<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kedden tette közzé a Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezési köriratát. Ebben konkrét intézkedések és számok ugyan nem szerepelnek, de a fő gazdaságpolitikai irány kirajzolódik.
A 2016-os költségvetés Kövér László házelnök kezében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fontos anyag jelent meg kedden a kormány honlapján, a Pénzügyminisztérium ugyanis közzétette a "2020. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről' szóló dokumentumot, vagyis a jövő évi költségvetés tervezési köriratát.

A szokásoknak megfelelően a dokumentum nem tartalmaz konkrét számokat és intézkedéseket, ez sokkal inkább a jövő évi költségvetés elfogadásának menetrendje mellett a gazdaságpolitika főbb irányait és céljait jelöli ki.

A Pénzügyminisztérium bevezetőjéből kiderül, az idei büdzsé versenyképességét is fokozó fókusza új területre vetül. A családok védelme továbbra is nagy hangsúlyt kap majd, a versenyképesség helyett azonban inkább a gazdaság védelmét helyezné előtérbe a Pénzügyminisztérium. Pedig tavaly még olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, miszerint a mostani kormányzati ciklus célja lesz a versenyképesség növelése. Ennek érdekében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium is elkészített egy versenyképességi csomagot.

Az azonban nem váratlan, hogy jövőre Vargáék a gazdaság védelmére figyelnének, hiszen a kormány többször is kifejezte már, hogy véleménye szerint egy újabb válság formálódik a világban, ettől pedig fontos megvédeni a gazdaságot, felkészíteni rá az országot.

"A Kormány gazdaságpolitikájának eredményei és Magyarország – uniós átlagot meghaladó – teljesítménye 2020-ban is lehetőséget teremt a magyar családok kiemelt támogatására, a Családvédelmi Akcióterv keretében a családalapítás és gyermekvállalás minden korábbinál nagyobb mértékű ösztönzésére, hazánk külső és belső biztonságának garantálására és nem utolsó sorban a munkaalapú gazdaság erősítésére" - olvasható a tervezési köriratban.

A tárca szerint "a nemzetközi gazdasági környezet érzékelhető romlása miatt a magyar gazdaságot meg kell erősíteni annak érdekében, hogy biztosítva legyen a folyamatos, az Európai Unió átlagát 2 százalékkal meghaladó gazdasági növekedés az országban".

A 2020. évi költségvetés ezért a családok támogatása mellett a gazdaságvédelmet helyezi a középpontba.

Ami a költségvetés tervezését illeti, Vargáék folytatják a konzervatív szemléletű, biztonsági tartalékokat is beépítő megközelítést.

A köriratban újdonság, hogy nem "változatlan illetményalappal" kell a személyi juttatások tervezésénél számolnia a tárcáknak. Mint olvasható,

"A személyi juttatások tervezésénél csak a már eldöntött illetményemeléseket kell és lehet a tárcáknak megtervezni. Amennyiben a Kormány vagy Országgyűlés a későbbiekben új bérintézkedésről dönt a közszférában, annak fedezete a Céltartalékok soron kerül központilag megtervezésre."

Ami a menetrendet illeti:

  • A fejezetgazdák április 30-ig készítik el az összevont költségvetési tervüket a normaszövegekkel együtt.
  • A PM ezt követően összeállítja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat fő kötetét.
  • A kormány május közepén megtárgyalja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetét. Majd a Költségvetési Tanács véleményezi, szükség esetén módosításokat javasol.
  • Június elején a kormány átadja a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak.
  • A kormány a Tanács véleményének birtokában, szükség esetén, az alapján módosítva május végén nyújtja be a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Korábbi információink alapján május 28-án tudhatjuk meg, mire költ jövőre a kormány.
  • Május 31-ig a fejezetgazdáknak is meg kell küldeniük a PM-nek a fejezeti szöveges indokolásokat.
  • Az államháztartásért felelős minisztér a törvényi előírásnak megfelelően a fejezeti köteteket a fő kötet benyújtását követő 10 napon belül terjeszti be az Országgyűlésnek.

Makro / Külgazdaság Bővítik az oroszok a zaporizzsjai erőmű dolgozói számát
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 10:06
Április végéig négy és fél ezerre emeli Oroszország a megszállt Zaporizzsjai Atomerőmű dolgozóinak létszámát. Ezt Renat Karcsaa, a Roszenergoatom orosz konszern vezérigazgatójának tanácsadója mondta el csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökségnek.
Makro / Külgazdaság Brutális pénzzel küzd az USA világszerte az átlátható kormányzásért
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:50
A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán. Joe Biden kifejtette, hogy a világtörténelem válaszút előtt áll, a ma meghozott döntések pedig évtizedekre befolyást gyakorolnak a világ folyamatainak irányára.
Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG