<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Adórendszer
Makro / Külgazdaság Még mindig nagyon drága mulatság Magyarországon bért fizetni
Gáspár András | 2020. június 9. 15:24
A hatóságok együttműködése és a digitális megoldások alkalmazása sokkal hatékonyabbá teszi az adóztatást és növeli a bevételeket, ráadásul az ilyesmiben Magyarország élen jár - derül ki a MAZARS adótanácsadó friss regionális felméréséből. Közép- és Kelet-Európa országai között még mindig Magyarországon a legmagasabb az áfa és a legalacsonyabb a társasági adó; az adóék mértékét illetően pedig az utolsó előtti helyre sikerült csak feljönnünk, vagyis a munkáltató által kifizetett bérnek még mindig jelentős részét veszi el az állam. A válságkezelésben nem voltunk túl bőkezűek, de a cégeknek ennél talán többet jelenthet, hogy sokkal kiszámíthatóbbá vált Magyarország.
Személyes pénzügyek Negatív adóval segítené a gyerekvállalást az MNB
Privátbankár.hu | 2019. február 27. 16:13
A jegybank 330 pontos versenyképességi programja még több pénzt juttatna a nagycsaládosok részére.
Vásárló Hamarosan eldől, hogy milyen cafeteria lesz jövőre
Privátbankár.hu | 2018. november 4. 20:00
Máris megérkezett az első módosító javaslat az adótörvényekhez. A szocialista parlamenti frakció tagjai nyújtották be, és arról szól, hogy maradjon minden a régiben a béren kívüli juttatásoknál, cafetéria-elemeknél.
Vállalat Elárulták a multik, mi a legnagyobb bajuk – mit lép erre a kormány?
Privátbankár.hu | 2018. május 18. 18:31
A munkaerőhiány után az online számlázás a második legnagyobb kihívás a Magyarországon működő nemzetközi cégeknek 2018-ban – derült ki egy friss kutatásból, amelynek során a cég több mint 100 nagyvállalat pénzügyi vezetőjét kérdezték meg arról, hogy mely adózási, jogi és számviteli témák jelentenek nekik 2018-ban leginkább kihívást.
Személyes pénzügyek Végre egy átlagos halandó is megérti majd az adószabályokat?
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 22. 14:23
Tállai András azt ígéri, lényegesen egyszerűbb és átláthatóbb lesz az adózás rendje.
Makro / Külgazdaság Felesleges az adórendszert kritizálni?
Privátbankár.hu | 2016. január 19. 07:46
Hiába szólnának bele többen is a magyar rendszerbe, a kormány nem tervezi, hogy bárkire is hallgatni fog.
Makro / Külgazdaság Varga elárulta, mennyivel több pénz marad a zsebünkben
Privátbankár.hu | 2016. január 18. 08:19
Több pénz marad idén a családoknál, mint korábban.
Adó Utál adóbevallást csinálni? A NAV ezt is megoldja
Privátbankár.hu | 2015. március 18. 07:42
Lapinformációk szerint nemsokára már az adóhivatal szenvedhet a papírjainkkal, még körülbelül két év van a reformig.
Adó Ez a baja a hazai cégeknek az adóhatósággal
Privátbankár.hu | 2015. február 17. 16:37
Ezer vállalatot kérdeztek meg Európában, hogy szerintük hol a legjobb és hol a legrosszabb az adórendszer. Nálunk a vállalatok az adórendszer kiszámíthatatlanságát tartják a legnagyobb kockázatnak a hazai cégek.
Makro / Külgazdaság Itt járt az IMF: itt egy hosszú lista arról, mitől lehetne jobb az életünk
Privátbankár.hu | 2015. január 31. 08:36
Az IMF rendes éves felülvizsgálata alapján azt írja: bár van eredménye a gazdaságpolitikának, Magyarország továbbra is sérülékeny, növekedési kilátásai visszafogottak. Számos konkrét javaslatot adnak az adórendszerrel, a közmunkaprogrammal, a bankrendszerrel és hitelezéssel, az állami szerepvállalással kapcsolatban. A kormány ezt úgy érti: az IMF elismeri az eredményeinket.
Adó Elkapnák a multik grabancát, de van, aki áfaemelésen töri a fejét
Privátbankár.hu | 2014. december 29. 11:10
A társasági adókulcsok várhatóan nem változnak számottevően a következő három évben – állapította meg az RSM pénzügyi és adótanácsadó hálózat 50 országra kiterjedő kutatása. A területen a legnagyobb kihívást a teljes lendülettel folyó, OECD által vezényelt globális adórendszerreform jelenti, amely elsősorban a multinacionális cégek adóelkerülésének visszaszorítását célozza és a cégeket, a hatóságokat valamint a szabályozókat is kihívások elé állítja. Ugyanakkor a fogyasztáshoz kapcsolódó adók terén további növekedésre lehet felkészülni.
Adó Így adózunk jövőre: itt van minden, ami megváltozik
Privátbankár.hu | 2014. október 22. 11:13
Kedden benyújtották a jövő évi adótörvények tervezetét. A Deloitte Zrt. sorra vette a legfontosabb tervezett változásokat, köztük olyan várható módosításokat is, amelyekről eddig kevesebb szó esett a nyilvánosságban.
Adó Megpendítette az adócsökkentést a helyettes államtitkár
Privátbankár.hu | 2014. július 14. 07:39
A kormány lassítani akarja az adójogi változások ütemét, kevesebb és jól kidolgozott javaslatokra törekednének. Lehet még alacsonyabb az szja
Adó A kkv-k a változó adórendszer miatt nem élnek a kedvezményes adólehetőségekkel?
Privátbankár.hu | 2014. július 11. 09:53
Évi 60 milliárd forintot spórolhatnának meg a kisvállalkozások, ha jobban kihasználnák a kedvezményes adózási lehetőségeket. Az NGM adópolitikai helyettes államtitkára szerint a kihasználást pont azt fogja vissza, hogy a cégek stabilitást akarnak, nem akarnak gyakran adórendszert váltani.
Adó Mi a baj a magyar adórendszerrel?
Privátbankár.hu | 2014. június 19. 18:10
Az adórendszer egyik fontos problémája továbbra is a központosítás magas aránya, vagyis a GDP-hez viszonyítva magas az újraelosztás mértéke - véli a Joint Venture Szövetség (JVSZ). Az érdekvédelmi szervezet úgy látja, több ponton is lehetne finomhangolásokat végezni a rendszeren.
Adó Milyen a jó adórendszer, és milyen a magyar?
Gáspár András | 2014. május 27. 12:34
Nehéz fába vágja a fejszéjét, aki az adórendszert akarja faragni - a kormány úgy döntött, a jövedelem helyett a fogyasztást adóztatja jobban. Az NGM főosztályvezetője szerint a költségvetést a GDP arányos adóterhelés emelkedése nélkül hozták egyenesbe - más szakemberek szerint viszont az eredmények megítéléséhez nem készült elegendő tanulmány, így nem csak az értékelés, de a tervezés is nehéz.
KKV A vállalatok belefáradtak a feketegazdaságba és a korrupcióba
Privátbankár.hu | 2014. május 27. 10:41
Soha nem volt ilyen rossz a kormányzati munka és az adórendszer megítélése a vállalatok oldaláról, mint mostanában. A vállalati szféra nagy része szerint még nem lábaltak ki a válságból. A krízis legfontosabb tünete a fizetőképes kereslet visszaesése – mutatja egy kutatás.
Adó Miért nem jó Magyarországon adózni?
Gáspár András | 2014. május 22. 14:06
A régió országai közül Magyarországon a legerősebb a törekvés arra, hogy a jövedelem helyett a fogyasztást adóztassák meg, a rekordszintű áfa azonban a feketegazdaságot is megerősítheti. A gyermektelen adózók nagy hátrányban vannak azokhoz képest, akik a családi adókedvezményt igénybe tudják venni. Nálunk van az egyik legalacsonyabb társaságiadó-kulcs, mégsem tolonganak a befektetők a tanácsadóknál.
Makro / Külgazdaság A minimálbér nőhet, a közmunkások fizetése nem
Privátbankár.hu | 2014. március 23. 11:19
A nemzetgazdasági miniszter továbbra is abban bízik, hogy a közmunkások a versenyszférában találnak munkát, a képzéseknek köszönhetően. A rezsicsökkentéssel gond lehet.
KKV Ajándékot kapnak a startupok az államtól
Privátbankár.hu | 2014. február 26. 15:35
Adórendszerbeli könnyítésekkel segítené a kormány a startupokat, csak először definiálják, kik is azok.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik és mennyit nyertek az egykulcsos adóval
Privátbankár.hu | 2013. november 15. 09:31
A két legmagasabb jövedelmi tizedbe tartozó gyermektelen adózók kapták az adóreformnak köszönhető 444 milliárd forintos adócsökkentés 74 százalékát. A három vagy több gyermeket nevelők 96 százalékának viszont nem emelkedett az adója. A változások összesen 1,7 millió ember adóját csökkentették érdemben, 2,5 millióan viszont rosszul jártak.
Makro / Külgazdaság Brüsszel azt javasolja, vezessük be az ingatlanadót
Privátbankár.hu | 2013. október 30. 09:41
Környezetvédelmi adóból vagy vagyonadóból kellene finanszírozni a bérterhek mérséklését, állítják uniós szakértők. A célzott járulékcsökkentés, az új vállalati adók bevezetése, valamint a fogyasztási adók emelése illeszkedik az uniós gyakorlathoz, a válság terheit azonban a magyar gyakorlattal szemben máshol sokkal inkább a magasabb jövedelműek viselik.
Adó Mi a gond az adórendszerünkkel és hol csinálják jobban?
Privátbankár.hu | 2013. október 29. 16:30
A hazai adóügyi szakemberek többsége a jogszabályi környezet bizonytalanságát tartja a legnagyobb kihívásnak - derül ki a Deloitte friss adófelméréséből. A 29 európai országra kiterjedő kutatás feltérképezte az egyes adórendszerek közötti különbségeket, piaci tendenciákat és felmérte az adózással kapcsolatos legfőbb bizonytalanságokat. A kutatásból kiderült: a kontinensen Hollandiában működik a legkedvezőbben az adórendszer, a legnagyobb kihívást pedig az orosz jogszabályi környezet jelenti. A felmérés rávilágított arra is, hogy a vállalatok többre értékelik a kiszámíthatóságot és az ellenőrzések korrektségét az alacsony adókulcsoknál.
Makro / Külgazdaság Az NGM kiszámolta, mennyi pénzt hagytak a családoknál
Privátbankár.hu | 2013. október 16. 07:43
Pankucsi Zoltán szerint másfél ezer milliárd forintról van szó.
Adó Közel 60 trilliós veszteség a be nem szedett áfa miatt
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 19. 17:30
Az Európai Unió teljes bruttó hazai terméke (GDP) másfél százalékának megfelelő, mintegy 193 milliárd euró, átszámítva mintegy 57,9 trillió forint adóbevételtől esnek el a tagállamok a be nem szedett forgalmi adó miatt; ez az összeg Magyarországon elérheti a GDP 3,7 százalékát - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.
Pénzügyi szektor A devizahitelek kivezetéséről és luxusáfáról is beszélt Orbán
Privátbankár.hu | 2013. július 26. 08:34
Továbbra sem tudni, mikor, mivé alakulhatnak át a lakáscélú devizahitelek. Lesz viszont luxusáfa, 30-35%-os. Varga Mihály nem fog unatkozni: mindkét feladatot neki adta ki a miniszterelnök. Ráadásul sietnie is kell.
Pénzügyi szektor Büntetőadó után: kivonulhat-e néhány bank Magyarországról?
Privátbankár.hu | 2013. július 3. 15:56
A magyarországi bankokat célzó, újabb "unortodox" intézkedések - köztük az idei évre szóló egyszeri pénzügyi pótlólagos adó - tovább csökkenthetik a külföldi tulajdonos bankok elkötelezettségét a magyar bankszektor iránt - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett állásfoglalásában.
Adó Most a gazdag gyermektelenek nyernének az új szja-val
Tóth G. Csaba | 2013. június 7. 06:06
Az egy vagy két gyermeket nevelők közül éppen a legalacsonyabb jövedelműek nem nyernének semmit, ha 9 százalékra csökkenne az szja, a háromgyerekesek havi bruttó 620 ezres fizetés alatt nem látnak semmit abból a hatalmas összegből, amennyivel az intézkedés csökkenti a költségvetés bevételeit. A magas jövedelműek nagyon jól járnak, a nyugdíjkassza kevésbé.
Adó Ennél már nem lesz kisebb a söralátét
Privátbankár.hu | 2013. május 29. 16:57
A személyi jövedelemadó bevallásra a jelenlegi adattartalomnál nem lehet szűkebbet előírni - nyilatkozta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese a Figyelőnek.
Adó Egyre keményebben adóztatják a munkát - nálunk a járulékok túl magasak
Privátbankár.hu | 2013. április 25. 14:34
Magyarország szja-rendszere európai viszonylatban kedvezőnek mondható, a társadalombiztosítási járulékok viszont kifejezetten magasnak számítanak - állítják a PwC Magyarország szakértői.
Adó Nem álmodik nagyot, csak finomítja az adórendszert Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2013. március 26. 16:21
A nemzetgazdasági miniszter szerint véget értek az adórendszer nagy átalakításai. Most azt értékelik, hogy mennyire hatékony az egykulcsos adórendszer. Varga Mihály szerint a gazdaság már így is fehéredett.
Adó Egy új korszak hajnala: megúszhatja egy magyar cég az adóbírságot?
Gáspár András | 2013. március 25. 06:20
A magyar adóhatóság szakemberei egyre felkészültebbek és egyre alaposabbak az adóellenőrzések során, ráadásul egyre gyakrabban működnek közre külföldi kollégáikkal is. Az adózás világban egyre nehezebb megúszni az adófizetést, erősödik az adórendszerek versenye; Magyarországot nehézkes országnak tartják, de a legnagyobb baj nem az adózási szabályokkal, hanem az állandó bizonytalansággal van.
Adó A fogyasztást adóztatja mindenki, egyre több az adóparadicsom a Balkánon
Privátbankár.hu | 2013. január 25. 08:46
Tovább növelték az áfakulcsokat a világ kormányai, hogy bevételhez jussanak, és csökkentették a társasági adót, hogy új befektetőket vonzzanak az országukba – derül ki a KPMG éves Corporate and Indirect Tax Survey tanulmányából. A kormányok pénzéhsége abban érhető tetten, hogy a társaságiadó-kulcsok csökkentése lassult. „Magyarország a 27 százalékos áfával listavezetővé vált 2012-ben, de társasági adó tekintetében már közelebb állunk a globális átlaghoz” – fűzte hozzá az eredményekhez László Csaba, a KPMG szenior partnere.
Adó Adórendszer: aki ezt átlátja, vagy hazudik vagy politikus
Privátbankár.hu | 2012. december 17. 08:14
Megjósolhatatlan, hogy a járulékkedvezmények és a két új adó mekkora bevételkiesést okoz jövőre, így előfordulhat, hogy év közben adóemelésre kényszerül a kormány - mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, aki a kiskereskedelemben általános áremelkedésre számít a módosított iparűzési adó nyomán, és úgy véli, év közben módosulhat a kata és a kiva szabályozása.
Adó A kormány szerint félmillióan lépnek át a katába
Privátbankár.hu | 2012. december 13. 12:52
A pénzügyi kormányzat úgy kalkulál, hogy jövőre mintegy félmillió vállalkozás választhatja a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), vagy a kisvállalati adót (kiva).
KKV Az NGM kisvállalati adókalkulátorral kedveskedik
Privátbankár.hu | 2012. december 8. 13:08
Az NGM a sarkára állt és elkészítette a saját kisvállalati adó (KIVA) kalkulátorát, valamint összegyűjtötte a kisvállalati adóval kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.
Adó Adórendszer: aki azt mondja átlátja, vagy hazudik, vagy politikus
Privátbankár.hu | 2012. december 8. 07:08
Megjósolhatatlan, hogy a járulékkedvezmények és a két új adó mekkora bevételkiesést okoz jövőre, így előfordulhat, hogy év közben adóemelésre kényszerül a kormány - mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, aki a kiskereskedelemben általános áremelkedésre számít a módosított iparűzési adó nyomán, és úgy véli, év közben módosulhat a kata és a kiva szabályozása.
Makro / Külgazdaság Öt év után jövőre a fellendülés jeleit mutathatja Görögország
Privátbankár.hu | 2012. december 5. 08:24
Fellendülést ígért az ország megszorításoktól szenvedő lakosságának a görög miniszterelnök. Szamarasz szerint marad az euró.
KKV A friss uniós források legalább felét kell a kkv-kra fordítani
Privátbankár.hu | 2012. december 4. 14:28
Az NGM államtitkára szerint a 2014-2020 közötti uniós források legalább felét közvetlen gazdaságfejlesztésre, ezen belül a kis- és középvállalati szektor fejlesztésére kell fordítani.
Adó Kész az adórendszer, de a feketézéssel még kezdeni kéne valamit
Privátbankár.hu | 2012. december 4. 13:55
Az adórendszer szerkezetileg lezártnak tekinthető, a változások gyümölcse remélhetőleg egy-két éven belül beérik, és a vállalkozások érezni fogják, hogy könnyebbé vált a helyzetük - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, egy szakmai fórumon.
Adó Mi változik az adórendszerben? Itt van minden, egyben
Privátbankár.hu | 2012. november 27. 15:53
A Nemzetgazdasági Minisztérium hasznos összefoglalót készített az adórendszer jövő évtől érvényes változásairól - a jelenlegi állás szerint.
Adó Megszavazták az újabb megszorításokat, átalakul az adórendszer
Privátbankár.hu | 2012. november 20. 09:06
Az Országgyűlés tegnap esti döntése értelmében végleges adónem lesz a bankadó, növelik a tranzakciós illetéket, eltörlik a szuperbruttót és a nyugdíjjárulék-plafont. Elfogadták a kormány múlt héten bejelentett, összesen 90 milliárd forintos kiigazító intézkedéseit is. Beruházások, fejlesztések és létszámbővítés után adókedvezmény jár a vállalkozásoknak.
Adó A könyvelők sejtik, melyik számlákkal trükköznek a vállalkozások
Privátbankár.hu | 2012. november 19. 16:13
A könyvelők szerint a vállalkozások által elszámolt költségek közel ötödénél kétséges, hogy azok a vállalkozás érdekében merültek fel. Bár nem lenne feladatuk, a könyvelők tanácsot is kénytelenek adni.
Adó Így változik jövőre az adórendszer
Privátbankár.hu | 2012. november 13. 17:53
A kormány jövőre is folytatja az adórendszer átalakítását, így például célzott adókedvezményekkel segíti a munkahelyek megőrzését, jön a kisadózók tételes adója és a tranzakciós illeték, valamint újabb három kisadó szűnik meg.
Adó Örüljünk-e a Matolcsy-csomag megnyírbálásának?
Privátbankár.hu | 2012. október 31. 14:22
A kormány rájött, hogy a bejelentett kiigazítások egy része többet árt, mint használ. A kabinetnek így még 75 milliárdot kellene keresnie - és ez még a kisebbik rossz.
Makro / Külgazdaság Cséfalvay: az unió háromsebességes a reformok szempontjából
Privátbankár.hu | 2012. október 16. 16:53
A válság igazi megoldásának alapfeltétele a pénzügyi stabilitás, másik feltétele pedig az olyan reformok végrehajtása, amelyek versenyképessé teszik a gazdaságot - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon kedden.
Makro / Külgazdaság A szociális piacgazdaság ihlette Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2012. október 8. 07:44
Szabadságharcos hagyományai miatt talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet - idézte Orbán Viktor miniszterelnököt internetes kiadásában a The Weekly Standard című amerikai neokonzervatív magazin.
Makro / Külgazdaság Orbán: ez a kormány a béremelések kormánya
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 11. 14:17
A jelenlegi kabinet a béremelések, minimálbér-emelések kormánya a gazdasági ésszerűség határain belül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a LIGA Szakszervezetek vezetésével folytatott megbeszélése után.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló