<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Soha nem volt ilyen rossz a kormányzati munka és az adórendszer megítélése a vállalatok oldaláról, mint mostanában. A vállalati szféra nagy része szerint még nem lábaltak ki a válságból. A krízis legfontosabb tünete a fizetőképes kereslet visszaesése – mutatja egy kutatás.

Kutatási modellünk szerint a versenyképesség elsőszámú fókusza a társadalmi jólét növelése – mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központ igazgatója és volt gazdasági miniszter a Privátbankár Versenyképesség 2014 konferenciáján. A fejlett országokban azonban a vállalatok a jólét mintegy kétharmadát állítják elő, csak a többi az egyének és a kormányzat produktuma, ezért a vizsgálódásunk központjában elsősorban a vállalatok vannak – tette hozzá.

A válság még köztünk van

A kutatóközpont kérdőíves felmérésekkel gyűjtött adatokat arról, mit gondolnak a vállalatvezetők a saját helyzetükről. Ami persze nem feltétlenül a pontos valóságot tükrözi, csak azt, mit gondolnak arról a vállalatvezetők. Minden alkalommal több, mint háromszáz vállalat legalább négy csúcsvezetője szerepelt a felmérésben, összesen több mint 1200 fő.

A tavaly az év második felében elvégzett felmérés középpontjában a kis- és közepes vállalatok álltak, erről a közelmúltban készült el egy gyorsjelentés. Az eredmények szerint a 2008-2009-es válság hatásait a vezetők súlyosabbnak vagy sokkal súlyosabbnak ítélik meg, mint amire a válság kirobbanásakor számítottak. Sokak szerint még mindig legalább egy évet vagy még többet kell várni a fellendülésre.

Nincs pénzük az embereknek

Az elhúzódó válság fő tünete a vezetők szerint a belföldi fizetőképes kereslet visszaesése. A kérdésekre adott válaszokból az is kiderül, hogy nem a nemzetközi helyzet romlása okozta a mély hazai válságot, az ország már akkor mély válságban volt, amikor a nemzetközi események megindultak. A kereslet visszaesése olyan tovagyűrűző hatás, amely az egész vállalati szektorra rányomja a bélyegét.

Sok vállalat igyekezett exportbővítéssel enyhíteni a belföldi kereslet visszaeséséből fakadó gondokat, ez sokaknak sikerült is. A válság az alkalmazkodás kikényszerítésén keresztül előhozott egy exportpotenciált a vállalati szektorból.

Nincs is mire hitelt felvenni

A vállalati szektort évtizedek óta kutató Chikán személyes tapasztalata szerint, amellyel az MNB képviselőjének nyitóelőadására is reagált, sok cég nem is akar hitelt felvenni. „Nem az a baj, hogy nincs hitel, hanem az, hogy nincs mire felvenni” – mondják sokan. Ezért eleve nem is kérnek hitelt.

A vállalatoknak a kormányzat működéséről nagyon rossz véleménye van, bár ez nem újdonság, a szakember sok évtizedes működése során kisebb-nagyobb mértékben mindig ezt tapasztalta. Ám most a helyzet sokkal rosszabb az átlagnál, a válaszadók 80 százaléka szerint a kormányzat nem járul hozzá a vállalatok működésének elősegítéséhez.

Adózni muszáj, de hogyan?

Hasonló az adózás kérdése, hiszen adózni soha senki sem szeret, de ilyen mértékű negatív megítélést, mint most, ezen a területen sem mértek még. Nem is csak az adózás mértéke, az adók szintje a probléma, hanem inkább az adórendszer változásai, kiszámíthatatlansága. A panaszok középpontjában egyébként főleg a társadalombiztosítási járulékok állnak.

A társadalmi környezet változása, mint a korrupció, feketegazdaság, vagy például a helyi közigazgatás, a felsőoktatás hiányosságai a jelek szerint nem izgatják különösebben a vállalkozókat. Úgy tűnik, a vállalatok belefáradtak ezekbe a dolgokba, a feketegazdaságot és a korrupciót sajnálatos módon a magyar gazdaság integráns részének tekintik már. Ami nem jó, mert ettől még negatívan befolyásolja az üzleti tevékenységet, de kénytelenek megszokni, együtt élni vele.

Nem költenek az emberfőkre

A vállalatok ugyanakkor úgy tűnik, adekvát válaszokat adtak a makrogazdasági folyamatokra. Korábban inkább visszahúzódó, az utóbbi időben inkább fókuszáló stratégiát folytatnak, azaz egy-egy területre koncentrálva próbálnak sikeresek lenni.

A válaszok alapján egyre erősödik a felismerés azzal kapcsolatban, mely területeken kellene változtatni, de az nem, hogy hogyan. A legrosszabb eredménye ennek a felmérésnek a professzor szerint, hogy az emberei erőforrás-menedzsment szempontjából nagyon le vagyunk maradva. A vállalatok 47 százaléka egyetlen fillért sem költ képzésre, és átlagosan a bevételek mindössze kettő százalékát fordítják ilyen célokra. Az innovációs tevékenységük is sokkal alacsonyabb annál, mint ahogy ezt az európai kihívások megkövetelnék.

Nem a politika, a vállalat a fontos

A magyar társadalom kilábalásának esélyei mindezek ellenére is inkább az üzleti szférában vannak. Nem hiszek abban, hogy a politika vagy bármilyen társadalmi jellegű mozgalom segítségével lehetne kilábalni a jelenlegi helyzetből – tette hozzá Chikán Attila saját véleményeként.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG