4p
"Helyi értékesítési modellre" áll át a Facebook 2018-tól - közölte a társaság pénzügyi vezetője, Dave Wehner kedden egy blogposztban. A hazai tudósítások szerint így már Magyarországon is fog adót fizetni a társaság, mi ebben nem vagyunk olyan biztosak - pedig jól jönne a pénz, a digitális multikat már így is a legnagyobb adótartozók között tarja nyilván a NAV.

Wehner keddi blogposztja szerint a gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy a reklámokból keletkező bevételeket a továbbiakban nem a dublini nemzetközi székhely rögzíti majd, hanem a cég helyi irodái tartják nyilván azokat. Úgy fogalmazott, a helyi értékesítési struktúrára azokban az országokban állnak át, ahol van irodájuk, helyi képviseletük. Bár a váltás 2018-ban megkezdődik, az összes helyi képviselet bekapcsolása az új rendszerbe csak 2019 első felére történik meg.

Mi van azokkal az országokkal, ahol nincs helyi iroda?

A nemzetközi tudósítások szerint a társaság nagyjából 30 Egyesült Államokon kívüli országban fog adót fizetni a tevékenysége után, ezek között Franciaország és Németország mellett a Politico 8 másik uniós országot említ, részletezés nélkül. A Facebook a társaság oldalán listázza a nemzetközi irodáit, eszerint az alábbi helyeken van képviselete Európában:

  • Amszterdam (Hollandia)
  • Berlin, Hamburg, Kalsruhe (Németország)
  • Brüsszel (Belgium)
  • Dublin (Írország)
  • London (Egyesült Királyság)
  • Madrid (Spanyolország)
  • Milánó (Olaszország)
  • Párizs (Franciaország)
  • Stockholm (Svédország)
  • Varsó (Lengyelország)

Ahogy az látszik, Budapest nincs a listában - ez alapján pedig Magyarországra nem terjed majd ki az újfajta értékesítési (és adózási) modell, így ha ez nem változik a közeljövőben, akkor továbbra is a dublini nemzetközi központban mutathatják ki a magyarországi tevékenységből származó bevételeket. Wehner úgy fogalmaz: komoly erőforrásokat igényel majd a rendszer átalakítása, mivel minden ország, ahol képviseletük van, más és más, és jól akarják levezényelni az átállást - de itt sem ír arról, hogy mi lesz azokkal az országokkal, ahol nincs Facebook-iroda.

Megpróbálnak elébe menni a szigornak

A Facebook pénzügyi vezetője azt írja a blogposztban: abban bíznak, hogy az új struktúra nagyobb átláthatóságot eredményez majd világszerte azon kormányok és szabályozó hatóságok számára, amelyek nagyobb rálátást kértek az egyes országokban képződő bevételekre.

A Facebookot persze nem a karácsonyi hangulat vagy a jótündér szállta meg: egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás amiatt, hogy miközben egyre nagyobb bevételeket generál a társaság, egyre nagyobb mértékben tarolja le a helyi reklámbevételeket, adót csak elvétve fizet az érintett országokban - inkább az írországi központban fizet (minimális összegű) közterheket. A Facebookon egyre nagyobb a nyomás világszerte, az elmúlt években az Egyesült Királyságban már elkezdtek fontmilliókat csorgatni a költségvetésbe, bár még mindig nevetséges összeget a teljes helyi bevételükhöz képest.

A Facebook igazából előre menekül, az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő azt a jogalkotási javaslatot, ami épp a Facebookra és más nagy digitális multikra jellemző adózási gyakorlatot számolná fel. Hogy a mostani intézkedés mire lesz elég, az majd a gyakorlatban derülhet ki - egy blogposzt alapján nehéz levonni a végkövetkeztetéseket.

Százmilliókat követel tőlük a magyar állam - milliárdokat talicskáznak ki

Magyarország mindenesetre továbbra is aggodalommal figyelheti a folyamatot, és szurkolhat, hogy Brüsszel segítsen elrendezni a kérdést: ha a Facebook által most felvázolt megoldás ránk valóban nem vonatkozik, akkor maradt a mostani helyzet.

A NAV épp a napokban vette fel a legnagyobb adótartozók listájára a Google-t és a Facebookot, ami azt jelenti, hogy 100 millió forintnál nagyobb adótartozást mutatott ki az adóhatóság ezen cégek esetében. Becslések szerint a két társaság a magyar reklámpiac bevételeinek nagyjából a nyolcadát is összeszedheti, anélkül hogy érdemben adót fizetne - ez nem csak az állampolgárok megrövidítése, hanem a hazai reklámpiacon működő többi céggel szemben végtelenül tisztességtelen.

A Magyar Reklámszövetség és a Forbes korábbi becslése szerint a közel 70 milliárd forintos digitális hirdetési kiadások fele landolhat a két nagy amerikai vállalatnál, így 35 milliárd forintot, a teljes magyar reklámtorta mintegy 22 százalékát náluk költik el a hirdetők. Ugyanezen becslések szerint 7 milliárd forint adó- és járulékbevételt jelentene, ha nálunk mutatnák ki bevételeiket a cégek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG