1p
Az egy vagy két gyermeket nevelők közül éppen a legalacsonyabb jövedelműek nem nyernének semmit, ha 9 százalékra csökkenne az szja, a háromgyerekesek havi bruttó 620 ezres fizetés alatt nem látnak semmit abból a hatalmas összegből, amennyivel az intézkedés csökkenti a költségvetés bevételeit. A magas jövedelműek nagyon jól járnak, a nyugdíjkassza kevésbé.

Miközben a kormány több fórumon is kinyilvánította, hogy az elmúlt évtized állandó változtatásai után már nem tervez jelentős átalakításokat a magyar adórendszerben, a miniszterelnök egy távolabbi jövőre utalva felvetette a 9 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését. A jelenlegi 16 százalékos adókulcs 7 százalékkal történő mérséklése első ránézésre mindenki számára érdemi könnyebbséget jelent, ám valójában nagyon különbözőképpen érinti az egyes társadalmi csoportokat. Ennek az az oka, hogy a 2010-ben kiterjesztett és megemelt családi adókedvezmény nagyon jelentősen csökkentette – sok esetben teljesen lenullázta – a sokgyerekes családok adókötelezettségét, ami rányomja a bélyegét a most felvetett intézkedés várható hatásaira is. Kiszámoltuk, pontosan hogyan is érintené a pénztárcánkat a 9 százalékos szja.



Vesztesekből nyertesek

 

Vajúdás
Sok szülő egy fillért sem tud félretenni gyerekének. Sőt, ha beütne a krach, akkor több mint tizedük még kölcsönt is felvenne, hogy minden szükséges dolgot megadhassanak. A pénzkérdés annyira foglalkoztatja a még családalapítás előtt állókat, hogy jelentős azok aránya, akik gondolkodóba estek. Tovább >>>

Az összevont jövedelem arányában mérve a családi helyzet szempontjából az adócsökkentés legnagyobb nyertesei, azok akik, az elmúlt évek átalakításainak a legnagyobb vesztesei voltak: a gyermektelenek. Esetükben a nettó kereset emelkedése a bruttó jövedelem 7 százaléka, függetlenül attól, hogy mennyi a bruttó bérük. Az egy gyermeket nevelők esetében nagyjából havi 60 ezer forintig nem jelent adócsökkentést a változás, 90 ezer forint környékén éri el a 2 százalékot, és 150 ezer forint környékén a 4 százalékot a bruttó bérrel arányos adócsökkenés. Ez a szám ezt követően jövedelemarányosan lassan emelkedik, és szépen lassan közelíti a 7 százalékot (lásd lenti grafikonunkat).

A bruttó jövedelem arányában mért adócsökkenés a különböző havi jövedelmek mellett (%) Forrás: Privátbankár


Némileg kedvezőtlenebb a helyzet a két gyermekes keresők esetében. Ők bruttó havi 130 ezer forint alatt nem számíthatnak egyetlen fillér adócsökkentésre sem, a 2 százalékos küszöböt 180 ezer forintnál érik el, a 4 százalékosat pedig 290 ezer forintnál, és utána lassan emelkedik tovább a jövedelemarányos adócsökkenés.

Sajnáljuk-e a sokgyerekes családokat?

Az intézkedés vesztesei a nem túl sokat kereső, sok gyermekes családok, az okot azonban nem szabad szem elől téveszteni: ők a családi adókedvezménynek köszönhetően havi bruttó 620 ezer forintig a jelenlegi szabályok alapján nem fizetnek személyi jövedelemadót. Ennek megfelelően csak az említett jövedelmi szint felett csökken az adóteher, a mérséklődés jövedelemarányos nagysága pedig 860 ezer forintnál éri el az 2 százalékot és 1,4 millió forintnál a 4 százalékot.

Az adócsökkenés tekintetében még látványosabbak a különbségek, ha forintban nézzük meg, hogy kinek mennyivel növekedett a nettó bére. A gyermektelenek esetében 100 ezer forint jövedelem mellett 7 ezer forint, 200 ezer forintnál 14 ezer forint a nettó kereset emelkedése, és az így folytatódik tovább 100 ezer forintonként 7 ezer forinttal, hiszen esetükben az adócsökkenés jövedelemtől függetlenül 7 százalék. Az egy gyermeket nevelők esetében a könnyítés 100 ezer forint jövedelem esetén 2600 forint, 200 ezer forint esetében 9600 forint és a gyermektelenhez hasonlóan a továbbiakban 100 ezer forintonként emelkedik 7 ezer forinttal. Pontosan ez a helyzet két gyermek esetén is, csak ekkor 130 ezer forintos jövedelemig nem jelent változást az intézkedés, utána viszont az előbbieknek megfelelően növekszik.

Havi adócsökkentés a különböző havi bruttó jövedelmek mellett (ezer forint). Forrás: Privátbankár


A három gyermeket nevelők esetében 620 ezer forintos jövedelemig nem csökken az adó, utána pedig minden 100 ezer forintos béremelkedés 7 ezer forintos adócsökkenést jelent a jelenlegi szabályozáshoz képest.

Kevesebb éhes száj, annál több a nettó

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy az adókulcs csökkentésének a magasabb jövedelműek a legnagyobb nyertesei, ezen belül pedig minél kevesebb gyermeket nevel valaki egy adott jövedelemszint mellett, annál inkább növekszik a nettó keresete. Mindez részben illeszkedik, részben viszont éppen ellentétes irányú változást jelent a korábbi évek szja-átalakításaihoz képest. Ez utóbbi arra vonatkozik, hogy az egykulcsos adó bevezetésével párhuzamosan bevezetett új típusú és jelentős méretű családi adókedvezmény éppen a gyermekvállalást honorálta adócsökkentéssel. Abból a szempontból viszont változatlan az irány, hogy mind a felső adókulcs eltörlése, mind pedig az adójóváírás eltörlése jelentősen csökkentette arányaiban a leggazdagabbak és növelte a szegények, valamint a középréteg hozzájárulását az összes adóbevételhez.

A szegényebbek ráfizettek

Mindez a számok  nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az elmúlt három évben végrehajtott adó- és járulékváltozások az alsó négy jövedelmi tized számára 12,1 milliárd forint tehernövekedést jelentettek, a felső hat jövedelmi tized számára 275 milliárd forint adócsökkenést – derül ki Cseres-Gergely Zsombor és Simonovits András közös tanulmányából. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez utóbbi eloszlása rendkívül egyenetlen: a legnagyobb jövedelműek teszik zsebre a 69 százalékát, a kilencedik jövedelmi tized pedig a 14 százalékát (lásd grafikonunkat).

A 2010-óta végrehajtott adó- és járulékváltoztatások együttes hatása jövedelmi tizedenként 2009-es árakon (milliárd Ft). Forrás: Privátbankár/Gergely – Simonovits (2011)
A tanulmány írásakor még vélhetően nem született döntés a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséről, ezért ennek hatása nem szerepel az adatokban.

A adókulcs jelentős csökkentésnek értékelésekor az intézkedés újraelosztásra gyakorolt hatása csupán egy a különböző értékelési szempontok közül. Az idézett cikk fő állítása szintén nagyon fontos, noha a nyilvános vitákból többnyire kimarad: miközben a nyugdíjjárulék alapja a bruttó kereset, addig az állam által fizetet nyugdíj értéke a nettó kereset nagyságától függ. Ez azt jelenti, hogy míg az elmúlt években végrehajtott adóreform jelentős bevételkiesést okozott a költségvetés számára, addig a nettó bérek emelkedése különösen hosszabb távon érdemben megemeli az állami nyugdíjkiadásokat is. A tanulmány ezen megállapítása azért is különösen fontos, mert az adókulcs 9 százalékra történő mérséklése összességében legalább akkor adócsökkenést, és ezzel együtt nettó keresetnövekedést okoz, mint az egykulcsos adó bevezetése, így a bevezetéssel kapcsolatos döntés mérlegelésekor fontos lenne figyelembe venni az intézkedés nyugdíjkasszára gyakorolt hatását is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG