Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 2018. november 23-án kihirdetett adócsomag talán legfontosabb újdonsága, hogy 2019-től lehetővé teszi, hogy az azonos cégcsoporthoz tartozó társaságiadó-alanyok ne külön-külön, hanem együttesen csoportos társaságiadó-alanyként teljesítsék adókötelezettségeiket. A csoportos adóalanyiság megalapítására vonatkozó döntés meghozatalára viszonylag szűk időtartam áll rendelkezésre, mert a megalakuláshoz szükséges adóhatósági engedély iránti kérelmet 2019. január 15-ig be kell nyújtani. A döntés előkészítése során vannak olyan területek, amelyekre érdemes külön figyelmet fordítani. A Témával a Trend FM műsora is foglalkozott.

Az elhatárolt veszteség szempontjából a csoportos adóalanyiság egyértelműen előnyös. Ugyan a csoporttagság előtt keletkezett negatív adóalapot (vagyis az elhatárolt veszteséget) csak az a csoporttag tudja kigazdálkodni, amely e veszteséget elhatárolta, de a csoporttagság alatt keletkezett veszteség csoportszinten gazdálkodható ki. Ezzel kapcsolatban azt a korlátot kell figyelembe venni, hogy a csoportszintű adóalapnak el kell érnie a pozitív adóalappal rendelkező csoporttagok adóalapjai összegének felét.

Szintén egyértelműen előnyös a csoportos adóalanyiság a transzferár-szabályozás szempontjából. Ugyan, ahogy néhány adótanácsadó hangsúlyozza, a csoporttagság nem mentesíti a csoporttagokat attól, hogy egymás között a szokásos piaci ár elvét érvényesítsék, de külön transzferár-nyilvántartási kötelezettség nem terheli őket. Ha az adóhatóság úgy véli, hogy a csoporttagok eltértek a szokásos piaci ártól, ezt jogosult beb.

Mikor fordulhat elő, hogy az adóhatóság él ezzel a jogával? Jellemzően akkor, ha a csoporttagok úgy alakítgatták az egymás közötti árakat, hogy ezáltal a csoport több elhatárolt veszteséget tud érvényesíteni. Mikor éri meg az adóhatóságnak, hogy ezzel foglalkozzon? Csak igen jelentős eltérés esetén. Gondoljunk bele, egy 100 millió forintos adóhatósági kiigazítás (az elhatárolt veszteségre vonatkozó szabályokat is figyelembe véve) legfeljebb 4,5 millió forintos adóhiányt eredményezhet, ezt is csak akkor, ha a csoport adókedvezményt nem érvényesített. Feltételezhető, hogy az adóhatóság csak azokban az esetekben fog belemenni az időigényes és költséges eljárásba, ha teljesen egyértelmű, hogy a csoporttagok trükköztek az árakkal.

Az önkormányzati adóhatóság szintén jogosult lehet kiigazítani a csoporttagok közötti árakat. Például előfordulhat, hogy egy önkormányzat egy 100 millió forintos transzferár-kiigazítást kezdeményez annak érdekében, hogy (maximum) 2 millió forinttal több iparűzési adót szedjen be. Ha ebben az ügyben adóperre kerül sor, az adózó az esetek többségében számíthat egy másik önkormányzat segítő közbeavatkozására, mert ugyanez a kiigazítás a másik önkormányzatnál adóbevétel-kiesést eredményezne. Itt is valószínűsíthető, hogy az önkormányzati adóhatóságok csak akkor mennek bele ezekbe a költséges, időigényes és bizonytalan ügyekbe, ha nyilvánvaló, hogy megnyerik a pert, és ennek révén több milliós összeget tudnak beszedni a transzferárakkal ügyeskedő adózótól.

Az adókedvezmények szempontjából a csoportos adóalanyiság semleges vagy kedvező, ezért ezzel kapcsolatban sincs szükség hosszú gondolkodási időre. Egy jelentős hátrányos következménye lehet a csoportos adóalanyiságnak: az új alultőkésítési szabály. Ez a szabály ugyanis csoporttagság esetén jelentősen korlátozhatja a fizetett kamatok levonhatóságát, sőt kétszeres adózást eredményezhet. A finanszírozási struktúra megfelelő átalakítása esetén azonban ez a probléma is kezelhető.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a Trend FM honlapján >>

További információk a témában: www.mrpvilag.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Közel 12 milliárdot bukhatnak az állam egykori bankjának hitelezői
Csabai Károly | 2021. május 12. 05:07
A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.
Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
Vállalat Vége Bige László házi őrizetének
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 18:34
Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatta a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. az MTI-t.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.