspiráló – mondta Varga. Az unió versenyképességi kihívásai, a demográfiai trendek, a Brexit hatása, a migrációhoz kapcsolódó kockázatok összességében Európát a világ egyik legbizonytalanabb környezetévé teszik. Persze az egész világgazdaság nincs fényes helyzetben: az OECD nemrég megjelent friss elemzésében azt írja, az alacsony növekedés csapdájában van a világgazdaság, 3,3 százalékra  csökkentették a globális gazdaság növekedési kilátásait, az Európai Unióét pedig 1,6 százalékra.

Az alacsony hozamkörnyezet jelentős pénzügyi kockázatokat tartalmaz, ez nem fog változni a kormány várakozásai szerint. Ebben a helyzetben az OECD is növekedést támogató gazdaságpolitika megvalósítását javasolja: beruházások támogatását, munkahelyteremtést, adócsökkentéseket. Varga szerint a magyar gazdaságpolitika pont ezekre tette a hangsúlyt az elmúlt években, kiegészítve a bérfelzárkóztatással – nem csak keresletoldalon nincs elég ösztönzés, hanem az alacsony szinten befagyott munkabérek nem segítik a technológiai megújulást sem.

Divat lett kormánykörökben Trumpot idézni

Varga szerint az idő a magyar kormányt igazolja: a davosi konferencia üzenete is az, hogy légy nemzeti, ne csak globális – hivatkozott a brit miniszterelnök, Theresa May szavaira, aki az angol ipar megerősítéséről beszélt és idézte Trumpot, aki szerint minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy magát tegye az első helyre. (A napokban egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is ezt idézte Trumptól.)

A kormány célja idén is az, hogy elősegítse felzárkózásunkat a legfejlettebb ipari államokhoz – ehhez Varga szerint magasan képzett munkavállalók és magas hozzáadott értéket termelő vállalkozások kellenek. Ennek érdekében idén a magyar gazdaságpolitika fókusza 3 területre irányul:

  1. a versenyképesség erősítésére,
  2. a foglalkoztatás, ezen belül minőségi foglalkoztatás bővítésére,
  3. a magyar vállalkozások megerősítésére.

Miért döccent meg a gazdasági növekedés és mitől ilyen erős a forint?

Az elmúlt években az uniós átlagot meghaladó, 3 százalék körüli gazdasági növekedést produkált a magyar gazdaság, igaz, ez az elmúlt években megtorpant. Varga szerint tavaly az uniós források kisebb mértékű felhasználása miatt lassult a gazdasági növekedés, de ez törvényszerű – ha beindítunk egy gazdaságélénkítő programot, annak kifutása meglátszik a számokon. Varga Mihály szerint ugyanígy a jegybank NHP-programja vagy a családi otthonteremtési program hatása sem tart majd örökké, összességében azonban Varga szerint jó növekedési pályán van. Ezt a nemzetközi szervezetek mellett nagy kritikusaink, a hitelminősítők is elismerik – mondta Varga.

Nem véletlen, hogy a forint is kicsit erősebb, mint amire korábban számított a kormány, de meglátjuk, mi lesz ezzel a tendenciával. Nem lett a forint ugyan menedékdeviza, de van egyfajta beáramlás a kockázatosabb, mediterrán régióból, ami hozzájárul a forinterősödéshez – mondta Varga.

Lesznek még adóváltozások

Lesznek még idén adóváltozások – a magánszemélyeknél már bevezették az online szja-t, szeretnék ezt az online rendszert a vállalkozásokra is kiterjeszteni. Idén a társasági adócsökkentés 147 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, tovább már nem csökkenthető a ez az adókulcs, a beruházási és k+f tevékenyégek támogatását célozták meg idén. A munkáltatói járulék szintje idén 27-ről 22-re csökkent, 2022-ig 15 pedig százalékra csökkenhet a mérték.

A bérmegállapodást minden munkaadói és munkavállalói szervezet támogatta. Erősíti a fogyasztást, a növekedést – a kormánynál úgy számolnak, hogy a többletjövedelem kétharmad részét fogyasztásra, egyharmad részt megtakarításra fordítja majd a lakosság.

A szakképzési reform keretében megújult a szakmunkásképzés és a technikusképzés, mostanra mindkét intézménytípus érettségit ad, ami lehetőséget jelent a felsőfokú továbbtanulásra is. Idén részben a közfoglalkoztatás rendszeréből – nagyobb energiát csoportosítanak át a szakképzésre. Erősítik a duális képzést - a vállalkozói szféra ezen keresztül befolyásolni tudja a szakképzés rendszerét.

Minden 10. munkahelyet elvesznek a robotok

A digitalizáció ki is kényszeríti a szakképzés reformját: Németországban a munkahelyek 10 százaléka szűnik meg a digitalizáció miatt, Magyarországon is erre kell számítani előbb-utóbb. (Ennél nemrég egy pesszimistább előrejelzés is napvilágot látott: eszerint valahol 50 százalék környékén a veszélyben levő állások száma >>) Erre fel kell készülnie a magyar gazdaságpolitikának és a vállalkozói kultúrának is – új szakmák születnek, míg mások eltűnnek a következő években. A felkészülés jegyében tették ingyenessé a második szakképesítés megszerzését ás támogatják a hiányszakmákat – mondta Varga.

Eközben a munkaerő mobilitását ösztönzik – ez ugyanis rendkívül alacsony Magyarországon. A közfoglalkoztatásból a versenyszférába tavaly 4500 főt segített át az erre vonatkozó program, idén ennek felgyorsulását várják. Közben a munkahelyvédelmi programot sem vezetik ki – ígérte a miniszter.

Felpörög a magyar növekedés?

A világgazdaság mérsékelt növekedését továbbra is negatív kockázatok övezik, ahogy Európáét is – a magyar gazdaság azonban felkészült erre a helyzetre, a növekedési kilátásaink jók. Fenntartható, kiegyensúlyozott, gyorsuló növekedésre számít a Nemzetgazdasági Minisztérium a következő másfél évben, idén 4 százalék fölötti mértékben növekedhet a GDP – mondta Varga Mihály a 2017 a lehetőségek éve elnevezésű konferencián.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos