<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Továbbra sem tudni, mikor, mivé alakulhatnak át a lakáscélú devizahitelek. Lesz viszont luxusáfa, 30-35%-os. Varga Mihály nem fog unatkozni: mindkét feladatot neki adta ki a miniszterelnök. Ráadásul sietnie is kell.

Devizahitel: "most van, a jövőben nem lesz"

A gazdasági miniszternek kell megoldani a devizahitelek kivezetését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő hangsúlyozta: a kormány széles felhatalmazást adott Varga Mihálynak, hogy olyan megoldást találjon, amely nem dönti össze a pénzügyi rendszert, ugyanakkor segít a rászorulókon. Megerősítette, hogy az új szabályozás csak azokra vonatkozik majd, akik lakáshitelt vettek fel devizában. Mint mondta: ezeket az embereket becsapták, sem a bankok, sem az állami szervek nem hívták fel a figyelmet a kockázatokra.

A kormányfő elismerte, a devizahiteleseket érintő korábbi kormánydöntéseknél, amikor a végtörlesztésről és az árfolyamgátról határoztak, nem sok időt fecséreltek a tárgyalásokra, most azonban Magyarország erős, így lehetőség van a nyugodt tárgyalásokra. Arra a kérdésre, hogy Varga Mihály milyen határidőt kapott a devizahitelek kivezetésére, Orbán Viktor azt válaszolta: "azt mondtam neki, hogy siessen".

A gazdasági miniszter hétfőn tárgyal majd a Bankszövetség képviselőivel.

Luxusáfa jöhet

 

A miniszterelnök beszélt a családi adókedvezmény átalakításáról is. Azt mondta: ezzel a kormány célja az, hogy a családokat támogassa, és munkára ösztönözzön.

 

A rendszerből Orbán Viktor szerint egy kicsi elem még hiányzik, ez pedig egy 30-35 százalékos luxusáfa bevezetése. Azt, hogy ez pontosan mire, például ékszerre, autóra, vonatkozna-e, a miniszterelnök még nem tudta megmondani. Mindössze annyit közölt, hogy szintén Varga Mihály feladata lesz, hogy az új áfa szerepeljen a jövő évi adótörvényekben. Szerinte ha ez is megvalósul, Európa legjobb adórendszere lehet a magyar.

Egy kört már futottunk a luxusáfávalMatolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként 2011. szeptemberében arra kérte az EU adóügyi biztosát, hogy az Európai Bizottság "mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására". A magyar kormány ugyanis fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét.
Semeta szóvivője mindezzel kapcsolatban - első reakcióként - úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi uniós áfa-szabályok elvben nem teszik lehetővé a normál rátánál magasabb áfa-kulcsok bevezetését egyes termékekre, csak kedvezményes, alacsonyabb kulcsokét. Ez a rendszer még az egységes közös piac bevezetésekor alakult ki.
Az unióban azonban megindult a gondolkodás az áfa-rendszer reformjáról, és annak elemét képezheti a ráták szerkezetének átalakítása is "összhangban a jövőben alkalmazandó adózási alapelvekkel".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megszűnik a LIBOR bankközi kamatláb - készüljenek a hitelpiac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 10:35
Minél előbb fel kell hagyni a megszűnő kamatlábak használatával, ezek helyett az új szerződéseikben alternatív rátákat szükséges alkalmazni. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos