Chikán Attila
Makro / Külgazdaság Chikán Attila szerint az EU-s források hiánya nagy mértékben gátolja a versenyképességünk javítását 
Csabai Károly | 2023. augusztus 26. 09:59
Ezt  a véleményét is megosztotta a volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója a lapcsoportunk által augusztus 23-án online megrendezett Klasszis Klubban. A beszélgetés során szó volt arról, hogy mit is jelent egy ország esetében a versenyképesség, az miben tér el például egy termékétől vagy egy szolgáltatásétól, miközben Chikán Attila segített értelmezni Magyarországnak a nemzetközi versenyképességi rangsorokban elfoglalt, sajnálatos módon szerény helyezését. Ha szeretné visszanézni a beszélgetést, vagy azt esetleg elmulasztotta, most megteheti.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Klasszis Klubunk szerdai vendégétől, Chikán Attilától! 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 21. 11:16
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia az augusztus 23-án, 15:30 órától online sorra kerülő adásunkra, mely vendége a volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója lesz.
Makro / Külgazdaság Hogyan lehet javítani a magyar gazdaság versenyképességén? Klasszis Klubunkban Chikán Attila erre is válaszol 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 14. 11:11
A nyári szünet után lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klub is ismét kinyitja a kapuit. Következő, augusztus 23-án online sorra kerülő adásunk vendége Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója lesz, akivel természetesen az aktuális gazdasági kérdések – infláció, GDP, uniós pénzek – mellett, már csak a szűkebb szakmai érdeklődésére tekintettel is, azt az újfajta jegybanki megközelítést is körbejárjuk, miszerint a versenyképesség javítását nem az árfolyamok révén kellene elérni.
Részvény / Deviza / Áru Elképesztő pénzeket öntöttek zöld energiába Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 29. 13:25
Az Alteo 11 milliárd forintnyi befektetést készített elő az első fél évben.
Makro / Külgazdaság Chikán: a kormány már nem is szégyelli a korrupciót 
Privátbankár.hu | 2017. január 28. 14:50
A neves közgazdász szerint nem tudnánk nagy veszteségek nélkül megcsinálni az olimpiát. A korrupció a mindennapos működés része.
Makro / Külgazdaság Ha a magyar gazdaság nem kapcsol nagyobb fordulatszámra, végünk 
Veres Patrik | 2016. október 6. 16:56
Alig hisznek a szakértők abban, hogy éveken belül akár javíthatunk is a versenyképességi helyzetünkön. Persze van, aki így is optimista.
Makro / Külgazdaság Ez már diktatúra? Mi a helyzet a magyar gazdaságban? 
Veres Patrik | 2016. április 20. 15:21
Gazdasági szakértők vesézték ki az elmúlt néhány év kormányzati teljesítményét a Republikon Intézet "A magyar gazdaság 2016-ban" című konferenciáján. Abban mindenki egyetértett, hogy ezt a rendszert csak az EU-s források tartják fent, szemben a jól hangzó kormányzati üzenetekkel.
Karrier Életműdíjat kapott Chikán Attila 
Privátbankár.hu | 2015. május 22. 12:17
Közgazdász Életműdíjat kapott a volt gazdasági miniszter a Magyar Közgazdasági Társaságtól.
Makro / Külgazdaság A különadókra a költségvetésnek semmilyen szüksége nem volt 
Privátbankár.hu | 2014. november 20. 12:53
Az év végén erős, jövőre - a forintosítás után - gyengülő forinttal számol a GKI. Chikán Attila szerint veszélyes az autóipari monokultúra, s komoly kockázat a gazdaság szereplőinek hazai-külföldi felosztása is. Hiába lesz hitel, a gazdaságpolitikai rángatása miatt a cégek nem akarnak majd beruházni.
Makro / Külgazdaság Miért csúszik Magyarország egyre lejjebb a rangsorban? Itt a válasz  
Privátbankár.hu | 2014. október 31. 13:08
Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában egyre rosszabb helyen szerepel. Mik az okok és mi a megoldás?
KKV Csak akkor megy jól egy cégnek, ha külföldre termel?  
Privátbankár.hu | 2014. október 30. 14:37
Differenciált megközelítést igényelnek a multinacionális vállalatok gazdaságpolitikai és társadalmi szempontból, teljesen más szerepet játszanak ágazatonként - mondta Chikán Attila egyetemi tanár, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója egy konferencián.
Makro / Külgazdaság Chikán: lehet rezsit csökkenteni, de a piacgazdaság nem hagyja magát 
Privátbankár.hu | 2014. június 2. 16:02
Hiába nyomja le az állam mesterségesen az árakat. A Corvinus Egyetem professzora, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a Privátbankár.hu Versenyképesség 2014 konferenciáján vitatta, hogy az ipari rezsicsökkentés önmagában vezetne valahova - ennél sokkal több kell ahhoz, hogy Magyarország ismét versenyképes legyen. Videóinterjú
Makro / Külgazdaság A jegybank segítené a versenyben a cégeket - rájuk is fér 
Privátbankár.hu | 2014. május 28. 13:10
Nagy Márton, az MNB ügyvezetője úgy látja: sokat tehet a jegybank a versenyképességért - olcsó finanszírozási lehetőséget kínál és kiszámítható makrogazdasági környezetet. Chikán Attila egy kutatás eredményeit ismertette, ami szerint nagy szüksége is lenne erre a magyar cégeknek, a mostani helyzetüket ugyanis nem látják túl fényesnek. Tudósítás a helyszínről.
KKV A vállalatok belefáradtak a feketegazdaságba és a korrupcióba 
Privátbankár.hu | 2014. május 27. 10:41
Soha nem volt ilyen rossz a kormányzati munka és az adórendszer megítélése a vállalatok oldaláról, mint mostanában. A vállalati szféra nagy része szerint még nem lábaltak ki a válságból. A krízis legfontosabb tünete a fizetőképes kereslet visszaesése – mutatja egy kutatás.
Makro / Külgazdaság Komoly gondok vannak: mitől lesz versenyképesebb az ország? 
Privátbankár.hu | 2014. május 19. 13:47
Hogy lehet az, hogy a legfrissebb versenyképességi ragsorban Azerbajdzsán több mint 20 hellyel megelőzi Magyarországot? Mit mondanak erről a kutatók? Mit ígérnek a kormányzat képviselői? Hogyan látja hazánk helyzetét és esélyeit a jegybankelnök? Mindez kiderül a Versenyképesség 2014 - Privátbankár.hu konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Matolcsy újra a nyilvánosság elé lép 
Privátbankár.hu | 2014. május 16. 14:58
Hogy lehet az, hogy a legfrissebb versenyképességi ragsorban Azerbajdzsán több mint 20 hellyel megelőzi Magyarországot? Mit mondanak erről a kutatók? Mit ígérnek a kormányzat képviselői? Hogyan látja hazánk helyzetét és esélyeit a jegybankelnök? Mindez kiderül a Versenyképesség 2014 - Privátbankár.hu konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Chikán: folyamatos az ország leszakadása 
Privátbankár.hu | 2014. április 26. 09:12
A volt gazdasági miniszter kiemelte: 2001-ben Magyarország a 29. volt a versenyképességi listán, most a 63. Szerinte az üzleti szférában van a remény.
Makro / Külgazdaság Chikán, Surányi: leszakadtunk, szűkösek a lehetőségeink 
Privátbankár.hu | 2013. július 12. 08:09
A kormány véleményével ellentétben Magyarország nem teljesít jobban a korábbi kormányok időszakához képest - fogalmazta meg Surányi György volt jegybankelnök és Chikán Attila egyetemi professzor, az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Szabadságért Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén egybehangzóan.
Makro / Külgazdaság Hiányzik a bizalom, az IMF-nek nem érdeke a megállapodás 
Privátbankár.hu | 2013. február 7. 14:22
Bírálták a kormány gazdaságpolitikáját korábbi pénzügyminiszterek egy csütörtöki budapesti fórumon; leginkább azt hangsúlyozták, hogy az elmúlt években csökkent a bizalom az ország iránt.
Makro / Külgazdaság A növekedéshez politikai fordulat szükséges, nem elég az IMF 
Privátbankár.hu | 2012. október 16. 16:30
Kákosy Csaba szerint "rendkívül igazságtalan" társadalom épül, Chikán Attila szerint az ő ideje alatt versenyképesebb volt az ország, Felcsuti Péter szerint pedig a növekedéshez politikai fordulat szükséges. Abban azonban mindhárman egyetértenek vissza kell állítani a politikai és üzleti bizalmat az ország iránt.
Makro / Külgazdaság Így látják a gazdaság helyzetét Matolcsy elődei 
Privátbankár.hu | 2012. június 5. 14:44
Magyarország pénzügyi stabilitása és a hitelesség visszaállítása miatt is minél előbb meg kell állapodni az EU/IMF párossal - sürgették a szerződés aláírását a volt miniszterek. Chikán Attila szerint a gazdaság a lassú lecsúszás állapotába került, Kupa Mihály úgy véli recessziós spirálba kerültünk, Oszkó Péter szerint pedig hibás döntés volt az egykulcsos szja.
Makro / Külgazdaság Közgazdászprofesszorok sürgették a megállapodást az IMF-fel 
Privátbankár.hu | 2012. április 19. 15:05
Pályakorrekcióra van szükség ahhoz, hogy a versenyképességi rangsorban Magyarország visszaszerezze a 10 évvel ezelőtti helyét - mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora az egyetemen tartott konferencián. Ugyanitt Bod Péter Ákos és Csillag István is gyors lépéseket sürgetett.
Makro / Külgazdaság Sürgeti az IMF-megállapodást Chikán Attila volt gazdasági miniszter  
Privátbankár.hu | 2012. március 29. 12:02
Chikán Attila volt gazdasági miniszter szerint Magyarországnak mihamarabb meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, akkor is, ha nem kell felhasználnia az igényelt hitelt. Közben Cséfalvay Zoltán államtitkár megerősítette, hogy a kormány szándékai változatlanok.
Karrier Chikán: sok dologban csak futunk a pénzünk után 
Acsai N. Ferenc | 2011. október 10. 06:10
Érthetetlen, hogy a kormány miért ment neki az IMF-nek, a bankoknak, a befektetőknek és az EU-nak, miközben függ tőlük az ország - mondja Chikán Attila közgazdász, aki szerint a második Orbán-kormány világos ideológiája a hatalmi központok megerősítése. Az egykulcsos adórendszer teljesen jó törekvés, csak nem ilyen helyzetben kellett volna bevezetni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG