6p
Miközben a világgazdaság és Európa kilátásai nem túl fényesek, a magyar gazdaságtól 4 százalék fölötti növekedést vár idén a nemzetgazdasági miniszter - a tavalyi év döccenését az uniós források kifutása miatt törvényszerűnek nevezte Varga Mihály. Jobb versenyképességgel, a minőségi foglalkoztatás bővítésével és erősebb kkv-kkal készülünk arra az időre, amikor a robotok elveszik a munkánkat.

Varga Mihály a HG Média által szervezett gazdasági évnyitó konferencián nyitóelőadásán elmondta: nemrég a világgazdasági helyzetről folytatott eszmecserét szakemberekkel, árfolyamról, kamatkörnyezetről, olajárakról, hitelekről. A jó hír az, hogy a rossz helyzet sem tart örökké, a rossz hír az, hogy a jó sem – foglalta össze a következtetéseket a miniszter. Varga szerint a helyzet kedvező Magyarország számára, de hogy hosszú távon is így marad-e, arra nehéz garanciát adni.

A hazai gazdaságpolitika célja az, hogy elmozduljunk a válságkezelés időszakából, ehelyett a gazdaság tényleges felzárkózásának elősegítése került a fókuszba. Az intézkedések elsősorban azokra a kérdésekre irányulnak, amelyek a növekedés gyorsítását, a felzárkózást, minél képzettebb munkaerő megjelenését célozták meg.

A tágabb európai környezet nem túl inspiráló – mondta Varga. Az unió versenyképességi kihívásai, a demográfiai trendek, a Brexit hatása, a migrációhoz kapcsolódó kockázatok összességében Európát a világ egyik legbizonytalanabb környezetévé teszik. Persze az egész világgazdaság nincs fényes helyzetben: az OECD nemrég megjelent friss elemzésében azt írja, az alacsony növekedés csapdájában van a világgazdaság, 3,3 százalékra  csökkentették a globális gazdaság növekedési kilátásait, az Európai Unióét pedig 1,6 százalékra.

Az alacsony hozamkörnyezet jelentős pénzügyi kockázatokat tartalmaz, ez nem fog változni a kormány várakozásai szerint. Ebben a helyzetben az OECD is növekedést támogató gazdaságpolitika megvalósítását javasolja: beruházások támogatását, munkahelyteremtést, adócsökkentéseket. Varga szerint a magyar gazdaságpolitika pont ezekre tette a hangsúlyt az elmúlt években, kiegészítve a bérfelzárkóztatással – nem csak keresletoldalon nincs elég ösztönzés, hanem az alacsony szinten befagyott munkabérek nem segítik a technológiai megújulást sem.

Divat lett kormánykörökben Trumpot idézni

Varga szerint az idő a magyar kormányt igazolja: a davosi konferencia üzenete is az, hogy légy nemzeti, ne csak globális – hivatkozott a brit miniszterelnök, Theresa May szavaira, aki az angol ipar megerősítéséről beszélt és idézte Trumpot, aki szerint minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy magát tegye az első helyre. (A napokban egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is ezt idézte Trumptól.)

A kormány célja idén is az, hogy elősegítse felzárkózásunkat a legfejlettebb ipari államokhoz – ehhez Varga szerint magasan képzett munkavállalók és magas hozzáadott értéket termelő vállalkozások kellenek. Ennek érdekében idén a magyar gazdaságpolitika fókusza 3 területre irányul:

  1. a versenyképesség erősítésére,
  2. a foglalkoztatás, ezen belül minőségi foglalkoztatás bővítésére,
  3. a magyar vállalkozások megerősítésére.

Miért döccent meg a gazdasági növekedés és mitől ilyen erős a forint?

Az elmúlt években az uniós átlagot meghaladó, 3 százalék körüli gazdasági növekedést produkált a magyar gazdaság, igaz, ez az elmúlt években megtorpant. Varga szerint tavaly az uniós források kisebb mértékű felhasználása miatt lassult a gazdasági növekedés, de ez törvényszerű – ha beindítunk egy gazdaságélénkítő programot, annak kifutása meglátszik a számokon. Varga Mihály szerint ugyanígy a jegybank NHP-programja vagy a családi otthonteremtési program hatása sem tart majd örökké, összességében azonban Varga szerint jó növekedési pályán van. Ezt a nemzetközi szervezetek mellett nagy kritikusaink, a hitelminősítők is elismerik – mondta Varga.

Nem véletlen, hogy a forint is kicsit erősebb, mint amire korábban számított a kormány, de meglátjuk, mi lesz ezzel a tendenciával. Nem lett a forint ugyan menedékdeviza, de van egyfajta beáramlás a kockázatosabb, mediterrán régióból, ami hozzájárul a forinterősödéshez – mondta Varga.

Lesznek még adóváltozások

Lesznek még idén adóváltozások – a magánszemélyeknél már bevezették az online szja-t, szeretnék ezt az online rendszert a vállalkozásokra is kiterjeszteni. Idén a társasági adócsökkentés 147 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, tovább már nem csökkenthető a ez az adókulcs, a beruházási és k+f tevékenyégek támogatását célozták meg idén. A munkáltatói járulék szintje idén 27-ről 22-re csökkent, 2022-ig 15 pedig százalékra csökkenhet a mérték.

A bérmegállapodást minden munkaadói és munkavállalói szervezet támogatta. Erősíti a fogyasztást, a növekedést – a kormánynál úgy számolnak, hogy a többletjövedelem kétharmad részét fogyasztásra, egyharmad részt megtakarításra fordítja majd a lakosság.

A szakképzési reform keretében megújult a szakmunkásképzés és a technikusképzés, mostanra mindkét intézménytípus érettségit ad, ami lehetőséget jelent a felsőfokú továbbtanulásra is. Idén részben a közfoglalkoztatás rendszeréből – nagyobb energiát csoportosítanak át a szakképzésre. Erősítik a duális képzést - a vállalkozói szféra ezen keresztül befolyásolni tudja a szakképzés rendszerét.

Minden 10. munkahelyet elvesznek a robotok

A digitalizáció ki is kényszeríti a szakképzés reformját: Németországban a munkahelyek 10 százaléka szűnik meg a digitalizáció miatt, Magyarországon is erre kell számítani előbb-utóbb. (Ennél nemrég egy pesszimistább előrejelzés is napvilágot látott: eszerint valahol 50 százalék környékén a veszélyben levő állások száma >>) Erre fel kell készülnie a magyar gazdaságpolitikának és a vállalkozói kultúrának is – új szakmák születnek, míg mások eltűnnek a következő években. A felkészülés jegyében tették ingyenessé a második szakképesítés megszerzését ás támogatják a hiányszakmákat – mondta Varga.

Eközben a munkaerő mobilitását ösztönzik – ez ugyanis rendkívül alacsony Magyarországon. A közfoglalkoztatásból a versenyszférába tavaly 4500 főt segített át az erre vonatkozó program, idén ennek felgyorsulását várják. Közben a munkahelyvédelmi programot sem vezetik ki – ígérte a miniszter.

Felpörög a magyar növekedés?

A világgazdaság mérsékelt növekedését továbbra is negatív kockázatok övezik, ahogy Európáét is – a magyar gazdaság azonban felkészült erre a helyzetre, a növekedési kilátásaink jók. Fenntartható, kiegyensúlyozott, gyorsuló növekedésre számít a Nemzetgazdasági Minisztérium a következő másfél évben, idén 4 százalék fölötti mértékben növekedhet a GDP – mondta Varga Mihály a 2017 a lehetőségek éve elnevezésű konferencián.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG