<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Soha nem volt ilyen rossz a kormányzati munka és az adórendszer megítélése a vállalatok oldaláról, mint mostanában. A vállalati szféra nagy része szerint még nem lábaltak ki a válságból. A krízis legfontosabb tünete a fizetőképes kereslet visszaesése – mutatja egy kutatás.

Kutatási modellünk szerint a versenyképesség elsőszámú fókusza a társadalmi jólét növelése – mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központ igazgatója és volt gazdasági miniszter a Privátbankár Versenyképesség 2014 konferenciáján. A fejlett országokban azonban a vállalatok a jólét mintegy kétharmadát állítják elő, csak a többi az egyének és a kormányzat produktuma, ezért a vizsgálódásunk központjában elsősorban a vállalatok vannak – tette hozzá.

A válság még köztünk van

A kutatóközpont kérdőíves felmérésekkel gyűjtött adatokat arról, mit gondolnak a vállalatvezetők a saját helyzetükről. Ami persze nem feltétlenül a pontos valóságot tükrözi, csak azt, mit gondolnak arról a vállalatvezetők. Minden alkalommal több, mint háromszáz vállalat legalább négy csúcsvezetője szerepelt a felmérésben, összesen több mint 1200 fő.

A tavaly az év második felében elvégzett felmérés középpontjában a kis- és közepes vállalatok álltak, erről a közelmúltban készült el egy gyorsjelentés. Az eredmények szerint a 2008-2009-es válság hatásait a vezetők súlyosabbnak vagy sokkal súlyosabbnak ítélik meg, mint amire a válság kirobbanásakor számítottak. Sokak szerint még mindig legalább egy évet vagy még többet kell várni a fellendülésre.

Nincs pénzük az embereknek

Az elhúzódó válság fő tünete a vezetők szerint a belföldi fizetőképes kereslet visszaesése. A kérdésekre adott válaszokból az is kiderül, hogy nem a nemzetközi helyzet romlása okozta a mély hazai válságot, az ország már akkor mély válságban volt, amikor a nemzetközi események megindultak. A kereslet visszaesése olyan tovagyűrűző hatás, amely az egész vállalati szektorra rányomja a bélyegét.

Sok vállalat igyekezett exportbővítéssel enyhíteni a belföldi kereslet visszaeséséből fakadó gondokat, ez sokaknak sikerült is. A válság az alkalmazkodás kikényszerítésén keresztül előhozott egy exportpotenciált a vállalati szektorból.

Nincs is mire hitelt felvenni

A vállalati szektort évtizedek óta kutató Chikán személyes tapasztalata szerint, amellyel az MNB képviselőjének nyitóelőadására is reagált, sok cég nem is akar hitelt felvenni. „Nem az a baj, hogy nincs hitel, hanem az, hogy nincs mire felvenni” – mondják sokan. Ezért eleve nem is kérnek hitelt.

A vállalatoknak a kormányzat működéséről nagyon rossz véleménye van, bár ez nem újdonság, a szakember sok évtizedes működése során kisebb-nagyobb mértékben mindig ezt tapasztalta. Ám most a helyzet sokkal rosszabb az átlagnál, a válaszadók 80 százaléka szerint a kormányzat nem járul hozzá a vállalatok működésének elősegítéséhez.

Adózni muszáj, de hogyan?

Hasonló az adózás kérdése, hiszen adózni soha senki sem szeret, de ilyen mértékű negatív megítélést, mint most, ezen a területen sem mértek még. Nem is csak az adózás mértéke, az adók szintje a probléma, hanem inkább az adórendszer változásai, kiszámíthatatlansága. A panaszok középpontjában egyébként főleg a társadalombiztosítási járulékok állnak.

A társadalmi környezet változása, mint a korrupció, feketegazdaság, vagy például a helyi közigazgatás, a felsőoktatás hiányosságai a jelek szerint nem izgatják különösebben a vállalkozókat. Úgy tűnik, a vállalatok belefáradtak ezekbe a dolgokba, a feketegazdaságot és a korrupciót sajnálatos módon a magyar gazdaság integráns részének tekintik már. Ami nem jó, mert ettől még negatívan befolyásolja az üzleti tevékenységet, de kénytelenek megszokni, együtt élni vele.

Nem költenek az emberfőkre

A vállalatok ugyanakkor úgy tűnik, adekvát válaszokat adtak a makrogazdasági folyamatokra. Korábban inkább visszahúzódó, az utóbbi időben inkább fókuszáló stratégiát folytatnak, azaz egy-egy területre koncentrálva próbálnak sikeresek lenni.

A válaszok alapján egyre erősödik a felismerés azzal kapcsolatban, mely területeken kellene változtatni, de az nem, hogy hogyan. A legrosszabb eredménye ennek a felmérésnek a professzor szerint, hogy az emberei erőforrás-menedzsment szempontjából nagyon le vagyunk maradva. A vállalatok 47 százaléka egyetlen fillért sem költ képzésre, és átlagosan a bevételek mindössze kettő százalékát fordítják ilyen célokra. Az innovációs tevékenységük is sokkal alacsonyabb annál, mint ahogy ezt az európai kihívások megkövetelnék.

Nem a politika, a vállalat a fontos

A magyar társadalom kilábalásának esélyei mindezek ellenére is inkább az üzleti szférában vannak. Nem hiszek abban, hogy a politika vagy bármilyen társadalmi jellegű mozgalom segítségével lehetne kilábalni a jelenlegi helyzetből – tette hozzá Chikán Attila saját véleményeként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos