3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Változott a szabályozás, máshol vehetik igénybe az adókedvezményt a cégek.

Miután a társaságiadó-kedvezmény szabályozása év közben megváltozott, lecsökkent a látvány-csapatsportok támogatása útján elérhető megtakarítás, az idén várhatóan növekedhet az amúgy jelentős finanszírozási problémákkal küzdő kulturális, előadó-művészeti terület támogatása - közölte a Privátbankárral a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó.

Ahogy közeledik az év vége, egyre több társaság készíti el kalkulációját arról, mekkora összeget kell majd az idei év után társasági adóként befizetnie, és sorra veszi a megtakarítási lehetőségeket is - írta a BDO. Mivel a látvány-csapatsportok támogatásával elérhető megtakarítások összege a jogszabály közelmúltbeli változtatása nyomán lecsökkent, ráadásul még a korábbi feltételekkel támogatható 2012/2013-as sportfejlesztési programok is gyakorlatilag kifutottak, a figyelem újra a kulturális támogatások felé fordulhat.

Nem elég csak szerződni

A megtakarítás formája az előadó-művészeti szervezetek 2013. évi támogatása során elérhető adókedvezmény, amely a támogatásról kiállított igazolás alapján vehető igénybe. Ennek feltétele, hogy még az idén megkössék az előadó-művészeti szervezettel a szerződést, az abban foglalt támogatást pedig még az év végéig át is utalják. A támogatás az igazolás alapján a vállalkozás érdekében felmerült ráfordításnak minősül, így azzal nem kell megnövelni a társasági adó alapját, sőt, a számított társasági adó 70 százalékáig adókedvezmény is igénybe vehető utána.

A legnagyobb arányú, 19 százalékos megtakarítás 535 millió forintos vagy annál magasabb társasági adóalap esetén érhető el, de 500 millió forint alatti adóalap esetén is 10 százalékos a megtakarítás mértéke. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az egy szervezetnek adható támogatás összege korlátozott. A tárgyévre kiadható támogatási igazolások összértéke ugyanis nem haladhatja meg az adott előadó-művészeti szervezet tárgyévet megelőző (kérelem esetén a tárgyévi) évben tartott előadásaiból származó jegybevétele 80 százalékát - írta a BDO Magyarország.

Fontos az igazolás

Az előadó-művészeti szervezetek 2012. évi összesített jegybevétele 16 milliárd forint körül alakult, ezt figyelembe véve ideális esetben idén mintegy 13 milliárd forintról adható ki támogatási igazolás. A Nemzeti Kulturális Alap Előadó-művészeti Irodájának weboldalán érhető el a támogatható előadó-művészeti szervezetek listája, amelyen megtalálhatók a magyarországi színházak, különféle tánc-, és zeneművészeti szervezetek, valamint művészeti alapítványok is. Fontos szempont, hogy a támogató a támogatás nyújtásáért cserébe az előadó-művészeti szervezettől semmilyen ellenszolgáltatásra nem válik jogosulttá.

„Az igazolás hiányában nemcsak az adókedvezménytől esik el a támogató, hanem a nyújtott támogatással, mint ingyenesen átadott pénzeszközzel a társasági adó alapját is meg kell emelni, ezért célszerű tájékozódni, hogy mely előadó-művészeti szervezet esetén van még lehetőség támogatási igazolás kiállítására" – mondta Petrányi Gábor, a BDO Magyarország adótanácsadója.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG