<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Alig hisznek a szakértők abban, hogy éveken belül akár javíthatunk is a versenyképességi helyzetünkön. Persze van, aki így is optimista.

Milyenek a magyar exportkilátások és hogy alakul a Matolcsy György által is annyiszor megénekelt versenyképesség? Erre keresték a választ a Portfolio.hu Budapest Economic Forumon a délutáni panelbeszélgetés résztvevői:

  • Chikán Attila – Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központ igazgatója

  • Alain Nadeau, Budapesti irodavezető, Európai Beruházási Bank Csoport

  • Urbán Zoltán – az Eximbank vezérigazgatója

  • Virág Barnabás – az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója

Chikán Attila nem éppen optimista véleményével kezdődött a beszélgetés, amikor arról kérdezték, hogy áll majd Magyarország 3-4 év múlva a World Economic Forum versenyképességi jelentésében. A professzor szerint nemigen van már hova csúszni. Rosszul állunk, és nem is fog javulni a helyzet – mondja. Nagyobb növekedés várható a 2018-as választás előtt, de hogy mi lesz később azt nem tudni. A versenyképességet meghatározó tényezők pedig annyira masszívak, hogy nem lehet 3-4 éves rövid időtávon megváltoztatni azokat. Alain Nadeau szerint a magyar gazdaság még jól teljesít és egyelőre helyt áll az uniós gazdasági versenyben.

Urbán Zoltán, az Eximbank vezére (azért kicsit sem meglepő módon) optimista a magyar gazdaságot illetően, de mint mondta hazánk gazdasága exportfüggő, így nagy a kitettsége az európai gazdaság alakulásával szemben. Ügyfélszámban és kihelyezett hitelekben mérve úgy látja, hogy a leálló világgazdasági növekedés és a terjedő protekcionizmus nem okozott eddig gondot az exportra termelő cégeknek.

Virág Barnabás a jegybank operatív igazgatója sem aprózza el: a Portfolio leszavaztatta a közönséget, hogy hol látják 3 év múlva Magyarországot a közép-kelet-európai versenyképességi listán. Mindössze a közönség két százaléka hisz abban, hogy hazánk feljebb kúszik a ranglétrán, ebben a két százalékban pedig Virág szavazat is benne volt saját elmondása szerint. Szerinte az EU-s források, a kapacitásbővítés és a beruházások növekedési hatása pont 2018-ban fog növekedési többletet adni a gazdaságnak. Viszont, ahogy Chikán Attila is megjegyezte „közép-hosszú távú időszakra vetítve nem kérdés, hogy Magyarországnak egy versenyképességi fordulatra van szüksége.”

Fordulat, de miből?

A jegybankár a megoldás egy részét is látni véli: már az is jó, hogy a KKV-s hitelállomány 5 százalékkal tudott növekedni, ebben pedig jelentős szerepe volt a növekedési hitelprogramnak, amelyet hamarosan kivezetnek. Az MNB alapvetően a későbbiekben is hitelalapú finanszírozásban gondolkozik ám, jelentősebb lehet a jövőben a Budapesti Értéktőzsde és a kockázati tőkebefektetések szerepe.

Chikán ezzel szemben úgy véli, nem a forráshiány a baj, mert pénzből van elég. „Nincs mire hitelt felvenni. Nincs bizalom, nem lehet kiszámítani a gazdasági lépéseket, de ami még fontosabb, hogy nemigen van piac” - mondja a versenyképesség szakértője. Valóban kedvező fordulat volt az nhp, de az 5 százalékos hitelállomány-növekedés édeskedvés. „Ha dupláját mondtad volna se lennék elégedett”.

Legalább a jó alapanyaggal nincs gond: a kis, kezdeti fázisú cégekben megvan a szándék, a kapacitás a sikerhez. Ők viszont az információhiánnyal és az intézményrendszerrel küzdenek, és alig jutnak előre az exportban. Tehát „szufla van”, már csak az utat kell leegyszerűsíteni. Nadieu szerint pont ezért érdemes ezeknek a cégeknek olyan partnereke választania, amelyek képesek nem csak a finanszírozást bizotsítani, de ismerik azt a környezetet is, ahol a vállalkozásnak helyt kell állnia. Az olyan bankok mint Eximbank vagy az Európai Befektetési Bank képes áthidaló megoldást nyújtani az olyan problémákra, amelyekkel ezek a cégek szembe néznek.

A beszélgetés végén Urbán Zoltán még reagált az Eurostat és több nemzetközi elemzőház véleményére, amely szerint az Eximban úgynevezet „foglyul ejtett intézmény”, amely nem az államtól függetlenül működik, és mint ilyen, az államháztartás része (ennek fontosságáról itt írtunk bővebben). Urbán szerint az Eurostat emberei legutóbbi látogatásukkor már kész tények elé állították, nem is nagyon védekezhettek. Ugyanakkor a vezérigazgató szerint aki kicsit is megvizsgálja, hogy mi a foglyul ejtette intézmény definíciója, rájöhet, hogy nem felel meg az Eximbank captive financial institution fogalmának (például közvetítő segítségével helyezik ki a hiteleket, amelyeken nincs állami garancia). Urbán reméli, hogy az Eurostat más magyar bankokat is felkeresett, amelyek inkább megfelelnek egy ilyen definíciónak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka már megkapta legalább az első oltást
MTI | 2021. július 27. 11:41
Megvalósult az Európai Unió azon célkitűzése, hogy az európai felnőtt lakosság 70 százaléka július végéig megkapja a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját - jelentette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Balkáni, afrikai és ázsiai államoknak küld vakcinákat Csehország
MTI | 2021. július 27. 10:06
Év végéig legalább 2,39 millió adagot.
Makro / Külgazdaság Washington felhívta Tuniszt az egyre súlyosbodó kormányválság miatt
MTI | 2021. július 27. 06:55
Az amerikai külügyminiszter a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a tunéziai elnököt.
Makro / Külgazdaság Helyreállította a fővárosok közti forródrótot a két Korea
MTI | 2021. július 27. 06:45
Egy év után ismét hívhatja egymást Szöul és Phenjan.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos