Mazars
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának 
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
Makro / Külgazdaság Még mindig nagyon drága mulatság Magyarországon bért fizetni 
Gáspár András | 2020. június 9. 15:24
A hatóságok együttműködése és a digitális megoldások alkalmazása sokkal hatékonyabbá teszi az adóztatást és növeli a bevételeket, ráadásul az ilyesmiben Magyarország élen jár - derül ki a MAZARS adótanácsadó friss regionális felméréséből. Közép- és Kelet-Európa országai között még mindig Magyarországon a legmagasabb az áfa és a legalacsonyabb a társasági adó; az adóék mértékét illetően pedig az utolsó előtti helyre sikerült csak feljönnünk, vagyis a munkáltató által kifizetett bérnek még mindig jelentős részét veszi el az állam. A válságkezelésben nem voltunk túl bőkezűek, de a cégeknek ennél talán többet jelenthet, hogy sokkal kiszámíthatóbbá vált Magyarország.
Személyes pénzügyek Meglepetések is vannak az adózási könnyítések között  
Privátbankár.hu | 2020. április 27. 14:27
Az első bejelentéstől számítva pontosan két hetet kellett várni arra, hogy a kormány által biztosított átmeneti adózási könnyítésekről szóló jogszabály megjelenjen. A jó hír, hogy a kihirdetett rendelet egy-két kellemes meglepetést is tartogat, cserébe akad olyan, korábban beharangozott elem is, amely végül kimaradt a csomagból. Az adózási könnyítés részleteit a Mazars foglalta össze.
Személyes pénzügyek Tévhitek az iskolakezdési támogatás körül: kinek jár és hogyan? 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 22. 10:22
2019 elején jócskán megváltozott a szabályozás.
Makro / Külgazdaság Könnyítések és szigorítások: mik a legfőbb újdonságok a 2020-as adócsomagban? 
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 10:41
Több adókedvezmény és könnyítés is szerepel benne, ám jelentős szigorításokra is számíthatunk – áll a Mazars elemzésében. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy jövőre megérkezhet a négygyermekes anyák adómentessége. Csökken a szálláshelyek szolgáltatás áfája, valamint 2019. július 1-től átmenetileg – várhatóan 2022 végéig – 0 százalékra csökken a reklámadó mértéke. A dohánytermékek jövedéki adója azonban komolyan emelkedik, és az agresszív adótervezésre is figyelni fog a kormány.
KKV Súlyos GDPR-bírság lehet a vége akár egy céges belépőkártyának is 
Privátbankár.hu | 2019. május 11. 17:55
Hatályba léptek a GDPR-ral kapcsolatos törvénymódosítások – áll a MAZARS legújabb elemzésében. A módosítás több mint 80 jogszabályt érint, ezek közül kiemelt fontosságú a Munka törvénykönyve. A törvénybe fontos, a munkaadókra vonatkozó szabályok kerültek. Ilyen például, hogy biometrikus beléptetést többé nem lehet csupán egyszerűsége miatt használni, és az erkölcsi bizonyítvány bekérését is komoly feltételekhez kötötték.
Makro / Külgazdaság Dobogós lett Magyarország 2018-ban a régiós M&A-piacon 
Csabai Károly | 2019. május 9. 11:09
Ausztria és Lengyelország mögött ugyanis Magyarországon került sor 2018-ban a legtöbb vállalati összeolvadásra és felvásárlásra a közép- és kelet-európai régióban – állapítja meg a Mazars és a Mergermarket ma ismertetett tanulmánya.
Makro / Külgazdaság Akár 54 évig őrizgetni – egészen meghökkentő dolgot várnak el a magyar cégektől 
Privátbankár.hu | 2019. január 19. 13:10
Akár fél évszázadig is őriznie kell a munkaügyi iratokat a munkáltatóknak – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Egy 2018. december 23-án hatályba lépett törvénymódosítás miatt - az eddigi, kiállítástól számított öt év helyett - ugyanis a munkaadóknak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kell megőrizniük a jövedelemre vonatkozó dokumentumokat. Egy 16 éves munkavállaló diák esetében így a várható megőrzési idő 54 év lesz.
Vállalat Több ezer magyar céget érinthet ez az év eleji német szigorítás  
Privátbankár.hu | 2019. január 14. 10:43
A Németországba exportáló cégeknek 2019. január 1-től regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettségük is van a helyi központi hatóság felé. Ha ezt elmulasztják, akkor jobb esetben a továbbiakban nem végezhetnek kereskedelmi tevékenységet az országban, rosszabb esetben pedig akár 200 ezer eurós bírságot is kaphatnak.
Vállalat Ritka hülye szabályozással szívatják a magyar cégeket 
Privátbankár.hu | 2018. november 18. 13:21
Akár az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet és bírsággal is járhat, ha egy magyar leányvállalat a külföldi anyacége által használt rendszerben, és nem magyar nyelven vezeti könyvelését – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A leánycégeknél azonban sok esetben nincs elegendő erőforrás, hogy egyszerre feleljenek meg a nemzetközi és hazai előírásoknak.
Vállalat Céges autó: olcsóbb és egyszerűbb lehet a bérlés 
Privátbankár.hu | 2018. november 11. 11:40
Egyszerűsödhet a bérelt cégautókat terhelő áfa visszaigénylése és az ilyen járművek adminisztrációja. Ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés, akkor jövőre a vállalkozások által bérelt, magáncélra is használt személygépkocsik bérleti díját terhelő áfa fele levonható lesz, még részletes útnyilvántartás nélkül is.
Makro / Külgazdaság Nem hátráltak meg a cafeteriával: ezzel viszont még segíthet a kormány 
Privátbankár.hu | 2018. október 30. 10:41
A nyári adócsomaghoz tartja magát a kormány a cafeteria esetében, de számos kedvezményt vezetne be a munkavállalók és a munkáltatók számára is.
Személyes pénzügyek Kuponok, utalványok - te tudod, mire kell figyelni? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 23. 10:39
Jövőre komoly módosítások varhatók az utalványok utáni adózásban, ugyanis az egyes utalványok után más-más adókötelezettségük lesz a kereskedőknek. Nagy kérdés, mikor ki adózik, mivel a változtatás a magazinos ajándékkuponokat is érinti. Az új szabályzat sok helyen még hiányos, bevezetése így komoly fejtörést okozhat majd a kereskedőknek.
Makro / Külgazdaság Késedelmes fizetés: sok céget érhet kellemetlen meglepetés  
Privátbankár.hu | 2018. június 25. 16:40
Több mint háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék jövőre. A parlament előtt lévő tervezet alapján a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne. A módosítás sokakat érinthet kellemetlenül. A magyar vállalkozások ugyanis hajlamosak a késedelmes fizetésre.
Makro / Külgazdaság Fontos dátum közeleg, erre érdemes figyelni 
Privátbankár.hu | 2018. június 12. 14:45
Jövő hónaptól már biztosan elindul az online-számlázási rendszer.
Vállalat Vége a kiskapuzásnak? Komoly változások jönnek az adóügyben 
Privátbankár.hu | 2018. május 14. 16:30
Egyre erősebb a nyomás az agresszív adótervezőkön, a MAZARS felhívása szerint ugyanis rövidesen ugyanis életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amellyel hatékonyan bezárhatók az ezt lehetővé tévő kiskapuk. Az egyezményt várhatóan Magyarország is hamarosan ratifikálja. Tényleg ez fehéríti majd a gazdaságot?
Vállalat Céges szűrővizsgálat? NAV-vizsgálat lehet a vége  
Privátbankár.hu | 2018. április 25. 10:31
A munkáltatók által fizetett szűrővizsgálatok színlelt biztosítási jogviszonynak minősülhetnek.
Személyes pénzügyek Nagy változás jön a cégek életében: új kötelezettség szakad a nyakukba 
Privátbankár.hu | 2018. január 30. 11:07
Idén már nem csak lehetőség, hanem kötelező az elektronikus ügyintézés szinte minden gazdálkodó szervezet számára.
Személyes pénzügyek Mi változik jövőre az adórendszerben? 182 ezer forintba kerül 100 ezret kifizetni 
Gáspár András | 2017. november 14. 12:34
Jövőre csökken a jövedelmekre rakódó munkáltatói teher, de még mindig nálunk lesz a legmagasabb az adóék a régióban. Drámai változások nem jönnek 2018-ban, de azért számos ponton módosul a adórendszer, bőven vannak érdekességek a jövő évi adótörvényekben – lesz áfacsökkentés, javul az airbnb-sek helyzete, a NAV pedig egyre jobban belelát a számláinkba.
Makro / Külgazdaság Nekiment Brüsszel a kormány döntésének – mennyire jogos? 
Privátbankár.hu | 2017. november 6. 13:24
Tényleg sérti az uniós direktívát az EKÁER? Az adószakértők válaszolnak.
Vásárló Vége a jó világnak: hamarosan a kiflis zacskóért is fizetni kell? 
Privátbankár.hu | 2017. október 5. 12:30
Ha nem is szó szerint, a kifli árába biztos beleépítik a termékdíj-szabályváltozást.
Vállalat Óriási változás jön az adózásban – téged is érint? 
Privátbankár.hu | 2017. június 20. 13:47
2018-tól országonként kell jelentést tenniük a multinacionális anyavállalatoknak.
Pénzügyi szektor Megszavazták: mostantól mindent lát a NAV? 
Privátbankár.hu | 2017. május 8. 10:40
Elfogadta az országonkénti jelentéstételi kötelezettséget a Parlament, tovább nőnek az adminisztrációs terhek.
Vállalat Egy év múlva repkedhetnek az óriásbírságok a magyar cégeknek is 
Privátbankár.hu | 2017. április 20. 11:36
Egy év múlva óriási változás lép életbe az európai adatvédelmi szabályozásban - aki nem veszi komolyan az irányelveket, óriási bírságra számíthat. Aki viszont eddig is megfelelt a szabályoknak, nyugodtan alhat a korábbi adatvédelmi biztos szerint.
Vállalat A magyar cégek is készülhetnek a Brexitre  
Privátbankár.hu | 2017. április 4. 17:31
A hazai vállalkozásoknak is végig kell gondolniuk, mennyire lehetnek érintettek a Brexit okozta kereskedelmi, gazdasági változásokban – hívja fel a figyelmet a Mazars. Az ismét bonyolultabbá váló vámeljárások az adminisztratív terheket növelik majd meg; az import során megfizetett áfa nehézkesebb visszaigénylése pedig cash flow problémákat okozhat. Egyes cégeknek a vámeljárások terén megoldást jelenthet az engedélyezett gazdálkodói státus (AEO) engedély megszerzése.
KKV Jót, rosszat is hozhat az új reklámadó 
Privátbankár.hu | 2017. március 29. 12:52
Enyhül a szabályozás, viszont magasabb adókulccsal kell számolniuk a cégeknek a Mazars szerint.
Karrier Tényleg a főnököm dönti el, mikor mehetek szabadságra?  
Privátbankár.hu | 2017. március 23. 20:30
A rendes évi szabadság kiadása a munkaadó feladata, de a munkavállalót is megilletik jogosultságok. A dolgozó mindössze évi 7 nap kivételéről dönthet és megmaradt szabadságát is csak kivételes esetben viheti át a következő évre. Biztonságban viszont még akkor sem érezheti magát teljesen, ha már elutazott: főnöke a törvény által meghatározott kivételes esetekben akár haza is rendelheti.
Vállalat Már csak néhány órád maradt, hogy elkerüld a NAV büntetését 
Privátbankár.hu | 2017. január 31. 16:11
Már csak ma tehet bejelentést az, aki a tárgyévben készletre vételkor szeretné megállapítani a termékdíjat.
Makro / Külgazdaság Valami megváltozott: biztos, hogy jól töltöd ki a számlákat? Bírság lehet belőle 
Privátbankár.hu | 2017. január 30. 11:16
Komoly mulasztási bírságra számíthatnak azok, akik nem követik figyelemmel az adójogszabályok ez évi változásait a számlaadás tekintetében. Mivel az áfatörvény és az adózás rendjéről szóló törvény módosításai nem egyszerre lépnek hatályba, zavar alakult ki a számlákkal és az egyes értékhatárokkal kapcsolatban – hívják fel a figyelmet a Mazars szakértői.
Vásárló Szereted a dolgozóidat? Ajándékozz nekik influenzaoltást! 
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 11:37
Idén és jövőre is adómentesen adhatnak védőoltást a dolgozóknak a munkaadók.
KKV Hogyan adózunk 2017-ben? Már tudjuk, kik lesznek a legnagyobb nyertesek 
Gáspár András | 2016. december 5. 13:30
Drámai változásokat nem, de számos pontosítást és könnyítést találhatunk a jövő évi adószabályokban. A legnagyobb nyerteseket a nagyvállalatok körében kell keresnünk - akár olyanok körében is, amelyek még nincsenek is az országban, még ha nem is lesz könnyű visszanyerni a külföldi cégek bizalmát. Adóemelést csak nagyítóval találunk, az emberarcú adóhatóság koncepciója fontos szemléletváltást jelez.
Személyes pénzügyek Kivándorolnál Amerikába? Sokkal könnyebb dolgod lesz 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 5. 19:01
Számos életszerű és kedvező változást hoz az Egyesült Államokban dolgozó magyarok számára a szeptember 1-jén hatályba lépett, a társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezmény. A MAZARS szerint a tavaly aláírt megállapodásnak köszönhetően egyértelművé válik, melyik államban minősül biztosítottnak a munkavállaló, ahogyan az is, melyik állam fogja majd fizetni a nyugdíját.
Vállalat Rengeteg pénzt csalnak el Európában, Brüsszelnek elege lett 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 23. 13:21
Akciótervvel készül az Európai Bizottság az agresszív adóelkerülők ellen.
Vásárló Van valaki, aki majdnem minden sorsoláson nyer - vigyázni kell az akciókkal 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 16. 17:10
A magyarok nagyon szeretik a nyereményjátékokat, négyből hárman szívesen vesznek részt ilyen akcióban, a teljes kiskereskedelmi forgalom 40 százaléka valamilyen promóciónak köszönhető - sok esetben a játékok legnagyobb nyertese mégis az adóhatóság. Pedig a cégek elkerülhetnék a közel 50 százalékos adóterhet. Te beleírnád az adóbevallásodba, ha némi pénzt nyernél?
Pénzügyi szektor NAV-vizsgálat, plusz adó: ha erre nem figyel, sokat bukhat! 
Privátbankár.hu | 2016. május 3. 12:04
Tavaly januárban megváltozott a társasági adóról szóló törvény nyereségminimum meghatározására vonatkozó szabálya: csökkentő tételek kerültek ki a számításból, ami miatt jelentősen nőtt az érintettek köre, különösen a kereskedelmi szektorban. A megnőtt minimumadó fizetést elkerülhetik azok a vállalkozások, amelyek nem akarnak automatikusan magasabb adót fizetni.
Személyes pénzügyek Szereti a NAV, ha megbízható vagy - így változott az adózás  
Privátbankár.hu | 2016. január 19. 12:40
Januártól újdonságként került be az adózás rendjéről szóló törvénybe a megbízható adózói státusz.
Vállalat Visszalő a NAV csodafegyvere - még nehezebb lesz a cégeknek  
Privátbankár.hu | 2015. július 15. 18:05
Lényeges ponton módosult az EKÁER rendelet: júniustól akkor is csak egy EKÁER számot kell kérni, ha egy feladó, több felrakodási címről, vagy egy címzett, több kirakodási címére történik a szállítás. Ugyanakkor az egyszerűsítésnek szánt módosítás nem hoz valódi megkönnyebbülést az érintetteknek, sőt, a logisztikai partnerrel dolgozó cégeknek mostantól még nehezebb a szabályok betartása.
Személyes pénzügyek Egyszerűbb lett magyarként Amerikában dolgozni 
Privátbankár.hu | 2015. május 18. 18:40
A Magyarországot érintő nemzetközi egyezmények történetében fontos mérföldkő a társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezmény – mutat rá a MAZARS legfrissebb összefoglalója. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint a régóta várt megállapodásnak köszönhetően egyszerűsödnek a másik országban való munkavállalás körülményei, fellélegezhetnek a két országban szolgálati időt szerzők, illetve az új szabályozás az önálló vállalkozási tevékenységet végzők számára is pozitív változásokat hoz.
Adó Nem is olyan rossz az adórendszerünk? Reagált a minisztérium 
Privátbankár.hu | 2015. május 8. 11:03
Egy friss felmérés szerint 100 egységnyi jövedelem kifizetése Magyarországon 196 egységnyi költséggel jár a munkáltatónak, ezzel a régióban rekorderek vagyunk. Az NGM szerint viszont nem ennyire borús a kép, ha valakinek gyerekei is vannak - itt a minisztérium kommentárja.
Adó Az unortodox adók országa: 200 forintból 100-at kap meg a magyar munkás 
Privátbankár.hu | 2015. május 6. 10:43
Magyarország nem csak az adóügyi innovációk, a szélsőséges adómértékek, hanem a munkához kapcsolódó adóterhek miatt is régiós rekordernek számít - derült ki a Mazars felméréséből. Minden nettó 100 forint kifizetése 196 forintnyi bruttó jövedelmet feltételez - igaz, a régióban példátlan szintű családi adókedvezmény-rendszer ezt a versenyhátrányt okozó hatást jelentősen tompítja - ehhez viszont 3 gyermek kell. Frissítés: a minisztérium is számolt.
Adó Tolmácsot kérek adóügyben: félrefordítás miatt lett értelmetlenül szigorú a magyar szabály? 
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 14:30
Tavaly óta minden magyar vállalkozás köteles 40 eurót követelni attól a másik cégtől, amelyik késve fizeti ki a számlát. Ez azonban komoly adminisztrációs terhet jelent a cégeknek, ráadásul szokás szerint számos jogértelmezési kérdést is felvet - pedig az átvett uniós szabályozás sokkal megengedőbb a magyarnál, a szakértők az indokolatlan szigor mögött félrefordítást gyanítanak.
Adó Harc az áfacsalók ellen: akkora papírmunkát kapnak a cégek, hogy beleszakadnak 
Privátbankár.hu | 2014. december 11. 11:30
2015. január 1-jétől szinte minden útdíjköteles gépjárműre és több esetben a kisebbekre is ki kell váltani az EKAER-számot – hívja fel a hazai szállítmányozók figyelmét a MAZARS legfrissebb összeállítása. A vezető adótanácsadó vállalat szerint a „körhinta” áfacsalások visszaszorítására létrehozott Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer extrém mértékű adminisztrációs terhet ró a szállításintenzív területeken működő cégekre, miközben új, kreatív eszközökkel nem csak a fuvarozási szektorban támogatja a NAV ellenőrzési és behajtási tevékenységét.
Adó Ez így nem maradhat: elképesztő papírmunkával jár a reklámadó 
Privátbankár.hu | 2014. október 30. 12:45
A reklámadóval kapcsolatban még mindig sok a kérdés: azt most már tudjuk, hogy a hímzés és gravírozás nem számít adókötelesnek, de mi van például a szponzorált filmekkel? A legnagyobb baj, hogy ha nem is kell fizetni, számolgatni, dokumentálni akkor is kell - azt is elöntik a papírok és nyilatkozatok, akinek 0 forint lesz a végeredmény. Ez így nem maradhat a szakértők szerint
Adó Változik a számlázás, minden céget érint: mégsem kell kapkodni? 
Privátbankár.hu | 2014. június 18. 11:40
Az időszaki elszámolású ügyleteknél változik a szabályozás: a teljesítés időpontja kötelezően az elszámolási időszak utolsó napja lesz. Már júliustól alkalmazni kellett volna az új szabályokat, de egy módosító javaslat 2015-re tolná ki a határidőt.
Adó Miért nem jó Magyarországon adózni? 
Gáspár András | 2014. május 22. 14:06
A régió országai közül Magyarországon a legerősebb a törekvés arra, hogy a jövedelem helyett a fogyasztást adóztassák meg, a rekordszintű áfa azonban a feketegazdaságot is megerősítheti. A gyermektelen adózók nagy hátrányban vannak azokhoz képest, akik a családi adókedvezményt igénybe tudják venni. Nálunk van az egyik legalacsonyabb társaságiadó-kulcs, mégsem tolonganak a befektetők a tanácsadóknál.
Adó Az interneten is kutat utánunk az adóhatóság 
Privátbankár.hu | 2014. március 20. 14:16
Idén már a nyilvános online adatokat is felhasználja a KOCKERD-es vállalkozások ellenőrzéséhez és a vizsgálati célpontok kiválasztásakor az adóhatóság – hívja fel a figyelmet a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalat.
Adó Pirosbetűs nap jön az adózásban - hogy lehetne kevesebbet fizetni? 
Privátbankár.hu | 2013. december 16. 12:14
December 20-áig számos adó- illetve járulékelőleget kell befizetniük a vállalkozásoknak; oda kell figyelni arra, hogy mindent pontosan számítsunk ki, és nem hagytunk-e figyelmen kívül egy olyan módszert, amivel csökkenthetnénk adókötelezettségünket.
KKV Elértéktelenítették a cégeket a különadók 
Privátbankár.hu | 2013. november 20. 10:49
A rezsicsökkentés és az e-útdíj is vitte a pénzt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG