3p
A kormány következő 4 éve kiszámíthatóbb lehet – mondta a Forbesnak adott interjújában Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke. Az új válság már látszik, akár az ukrán konfliktus is beindíthatja. Szerinte az elmúlt négy év gazdasági teljesítménye 2018-ban már kevés lesz.

Amennyiben nem kell folyamatosan beavatkozni a költségvetés foltozgatása érdekében, akkor kiszámíthatóbb gazdaságpolitika következik – mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke a Forbes interjújában. Az elmúlt négy évben mindig az történt, hogy hirtelen szembesültek azzal, hogy hiányzik a pénz a hiánycél tartásához. Most nem kell kapkodniuk, idén van ugyan még két választás, de a politikai helyzetük stabil. Kicsit átgondoltabban, a hatásokat jobban kiszámolva tudnak válogatni a lehetőségek között, akár hozhatnak népszerűtlen, de hasznos intézkedéséket is – tette hozzá.

Semmi sem tart örökké

A Concorde Értékpapír elnöke szerint ez eddig nem mindig állt fenn, folyamatosan konszolidálni kellett a költségvetést, menteni a devizahiteleseket, hol pedig a saját hibáikat kényszerültek korrigálni. De a kedvező külpiaci klíma nem tart örökké, senki sem tudja, mikor jön a következő összeomlás, és változás lehet a politikai stabilitásban is, akár már fél év múlva – mondta.

 

A következő parlamenti választásoknál szerinte az a fajta gazdasági teljesítmény, amelynek az elmúlt négy évben tanúi voltunk, nem lesz elég egy újabb győzelemhez. Növekedésre van szükség, az államadósság érezhető csökkenésére. Meglepő módon nem elsősorban a választók, hanem a finanszírozók miatt. Amikor azt keresik, hogy melyik ország kötvényeiből vegyenek, és amikor már nem lesz végtelen mennyiségű, olcsó pénz a világban, azt fogják figyelni, hogy mi milyen hozamot biztosít, és kinek milyen a pénzügyi helyzete.

 

Nem elég a fizetési mérleg többlete

Ha van egy ország, ahol magas volt a fizetésimérleg-többlet, de ennek semmi más oka nincs, az EU-s pénzeken túlmenően, mint hogy stagnál a gazdaság, mivel hiteleket fizetnek vissza a háztartások és a vállalkozások, viszont közben nőtt az államadósság, és azt látják, hogy a tendencia nem állt meg, ott el fognak gondolkodni: nagyon örülünk a fizetési mérlegnek, de jó lenne, ha a többi ismérv szerint is javulna a gazdaság. Hogy ez mikortól kattan be a befektetőknek, persze nehéz megmondani – tette hozzá.

Jöhet egy újabb adósságsokk

A válság után Jaksity szerint nem épültek le az adóssághegyek, igaz, a szerkezetük átalakult. Még a leginkább konszolidálódó országokban is beragadtak az adósságszintek. Ahol hirtelen nagy hitelsokkok vannak, mint Kínában, ott nagyon nagy dinamika mellett nagyon gyorsan épültek ki új kapacitások. Ezek jelentős része nem fogja kitermelni a visszafizetéshez szükséges erőforrásokat, le kell őket írni, amiből lesz egy kisebb-nagyobb sokk az ottani bankrendszerben.

Ennek lehet egy olyan következménye, ami kihat a világ fennmaradó részére, és az amúgy is magas adósságállománnyal rendelkező fejlett, és újabban már feltörekvő világban is egy újabb adósságsokkhoz vezethet – mondta. Jaksity György szerint lehet, hogy egy geopolitikai konfliktus fogja ezt a hólabdát elindítani, például tőlünk keletebbre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG