3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A munkáltatók által fizetett szűrővizsgálatok színlelt biztosítási jogviszonynak minősülhetnek.

A menedzserszűrésnek is hívott szolgáltatás ugyanis csak bizonyos esetekben tekinthető a privát egészségbiztosítások szerves részének. Akinek nem megfelelő a biztosítása, annál adóköteles jövedelemnek számítanak az ilyen vizsgálatok – hívta fel a figyelmet a MAZARS.

Színlelet biztosítási viszony

Az adóhatóság szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek és így adókötelesnek is minősülhetnek az átfogó szűrővizsgálatok akkor, amikor ezeket privát egészségbiztosítás keretében kapják a munkavállalók – figyelmeztetett a MAZARS azután, hogy a NAV kiadott egy erre vonatkozó tájékoztatót. Ez azokban az esetekben van így, amikor a munkavállaló olyan privát egészségbiztosítás keretében kap szűrővizsgálatot, amelyben nem, vagy csak alig található kockázati elem.

„Mindez azt jelenti, hogy amikor egy privát egészségbiztosítás tulajdonképpen csak a szűrővizsgálatra magára vonatkozik, és emellett más fedezetet nem tartalmaz, akkor az jövedelemnek minősül. Így ugyanis a NAV szerint – a munkavállaló nem valódi egészségbiztosítást kap, hanem csak a szűrővizsgálatot, ez pedig színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul. A háttérben az áll, hogy a privát egészségbiztosítások jelenleg adómentesen adhatók a munkavállalóknak, ám a NAV szerint egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen biztosításról van szó.” – emelte ki H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

Az ilyen szolgáltatások és szűrések ennek értelmében adókötelesek, azaz adót kell utána fizetni, mint bármilyen más munkaviszonyból származó jövedelem után. A felelősség nagyrészt persze a munkáltatót terheli. Arra van lehetőség, hogy ez a szolgáltatás is viszonylag kedvező adózás mellett legyen beilleszthető a cafeteriába, ebben az esetben csak a munkáltatónak kell személyi jövedelemadót és ehot fizetnie.

Azt természetesen a NAV sem vitatja, hogy vannak olyan átfogó biztosítások, amelyeknek szerves részét képezik a szűrővizsgálatok. Ezekre nem vonatkoznak a fenti kitételek, azaz ezeket továbbra is adómentes juttatásként kaphatják majd a munkavállalók.

Érdekesség, hogy az elmúlt években a jogalkotói oldalon többször megjelent a kezdeményezés, hogy az egészségtudatosság támogatása érdekében az adómentes juttatások közt kerülnének nevesítésre a szűrővizsgálatok. Ez a javaslat 2016 végén nagyon közel került a megvalósításhoz, végül azonban mégsem lépett hatályba. Így a munkáltatóknak továbbra is számolniuk kell a kapcsolódó közterhekkel, ha a dolgozók egészségmegőrzését pusztán szűrővizsgálatokkal szeretnék támogatni. Adómentes körbe csak a foglalkozás-egészségügyi ellátás, a kifizető által biztosított védőoltások és a már említett kockázati egészségbiztosítások tartoznak.

Forradalom előtt a gyógyszerpiac – miért nem lépnek a nagy cégek?

A regeneratív orvoslás új terápiás eljárásokkal rukkolhat elő a rákos megbetegedések, a genetikai rendellenességek vagy az autoimmun betegségek kezelésében. Az új terápiák piaca gyors növekedésnek indult, amely 2020 és 2025 között évente várhatóan 33 százalékkal bővül majd. Ennek ellenére a nagy gyógyszergyártó cégek feltűnően nem törődnek a változásokkal. Részletek >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG