<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány következő 4 éve kiszámíthatóbb lehet – mondta a Forbesnak adott interjújában Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke. Az új válság már látszik, akár az ukrán konfliktus is beindíthatja. Szerinte az elmúlt négy év gazdasági teljesítménye 2018-ban már kevés lesz.

Amennyiben nem kell folyamatosan beavatkozni a költségvetés foltozgatása érdekében, akkor kiszámíthatóbb gazdaságpolitika következik – mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke a Forbes interjújában. Az elmúlt négy évben mindig az történt, hogy hirtelen szembesültek azzal, hogy hiányzik a pénz a hiánycél tartásához. Most nem kell kapkodniuk, idén van ugyan még két választás, de a politikai helyzetük stabil. Kicsit átgondoltabban, a hatásokat jobban kiszámolva tudnak válogatni a lehetőségek között, akár hozhatnak népszerűtlen, de hasznos intézkedéséket is – tette hozzá.

Semmi sem tart örökké

A Concorde Értékpapír elnöke szerint ez eddig nem mindig állt fenn, folyamatosan konszolidálni kellett a költségvetést, menteni a devizahiteleseket, hol pedig a saját hibáikat kényszerültek korrigálni. De a kedvező külpiaci klíma nem tart örökké, senki sem tudja, mikor jön a következő összeomlás, és változás lehet a politikai stabilitásban is, akár már fél év múlva – mondta.

 

A következő parlamenti választásoknál szerinte az a fajta gazdasági teljesítmény, amelynek az elmúlt négy évben tanúi voltunk, nem lesz elég egy újabb győzelemhez. Növekedésre van szükség, az államadósság érezhető csökkenésére. Meglepő módon nem elsősorban a választók, hanem a finanszírozók miatt. Amikor azt keresik, hogy melyik ország kötvényeiből vegyenek, és amikor már nem lesz végtelen mennyiségű, olcsó pénz a világban, azt fogják figyelni, hogy mi milyen hozamot biztosít, és kinek milyen a pénzügyi helyzete.

 

hirdetés

Nem elég a fizetési mérleg többlete

Ha van egy ország, ahol magas volt a fizetésimérleg-többlet, de ennek semmi más oka nincs, az EU-s pénzeken túlmenően, mint hogy stagnál a gazdaság, mivel hiteleket fizetnek vissza a háztartások és a vállalkozások, viszont közben nőtt az államadósság, és azt látják, hogy a tendencia nem állt meg, ott el fognak gondolkodni: nagyon örülünk a fizetési mérlegnek, de jó lenne, ha a többi ismérv szerint is javulna a gazdaság. Hogy ez mikortól kattan be a befektetőknek, persze nehéz megmondani – tette hozzá.

Jöhet egy újabb adósságsokk

A válság után Jaksity szerint nem épültek le az adóssághegyek, igaz, a szerkezetük átalakult. Még a leginkább konszolidálódó országokban is beragadtak az adósságszintek. Ahol hirtelen nagy hitelsokkok vannak, mint Kínában, ott nagyon nagy dinamika mellett nagyon gyorsan épültek ki új kapacitások. Ezek jelentős része nem fogja kitermelni a visszafizetéshez szükséges erőforrásokat, le kell őket írni, amiből lesz egy kisebb-nagyobb sokk az ottani bankrendszerben.

Ennek lehet egy olyan következménye, ami kihat a világ fennmaradó részére, és az amúgy is magas adósságállománnyal rendelkező fejlett, és újabban már feltörekvő világban is egy újabb adósságsokkhoz vezethet – mondta. Jaksity György szerint lehet, hogy egy geopolitikai konfliktus fogja ezt a hólabdát elindítani, például tőlünk keletebbre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló