BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2018. december 18. 17:01

A 2018. november 23-án kihirdetett adócsomag talán legfontosabb újdonsága, hogy 2019-től lehetővé teszi, hogy az azonos cégcsoporthoz tartozó társaságiadó-alanyok ne külön-külön, hanem együttesen csoportos társaságiadó-alanyként teljesítsék adókötelezettségeiket. A csoportos adóalanyiság megalapítására vonatkozó döntés meghozatalára viszonylag szűk időtartam áll rendelkezésre, mert a megalakuláshoz szükséges adóhatósági engedély iránti kérelmet 2019. január 15-ig be kell nyújtani. A döntés előkészítése során vannak olyan területek, amelyekre érdemes külön figyelmet fordítani. A Témával a Trend FM műsora is foglalkozott.

Az elhatárolt veszteség szempontjából a csoportos adóalanyiság egyértelműen előnyös. Ugyan a csoporttagság előtt keletkezett negatív adóalapot (vagyis az elhatárolt veszteséget) csak az a csoporttag tudja kigazdálkodni, amely e veszteséget elhatárolta, de a csoporttagság alatt keletkezett veszteség csoportszinten gazdálkodható ki. Ezzel kapcsolatban azt a korlátot kell figyelembe venni, hogy a csoportszintű adóalapnak el kell érnie a pozitív adóalappal rendelkező csoporttagok adóalapjai összegének felét.

Szintén egyértelműen előnyös a csoportos adóalanyiság a transzferár-szabályozás szempontjából. Ugyan, ahogy néhány adótanácsadó hangsúlyozza, a csoporttagság nem mentesíti a csoporttagokat attól, hogy egymás között a szokásos piaci ár elvét érvényesítsék, de külön transzferár-nyilvántartási kötelezettség nem terheli őket. Ha az adóhatóság úgy véli, hogy a csoporttagok eltértek a szokásos piaci ártól, ezt jogosult beb.

Mikor fordulhat elő, hogy az adóhatóság él ezzel a jogával? Jellemzően akkor, ha a csoporttagok úgy alakítgatták az egymás közötti árakat, hogy ezáltal a csoport több elhatárolt veszteséget tud érvényesíteni. Mikor éri meg az adóhatóságnak, hogy ezzel foglalkozzon? Csak igen jelentős eltérés esetén. Gondoljunk bele, egy 100 millió forintos adóhatósági kiigazítás (az elhatárolt veszteségre vonatkozó szabályokat is figyelembe véve) legfeljebb 4,5 millió forintos adóhiányt eredményezhet, ezt is csak akkor, ha a csoport adókedvezményt nem érvényesített. Feltételezhető, hogy az adóhatóság csak azokban az esetekben fog belemenni az időigényes és költséges eljárásba, ha teljesen egyértelmű, hogy a csoporttagok trükköztek az árakkal.

Az önkormányzati adóhatóság szintén jogosult lehet kiigazítani a csoporttagok közötti árakat. Például előfordulhat, hogy egy önkormányzat egy 100 millió forintos transzferár-kiigazítást kezdeményez annak érdekében, hogy (maximum) 2 millió forinttal több iparűzési adót szedjen be. Ha ebben az ügyben adóperre kerül sor, az adózó az esetek többségében számíthat egy másik önkormányzat segítő közbeavatkozására, mert ugyanez a kiigazítás a másik önkormányzatnál adóbevétel-kiesést eredményezne. Itt is valószínűsíthető, hogy az önkormányzati adóhatóságok csak akkor mennek bele ezekbe a költséges, időigényes és bizonytalan ügyekbe, ha nyilvánvaló, hogy megnyerik a pert, és ennek révén több milliós összeget tudnak beszedni a transzferárakkal ügyeskedő adózótól.

Az adókedvezmények szempontjából a csoportos adóalanyiság semleges vagy kedvező, ezért ezzel kapcsolatban sincs szükség hosszú gondolkodási időre. Egy jelentős hátrányos következménye lehet a csoportos adóalanyiságnak: az új alultőkésítési szabály. Ez a szabály ugyanis csoporttagság esetén jelentősen korlátozhatja a fizetett kamatok levonhatóságát, sőt kétszeres adózást eredményezhet. A finanszírozási struktúra megfelelő átalakítása esetén azonban ez a probléma is kezelhető.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a Trend FM honlapján >>

További információk a témában: www.mrpvilag.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Százmilliárdos osztalékot vettek ki a magyar Opel-gyárból
Gáspár András | 2020. május 23. 06:04
Tovább csökkent a magyarországi Opel-gyár árbevétele és az alkalmazottak létszáma is 2019-ben a társaság friss beszámolója szerint. Az adózott nyereség viszont több mint kétszeresére nőtt - így is elmarad azonban a korábbi évek szintjétől. A német anyacég 203 millió eurót nem pénzben, 80 millió eurót pedig pénzben vett ki a magyar társaságból osztalék formájában. Aztán jött a világjárvány.
Vállalat A második műszak indítására készül a Suzuki
MTI | 2020. május 22. 17:34
A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben - mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen.
Vállalat Óriási leépítés jön a Nissannál
MTI | 2020. május 22. 11:12
20 ezer dolgozót küldenek el, elsősorban Európában és egyes fejlődő régiókban, a koronavírus hatására beszakadt eladások miatt.
Vállalat Előbb-utóbb a Budapest Bank is csatlakozhat az MKB-Takarékbank pároshoz
Csabai Károly | 2020. május 21. 20:25
A több mint két éve, 2018 februárjában nyilvánosságra került elképzelés egy szuperbank létrehozásáról ugyanis az előre megírt forgatókönyv szerint halad. Eszerint jelentette be a piaci berkekben „ellen-OTP”-ként aposztrofált majdani intézmény három leendő tagjából kettő, a Takarék Csoport és az MKB Bank azon szándékukat, hogy egyesülnének egymással. Hozzájuk csatlakozik majd a Budapest Bank (BB), ez a lépés továbbra sem került le a napirendről, legfeljebb annak időpontja kérdéses.
Vállalat Megint jutott egy kis állami támogatás egy baráti cégnek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 21. 17:08
A Külgazdasági és Külügyminisztériumban három hazai vállalkozásnak nyújtottak át támogatói okiratot, ezek egyike volt a Magyar Stratégiai Zrt. révén Matolcsy Ádám tulajdonában álló Balaton Bútor Kft. A cég közel 300 milliós támogatásban részesült.
Vállalat Göd: 11,9 milliárdból fejlesztik a vízközmű-hálózatot a különleges gazdasági övezetben
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 08:52
Kormányhatározat jelent meg róla.
Vállalat Megvan minden engedély, óriási gyógyszeripari felvásárlás zárult le
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 14:33
Az AbbVie kutatás-központú globális biogyógyszer vállalat bejelentette, hogy lezárja az Allergan akvizícióját, miután ahhoz valamennyi kormányzati hatósági jóváhagyást megkapott.
Vállalat Árbevételét és nyereségét is növelte a 4iG az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 09:55
Erősen zárta tehát a koronavírus-járvány által már meglegyintett január-március közötti időszakot a Jászai Gellért által vezetett és az ő többségi, valamint a Mészáros-érdekeltség Opus Global Nyrt. közel 10 százalékos tulajdonában álló informatikai cég.
Vállalat Csúcsot döntött a céges hitelállomány márciusban
MTI | 2020. május 20. 06:45
18,5 százalékkal nőtt, meghaladta a 9040 milliárd forintot.
Vállalat 9 millió euróval váltja meg a dízelbotrányban megvádolt vezetői nyugalmát a Volkswagen
MTI | 2020. május 20. 06:33
Ennyit fizet a vállalat, hogy cserébe lezáruljon az eljárás Herbert Diesst, a vállalat vezérigazgatója és Hans Dieter Pötsch, a társaság elnökével szemben, akiket azzal vádolt a braunschweigi bíróság, hogy jelentős piaci hatással levő információkat tartottak vissza a meghamisított tesztekkel kapcsolatban.
hírlevél