1p
Tovább növelték az áfakulcsokat a világ kormányai, hogy bevételhez jussanak, és csökkentették a társasági adót, hogy új befektetőket vonzzanak az országukba – derül ki a KPMG éves Corporate and Indirect Tax Survey tanulmányából. A kormányok pénzéhsége abban érhető tetten, hogy a társaságiadó-kulcsok csökkentése lassult. „Magyarország a 27 százalékos áfával listavezetővé vált 2012-ben, de társasági adó tekintetében már közelebb állunk a globális átlaghoz” – fűzte hozzá az eredményekhez László Csaba, a KPMG szenior partnere.

Az elemzés szerint a globális közvetettadó-kulcs átlaga 0,17 százalékkal 15,5 százalékra nőtt, és ez a növekedési tendencia várhatóan ez évben is fennmarad.

Konszolidáció: az áfaemelés máshol is képben van

Magyarországon 24%-kal nőtt az áfabevétel
Mint egy korábbi elemzésünkben rámutattunk, Magyarországon a költségvetés konszolidációja szempontjából az áfakulcs tavaly év eleji emelése döntő jelentőségű volt. Áfából 2012-ben a költségvetésnek 24%-kal több bevétele volt, mint egy évvel korábban, miközben a fogyasztás közel fél százalékkal visszaesett. A jövedéki adó emelése és a különadók mellett e nélkül biztosan nem tudtuk volna teljesíteni a hiánycélt.
Részletek >>>

„Úgy gondoljuk, hogy a közvetettadó-kulcsok átlaga 2013-ban is növekedni fog, hiszen egyre több kormány tovább küzd a költségvetési egyenleg helyreállításával” – mondta Tim Gillis, a KPMG közvetettadó-csoportjának globális vezetője, példaként említve, hogy idén több országban, köztük Finnországban, Cipruson és a Dominikai Köztársaságban is nő majd az adókulcs.

Az adó,amit soha nem fognak eltörölni

Miközben a közvetettadó-kulcsok világszerte emelkedtek, a globális társaságiadó-kulcsok csökkenése lelassult, átlaga alig változott 2012 januárjához képest. Mindössze 0,09 százalékkal csökkent a jelenlegi 24,43 százalékos szintre. Ugyanakkor 2013-ban több ország költségvetési javaslatában is szerepelt a társaságiadó-kulcs csökkentése, így például Mexikóban, Svédországban és Ecuadorban is megpróbálják ilyen módon ösztönözni a befektetéseket.

„A társasági adót soha nem fogják eltörölni, a nyereséget mindig adóztatni fogják. Ezt akarják a kormányok és a nagyközönség is.  Azáltal, hogy az üzleti élet egyre globálisabb lesz, az adókat viszont országonként vetik ki, egyre többször merül fel a kérdés, hogyan kell allokálni a nyereséget” – mondta Wilbert Kannekens, a KPMG társasági adóval foglalkozó csoportjának vezetője.

Az áfakulcsunk világelső

A 27 százalékos magyarországi áfakulcs jelenleg a legmagasabb a világon, melyet 25,5 százalékos kulccsal Izland, és 25 százalékos kulccsal Svédország, Dánia, Norvégia és Horvátország követ (az európai átlag 20%). Arubában mindössze 1,5 százalékos áfával kell számolni, míg Japánban, Kanadában, Jemenben és Nigériában 5 százalékos a közvetettadó-kulcs.

A legmagasabb társasági adót – a hatályos jogszabályok alapján – 2012-ben az Egyesült Arab Emirátusokban vetették ki (55 százalék), bár sajátos módon ezt a gyakorlatban nem kellett befizetni. Az Egyesült Államok 40 százalékos kulccsal, míg Japán 38 százalékos társasági adóval került  a „dobogóra”. A legalacsonyabb adókulcs ebben az adónemben Montenegróban volt, mindössze 9 százalék, ezt több ország is 10 százalékos kulccsal követi, mint például Szerbia, Bulgária, Albánia és Ciprus.

A KPMG tanulmánya szerint társasági adóban az európai átlag 20,5%, a magyar adókulcs nem sokkal ezalatt van, 19%.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG