<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az egri közgazdász-vándorgyűlésen Obláth Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének főmunkatársa beszélt az eurózónához való csatlakozunk lehetőségeiről, a megfelelő előkészítéséről, a kimaradás, illetve a felkészületlenül való belépés kockázatairól, konkrét példákat is említve.

A magyar lehetőségek tekintetében leginkább Szlovéniát és Szlovákiát érdemes megvizsgálni, mivel ők szomszédaink, bizonyos mértékig hasonló adottságokkal. Úgy tűnik, hogy Szlovénia esetében kevésbé jelentett sikert a belépés, míg Szlovákia esetében teljes sikerről van szó. Szlovénia a bevezetéskor a legfejlettebb volt a korábbi keleti blokkból, míg Szlovákia a középmezőnyben tartózkodott, ez pont az ellentéte annak a tézisnek, hogy csak az Európai Unió átlagához közelítő szintű gazdasággal érdemes bevezetni az eurót.

Szlovénia

Szlovéniában volt társadalmi támogatottság, de nem volt megfelelő az időzítés. A bevezetés előtt viszonylag magas infláció volt valutaleértékeléssel, ezt rövid idő alatt megszüntették a bevezetés előtt, de ahogy beléptek, felpörgött az ár-, de különösen a béremelkedés, és felborult az egyensúly. Ezt csak belső leértékeléssel, azaz deflációs folyamatokkal, munkabér-csökkentéssel tudták egyensúlyba hozni.

Szlovákia

Szlovákiában a belépés előtt már nem volt érdemi infláció, ugyanakkor a bérek még alacsonyak voltak, az ország gazdasága viszont megfelelő mértékben növekedett. Így a belépés után sem keletkeztek feszültségek, a gazdaság és a termelékenység azóta is szépen nő, egyensúly van. A bérek most erősen növekednek, de nem szakadnak el a realitásoktól, a szlovén szintnél lényegesen alacsonyabbak. A két ország esetében viszont egy véletlen is közrejátszott: Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót, így pont utána kapta nyakába a válságot, Szlovákia viszont már az első sokk után, 2009-ben.

Saját feltételeink

Ami a belépési kritériumokat illet, egyrészt vannak a maastrichti kritériumok, másrészt Obláth Gábor szerint van egy saját magunknak felállított kritériumrendszer, aminek ugyancsak meg kellene felelni. Igen lényeges, hogy legyen politikai támogatottság, és legyen a közvéleményben egy általános elfogadottsága a pénzcserének. Nagyon fontos az alacsony inflációs várakozás, de ez most abszolút megvan. Lényeges lenne még, hogy ne egy nagyon erős béremelkedés időszakában történjen meg a dolog, mert ha ez túlfut, akkor már nincs meg a leértékelés eszköze, ennek most pont nem felel meg a helyzet.

Előnyök és hátrányok

Ami az euró bevezetés melletti és vele szembeni érveket illeti, a legfőbb előny a kereskedelem egyszerűsítése, felfutása, valamint az árfolyamkockázat megszűnése. Igen fontos, hogy a gazdaságpolitika fegyelmezett legyen, ugyanis saját valuta nélkül nincs meg a leértékelődés és a saját valutában való eladósodás lehetősége. Ez az eurózóna mai, fegyelmezett formájában akár előnyös is lehet, mert egy erős kontrollt jelent a gazdaságpolitika felett.

Hogy is állunk?

Ami a konkrétumokat illeti: a politika egyelőre nincs elragadtatva az euróbevezetéstől, a lakossági hozzáállás viszont sokkal pozitívabb, mint Csehországban vagy Lengyelországban. A jelenlegi gazdaságpolitika megfelelő, az árfolyam viszonylag stabil, az infláció alacsony, az egyetlen lényeges dolog, hogy a mostani erős bérnövekedés lassuljon le, és ne szaladjon túl a szinten, amit az ország termelékenysége már nem bír el. Ez viszont csak akkor tud bekövetkezni, ha a bérek azon a szinten vannak, ahol már nem keletkezik erős munkaerőhiány az erős elvándorlás miatt. A jelenlegi ütemben ez viszonylag hamar, 2-3 év alatt bekövetkezhet, de közben a béremelkedési várakozásoknak is vissza kell esni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos