5p
Az IMF rendes éves felülvizsgálata alapján azt írja: bár van eredménye a gazdaságpolitikának, Magyarország továbbra is sérülékeny, növekedési kilátásai visszafogottak. Számos konkrét javaslatot adnak az adórendszerrel, a közmunkaprogrammal, a bankrendszerrel és hitelezéssel, az állami szerepvállalással kapcsolatban. A kormány ezt úgy érti: az IMF elismeri az eredményeinket.

A Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tárgyaló delegációja január 21-30. között tárgyalt Budapesten, az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján rendes éves felülvizsgálatot végzett. Az egyeztetések lezárásaként záró nyilatkozatot tettek közzé.

Látszik, hogy dolgozott a kormány

A záró nyilatkozatban az IMF megállapította, hogy a magyar gazdaság kilábalóban van a válságból, de az erős, fenntartható bővüléshez és a magánszektorbeli magasabb foglalkoztatottságig még mindig hosszú az út. A makrogazdasági lépések hozzájárultak a sebezhetőség csökkenéséhez, az erős növekedéshez és a munkanélküliség csökkentéséhez - ismerte el a valutaalap.

Hatékonyabban és méltányosabban kellene költeni a pénzt

Mit értett meg az IMF nyilatkozatából a kormány?

"Az IMF állásfoglalásában elismeri a magyar gazdaság eddigi eredményeit: a gazdaság bővülésének erős ütemét, az alacsony államháztartási hiányt és a devizahitelekkel kapcsolatos problémák megoldását.

Az egyes gazdasági mutatók pontos értékét, illetve a jövőben szükséges intézkedéseket illetően az IMF értékelése és a kormányzati célok között természetszerűen megjelennek különbségek. A fő célokat tekintve ugyanakkor az IMF is a Kormány által korábban kitűzött célokat tartja elérendőnek: a foglalkoztatás további bővítését, a fegyelmezett államháztartási gazdálkodás fenntartását, a gazdasági növekedést segítő lépések megtételét" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a zárónyilatkozatról.

Magyarország ugyanakkor a valutaalap szerint továbbra is sérülékeny és középtávú növekedési kilátásai visszafogottak. Ez a helyzet lehetőséget kínál a politikai döntéshozók számára, hogy újrakalibrálják a szakpolitikákat a fennmaradt sebezhető pontok és szerkezeti gyengeségek kezelésére.

Ennek érdekében szükséges a fokozatos költségvetési konszolidáció, amelyet hatékonyabb, méltányosabb és növekedésorientált állami kiadások és adópolitika alapoz meg. A pénzügyi fronton elért haladást strukturális reformokkal kell kiegészíteni a növekedési potenciál felszabadítása és annak érdekében, hogy Magyarország vonzóbbá váljon a munkahelyteremtő és innovatív hazai és külföldi vállalkozók számára.

Kiszámolták helyettünk, mekkora kiigazításra van szükség

A fiskális politikát illetően az IMF szakértői úgy ítélik meg, hogy a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséget konkrétabb politikai intézkedésekkel kell alátámasztani. A növekedésbarát és teljes költségvetési konszolidációs stratégiának az a célja, hogy az adósságot csökkenő pályára állítsa, miközben a hosszú távú növekedést erősíti.

Tekintettel arra, hogy egyensúlyt kell teremteni az adósságcsökkentés és a gazdasági növekedés támogatása között, az IMF-misszió mérsékelt, évente a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékának megfelelő strukturális költségvetési kiigazítást ajánl 2015-től, amit rögzíteni kell a középtávú költségvetési keretben.

A kormány korábbi, az "IMF-megállapodásra felkészítő kampánya"

A közmunkaprogramot el kellene felejteni - igazságosabb adórendszer is kéne

A valutalap javasolja az adórendszer hatékonyságának és progresszivitásának növelését, ideértve az adómentességek csökkentését és a torzító hatású ágazati különadók fokozatos megszüntetését, a közszférában foglalkoztatottak számának csökkentését, a közszolgáltatások (az egészségügy, az oktatás és az állami tulajdonú vállalatok) javítását.

Szükségesnek tartják a hatékonyabb szociális jóléti rendszert, amely célzott, feltételekhez kötött transzfereken alapul. Ezeknek olyan átalakított munkaerő-piaci politikákhoz kellene kapcsolódniuk, amelyek személyre szabott készségfejlesztő tréningekre összpontosítanak, a közmunkaprogram fokozatos megszüntetésével párhuzamosan.

Adtak egy tippet Matolcsyéknak is

A monetáris politika terén az IMF-misszió szerint fontolóra kellene venni a további monetáris enyhítést a kitartó dezinflációs nyomás miatt. Miközben a termelés potenciálja alatt teljesít, a külső környezet gyenge, a nyersanyagárak csökkennek és az infláció várhatóan hosszabb ideig alacsony marad. Az IMF-misszió ezért lehetőséget lát a további óvatos monetáris lazításra, különös tekintettel a háztartások mérlegének nagyobb rugalmasságára az árfolyamkockázattal szemben, valamint az Európai Központ Bank nemrégiben bejelentett mennyiségi enyhítésére.

Segíteni kellene a bankokat

Az erős növekedés fenntartásához szükség lesz az árstabilitás megőrzésére és a pénzügyi közvetítés, beleértve a bankszektor működési környezetének javítására - áll a jelentésben, amelyben utalnak arra, hogy a kedvező monetáris feltételek és javuló piaci hangulat dacára a banki hitelezés hanyatlik. A kockázatosabb kis- és középvállalkozásokat hitelező bankok kamatpolitika révén történő támogatása mellett az IMF-misszió a banki különadók csökkentését javasolja, valamint arra bátorítja a kormányt, hogy tárgyaljon a bankokkal működési környezetük javításáról.

Kiszámíthatóbb és átláthatóbb üzleti környezet kellene

Az IMF-misszió szerint ambiciózus strukturális reformok nagyobb növekedési pályára állíthatják a magyar gazdaságot. A növekedést korlátozza a munkaerőpiac strukturális gyengesége, a nem megfelelő üzleti környezet, az állam megnövekedett szerepvállalása a gazdaságban, valamint az alacsony termelékenység. A valutaalap az üzleti környezet javítását tanácsolja, ideértve egyebek között a politikai kiszámíthatóság és az átláthatóság növelését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG