<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Aki még idén váltani akar, annak ma lehet utoljára bejelentkezni a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá. A legutóbbi adatok szerint - finoman szólva - nincs nagy tolongás az első pillantásra egyszerűnek tűnő adózási módszerért - mi ennek az oka?

A kivát azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot, és a bejelentkezéskor adó- és vámtartozásuk nem több 1 millió forintnál.

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, amelynek teljesítésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adóra való áttérési szándékot az erre a célra szolgáló 12T203KV jelű nyomtatványon, elektronikus úton kell bejelenteni az adóhatóságnak. Erre január 15-ig van mód, azt követően igazolási kérelemmel sem orvosolható a késedelem.

Mi a baj a kivával?

A NAV január eleji tájékoztatása szerint a kisvállalati adóra vonatkozóan 5101 adatlap érkezett be az adóhatósághoz, míg a kormány úgy kalkulál: idén mintegy félmillió vállalkozás választhatja a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kivát. Tény, hogy a kata esetében várnak élénkebb érdeklődést, azonban a NAV adatai szerint ezt az adónemet is csak kevesebb mint 50 ezer vállalkozás választotta.

Kérdése maradt?

Az adóhatóság honlapján alapos és részletes tájékoztatást tett közzé honlapján - a (pdf formátumú) dokumentum itt érhető el >>

A Privátbankár által megkérdezett adószakértő elmondta: a kivával a bérjárulékok terén érhetnének el megtakarítást a vállalkozások, a teher ugyanis 28,5% helyett 16% lehet. Ha azonban a cég kedvezményt tud igénybe venni a szociális hozzájárulás terén (mert például végrehajtotta az elvárt béremelést, vagy ekhós foglalkoztatottai vannak), ott ez a különbség csökken.

Podhorányi Dóra adószakértő, könyvvizsgáló szerint a nyereséges cégek még rosszabbul is járhatnak, ha a 10%-os társasági adókulcs helyett a 16%-os kivát választják.

A kisvállalati adó hatálya alá bejelentkezett adózó a jogutód nélküli megszűnésre irányadó rendelkezések szerint már nem tartozik a Társasági adó (Tao.) törvény hatálya alá, azonban a kisvállalati adóalanyiság időszakát megelőzően a Tao. törvény előírásai szerint érvényesített kedvezményekkel kapcsolatban terhelheti pótlólagos társasági adófizetési kötelezettség – ha a kedvezményre a megszerzett jogosultságot elveszítette –, amelyet az adókötelezettséget kiváltó eseményt követő kisvállalati adóbevallásban kell bevallani.

Kinek érné meg?

A kiva ráadásul pénzforgalmi szemléletre épül, azaz a pénzeszközváltozás alapján kell számítani és fizetni az adót. Ha például a hónap végén hirtelen bejön a pénz egy vevőtől, és a vállalkozás még nem utalja tovább a szállítójának, rövid időre szokatlanul sok pénz maradhat a számlán - az adó összegét pedig ez alapján kell kiszámolni.

A szakértő elmondta: a számításoknál sok korrekciós tételt kell figyelembe venni: a kölcsön visszafizetése, értékpapírok vétele, az osztalékfizetés növeli az adóalapot.

Összességében elmondható, hogy annak a cégnek érheti meg áttérni a kivára, ahol nagyon magas a bérköltség és alacsony a nyereség. Podhorányi Dóra szerint a kivával azonban nehéz tervezni: havonta vagy negyedévente számolni kell a pénzforgalmi eredményt a számos korrekciós tényezővel - márpedig a könyvelés alapvetően nem pénzforgalmi szemléletre épül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG