<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Kákosy Csaba szerint "rendkívül igazságtalan" társadalom épül, Chikán Attila szerint az ő ideje alatt versenyképesebb volt az ország, Felcsuti Péter szerint pedig a növekedéshez politikai fordulat szükséges. Abban azonban mindhárman egyetértenek vissza kell állítani a politikai és üzleti bizalmat az ország iránt.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás szükséges, de nem elégséges feltétele a magyar gazdaság talpra állásának - hangsúlyozta a Republikon Intézet keddi budapesti konferenciáján Chikán Attila, az első Orbán-kormány, és Kákosy Csaba a második Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere, valamint Felcsuti Péter közgazdász, a Raiffeisen Bank és a Magyar Bankszövetség korábbi vezetője.

A Republikon Egyedül nem megy? - Gazdaságpolitikai forgatókönyvek a magyar gazdaság talpra állítására címmel rendezett konferenciáján mindhárom előadó egyetértett abban, hogy helyre kell állítani a Magyarország iránti politikai és üzleti bizalmat a határokon belül és kívül.

Felcsuti Péter az unortodox gazdaságpolitika bizonyos intézkedéseit elfogadhatónak tartja

Felcsuti Péter közgazdász, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy sok közkeletű tévedés, alulinformáltság van a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban. Rámutatott: az IMF nem bank, nem köt üzletet, nem aggódik a pénze miatt, nem feltétlenül akar megállapodni, nem követel semmit, de fenntartja magának a jogot, hogy értékelje azt a gazdaságpolitikai programot, amely fenntarthatóvá teszi az adott ország gazdaságát.

Egy IMF-megállapodás csökkenti a vállalkozások finanszírozási költségeit is, ez pedig fontos a gazdasági szereplők reaktiválása szempontjából - mondta. Felcsuti Péter szerint Magyarország jelenleg súlyos bizalmi vákuumban van; a külföldi és belföldi szereplők is megvonták bizalmukat a magyar gazdaságpolitikától, ez pedig a tevékenységükben, vagy épp annak elmaradásában nyilvánul meg.

Felcsuti Péter a kormány unortodox politikájából elfogadhatónak nevezte a válságkezelés terheinek megosztását a lakosság és a multik (elsősorban a bankok) között, és a nagy rendszerek reformját, nem fogadható el viszont szerinte a jogbiztonság veszélyeztetése, a tulajdonhoz való jogok megsértése, valamint a beavatkozás a szerződéses jogviszonyokba. A költségvetési egyensúly megteremtéséért magas árat kell fizetni: a szigor súlyos elszegényedést, illetve a jövő és a növekedési tartalékok felélését hozza magával.

A növekedéshez politikai fordulat szükséges Felcsuti Péter szerint, aki úgy véli, a gazdasági fordulathoz az IMF-megállapodás csak szükséges, de messze nem elégséges feltétel.

Chikán Attila szerint az ő ideje alatt versenyképesebb volt az ország

Magyarország a legfrissebb versenyképességi rangsor szerint a 2008-as 61. helye közelébe esett vissza, így a közép-kelet-európai régió államai között egy alacsonyabb versenyképességű országcsoportba került át, míg 2001-ben a versenytárs országok között a legelőkelőbb helyen volt Magyarország, addig mára eltávolodott a régió vezető országaitól, és átkerült a mezőny második felébe. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez a folyamat nemcsak 2010-ig, hanem korábbra vezethető vissza, egyebek között az elhalasztott strukturális reformokra és az ország kutatás-fejlesztési lemaradására - mondta Chikán Attila.

A legnagyobb visszahúzó erő a versenyképesség szempontjából Chikán Attila szerint az intézményrendszer állapota és az ebbe vetett bizalom hiánya; itt - emelte ki - a rendszerváltás utáni egyik kormány sem tudott előrelépést elérni. A volt miniszter szerint a fellendülés kulcsa a bizalomerősítés lenne. Ez jelentene kiindulópontot a beruházások növekedéséhez, valamint a hitelezés és a fogyasztás beindításához.

A foglalkoztatás és foglalkoztathatóság javítása is kiemelten fontos, ehhez ugyancsak piaci bizalomra, piacteremtésre, az intézményi keretek átalakítására van szükség - mondta Chikán Attila, hozzátéve, hogy támogatni kell a kis- és közepes vállalkozásokat is. Magyarország versenyképessége nem biztató, de nem is reménytelen - hangsúlyozta Chikán Attila.

Kákosy Csaba szinte mindent visszacsinálna ami az elmúlt két évben történt

Kákosy Csaba szerint "rendkívül igazságtalan" társadalom épül ma Magyarországon: a kormány adó- és szociális politikájának eredményeképpen a gazdagok még gazdagabbak lesznek, miközben a középosztály nagy része és a szegények lecsúsznak. A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz az államadósság és a költségvetési hiány leszorítására, de ez csak a jéghegy csúcsa. Mindez azzal jár, hogy Magyarországon nincs növekedés, a gazdaság a közeljövőben is stagnál, az infláció és a munkanélküliség magas, valamint lényegében nincsenek beruházások - mondta a volt gazdasági miniszter.

A 2014-ben kormányra kerülők problémákkal terhelt helyzetet örökölnek majd - mondta. A gazdaság talpra állításához a volt miniszter szerint többek között helyre kell állítani a Magyarország iránti bizalmat, fokozatosan ki kell vezetni a különadókat, egykulcsos személyi jövedelemadó helyett progresszív adórendszerre van szükség, középtávon pedig strukturális reformokat kell végrehajtani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Balkáni, afrikai és ázsiai államoknak küld vakcinákat Csehország
MTI | 2021. július 27. 10:06
Év végéig legalább 2,39 millió adagot.
Makro / Külgazdaság Washington felhívta Tuniszt az egyre súlyosbodó kormányválság miatt
MTI | 2021. július 27. 06:55
Az amerikai külügyminiszter a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a tunéziai elnököt.
Makro / Külgazdaság Helyreállította a fővárosok közti forródrótot a két Korea
MTI | 2021. július 27. 06:45
Egy év után ismét hívhatja egymást Szöul és Phenjan.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos