Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A csoportos társaságiadó-alany a cégcsoportok számára nagy mértékű adómegtakarítási lehetőségeket jelenthet és az adminisztrációs terhek csökkenését eredményezheti.

KCG Partners jogi szakértői szerint a csoportos TAO adóalanyisággal elérhető legfontosabb előny az, hogy lehetősége nyílik a csoportos társaságiadó-alany tagjainak a pozitív és negatív adóalapok összevezetésére, amely jelentős adóalapcsökkentést tesz lehetővé.  Emellett a csoportban résztvevő tagok mentesülnek csoporton belül a transzferár nyilvántartási kötelezettség alól, amivel szintén jelentős költségeket takaríthatnak meg.

A magyar jogrendszerben a csoportos adóalanyiság fogalma nem ismeretlen, ugyanis áfacsoport létrehozására már régóta lehetősége van az adózóknak. A csoportos társasági adózás külföldön nagy sikernek örvend, az Európai Unió több tagállamában (például Németországban, Ausztriában, illetve Spanyolországban) is alkalmaznak a hazaihoz hasonló, cégcsoportok által választható csoportos adózási formákat. A csoportos társasági adózás hazai sikerességét jól mutatja, hogy – a felelős államtitkár tájékoztatása szerint – már az első adóévben több mint ezer cég választotta ezt az adózási formát, amellyel összesen akár 15 milliárd forint megtakarítást is elérhettek. A csoportos adózók száma azóta tovább nőtt.

A csoportos társaságiadó-alanyisággal elérhető előnyök

• A csoport létrehozásával az új adóalany jön létre, amely az adóhatóságtól – kizárólag a társasági adó kötelezettségekre vonatkozó – új csoportos adóazonosító számot, illetve adószámlát kap. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csoporttagok a korábbi évekről hozott elhatárolt veszteségét ne használhatnák fel.

• A cégcsoporton belül veszteséges cég negatív adóalapja azonnal szembeállítható a cégcsoporton belüli pozitív adóalapokkal, amellyel jelentős adómegtakarítás érhető el.• A csoport létrehozása az adókedvezmények igénybevétele tekintetében is előnyöket hordoz magában. A tagok által – egyedi szinten – érvényesített fejlesztési és az energiahatékonysági adókedvezményt követően az egyéb adókedvezmények csoportszinten kerülnek levonásra.

• A csoportos társaságiadó-alanyiság további kiemelkedő előnye, hogy a csoporttagok között megvalósuló ügyletek vonatkozásában a transzferár nyilvántartásra vonatkozó rendelkezéseket főszabály szerint nem kell alkalmazni. Ennek következtében a csoporttagok nem kötelesek az egymás közötti ügyletek esetében a szokásos piaci árat megállapítani, az ettől való eltérés esetén az adóalapot módosítani, illetve az alapul fekvő ügyleteket dokumentálni.

A csoportos társaságiadó-alany létrehozásának feltételei, menete

Csoportos társaságiadó-alany tagjai belföldi illetőségűnek minősülő jogi személyek lehetnek, illetve az üzletvezetésének helyére tekintettel belföldi illetőségű adózónak minősülő külföldi személy és belföldi telephelye útján a külföldi vállalkozó is.

A csoportos társaságiadó-alany létrehozásához három konjunktív feltétel teljesülését írják elő az érintett jogi személyek vonatkozásában:

• a szavazati jogon alapuló, közvetlen, illetve közvetett többségi befolyás; • a számviteli politikájuk szerinti mérlegfordulónap azonosságát; valamint

• a beszámoló, könyvviteli zárlat összeállításának egységességét (számviteli törvény III. fejezet vagy IFRS).

Fontos szabály, hogy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett szavazati hányadát a befolyás megállapításakor egybe kell számítani, így – az összes feltétel fennállása esetén – a családi tulajdonban lévő cégcsoportok esetében is lehetőség van csoportos adóalany létrehozására.

Egyéb csoportos társaságiadó-alanyiságot érintő szabályok

Csoportos társaságiadó-alanyt minden évben, az adóév utolsó előtti hónapjának első napjától az adóév utolsó előtti hónapjának 20. napjáig (ez jellemzően november 1.-20. napja közötti időszak) lehet létrehozni. A tagok által benyújtott közös kérelmet a Nemzeti Adó- és Vámhatóság hagyja jóvá.  A szűk benyújtási határidőre tekintettel a csoport létrehozására, illetve bővítésére irányuló előkészületeket érdemes kellő időben megkezdeni.

A csoportos társaságiadó-alany vonatkozásában a felelősségi és a kamatlevonhatósági szabályokra is érdemes figyelembe venni. A csoport létrejöttéhez a törvény felelősségi szabályokat rendel, így a csoportos társaságiadó-alanyiság csoporttagjai egyetemlegesen felelősek a csoporttagság fennállása alatt keletkezett adókötelezettségekért, illetve a csatlakozó csoporttag a csoporttagságát megelőző időszakban keletkezett csoportos adókötelezettségért. Szintén fontos szabály, hogy a csoportos társaságiadó-alanyok esetében a kamatlevonhatósági szabály csoportszinten alkalmazandó.

Lényeges egyszerűsítést hozott

A csoportos társaságiadó-alanyiság lényeges egyszerűsítést hozott a magyar adórendszerbe. A jogintézmény kínálta lehetőségeket leginkább a nagyobb cégcsoportok tudják kihasználni. Mindazonáltal kisebb cégcsoportok esetében is érdemes megfontolni ilyen csoportos adóalany létrehozását, amennyiben a tagok egymás közötti ügyletei miatt a transzferár dokumentáció elkészítése jelentős erőforrást és költséget igényel. A szokásos piaci ár megállapításához kapcsolódó adminisztráció alóli mentesüléssel jelentősen csökkenthetők a költségek, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a vállalatok versenyképességéhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
Friss
hírlevél