Chikán Attila
Részvény / Deviza / Áru Elképesztő pénzeket öntöttek zöld energiába Magyarországon
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 29. 13:25
Az Alteo 11 milliárd forintnyi befektetést készített elő az első fél évben.
Makro / Külgazdaság Chikán: a kormány már nem is szégyelli a korrupciót
Privátbankár.hu | 2017. január 28. 14:50
A neves közgazdász szerint nem tudnánk nagy veszteségek nélkül megcsinálni az olimpiát. A korrupció a mindennapos működés része.
Makro / Külgazdaság Ha a magyar gazdaság nem kapcsol nagyobb fordulatszámra, végünk
Veres Patrik | 2016. október 6. 16:56
Alig hisznek a szakértők abban, hogy éveken belül akár javíthatunk is a versenyképességi helyzetünkön. Persze van, aki így is optimista.
Makro / Külgazdaság Ez már diktatúra? Mi a helyzet a magyar gazdaságban?
Veres Patrik | 2016. április 20. 15:21
Gazdasági szakértők vesézték ki az elmúlt néhány év kormányzati teljesítményét a Republikon Intézet "A magyar gazdaság 2016-ban" című konferenciáján. Abban mindenki egyetértett, hogy ezt a rendszert csak az EU-s források tartják fent, szemben a jól hangzó kormányzati üzenetekkel.
Karrier Életműdíjat kapott Chikán Attila
Privátbankár.hu | 2015. május 22. 12:17
Közgazdász Életműdíjat kapott a volt gazdasági miniszter a Magyar Közgazdasági Társaságtól.
Makro / Külgazdaság A különadókra a költségvetésnek semmilyen szüksége nem volt
Privátbankár.hu | 2014. november 20. 12:53
Az év végén erős, jövőre - a forintosítás után - gyengülő forinttal számol a GKI. Chikán Attila szerint veszélyes az autóipari monokultúra, s komoly kockázat a gazdaság szereplőinek hazai-külföldi felosztása is. Hiába lesz hitel, a gazdaságpolitikai rángatása miatt a cégek nem akarnak majd beruházni.
Makro / Külgazdaság Miért csúszik Magyarország egyre lejjebb a rangsorban? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2014. október 31. 13:08
Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában egyre rosszabb helyen szerepel. Mik az okok és mi a megoldás?
KKV Csak akkor megy jól egy cégnek, ha külföldre termel?
Privátbankár.hu | 2014. október 30. 14:37
Differenciált megközelítést igényelnek a multinacionális vállalatok gazdaságpolitikai és társadalmi szempontból, teljesen más szerepet játszanak ágazatonként - mondta Chikán Attila egyetemi tanár, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója egy konferencián.
Makro / Külgazdaság Chikán: lehet rezsit csökkenteni, de a piacgazdaság nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2014. június 2. 16:02
Hiába nyomja le az állam mesterségesen az árakat. A Corvinus Egyetem professzora, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a Privátbankár.hu Versenyképesség 2014 konferenciáján vitatta, hogy az ipari rezsicsökkentés önmagában vezetne valahova - ennél sokkal több kell ahhoz, hogy Magyarország ismét versenyképes legyen. Videóinterjú
Makro / Külgazdaság A jegybank segítené a versenyben a cégeket - rájuk is fér
Privátbankár.hu | 2014. május 28. 13:10
Nagy Márton, az MNB ügyvezetője úgy látja: sokat tehet a jegybank a versenyképességért - olcsó finanszírozási lehetőséget kínál és kiszámítható makrogazdasági környezetet. Chikán Attila egy kutatás eredményeit ismertette, ami szerint nagy szüksége is lenne erre a magyar cégeknek, a mostani helyzetüket ugyanis nem látják túl fényesnek. Tudósítás a helyszínről.
KKV A vállalatok belefáradtak a feketegazdaságba és a korrupcióba
Privátbankár.hu | 2014. május 27. 10:41
Soha nem volt ilyen rossz a kormányzati munka és az adórendszer megítélése a vállalatok oldaláról, mint mostanában. A vállalati szféra nagy része szerint még nem lábaltak ki a válságból. A krízis legfontosabb tünete a fizetőképes kereslet visszaesése – mutatja egy kutatás.
Makro / Külgazdaság Komoly gondok vannak: mitől lesz versenyképesebb az ország?
Privátbankár.hu | 2014. május 19. 13:47
Hogy lehet az, hogy a legfrissebb versenyképességi ragsorban Azerbajdzsán több mint 20 hellyel megelőzi Magyarországot? Mit mondanak erről a kutatók? Mit ígérnek a kormányzat képviselői? Hogyan látja hazánk helyzetét és esélyeit a jegybankelnök? Mindez kiderül a Versenyképesség 2014 - Privátbankár.hu konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Matolcsy újra a nyilvánosság elé lép
Privátbankár.hu | 2014. május 16. 14:58
Hogy lehet az, hogy a legfrissebb versenyképességi ragsorban Azerbajdzsán több mint 20 hellyel megelőzi Magyarországot? Mit mondanak erről a kutatók? Mit ígérnek a kormányzat képviselői? Hogyan látja hazánk helyzetét és esélyeit a jegybankelnök? Mindez kiderül a Versenyképesség 2014 - Privátbankár.hu konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Chikán: folyamatos az ország leszakadása
Privátbankár.hu | 2014. április 26. 09:12
A volt gazdasági miniszter kiemelte: 2001-ben Magyarország a 29. volt a versenyképességi listán, most a 63. Szerinte az üzleti szférában van a remény.
Makro / Külgazdaság Chikán, Surányi: leszakadtunk, szűkösek a lehetőségeink
Privátbankár.hu | 2013. július 12. 08:09
A kormány véleményével ellentétben Magyarország nem teljesít jobban a korábbi kormányok időszakához képest - fogalmazta meg Surányi György volt jegybankelnök és Chikán Attila egyetemi professzor, az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Szabadságért Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén egybehangzóan.
Makro / Külgazdaság Hiányzik a bizalom, az IMF-nek nem érdeke a megállapodás
Privátbankár.hu | 2013. február 7. 14:22
Bírálták a kormány gazdaságpolitikáját korábbi pénzügyminiszterek egy csütörtöki budapesti fórumon; leginkább azt hangsúlyozták, hogy az elmúlt években csökkent a bizalom az ország iránt.
Makro / Külgazdaság A növekedéshez politikai fordulat szükséges, nem elég az IMF
Privátbankár.hu | 2012. október 16. 16:30
Kákosy Csaba szerint "rendkívül igazságtalan" társadalom épül, Chikán Attila szerint az ő ideje alatt versenyképesebb volt az ország, Felcsuti Péter szerint pedig a növekedéshez politikai fordulat szükséges. Abban azonban mindhárman egyetértenek vissza kell állítani a politikai és üzleti bizalmat az ország iránt.
Makro / Külgazdaság Így látják a gazdaság helyzetét Matolcsy elődei
Privátbankár.hu | 2012. június 5. 14:44
Magyarország pénzügyi stabilitása és a hitelesség visszaállítása miatt is minél előbb meg kell állapodni az EU/IMF párossal - sürgették a szerződés aláírását a volt miniszterek. Chikán Attila szerint a gazdaság a lassú lecsúszás állapotába került, Kupa Mihály úgy véli recessziós spirálba kerültünk, Oszkó Péter szerint pedig hibás döntés volt az egykulcsos szja.
Makro / Külgazdaság Közgazdászprofesszorok sürgették a megállapodást az IMF-fel
Privátbankár.hu | 2012. április 19. 15:05
Pályakorrekcióra van szükség ahhoz, hogy a versenyképességi rangsorban Magyarország visszaszerezze a 10 évvel ezelőtti helyét - mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora az egyetemen tartott konferencián. Ugyanitt Bod Péter Ákos és Csillag István is gyors lépéseket sürgetett.
Makro / Külgazdaság Sürgeti az IMF-megállapodást Chikán Attila volt gazdasági miniszter
Privátbankár.hu | 2012. március 29. 12:02
Chikán Attila volt gazdasági miniszter szerint Magyarországnak mihamarabb meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, akkor is, ha nem kell felhasználnia az igényelt hitelt. Közben Cséfalvay Zoltán államtitkár megerősítette, hogy a kormány szándékai változatlanok.
Karrier Chikán: sok dologban csak futunk a pénzünk után
Acsai N. Ferenc | 2011. október 10. 06:10
Érthetetlen, hogy a kormány miért ment neki az IMF-nek, a bankoknak, a befektetőknek és az EU-nak, miközben függ tőlük az ország - mondja Chikán Attila közgazdász, aki szerint a második Orbán-kormány világos ideológiája a hatalmi központok megerősítése. Az egykulcsos adórendszer teljesen jó törekvés, csak nem ilyen helyzetben kellett volna bevezetni.
hírlevél
depositphotos