<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Továbbra sem tudni, mikor, mivé alakulhatnak át a lakáscélú devizahitelek. Lesz viszont luxusáfa, 30-35%-os. Varga Mihály nem fog unatkozni: mindkét feladatot neki adta ki a miniszterelnök. Ráadásul sietnie is kell.

Devizahitel: "most van, a jövőben nem lesz"

A gazdasági miniszternek kell megoldani a devizahitelek kivezetését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő hangsúlyozta: a kormány széles felhatalmazást adott Varga Mihálynak, hogy olyan megoldást találjon, amely nem dönti össze a pénzügyi rendszert, ugyanakkor segít a rászorulókon. Megerősítette, hogy az új szabályozás csak azokra vonatkozik majd, akik lakáshitelt vettek fel devizában. Mint mondta: ezeket az embereket becsapták, sem a bankok, sem az állami szervek nem hívták fel a figyelmet a kockázatokra.

A kormányfő elismerte, a devizahiteleseket érintő korábbi kormánydöntéseknél, amikor a végtörlesztésről és az árfolyamgátról határoztak, nem sok időt fecséreltek a tárgyalásokra, most azonban Magyarország erős, így lehetőség van a nyugodt tárgyalásokra. Arra a kérdésre, hogy Varga Mihály milyen határidőt kapott a devizahitelek kivezetésére, Orbán Viktor azt válaszolta: "azt mondtam neki, hogy siessen".

A gazdasági miniszter hétfőn tárgyal majd a Bankszövetség képviselőivel.

Luxusáfa jöhet

 

A miniszterelnök beszélt a családi adókedvezmény átalakításáról is. Azt mondta: ezzel a kormány célja az, hogy a családokat támogassa, és munkára ösztönözzön.
hirdetés

 

A rendszerből Orbán Viktor szerint egy kicsi elem még hiányzik, ez pedig egy 30-35 százalékos luxusáfa bevezetése. Azt, hogy ez pontosan mire, például ékszerre, autóra, vonatkozna-e, a miniszterelnök még nem tudta megmondani. Mindössze annyit közölt, hogy szintén Varga Mihály feladata lesz, hogy az új áfa szerepeljen a jövő évi adótörvényekben. Szerinte ha ez is megvalósul, Európa legjobb adórendszere lehet a magyar.

Egy kört már futottunk a luxusáfávalMatolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként 2011. szeptemberében arra kérte az EU adóügyi biztosát, hogy az Európai Bizottság "mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására". A magyar kormány ugyanis fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét.
Semeta szóvivője mindezzel kapcsolatban - első reakcióként - úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi uniós áfa-szabályok elvben nem teszik lehetővé a normál rátánál magasabb áfa-kulcsok bevezetését egyes termékekre, csak kedvezményes, alacsonyabb kulcsokét. Ez a rendszer még az egységes közös piac bevezetésekor alakult ki.
Az unióban azonban megindult a gondolkodás az áfa-rendszer reformjáról, és annak elemét képezheti a ráták szerkezetének átalakítása is "összhangban a jövőben alkalmazandó adózási alapelvekkel".

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló