4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egri közgazdász-vándorgyűlésen Obláth Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének főmunkatársa beszélt az eurózónához való csatlakozunk lehetőségeiről, a megfelelő előkészítéséről, a kimaradás, illetve a felkészületlenül való belépés kockázatairól, konkrét példákat is említve.

A magyar lehetőségek tekintetében leginkább Szlovéniát és Szlovákiát érdemes megvizsgálni, mivel ők szomszédaink, bizonyos mértékig hasonló adottságokkal. Úgy tűnik, hogy Szlovénia esetében kevésbé jelentett sikert a belépés, míg Szlovákia esetében teljes sikerről van szó. Szlovénia a bevezetéskor a legfejlettebb volt a korábbi keleti blokkból, míg Szlovákia a középmezőnyben tartózkodott, ez pont az ellentéte annak a tézisnek, hogy csak az Európai Unió átlagához közelítő szintű gazdasággal érdemes bevezetni az eurót.

Szlovénia

Szlovéniában volt társadalmi támogatottság, de nem volt megfelelő az időzítés. A bevezetés előtt viszonylag magas infláció volt valutaleértékeléssel, ezt rövid idő alatt megszüntették a bevezetés előtt, de ahogy beléptek, felpörgött az ár-, de különösen a béremelkedés, és felborult az egyensúly. Ezt csak belső leértékeléssel, azaz deflációs folyamatokkal, munkabér-csökkentéssel tudták egyensúlyba hozni.

Szlovákia

Szlovákiában a belépés előtt már nem volt érdemi infláció, ugyanakkor a bérek még alacsonyak voltak, az ország gazdasága viszont megfelelő mértékben növekedett. Így a belépés után sem keletkeztek feszültségek, a gazdaság és a termelékenység azóta is szépen nő, egyensúly van. A bérek most erősen növekednek, de nem szakadnak el a realitásoktól, a szlovén szintnél lényegesen alacsonyabbak. A két ország esetében viszont egy véletlen is közrejátszott: Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót, így pont utána kapta nyakába a válságot, Szlovákia viszont már az első sokk után, 2009-ben.

Saját feltételeink

Ami a belépési kritériumokat illet, egyrészt vannak a maastrichti kritériumok, másrészt Obláth Gábor szerint van egy saját magunknak felállított kritériumrendszer, aminek ugyancsak meg kellene felelni. Igen lényeges, hogy legyen politikai támogatottság, és legyen a közvéleményben egy általános elfogadottsága a pénzcserének. Nagyon fontos az alacsony inflációs várakozás, de ez most abszolút megvan. Lényeges lenne még, hogy ne egy nagyon erős béremelkedés időszakában történjen meg a dolog, mert ha ez túlfut, akkor már nincs meg a leértékelés eszköze, ennek most pont nem felel meg a helyzet.

Előnyök és hátrányok

Ami az euró bevezetés melletti és vele szembeni érveket illeti, a legfőbb előny a kereskedelem egyszerűsítése, felfutása, valamint az árfolyamkockázat megszűnése. Igen fontos, hogy a gazdaságpolitika fegyelmezett legyen, ugyanis saját valuta nélkül nincs meg a leértékelődés és a saját valutában való eladósodás lehetősége. Ez az eurózóna mai, fegyelmezett formájában akár előnyös is lehet, mert egy erős kontrollt jelent a gazdaságpolitika felett.

Hogy is állunk?

Ami a konkrétumokat illeti: a politika egyelőre nincs elragadtatva az euróbevezetéstől, a lakossági hozzáállás viszont sokkal pozitívabb, mint Csehországban vagy Lengyelországban. A jelenlegi gazdaságpolitika megfelelő, az árfolyam viszonylag stabil, az infláció alacsony, az egyetlen lényeges dolog, hogy a mostani erős bérnövekedés lassuljon le, és ne szaladjon túl a szinten, amit az ország termelékenysége már nem bír el. Ez viszont csak akkor tud bekövetkezni, ha a bérek azon a szinten vannak, ahol már nem keletkezik erős munkaerőhiány az erős elvándorlás miatt. A jelenlegi ütemben ez viszonylag hamar, 2-3 év alatt bekövetkezhet, de közben a béremelkedési várakozásoknak is vissza kell esni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG