<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kedden tette közzé a Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezési köriratát. Ebben konkrét intézkedések és számok ugyan nem szerepelnek, de a fő gazdaságpolitikai irány kirajzolódik.
A 2016-os költségvetés Kövér László házelnök kezében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fontos anyag jelent meg kedden a kormány honlapján, a Pénzügyminisztérium ugyanis közzétette a "2020. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről' szóló dokumentumot, vagyis a jövő évi költségvetés tervezési köriratát.

A szokásoknak megfelelően a dokumentum nem tartalmaz konkrét számokat és intézkedéseket, ez sokkal inkább a jövő évi költségvetés elfogadásának menetrendje mellett a gazdaságpolitika főbb irányait és céljait jelöli ki.

A Pénzügyminisztérium bevezetőjéből kiderül, az idei büdzsé versenyképességét is fokozó fókusza új területre vetül. A családok védelme továbbra is nagy hangsúlyt kap majd, a versenyképesség helyett azonban inkább a gazdaság védelmét helyezné előtérbe a Pénzügyminisztérium. Pedig tavaly még olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, miszerint a mostani kormányzati ciklus célja lesz a versenyképesség növelése. Ennek érdekében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium is elkészített egy versenyképességi csomagot.

Az azonban nem váratlan, hogy jövőre Vargáék a gazdaság védelmére figyelnének, hiszen a kormány többször is kifejezte már, hogy véleménye szerint egy újabb válság formálódik a világban, ettől pedig fontos megvédeni a gazdaságot, felkészíteni rá az országot.

"A Kormány gazdaságpolitikájának eredményei és Magyarország – uniós átlagot meghaladó – teljesítménye 2020-ban is lehetőséget teremt a magyar családok kiemelt támogatására, a Családvédelmi Akcióterv keretében a családalapítás és gyermekvállalás minden korábbinál nagyobb mértékű ösztönzésére, hazánk külső és belső biztonságának garantálására és nem utolsó sorban a munkaalapú gazdaság erősítésére" - olvasható a tervezési köriratban.

A tárca szerint "a nemzetközi gazdasági környezet érzékelhető romlása miatt a magyar gazdaságot meg kell erősíteni annak érdekében, hogy biztosítva legyen a folyamatos, az Európai Unió átlagát 2 százalékkal meghaladó gazdasági növekedés az országban".

A 2020. évi költségvetés ezért a családok támogatása mellett a gazdaságvédelmet helyezi a középpontba.

Ami a költségvetés tervezését illeti, Vargáék folytatják a konzervatív szemléletű, biztonsági tartalékokat is beépítő megközelítést.

A köriratban újdonság, hogy nem "változatlan illetményalappal" kell a személyi juttatások tervezésénél számolnia a tárcáknak. Mint olvasható,

"A személyi juttatások tervezésénél csak a már eldöntött illetményemeléseket kell és lehet a tárcáknak megtervezni. Amennyiben a Kormány vagy Országgyűlés a későbbiekben új bérintézkedésről dönt a közszférában, annak fedezete a Céltartalékok soron kerül központilag megtervezésre."

Ami a menetrendet illeti:

  • A fejezetgazdák április 30-ig készítik el az összevont költségvetési tervüket a normaszövegekkel együtt.
  • A PM ezt követően összeállítja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat fő kötetét.
  • A kormány május közepén megtárgyalja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetét. Majd a Költségvetési Tanács véleményezi, szükség esetén módosításokat javasol.
  • Június elején a kormány átadja a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak.
  • A kormány a Tanács véleményének birtokában, szükség esetén, az alapján módosítva május végén nyújtja be a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Korábbi információink alapján május 28-án tudhatjuk meg, mire költ jövőre a kormány.
  • Május 31-ig a fejezetgazdáknak is meg kell küldeniük a PM-nek a fejezeti szöveges indokolásokat.
  • Az államháztartásért felelős minisztér a törvényi előírásnak megfelelően a fejezeti köteteket a fő kötet benyújtását követő 10 napon belül terjeszti be az Országgyűlésnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos