Társasági adó
Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Még mindig nagyon drága mulatság Magyarországon bért fizetni 
Gáspár András | 2020. június 9. 15:24
A hatóságok együttműködése és a digitális megoldások alkalmazása sokkal hatékonyabbá teszi az adóztatást és növeli a bevételeket, ráadásul az ilyesmiben Magyarország élen jár - derül ki a MAZARS adótanácsadó friss regionális felméréséből. Közép- és Kelet-Európa országai között még mindig Magyarországon a legmagasabb az áfa és a legalacsonyabb a társasági adó; az adóék mértékét illetően pedig az utolsó előtti helyre sikerült csak feljönnünk, vagyis a munkáltató által kifizetett bérnek még mindig jelentős részét veszi el az állam. A válságkezelésben nem voltunk túl bőkezűek, de a cégeknek ennél talán többet jelenthet, hogy sokkal kiszámíthatóbbá vált Magyarország.
KKV Sikeres az új csoportos társasági adómegtakarítási lehetőség 
Privátbankár.hu | 2020. február 20. 13:10
A csoportos társaságiadó-alany a cégcsoportok számára nagy mértékű adómegtakarítási lehetőségeket jelenthet és az adminisztrációs terhek csökkenését eredményezheti.
Vállalat Ilyen hibákat véthetsz a társasági adózásban 
Privátbankár.hu | 2019. május 14. 07:36
Figyelmeztetést adott ki a NAV.
Vállalat Az év legnagyobb adó-újdonsága - ha érdekel, most kell lépni 
Privátbankár.hu | 2019. január 13. 08:35
A közeli határidő miatt ugyan már nincs sok ideje az érintett cégeknek, de mindenképpen érdemes elvégezniük a belső kalkulációjukat a csoporttagok várható eredményeiről. Az Adóhatóság honlapján már elérhető a megfelelő nyomtatvány, amelyet január 15-ig lehet benyújtani.
Vállalat A novemberi adócsomag legfontosabb újdonsága: mire kell figyelni? 
Privátbankár.hu | 2018. december 18. 17:01
A 2018. november 23-án kihirdetett adócsomag talán legfontosabb újdonsága, hogy 2019-től lehetővé teszi, hogy az azonos cégcsoporthoz tartozó társaságiadó-alanyok ne külön-külön, hanem együttesen csoportos társaságiadó-alanyként teljesítsék adókötelezettségeiket. A csoportos adóalanyiság megalapítására vonatkozó döntés meghozatalára viszonylag szűk időtartam áll rendelkezésre, mert a megalakuláshoz szükséges adóhatósági engedély iránti kérelmet 2019. január 15-ig be kell nyújtani. A döntés előkészítése során vannak olyan területek, amelyekre érdemes külön figyelmet fordítani. A Témával a Trend FM műsora is foglalkozott.
Vállalat Komoly újdonság jön a társasági adózásban 
Privátbankár.hu | 2018. október 30. 14:54
A kormány által október 19-én benyújtott adócsomag egyik legfontosabb eleme a csoportos társaságiadó-alanyiság lehetőségének megteremtése 2019. január 1-től. Kurucz-Váradi Károly adószakértő szerint, az új jogintézmény versenyképességi szempontból is lényeges változást jelent. A csoporttagok egyedi adóalanyiságából eredő korlátok jelentős részének kiküszöbölése ugyanis megkönnyíti a vállalatcsoportok szerkezeti átalakítását: csoportos adóalanyiság mellett egyszerűbb egyes tevékenységek csoporton belüli kiszervezése, más tevékenységek összevonása. Jelenleg csak a benyújtott törvényjavaslat alapján lehet a csoportos adóalanyiságra vonatkozó szabályozást ismertetni, amelyhez képest a 2019. január 1-én ténylegesen hatályba lépő szabályozás akár jelentős változást is tartalmazhat.
Makro / Külgazdaság Méghogy adózni fog a Facebook: Magyarország megint hoppon marad? 
Gáspár András | 2017. december 13. 08:43
"Helyi értékesítési modellre" áll át a Facebook 2018-tól - közölte a társaság pénzügyi vezetője, Dave Wehner kedden egy blogposztban. A hazai tudósítások szerint így már Magyarországon is fog adót fizetni a társaság, mi ebben nem vagyunk olyan biztosak - pedig jól jönne a pénz, a digitális multikat már így is a legnagyobb adótartozók között tarja nyilván a NAV.
Makro / Külgazdaság Kitalicskázzák a pénzt a multik - óriásit bukik Magyarország 
Privátbankár.hu | 2017. november 7. 17:48
Egy szakember kiszámolta, mekkora pénztől esnek el az EU-tagállamok az offshore-ozás miatt. Magyarország a harmadik legnagyobb vesztes.
KKV Nagyon fontos adózási határidő közeleg: 3 napunk maradt 
Privátbankár.hu | 2017. május 28. 08:27
A vállalkozásoknak május 31-ig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről.
Makro / Külgazdaság Ott ütnék Magyarországot, ahol a legjobban fáj? 
Privátbankár.hu | 2017. február 24. 07:35
A magyar gazdaság versenyképességi mutatók alapján jellemzően az európai mezőny hátsó részébe kerül - az alacsony társasági adó azonban jelenthet vonzerőt a külföldi befektetőknek. Mi lesz, ha ezt a kaput bezárják?
Makro / Külgazdaság A miénk lett a legalacsonyabb adókulcs az egész EU-ban - kinél maradnak a milliárdok? 
Mosberger Pálma - MNB | 2017. január 4. 10:30
2017 elejétől egységes 9 százalékra csökken a társasági adó kulcsa, ami évente 150-170 milliárd forinttal csökkenti a költségvetés bevételeit. A változtatás javítja Magyarország adórendszerének versenyképességét, azonban eltérő mértékben érinti az egyes vállalatokat. Az adóteher csökkenésének közel 70 százaléka marad a nagyvállalatoknál, 14 százaléka a középvállalatoknál, míg a maradékon közel egyenlő arányban osztoznak a kis- és mikrovállalatok.
Személyes pénzügyek Az év eddigi legjobb híre: ma kevesebb adót kell fizetni, mint tegnap! 
Privátbankár.hu | 2017. január 1. 15:24
Az év első napján mindig egy csomó minden egyszerre változik meg - az idei végre egy olyan év, amikor tényleg csökkenő adóterhekről tudunk beszámolni. A magánszemélyek és a cégek is alacsonyabb adókulcsok mellett kezdhetik meg az évet - igaz, a kisebb vállalatoknak meggyűlhet közben a bajuk a magasabb bérek előteremtésével. A rántott csirke viszont biztosan sokkal olcsóbb lesz, mint a múlt héten.
KKV Hogyan adózunk 2017-ben? Már tudjuk, kik lesznek a legnagyobb nyertesek 
Gáspár András | 2016. december 5. 13:30
Drámai változásokat nem, de számos pontosítást és könnyítést találhatunk a jövő évi adószabályokban. A legnagyobb nyerteseket a nagyvállalatok körében kell keresnünk - akár olyanok körében is, amelyek még nincsenek is az országban, még ha nem is lesz könnyű visszanyerni a külföldi cégek bizalmát. Adóemelést csak nagyítóval találunk, az emberarcú adóhatóság koncepciója fontos szemléletváltást jelez.
Vállalat Figyelmeztet az adóhatóság: ma lejár a határidő 
Privátbankár.hu | 2016. május 31. 08:09
Ma van a társaságiadó-bevallás és az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje.
Vállalat Ki ne fuss az időből! Már csak egy nap maradt bevallani az adót 
Privátbankár.hu | 2016. május 30. 09:58
Még holnapig lehet leadni a társaságiadó-bevallást és az elektronikus beszámolókat.
Vállalat Így támogathatod a focit, ha mégsem az államkasszába csorgatnád a pénzed 
Privátbankár.hu | 2016. április 20. 17:32
Inkább sportra költenéd a társasági adót? A Mazars adótanácsadói most elmondják, amit a tao-pénzekről tudod kell.
KKV Újabb bukta: ezzel a magyar törvénnyel is baja lehet az uniónak  
Privátbankár.hu | 2015. november 3. 10:20
Ellentétes lehet az uniós joggal a magyar társaságiadó-törvény.
KKV Fél óra alatt állampolgárságot szerezhetünk - lehet így trükközni az adóval? 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 15. 11:56
Félóra alatt alapítható cég, online beadható adóbevallás és mérlegbeszámoló, illetve helyi banki tranzakciók is kezdeményezhetőek az Észt Köztársaság által kínált e-illetőséggel, ami azonban az országba történő belépésre, illetve ott tartózkodásra nem jogosít. Megúszható ezzel az adófizetés is?
Makro / Külgazdaság Radikális változás készül - hogyan adóznak majd a cégek? 
Privátbankár.hu | 2015. június 17. 15:37
Alapvető reformokra készül a társasági adózás terén az Európai Bizottság - erről ma mutatott be akciótervet Brüsszel.
Adó Az unortodox adók országa: 200 forintból 100-at kap meg a magyar munkás 
Privátbankár.hu | 2015. május 6. 10:43
Magyarország nem csak az adóügyi innovációk, a szélsőséges adómértékek, hanem a munkához kapcsolódó adóterhek miatt is régiós rekordernek számít - derült ki a Mazars felméréséből. Minden nettó 100 forint kifizetése 196 forintnyi bruttó jövedelmet feltételez - igaz, a régióban példátlan szintű családi adókedvezmény-rendszer ezt a versenyhátrányt okozó hatást jelentősen tompítja - ehhez viszont 3 gyermek kell. Frissítés: a minisztérium is számolt.
Adó Érdekes információk szivárognak a kormány adóterveiről 
Privátbankár.hu | 2015. április 13. 07:35
A miniszterelnök szavai alapján nem változik jövőre a társasági adókulcs, a helyettes államtitkár lehetséges csökkentésről beszél, a kamara emeléstől tart.
Adó Szivárognak a kormány tervei: mekkora lesz az adócsökkentés? 
Privátbankár.hu | 2015. április 9. 12:56
Egykulcsos, várhatóan 10 százalékos társasági adó, a kétgyermekeseknek növekvő adókedvezmény, a bankokra kivetett különadó kivezetése, a telekommunikációs cégek különadójának mérséklése – a VS.hu információi szerint egyelőre ennyi fér bele a kormány jövő évre vonatkozó ígéreteibe.
Adó Az egykulcsos társasági adóra vársz? Van egy rossz hírünk 
Privátbankár.hu | 2014. december 12. 13:04
A kormány adópolitikájának fontos célkitűzése, hogy 2018-ig a vállalkozásokat terhelő adó egykulcsos legyen - közölte a nemzetgazdasági miniszter pénteken Debrecenben. Először 2015-re, aztán 2016-ra ígérték.
Adó Mi a baj a magyar adórendszerrel? 
Privátbankár.hu | 2014. június 19. 18:10
Az adórendszer egyik fontos problémája továbbra is a központosítás magas aránya, vagyis a GDP-hez viszonyítva magas az újraelosztás mértéke - véli a Joint Venture Szövetség (JVSZ). Az érdekvédelmi szervezet úgy látja, több ponton is lehetne finomhangolásokat végezni a rendszeren.
Adó Miért nem jó Magyarországon adózni? 
Gáspár András | 2014. május 22. 14:06
A régió országai közül Magyarországon a legerősebb a törekvés arra, hogy a jövedelem helyett a fogyasztást adóztassák meg, a rekordszintű áfa azonban a feketegazdaságot is megerősítheti. A gyermektelen adózók nagy hátrányban vannak azokhoz képest, akik a családi adókedvezményt igénybe tudják venni. Nálunk van az egyik legalacsonyabb társaságiadó-kulcs, mégsem tolonganak a befektetők a tanácsadóknál.
Makro / Külgazdaság Ezért voltak év közben megszorítások - új rangsor a magyar pénzügyminiszterekről 
Tóth G. Csaba | 2014. február 5. 06:05
Tizenegy év alatt kilencszer fordult elő, hogy több adóbevételt tervezett a szaktárca a legfontosabb adónemekből, mint amennyi bevételhez hozzájutott a költségvetés – sokszor emiatt (is) volt szükség évközi megszorításokra. A felültervezés átlagosan 200 milliárd forint, a legkisebb tervezési hibával Veres és Matolcsy idején készült a költségvetés.
Adó Figyelem, fontos adózási határidő közeleg! 
Privátbankár.hu | 2013. december 6. 08:02
Ismét közeleg december 20-a, az adófeltöltési kötelezettség határideje.
Adó Szlovák céged van? Mostantól mindenki adózik 
Privátbankár.hu | 2013. december 3. 14:02
Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás kedden az új jövedelemadó-törvényt, amely egyebek mellett bevezeti a vállalkozásoknál az elvárt adó intézményét.
Adó Adószigor: újabb kiskapuk záródhatnak be 
Privátbankár.hu | 2013. november 25. 15:24
Az anya- és leányvállalatok adózási szabályait meghatározó irányelv módosításával zárná be a társasági adóztatás uniós rendszerében lévő kiskapukat az Európai Bizottság - közölte hétfőn Algirdas Semeta adóügyekért felelős uniós biztos.
KKV A kultúra lehet az új foci? 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 17. 10:57
Változott a szabályozás, máshol vehetik igénybe az adókedvezményt a cégek.
Adó 170 ezret vihetett haza egy átlagos magyar adófizető 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 13. 15:45
Az adófizető magyar állampolgárok 2012-ben átlagosan 170 ezer forintot vihettek haza havonta - a budapestiek keresnek a legjobban, és Borsodban a legalacsonyabb az átlagfizetés, de a fővárosban emelkedett a legkisebb arányban a jövedelem. Az átlag adózó egy hónapban 28 ezer forintot fizet.
Adó Erről mond le az állam, a gyerekek és a foci a nagy nyertesek  
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 3. 07:52
Tavaly az állam 565,2 milliárd forint adókedvezményt hagyott az adózóknál, a legnagyobb nyertesek a gyerekes családok, a bankok és a sportegyesületek voltak - írja a Napi Gazdaság keddi számában.
Adó Kitömték a látványsportágakat a cégek 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 30. 07:42
A cégek által felajánlott pénz felét a foci kapta.
Adó Öngól: túl sokba került a látványsportok támogatása  
Privátbankár.hu | 2013. június 11. 11:00
Május második felében változott a látvány-csapatsportok támogatásának szabályozásaezek szerint kisebb adókedvezmény jár a támogatások után. Azonban lehetnek olyan sportágak, amelyek még így is jobban járhatnak a többieknél.
Adó Nincs vége az adóbevallásnak: most a cégeken a sor  
Privátbankár.hu | 2013. május 24. 09:53
Már csak egy hét van hátra és a cégek bevallásainak több mint 80 százaléka még hiányzik. Aki nem nyújtja be időben a bevallást, akár félmillió forintra is büntethető.
Adó Közeleg a határidő: 8 tipp, hogy cége ne kapjon büntetést 
Privátbankár.hu | 2013. április 23. 17:30
Május 31-ig kell beadni a társaságiadó-bevallást. Idén is számos kisebb-nagyobb változásra kell odafigyelniük a cégeknek - a módosítások általában olyan területeket érintenek, amelyeket egyébként is kiemelten vizsgál az adóhatóság.
Adó Padlót fogott a társasági adós sporttámogatás 
Privátbankár.hu | 2013. április 17. 16:57
A sportfejlesztési támogatás korábbi 10-19 százalékos társasági "adóelőnye" legfeljebb 2,5-4,75 százalékra csökken.
Adó Elfogadták a csomagot - így búcsúzott Matolcsy 
Privátbankár.hu | 2013. április 9. 13:07
Az Országgyűlés elfogadta a Matolcsy György által nemzetgazdasági miniszterként beterjesztett utolsó adócsomagot. A módosítás elsődleges célja az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló új törvény megalkotása volt, de számos, különböző adótörvényt érintő kisebb változást is tartalmazott.
Adó Nem örülnek a sportolók Matolcsy utolsó miniszteri intézkedésének 
Privátbankár.hu | 2013. március 11. 10:53
Csökkenhet a sporttámogatás: a restriktív intézkedések első csapását a kormány által beterjesztett törvénycsomag alapján a látvány-csapatsportok fogják elszenvedni, amennyiben a javaslatot a parlament elfogadja. A támogatások csökkenésének kárvallottja egyértelműen a magyar sport lesz.
Adó A Facebook nem adózott tavaly 
Privátbankár.hu | 2013. február 16. 13:33
A Facebook tavaly nem fizetett társasági adót, sőt 429 millió dollár adó-visszatérítés is jár neki - írja a Citizens for Tax Justice szervezet jelentése.
Adó Miért nő az áfa, és csökken a társasági adó a világ országaiban? 
Privátbankár.hu | 2013. január 27. 09:52
A kormányok 2012-ben tovább növelték az áfakulcsokat, hogy bevételhez jussanak, és csökkentették a társasági adót, hogy országukba új befektetőket vonzzanak - derül ki a KPMG éves Corporate and Indirect Tax Survey tanulmányából. László Csaba, a KPMG szenior partnere szerint a kormányok pénzéhsége abban érhető tetten, hogy a társaságiadó-kulcsok csökkentése lassult.
Adó A fogyasztást adóztatja mindenki, egyre több az adóparadicsom a Balkánon 
Privátbankár.hu | 2013. január 25. 08:46
Tovább növelték az áfakulcsokat a világ kormányai, hogy bevételhez jussanak, és csökkentették a társasági adót, hogy új befektetőket vonzzanak az országukba – derül ki a KPMG éves Corporate and Indirect Tax Survey tanulmányából. A kormányok pénzéhsége abban érhető tetten, hogy a társaságiadó-kulcsok csökkentése lassult. „Magyarország a 27 százalékos áfával listavezetővé vált 2012-ben, de társasági adó tekintetében már közelebb állunk a globális átlaghoz” – fűzte hozzá az eredményekhez László Csaba, a KPMG szenior partnere.
Adó Ma lejár a határidő - mi bajuk van a vállalkozásoknak a kivával?  
Gáspár András | 2013. január 15. 09:01
Aki még idén váltani akar, annak ma lehet utoljára bejelentkezni a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá. A legutóbbi adatok szerint - finoman szólva - nincs nagy tolongás az első pillantásra egyszerűnek tűnő adózási módszerért - mi ennek az oka?
Adó Eddig ötezren mentek kivára és tízszer annyian katára 
Privátbankár.hu | 2013. január 3. 13:50
A NAV közlése szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) összesen több mint 47 ezren, a kisvállalati adóra (kiva) mintegy 5 ezren jelentkeztek be eddig.
Adó Szlovéniában 3 százalékkal csökkent a társasági adó, és még nincs vége 
Privátbankár.hu | 2013. január 2. 14:44
Szlovéniában a társasági adó az eddigi 20 százalékról 17 százalékra csökkent január elsejével, és a következő két évben további egy-egy százalékkal mérséklődik - jelentette be a ljubljanai kormány.
Adó Adózók, figyelem! Fontos határidő jár le az ünnepek előtt 
Privátbankár.hu | 2012. december 14. 10:07
December 20. az adófeltöltési kötelezettség határideje; az idén először az innovációs járulékot is fel kell tölteni - hívja fel a figyelmet a PwC.
Adó Még sokáig nem tudjuk meg, mennyi lesz az egységes társaságiadó-kulcs 
Privátbankár.hu | 2012. november 26. 09:54
A pénzügyi stabilitásról szóló törvény kimondja: 2015. január 1-jétől egykulcsossá kell válnia a társasági adónak. Kérdés, hogy mekkora lesz az a bizonyos kulcs.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG