<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Tovább növelték az áfakulcsokat a világ kormányai, hogy bevételhez jussanak, és csökkentették a társasági adót, hogy új befektetőket vonzzanak az országukba – derül ki a KPMG éves Corporate and Indirect Tax Survey tanulmányából. A kormányok pénzéhsége abban érhető tetten, hogy a társaságiadó-kulcsok csökkentése lassult. „Magyarország a 27 százalékos áfával listavezetővé vált 2012-ben, de társasági adó tekintetében már közelebb állunk a globális átlaghoz” – fűzte hozzá az eredményekhez László Csaba, a KPMG szenior partnere.

Az elemzés szerint a globális közvetettadó-kulcs átlaga 0,17 százalékkal 15,5 százalékra nőtt, és ez a növekedési tendencia várhatóan ez évben is fennmarad.

Konszolidáció: az áfaemelés máshol is képben van

Magyarországon 24%-kal nőtt az áfabevétel
Mint egy korábbi elemzésünkben rámutattunk, Magyarországon a költségvetés konszolidációja szempontjából az áfakulcs tavaly év eleji emelése döntő jelentőségű volt. Áfából 2012-ben a költségvetésnek 24%-kal több bevétele volt, mint egy évvel korábban, miközben a fogyasztás közel fél százalékkal visszaesett. A jövedéki adó emelése és a különadók mellett e nélkül biztosan nem tudtuk volna teljesíteni a hiánycélt.
Részletek >>>
hirdetés

„Úgy gondoljuk, hogy a közvetettadó-kulcsok átlaga 2013-ban is növekedni fog, hiszen egyre több kormány tovább küzd a költségvetési egyenleg helyreállításával” – mondta Tim Gillis, a KPMG közvetettadó-csoportjának globális vezetője, példaként említve, hogy idén több országban, köztük Finnországban, Cipruson és a Dominikai Köztársaságban is nő majd az adókulcs.

Az adó,amit soha nem fognak eltörölni

Miközben a közvetettadó-kulcsok világszerte emelkedtek, a globális társaságiadó-kulcsok csökkenése lelassult, átlaga alig változott 2012 januárjához képest. Mindössze 0,09 százalékkal csökkent a jelenlegi 24,43 százalékos szintre. Ugyanakkor 2013-ban több ország költségvetési javaslatában is szerepelt a társaságiadó-kulcs csökkentése, így például Mexikóban, Svédországban és Ecuadorban is megpróbálják ilyen módon ösztönözni a befektetéseket.

„A társasági adót soha nem fogják eltörölni, a nyereséget mindig adóztatni fogják. Ezt akarják a kormányok és a nagyközönség is.  Azáltal, hogy az üzleti élet egyre globálisabb lesz, az adókat viszont országonként vetik ki, egyre többször merül fel a kérdés, hogyan kell allokálni a nyereséget” – mondta Wilbert Kannekens, a KPMG társasági adóval foglalkozó csoportjának vezetője.

Az áfakulcsunk világelső

A 27 százalékos magyarországi áfakulcs jelenleg a legmagasabb a világon, melyet 25,5 százalékos kulccsal Izland, és 25 százalékos kulccsal Svédország, Dánia, Norvégia és Horvátország követ (az európai átlag 20%). Arubában mindössze 1,5 százalékos áfával kell számolni, míg Japánban, Kanadában, Jemenben és Nigériában 5 százalékos a közvetettadó-kulcs.

A legmagasabb társasági adót – a hatályos jogszabályok alapján – 2012-ben az Egyesült Arab Emirátusokban vetették ki (55 százalék), bár sajátos módon ezt a gyakorlatban nem kellett befizetni. Az Egyesült Államok 40 százalékos kulccsal, míg Japán 38 százalékos társasági adóval került  a „dobogóra”. A legalacsonyabb adókulcs ebben az adónemben Montenegróban volt, mindössze 9 százalék, ezt több ország is 10 százalékos kulccsal követi, mint például Szerbia, Bulgária, Albánia és Ciprus.

A KPMG tanulmánya szerint társasági adóban az európai átlag 20,5%, a magyar adókulcs nem sokkal ezalatt van, 19%.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló