<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egykori szászországi miniszterelnök és pénzügyminiszter, Georg Milhardt szerint Magyarország figyelemre méltó módon mászott ki a gazdasági válság gödréből, és jól tette, hogy "elhalasztotta" az eurózónába való belépését.
Georg Milbradt

Milbradt az M1 Ma reggel című műsorában dícsérte a gazdaságpolitikát, ami nem meglepő, hiszen 2013 májusa óta Orbán Viktor gazdasági tanácsadója.

Tetszik a befektetőknek, hogy fizettünk az IMF-nek?

A szakértő szerint Magyarország az európai államoktól eltérően úgy kezelte a válságot, hogy a problémákat külső segítség nélkül igyekezett megoldani, minél hamarabb visszafizetve a nemzetközi segélyeket, vállalva a saját felelősséget. Ez bizalmat teremt Magyarországgal szemben - mondta.

Magyarország egyébként tavaly augusztusban törlesztette az IMF felé fennálló tartozását. A hitelt hitelből törlesztettük: a  forrás a februári eleji dollárkötvény-aukcióból és a Prémium Euro Magyar Államkötvényből befolyt összegből állt össze.

A magyar gazdaság pozitív folyamatai közül kiemelte, hogy nő a versenyképesség, jelentős az exporttöbblet, ami segíti a külső adósság csökkentését. Az ország növekvő pályára lépett, ez már 2013-ban is megjelent, és az elkövetkező években még inkább megmutatkozik majd. Magyarország 3 százalék alá csökkentette az államháztartás hiányát, ebből a szempontból Magyarország most kivétel, pedig ennek kellene lennie a fő szabálynak Európában - tette hozzá.

A szakember véleményéhez érdemes azért azt is hozzátenni: hiába sikertörténet a költségvetési hiány lefaragása, rendkívül káros, hogy a korábbi évek pazarló gazdaságpolitikája miatt éppen egy jelentős válságban kényszerült erre az ország. Korábbi elemzésünk >>

Még jó, hogy nincs eurónk

Mikor lesz?

Ha ilyen jók a magyar számok, miért nem vezetjük be az eurót? - kérdezték nemrég Varga Mihálytól. Részletek >>

A tanácsadó szerint Magyarország, miként más visegrádi ország is, például Lengyelország és Csehország ki tudja használni, hogy egyelőre nem kellett alkalmazkodnia az eurózónához, hiszen láthatóan sok ország számára az eurózóna hátrány is lehetett. "Magyarország jól tette, hogy elhalasztotta az eurózónába való belépését, és ha 2020 után valamikor bevezetik az eurót, akkor az jó lesz, de most nem" - fogalmazott Georg Milbradt. (Az igazsághoz azért hozzátartozik: Magyarország nem "elhalasztotta" az eurózónába való belépést, hanem soha nem is teljesítette a szükséges ún. Maastrichti kritériumokat.)

Tegnap Varga Mihállyal beszéltek

Hétfőn a német és a magyar gazdaság uniós gazdaságpolitikájáról tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Georg Milbradt;  többek között azt vitatták meg, hogy a tavaly életre hívott európai bankunió hogyan befolyásolja majd az európai, köztük a magyar gazdasági folyamatokat, elképzeléseket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos