TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
"Helyi értékesítési modellre" áll át a Facebook 2018-tól - közölte a társaság pénzügyi vezetője, Dave Wehner kedden egy blogposztban. A hazai tudósítások szerint így már Magyarországon is fog adót fizetni a társaság, mi ebben nem vagyunk olyan biztosak - pedig jól jönne a pénz, a digitális multikat már így is a legnagyobb adótartozók között tarja nyilván a NAV.

Wehner keddi blogposztja szerint a gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy a reklámokból keletkező bevételeket a továbbiakban nem a dublini nemzetközi székhely rögzíti majd, hanem a cég helyi irodái tartják nyilván azokat. Úgy fogalmazott, a helyi értékesítési struktúrára azokban az országokban állnak át, ahol van irodájuk, helyi képviseletük. Bár a váltás 2018-ban megkezdődik, az összes helyi képviselet bekapcsolása az új rendszerbe csak 2019 első felére történik meg.

Mi van azokkal az országokkal, ahol nincs helyi iroda?

A nemzetközi tudósítások szerint a társaság nagyjából 30 Egyesült Államokon kívüli országban fog adót fizetni a tevékenysége után, ezek között Franciaország és Németország mellett a Politico 8 másik uniós országot említ, részletezés nélkül. A Facebook a társaság oldalán listázza a nemzetközi irodáit, eszerint az alábbi helyeken van képviselete Európában:

  • Amszterdam (Hollandia)
  • Berlin, Hamburg, Kalsruhe (Németország)
  • Brüsszel (Belgium)
  • Dublin (Írország)
  • London (Egyesült Királyság)
  • Madrid (Spanyolország)
  • Milánó (Olaszország)
  • Párizs (Franciaország)
  • Stockholm (Svédország)
  • Varsó (Lengyelország)

Ahogy az látszik, Budapest nincs a listában - ez alapján pedig Magyarországra nem terjed majd ki az újfajta értékesítési (és adózási) modell, így ha ez nem változik a közeljövőben, akkor továbbra is a dublini nemzetközi központban mutathatják ki a magyarországi tevékenységből származó bevételeket. Wehner úgy fogalmaz: komoly erőforrásokat igényel majd a rendszer átalakítása, mivel minden ország, ahol képviseletük van, más és más, és jól akarják levezényelni az átállást - de itt sem ír arról, hogy mi lesz azokkal az országokkal, ahol nincs Facebook-iroda.

Megpróbálnak elébe menni a szigornak

A Facebook pénzügyi vezetője azt írja a blogposztban: abban bíznak, hogy az új struktúra nagyobb átláthatóságot eredményez majd világszerte azon kormányok és szabályozó hatóságok számára, amelyek nagyobb rálátást kértek az egyes országokban képződő bevételekre.

A Facebookot persze nem a karácsonyi hangulat vagy a jótündér szállta meg: egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás amiatt, hogy miközben egyre nagyobb bevételeket generál a társaság, egyre nagyobb mértékben tarolja le a helyi reklámbevételeket, adót csak elvétve fizet az érintett országokban - inkább az írországi központban fizet (minimális összegű) közterheket. A Facebookon egyre nagyobb a nyomás világszerte, az elmúlt években az Egyesült Királyságban már elkezdtek fontmilliókat csorgatni a költségvetésbe, bár még mindig nevetséges összeget a teljes helyi bevételükhöz képest.

A Facebook igazából előre menekül, az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő azt a jogalkotási javaslatot, ami épp a Facebookra és más nagy digitális multikra jellemző adózási gyakorlatot számolná fel. Hogy a mostani intézkedés mire lesz elég, az majd a gyakorlatban derülhet ki - egy blogposzt alapján nehéz levonni a végkövetkeztetéseket.

Százmilliókat követel tőlük a magyar állam - milliárdokat talicskáznak ki

Magyarország mindenesetre továbbra is aggodalommal figyelheti a folyamatot, és szurkolhat, hogy Brüsszel segítsen elrendezni a kérdést: ha a Facebook által most felvázolt megoldás ránk valóban nem vonatkozik, akkor maradt a mostani helyzet.

A NAV épp a napokban vette fel a legnagyobb adótartozók listájára a Google-t és a Facebookot, ami azt jelenti, hogy 100 millió forintnál nagyobb adótartozást mutatott ki az adóhatóság ezen cégek esetében. Becslések szerint a két társaság a magyar reklámpiac bevételeinek nagyjából a nyolcadát is összeszedheti, anélkül hogy érdemben adót fizetne - ez nem csak az állampolgárok megrövidítése, hanem a hazai reklámpiacon működő többi céggel szemben végtelenül tisztességtelen.

A Magyar Reklámszövetség és a Forbes korábbi becslése szerint a közel 70 milliárd forintos digitális hirdetési kiadások fele landolhat a két nagy amerikai vállalatnál, így 35 milliárd forintot, a teljes magyar reklámtorta mintegy 22 százalékát náluk költik el a hirdetők. Ugyanezen becslések szerint 7 milliárd forint adó- és járulékbevételt jelentene, ha nálunk mutatnák ki bevételeiket a cégek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél