4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hamarosan eljön november nyolcadika, amikor végre pont kerül a bizonytalanság végére, és megtudjuk, ki lesz a következő amerikai elnök. A tőzsdék inognak, a szakemberek feszültek, miközben zajlanak a parázs elnöki viták: a politikai tervekről már sokat tudunk, de milyen gazdasági terve van a két legnagyobb jelöltnek? Lássuk, mit nyer – vagy veszít – az amerikai gazdaság Hillaryval vagy Trumppal!

Azt már Obama elnöksége alatt is láthattuk, hogy a két uralkodó pártnak meglehetősen más a vérmérséklete, ha a gazdaságról van szó: a republikánusok elsősorban az államadósság csökkentését szorgalmazták, ez ugyanis a válságot követően a GDP 35 százalékáról 70 százalékra ugrott. A demokraták ezzel szemben az egészségügyi ráfordításokat, azon belül is a 65 év felettieknek járó társadalom-biztosítás (Medicare) és az állami nyugdíjrendszer újragondolását sürgették.

Obama végül az utóbbi mellett döntött, a kétpárti bizottság létrehozása azonban nem csak a politikát osztotta meg, de az amerikai állampolgárok körében is parázs viták tárgyává vált. A megosztottság azonban nem változott Obama nyolc éves pályafutása alatt az Economist szerint: a republikánusok és a demokraták teljesen eltérő gazdaságpolitikát képzelnek el Amerikának. Lássuk, mit kínálnak a nagy nevek!

Őrült, metszőollóval – mindent megvágna Trump

Ha valakik, a gazdagok biztos teljes mellszélességgel támogatnák Donald Trump elképzeléseit: a tervek szerint komoly adócsökkentést vezetne be a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak, oly mértékben, hogy ez akár tizedével is növelné a társadalom 1 százalékába tartozók jövedelmét. Emellett többet költene a hadseregre, a veterán katonák megsegítésére, az idősekre, az oktatásra, infrastruktúrafejlesztésre és a gyerekekre.

Fotó: EPA/Tannen Maury

Mindez potom 7,2 ezermilliárd dollárba kerülhet Amerikának a következő tíz évben a Tax Policy Centre számításai szerint, ami nagyjából fele az ország jelenlegi államadósságának. Trump elképzelése szerint ugyanakkor ezt a pénzt maga a gazdasági növekedés tudná előteremteni: az adócsökkentés és a szabályozás-mentesítés következtében a GDP 3,5-4 százalékra nőhet a jelenlegi 2,1 százalékról (ahol a válság vége óta stagnál), ráadásul szerinte az államkincstár is fedezni tudná ezt az óriási mértékű költekezést.

Az amerikai elnökválasztásról már rengeteget írtunk, a korábbi cikkeket itt olvashatod a Privátbankár.hu-n. >>>

Ezzel csupán az a bökkenő, hogy Amerika lassulásának két oka van: egyrészt csökken a munkaképes lakosság, emellett a termelékenység is csökkent az elmúlt években, ami mind visszahúzza a gazdaság növekedését. Ráadásul Trump bevándorlás-ellenessége (ahonnan új munkaerőt lehetne toborozni) és a kereskedelmi kapcsolatok felrúgására tett ígéretei (ami ellensúlyozni tudná a csökkenő keresletet) csak súlyosbítanák a már kialakult helyzetet. Amennyiben tehát Trump kerül hatalomra, az biztos, hogy Amerika belefullad az államadósságba.

A női Robin Hood – Hillary nem lesz a gazdagok kedvence

Ezzel ellentétben Hillary Clinton egy árnyalattal józanabb álláspontot képvisel – már csak abból a szempontból is, hogy a tervezett programot 1,7 ezermilliárd dollárból ki tudná hozni. Ennek jó részét elsősorban a középosztály és a szegények megsegítésére fordítaná, a maradékot infrastruktúrafejlesztésre, gyermekgondozásra és családi adókedvezmény bevezetésére fordítaná. Emellett, követve Bernie Sanders balos irányzatát, 2021-ig megreformálná az oktatást olyan módon, hogy az évente 125 ezer dollárnál kevesebbet kereső családoknak ne kelljen egyetemi tandíjat fizetniük, amennyiben a gyerek ugyanabban az államban megy iskolába.

EPA/Cristobal Herrera

A vállalatok felé is gesztusokat tenne Clintonné: szorgalmazza a gyakornoki programok bevezetését, valamint azt, hogy a cégek osszák meg a bevételüket a munkásokkal. A tervezett programhoz a költségeket a gazdagok megadóztatásával teremtené elő, egy további 4 százalékos adókulcsot vezetne be azoknak, akiknek a bevétele meghaladja az ötmillió dollárt, illetve adót vetne ki a nagybankokra is.

Azt tehát láthatjuk, hogy a két jelölt álláspontja szöges ellentéte egymásénak: míg Hillary nem nagyon nyúlna az államadóssághoz, ellenben megemelné az adókat és a költségeket, valamint újraosztaná a vagyont a szegények javára, addig Trump észvesztő költségekbe verné magát, és a gazdagok vagyonszerzését támogatná. Bármelyik is nyerjen, hosszú távon egyiknek sem kell számolnia a fiskális politika démonaival: a Medicare program kerete 2028-ra, míg a nyugdíjprogram 2034-re ürül ki, így ezekkel egyiküknek sem kell belátható időn belül foglalkoznia. Kösz, Obama.

via GIPHY

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG