<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A régió országai közül Magyarországon a legerősebb a törekvés arra, hogy a jövedelem helyett a fogyasztást adóztassák meg, a rekordszintű áfa azonban a feketegazdaságot is megerősítheti. A gyermektelen adózók nagy hátrányban vannak azokhoz képest, akik a családi adókedvezményt igénybe tudják venni. Nálunk van az egyik legalacsonyabb társaságiadó-kulcs, mégsem tolonganak a befektetők a tanácsadóknál.
Idén második alkalommal gyűjtötte össze a közép-kelet-európai régió 15 országának aktuális adózási információit Közép-Kelet-Európai Adóbrosúra 2014 elnevezésű kiadványába a Mazars. A vezető könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat célja, hogy helyzetjelentést adjon a térség országainak adózási környezetéről a régió iránt érdeklődő befektetők számára, illetve lehetővé tegye alapvető versenyképességi tényezők összehasonlítását.

2013-hoz képest nincs lényegi változás, a tendenciák maradtak a régiós adórendszerekben – a költségvetési deficit az, ami a döntéshozók kezét mozgatja, általános adócsökkentésre nem számít Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere. A régióban mindössze Szlovénia, Szlovákia és Ukrajna csökkentette 2014-ben a társasági adó mértékét, 1-1 százalékponttal, Montenegróban és Szlovéniában pedig az áfa emelkedett 2 százalékponttal.

Társasági adó, áfa

A vizsgált 15 ország esetében 21 százalék az átlagos áfakulcs és 17 százalék a társasági adó átlagos mértéke a Mazars összesítése szerint. Magyarországon a legnagyobb a különbség az áfa és a  társasági adó mértéke – ez azt jelenti, hogy Magyarországon a legjellemzőbb, hogy a hangsúlyt a forgalom megadóztatására helyezik a jövedelemmel szemben. Románia folytat a régióban hasonló stratégiát 16 százalékos társasági (és személyi jövedelem) adóval és 24 százalékos áfával.

Szlovákia a példa azon országokra, amelyek épp fordított megoldást választanak?: 2013-ban kivezették az egykulcsos szja-rendszert (19 és 25 százalékos szja-kulcsokkal), a társaságiadó-kulcsot 22 százalékra csükkentették 2014-ben, az áfa mértéke viszont átlag alatti, 20 százalékos.

Az áfa továbbra is Magyarországon a legmagasabb (27%), a társasági adó (alsó, 10 százalékos) kulcsa viszont nálunk az egyik legalacsonyabb. A legmagasabb társasági adót Görögországban kell fizetni (26%), a különbségek tehát igen jelentősek – mondta Szmicsek Sándor.

 

 

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a magas áfa sok esetben a feketegazdaságot erősíti: aki már állított ki 27 százalékos áfatartalmú számlát, az megérti, hogy felmerül a vállalkozóban: legközelebb nem biztos hogy kiállítja a számlát. Ennek korlátot szabhat az ellenőrzés hatékonysága mellett az adózási kultúra milyensége is.

Vannak a vizsgált országokban jelentős adókedvezmények: Oroszország például a kevésbé fejlett területeken történő befektetéseket és a K+F tevékenységeket támogatja; Montenegró 8 évre ad mentességet a társasági adó alól a fejletlen régiókban történő befektetésekre.

Magyarország egyedülálló a vizsgált országok között abban, sem osztalékhoz, sem jogdíjhoz, sem kamathoz nem kapcsolódik forrásadó-levonás. A legtöbb országban ezekre a jövedelmekre forrásadót alkalmaznak, amely sok esetben az általános adókulcstól eltér, illetve egyezmények szabályozzák.   .

Transzferár-szabályok szigorodnak, egyre erősebb a szabályozása a multinacionális cégek különböző országokban lévő egységei közötti pénzmozgásoknak: így egyre nehezebb megoldani, hogy az adózás alapját képező profitot olyan országba mozgassák, ahol kedvezőbbek az adózási feltételek.

Jövedelemadó és bérterhek: csak akkor vagyunk jók, ha van gyerek

A személyi jövedelemadó mértékében az egy kulcsot alkalmazó országok között a magasabb kulcsot alkalmazó országok között áll Magyarország (bár Csehországban továbbra is alkalmazzák a szuperbruttó-rendszert, így a 15 százalékos kulcs valójában inkább 20 százalékosnak tekinthető.  Oroszország pedig azzal emelkedik ki a mezőnyből, hogy nagyon nagy különbséget tesz a belföldi és külföldi illetőségű adófizetők között (13 illetve 30 százalék).

 

 

hirdetés

Van egy fontos versenyképességi mutató, amelyben meglehetősen szélsőséges a teljesítményünk attól függően, hogy mekkora az adott adófizető családja. Ha azt vizsgáljuk, hogy 1 forint nettó jövedelmet hány forintból tud kifizetni a cég, Magyarország továbbra is igen rosszul áll: 1,96 forintba kerül 1 forint nettó jövedelem kifizetése a cégnek, a 15 ország listájában így 2000 eurós havi jövedelem esetén továbbra is az utolsó helyen áll.

 

 

Igaz, a családi adókedvezmények rendszere jelentősen árnyalja a képet: ha a kalkulációt 3 gyermek figyelembevételével végezzük, az utolsóról rögtön dobogós helyre ugrik az ország. Ilyen számottevő jelentősége Szlovákiában és Csehországban van a családi kedvezményre – 7 ország pedig egyáltalán nem ad adókedvezményt a családosoknak.

Minimálbér és átlagkereset

A versenyszféra átlagkeresetét illetően Ausztria, Szlovénia és Oroszország vezeti a mezőnyt, 1000 euró fölötti értéket még Horvátországban mértek. Magyarország a 7. helyen, a középmezőnyben szerepel 807 eurós átlagjövedelemmel.

 

 

A minimálbért illetően is a középmezőnyben vagyunk – Szmicsek Sándor egy érdekességre is felhívta a figyelmet: euróban mérve Magyarországon nem volt 2014-ben minimálbér-emelés, a forint leértékelődése miatt ugyanis euróban kifejezve pont annyi a minimálbér, mint 2013-ban volt.

Válságadók

Magyarország kedveli a válságadókat, és szeret kísérletezgetni is: a tranzakciós adó például létező európai elképzelés, de sehol máshol sem alkalmazzák teljes körűen, mindenkire kiterjesztve. A válságadóknak pedig jelentős súlya van az állami bevételekben. Romániában is van válságadó, Szlovákia is követte Magyarországot (energiaszektor, gyógyszeripar, biztosítási szektor és telekommunikáció extra adóztatása), itt is elsősorban a multikat, nagyobb vállalatcsoportokat terhelik, és itt is bár kezdetben ideiglenesnek tekintették a válságadókat, mostanra az adórendszer állandó elemévé kezdenek átalakulni.

Már nem az a fontos, hogy versenysemleges legyen az adópolitika, az a fontos, hogy fedezze az állami kiadásokat – mondta Keményfy István szenior adómenedzser. Nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban egyre gyakoribb, hogy egy-egy szektort, azon belül pedig bizonyos cégtípusokat jobban terhelnek az adók, ami hasonlít a szocialista tervgazdálkodásra.

Nem tolonganak a befektetők – lesz még itt új adó az ősszel?

Nem állnak sorban az adótanácsadóknál a recepción a potenciális befektetők, ami nem jó hír: ez azt jelenti, hogy várhatóan fél év múlva sem számolhatunk be komolyabb akvizíciókról, jelentős befektetésekről. Az alacsony, 10 százalékos társasági adókulcs önmagában nem elég ahhoz, hogy idecsábítsuk a külföldi befektetőket, más tényezők jelentősen növelik az országkockázatunkat: számos olyan döntés születik Magyarországon, amely közvetlenül nem érinti az adórendszert, de jelentősen befolyásolhatja a befektetők hangulatát, az ország versenyképességét, a nemzetközi piaci bizalom meglétét vagy hiányát.

Szmicsek Sándor szerint – elnézve például az infláció rendkívül alacsony szintjét, ami veszélyezteti a költségvetés bevételi terveit - ősszel újabb rendkívüli adókra számíthatnak a Magyarországon működő vállalatok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló