4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy friss felmérés szerint 100 egységnyi jövedelem kifizetése Magyarországon 196 egységnyi költséggel jár a munkáltatónak, ezzel a régióban rekorderek vagyunk. Az NGM szerint viszont nem ennyire borús a kép, ha valakinek gyerekei is vannak - itt a minisztérium kommentárja.

Régiós rekordernek számít Magyarország a munkához kapcsolódó adóterhek miatt - közölte friss felmérésének eredményét a napokban a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég. Magyarországon 100 egységnyi nettó jövedelem kifizetése 196 egység teljes költséget jelent a munkáltatónak jövedelemszinttől függetlenül - a helyzetünk csak akkor kedvezőbb, ha figyelembe vesszük a családi adókedvezményt.

Cikkünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált: szerintük messze nem olyan rossz a helyzet, mint ami a felmérés alapján látszik.

Ha van gyerek, akkor már kedvezőbb a kép

Elsőként - ahogy a cikkben mi is jeleztük -, a minisztérium is a családi adókedvezmény lehetőségét emeli ki. "Legalább 1,1 millió magánszemély vesz igénybe családi kedvezményt, náluk az elvonás is kevesebb. Így például egy átlagbért (235 ezer) kereső kétgyermekes munkavállalónál az arány már kedvezőbb: száz egységnyi nettó munkabér kifizetése 174 egységnyi pénzbe kerül a munkaadóknak" - írják. A régióban ezzel egyébként még mindig csak Romániát előzzük meg.

A Munkhelyvédelmi Akció keretében nyújtott járulékkedvezmény pedig havonta átlagosan 800 ezer ember foglalkoztatásához nyújt segítséget, július 1-jétől a programot a mezőgazdaságban dolgozókra is kiterjesztik - írja az NGM.

Egy példát is hoznak arra, a családi kedvezmény és a Munkahelyvédelmi Akció alapján hogyan lehet a legolcsóbban megúszni a foglalkoztatást: egy részmunkaidőben dolgozó, gyesről visszatérő 100 ezer bruttót kereső kétgyermekes kismama 85 500 forintot kap kézhez, közterhet nem kell fizetni utána - így akár 117 egységnyi pénzből is kijöhet 100 egységnyi nettó bér - igaz, meglehetősen speciális esetben.

Nem minden nemzetközi példa jó példa

A cikkben az is szerepel: „Online pénztárgépeink ugyan vannak már, de Csehország például jóval előrébb jár a fordított áfa kiterjesztésével.” A minisztérium ezzel kapcsolatban azt írja: az uniós jog meghatározott keretek közt meghatározott termékek és szolgáltatások esetében ad lehetőséget a fordított áfa bevezetésére, amit minden tagállam saját ellenőrzési tapasztalatai alapján mérlegel - így természetes, hogy vannak különbségek. Magyaroszág a fordított áfa mellett az áfacsalás visszaszorítása érdekében az idén bevezetett EKAER-rendszert alkalmazza.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Szlovákiával kapcsolatban cikkünk megemlíti: ott a vállalatoknak belföldi összesítő jelentéseket is be kell adniuk. Az NGM felhívja a figyelmet: nálunk is van összesítő jelentés, amelyet az eladónak és az áfa-levonási jogot gyakorló vevőnek is ki kell töltenie minden olyan számláról, amelyben az áthárított áfa összege eléri az 1 millió forintot. Az értékhatárt azért írták elő, hogy ne okozzon aránytalan adminisztratív terhet a vállalkozásoknak.

A cikkben szerepel: Ukrajnában egyenesen az adóhatóság vezeti a cégek áfaszámláját és csak az ott jóváhagyott, kifogástalan számlák után járhat vissza pénz. Ez az út azonban nálunk nem járható a minisztérium szerint, egyetlen uniós tagállamban sem vezetheti ugyanis az adóhatóság a vállalkozások áfaszámláját - Ukrajna azért tehet így, mert nem tagja az EU-nak. Nálunk kizárt az áfalevonási jogosultság olyan mértékű korlátozása, hogy egy-egy tétel levonhatósága az adóhatóság döntésétől függjön. Ráadásul a csalók általában kifogástalan számlákat produkálnak, mivel csalni nem a számlával, hanem a mögötte meghúzódó adóelkerülési konstrukcióval tudnak, mely önmagában a számlák vizsgálatából nem deríthető fel - írja az NGM.

A jövedelem helyett a fogyasztást terhelnék

A minisztérium azt is közölte:a gazdaságot terhelő összes adó- és járulékteher mértéke a válságot megelőző években jellemző 41%-nál is alacsonyabb, 39% körüli szinten stabilizálódott. Az adópolitika fókuszában a legális munka megbecsülése, a családok támogatása, azaz a jövedelmet terhelő adók súlyának csökkentése és a fogyasztást terhelő forgalmi adók szerepének növelése áll. Az egykulcsos adó- és járulékrendszer  nem bünteti a többletmunkát és nem ösztönzi a béreltitkolást, de központi eleme a családi kedvezmény, amely figyelembe veszi az eltartott gyermekek számát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG