<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Soha nem volt ilyen rossz a kormányzati munka és az adórendszer megítélése a vállalatok oldaláról, mint mostanában. A vállalati szféra nagy része szerint még nem lábaltak ki a válságból. A krízis legfontosabb tünete a fizetőképes kereslet visszaesése – mutatja egy kutatás.

Kutatási modellünk szerint a versenyképesség elsőszámú fókusza a társadalmi jólét növelése – mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központ igazgatója és volt gazdasági miniszter a Privátbankár Versenyképesség 2014 konferenciáján. A fejlett országokban azonban a vállalatok a jólét mintegy kétharmadát állítják elő, csak a többi az egyének és a kormányzat produktuma, ezért a vizsgálódásunk központjában elsősorban a vállalatok vannak – tette hozzá.

A válság még köztünk van

A kutatóközpont kérdőíves felmérésekkel gyűjtött adatokat arról, mit gondolnak a vállalatvezetők a saját helyzetükről. Ami persze nem feltétlenül a pontos valóságot tükrözi, csak azt, mit gondolnak arról a vállalatvezetők. Minden alkalommal több, mint háromszáz vállalat legalább négy csúcsvezetője szerepelt a felmérésben, összesen több mint 1200 fő.

A tavaly az év második felében elvégzett felmérés középpontjában a kis- és közepes vállalatok álltak, erről a közelmúltban készült el egy gyorsjelentés. Az eredmények szerint a 2008-2009-es válság hatásait a vezetők súlyosabbnak vagy sokkal súlyosabbnak ítélik meg, mint amire a válság kirobbanásakor számítottak. Sokak szerint még mindig legalább egy évet vagy még többet kell várni a fellendülésre.

Nincs pénzük az embereknek

Az elhúzódó válság fő tünete a vezetők szerint a belföldi fizetőképes kereslet visszaesése. A kérdésekre adott válaszokból az is kiderül, hogy nem a nemzetközi helyzet romlása okozta a mély hazai válságot, az ország már akkor mély válságban volt, amikor a nemzetközi események megindultak. A kereslet visszaesése olyan tovagyűrűző hatás, amely az egész vállalati szektorra rányomja a bélyegét.

Sok vállalat igyekezett exportbővítéssel enyhíteni a belföldi kereslet visszaeséséből fakadó gondokat, ez sokaknak sikerült is. A válság az alkalmazkodás kikényszerítésén keresztül előhozott egy exportpotenciált a vállalati szektorból.

Nincs is mire hitelt felvenni

A vállalati szektort évtizedek óta kutató Chikán személyes tapasztalata szerint, amellyel az MNB képviselőjének nyitóelőadására is reagált, sok cég nem is akar hitelt felvenni. „Nem az a baj, hogy nincs hitel, hanem az, hogy nincs mire felvenni” – mondják sokan. Ezért eleve nem is kérnek hitelt.

A vállalatoknak a kormányzat működéséről nagyon rossz véleménye van, bár ez nem újdonság, a szakember sok évtizedes működése során kisebb-nagyobb mértékben mindig ezt tapasztalta. Ám most a helyzet sokkal rosszabb az átlagnál, a válaszadók 80 százaléka szerint a kormányzat nem járul hozzá a vállalatok működésének elősegítéséhez.

Adózni muszáj, de hogyan?

Hasonló az adózás kérdése, hiszen adózni soha senki sem szeret, de ilyen mértékű negatív megítélést, mint most, ezen a területen sem mértek még. Nem is csak az adózás mértéke, az adók szintje a probléma, hanem inkább az adórendszer változásai, kiszámíthatatlansága. A panaszok középpontjában egyébként főleg a társadalombiztosítási járulékok állnak.

A társadalmi környezet változása, mint a korrupció, feketegazdaság, vagy például a helyi közigazgatás, a felsőoktatás hiányosságai a jelek szerint nem izgatják különösebben a vállalkozókat. Úgy tűnik, a vállalatok belefáradtak ezekbe a dolgokba, a feketegazdaságot és a korrupciót sajnálatos módon a magyar gazdaság integráns részének tekintik már. Ami nem jó, mert ettől még negatívan befolyásolja az üzleti tevékenységet, de kénytelenek megszokni, együtt élni vele.

Nem költenek az emberfőkre

A vállalatok ugyanakkor úgy tűnik, adekvát válaszokat adtak a makrogazdasági folyamatokra. Korábban inkább visszahúzódó, az utóbbi időben inkább fókuszáló stratégiát folytatnak, azaz egy-egy területre koncentrálva próbálnak sikeresek lenni.

A válaszok alapján egyre erősödik a felismerés azzal kapcsolatban, mely területeken kellene változtatni, de az nem, hogy hogyan. A legrosszabb eredménye ennek a felmérésnek a professzor szerint, hogy az emberei erőforrás-menedzsment szempontjából nagyon le vagyunk maradva. A vállalatok 47 százaléka egyetlen fillért sem költ képzésre, és átlagosan a bevételek mindössze kettő százalékát fordítják ilyen célokra. Az innovációs tevékenységük is sokkal alacsonyabb annál, mint ahogy ezt az európai kihívások megkövetelnék.

Nem a politika, a vállalat a fontos

A magyar társadalom kilábalásának esélyei mindezek ellenére is inkább az üzleti szférában vannak. Nem hiszek abban, hogy a politika vagy bármilyen társadalmi jellegű mozgalom segítségével lehetne kilábalni a jelenlegi helyzetből – tette hozzá Chikán Attila saját véleményeként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
hírlevél
Ingatlantájoló