<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kákosy Csaba szerint "rendkívül igazságtalan" társadalom épül, Chikán Attila szerint az ő ideje alatt versenyképesebb volt az ország, Felcsuti Péter szerint pedig a növekedéshez politikai fordulat szükséges. Abban azonban mindhárman egyetértenek vissza kell állítani a politikai és üzleti bizalmat az ország iránt.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás szükséges, de nem elégséges feltétele a magyar gazdaság talpra állásának - hangsúlyozta a Republikon Intézet keddi budapesti konferenciáján Chikán Attila, az első Orbán-kormány, és Kákosy Csaba a második Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere, valamint Felcsuti Péter közgazdász, a Raiffeisen Bank és a Magyar Bankszövetség korábbi vezetője.

A Republikon Egyedül nem megy? - Gazdaságpolitikai forgatókönyvek a magyar gazdaság talpra állítására címmel rendezett konferenciáján mindhárom előadó egyetértett abban, hogy helyre kell állítani a Magyarország iránti politikai és üzleti bizalmat a határokon belül és kívül.

Felcsuti Péter az unortodox gazdaságpolitika bizonyos intézkedéseit elfogadhatónak tartja

Felcsuti Péter közgazdász, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy sok közkeletű tévedés, alulinformáltság van a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban. Rámutatott: az IMF nem bank, nem köt üzletet, nem aggódik a pénze miatt, nem feltétlenül akar megállapodni, nem követel semmit, de fenntartja magának a jogot, hogy értékelje azt a gazdaságpolitikai programot, amely fenntarthatóvá teszi az adott ország gazdaságát.

Egy IMF-megállapodás csökkenti a vállalkozások finanszírozási költségeit is, ez pedig fontos a gazdasági szereplők reaktiválása szempontjából - mondta. Felcsuti Péter szerint Magyarország jelenleg súlyos bizalmi vákuumban van; a külföldi és belföldi szereplők is megvonták bizalmukat a magyar gazdaságpolitikától, ez pedig a tevékenységükben, vagy épp annak elmaradásában nyilvánul meg.

Felcsuti Péter a kormány unortodox politikájából elfogadhatónak nevezte a válságkezelés terheinek megosztását a lakosság és a multik (elsősorban a bankok) között, és a nagy rendszerek reformját, nem fogadható el viszont szerinte a jogbiztonság veszélyeztetése, a tulajdonhoz való jogok megsértése, valamint a beavatkozás a szerződéses jogviszonyokba. A költségvetési egyensúly megteremtéséért magas árat kell fizetni: a szigor súlyos elszegényedést, illetve a jövő és a növekedési tartalékok felélését hozza magával.

A növekedéshez politikai fordulat szükséges Felcsuti Péter szerint, aki úgy véli, a gazdasági fordulathoz az IMF-megállapodás csak szükséges, de messze nem elégséges feltétel.

Chikán Attila szerint az ő ideje alatt versenyképesebb volt az ország

Magyarország a legfrissebb versenyképességi rangsor szerint a 2008-as 61. helye közelébe esett vissza, így a közép-kelet-európai régió államai között egy alacsonyabb versenyképességű országcsoportba került át, míg 2001-ben a versenytárs országok között a legelőkelőbb helyen volt Magyarország, addig mára eltávolodott a régió vezető országaitól, és átkerült a mezőny második felébe. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez a folyamat nemcsak 2010-ig, hanem korábbra vezethető vissza, egyebek között az elhalasztott strukturális reformokra és az ország kutatás-fejlesztési lemaradására - mondta Chikán Attila.

A legnagyobb visszahúzó erő a versenyképesség szempontjából Chikán Attila szerint az intézményrendszer állapota és az ebbe vetett bizalom hiánya; itt - emelte ki - a rendszerváltás utáni egyik kormány sem tudott előrelépést elérni. A volt miniszter szerint a fellendülés kulcsa a bizalomerősítés lenne. Ez jelentene kiindulópontot a beruházások növekedéséhez, valamint a hitelezés és a fogyasztás beindításához.

A foglalkoztatás és foglalkoztathatóság javítása is kiemelten fontos, ehhez ugyancsak piaci bizalomra, piacteremtésre, az intézményi keretek átalakítására van szükség - mondta Chikán Attila, hozzátéve, hogy támogatni kell a kis- és közepes vállalkozásokat is. Magyarország versenyképessége nem biztató, de nem is reménytelen - hangsúlyozta Chikán Attila.

Kákosy Csaba szinte mindent visszacsinálna ami az elmúlt két évben történt

Kákosy Csaba szerint "rendkívül igazságtalan" társadalom épül ma Magyarországon: a kormány adó- és szociális politikájának eredményeképpen a gazdagok még gazdagabbak lesznek, miközben a középosztály nagy része és a szegények lecsúsznak. A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz az államadósság és a költségvetési hiány leszorítására, de ez csak a jéghegy csúcsa. Mindez azzal jár, hogy Magyarországon nincs növekedés, a gazdaság a közeljövőben is stagnál, az infláció és a munkanélküliség magas, valamint lényegében nincsenek beruházások - mondta a volt gazdasági miniszter.

A 2014-ben kormányra kerülők problémákkal terhelt helyzetet örökölnek majd - mondta. A gazdaság talpra állításához a volt miniszter szerint többek között helyre kell állítani a Magyarország iránti bizalmat, fokozatosan ki kell vezetni a különadókat, egykulcsos személyi jövedelemadó helyett progresszív adórendszerre van szükség, középtávon pedig strukturális reformokat kell végrehajtani.

Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Makro / Külgazdaság Jól megugrott a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:26
Este közel 6 százalékos pluszban áll a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG