6p
Több adókedvezmény és könnyítés is szerepel benne, ám jelentős szigorításokra is számíthatunk – áll a Mazars elemzésében. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy jövőre megérkezhet a négygyermekes anyák adómentessége. Csökken a szálláshelyek szolgáltatás áfája, valamint 2019. július 1-től átmenetileg – várhatóan 2022 végéig – 0 százalékra csökken a reklámadó mértéke. A dohánytermékek jövedéki adója azonban komolyan emelkedik, és az agresszív adótervezésre is figyelni fog a kormány.

Várhatóan jövőre érkezik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák élethosszig tartó adómentessége – mutatott rá a MAZARS a múlt héten az Országgyűlés elé beterjesztett nyári adócsomag egyik legfontosabb újdonságára. A kedvezményt a 2019. december 31-ét követően munkával szerzett jövedelmeik után vehetik majd igénybe az anyák.

„Fontos, hogy a kedvezményhez a jogosultnak nyilatkozatot kell majd tennie. Ezt adóbevallásához kell csatolnia, és fel kell tüntetnie rajta a gyermekek nevét, adóazonosító jelét, a jogosultsági időszakot és a kedvezményre jogosító jövedelem összegét. A kedvezmény évközi érvényesítésére is van lehetőség, azonban a kedvezmény alapját képező jövedelem más kedvezménnyel nem csökkenthető” – mondta a részletekről dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Több dolog lehet adómentes

Emellett több adómentes elemmel is bővülhet a személyi jövedelemadó és járulékok köre, ha elfogadják a törvénycsomagot. Ezek közé tartozik a tulajdonostárs részére történő termőföld értékesítés, valamint a kiemelt nemzetközi sportrendezvényekkel összefüggésben adott juttatások. Fontos változás még, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 7500 forintról 7710 forintra emelkedik.

A társasági adót is több egyszerűsítő és pontosító változás érintheti. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a csoportos társasági adóalanyiság esetében már 2019-től eltörölnék az adóbevallással egyenértékű tagi nyilatkozattételt, ami nagyban csökkentheti majd az adminisztrációt. Világossá tették emellett, hogy a csoporttagok is kötelesek a jövedelem-(nyereség-) minimum szabályainak alkalmazására.

Adókedvezmények

„Több fontos adókedvezményt is bevezetne a tervezet, például a KKV-szektor beruházási tevékenységének ösztönzésére. Eszerint a fejlesztési adókedvezmény kis- és középvállalkozásokra vonatkozó értékhatára 3 év alatt kedvezőbbé válna. Első lépésként 2020-tól kisvállalkozásoknál 500 millió forintról 300-, középvállalkozásoknál 400 millió forintra csökkenne az adókedvezményre jogosító értékhatár. Ez további két lépcsőben 50-, illetve 100 millió forintra csökkenhet 2023-ra. 2020-tól ráadásul a bejelentett beruházások vonatkozásában megszűnnének a fejlesztési adókedvezmény létszám- és bérköltség feltételei is” – mondta az adóigazgató.

Megszűnik az adóelőleg-feltöltés kötelezettsége is, ami nem csak a Tao-ra, de az energiaellátók jövedelemadójára és az innovációs járulékra is vonatkozik majd. Az önkormányzatok likviditásának megőrzése érdekében a helyi iparűzési adóra nem terjed ki ez a szabály, ott továbbra is szükség lesz adóelőleg-feltöltésre. Bizonyos uniós irányelvek átültetése miatt több módosítás történne a társasági adózásban, ezek közül az egyik legfontosabb a tőkekivonás megadóztatása lehet, de várhatóan bevezetésre kerülnek a hibrid struktúrákra (ugyanazon tényállás eltérő jogi minősítéséből eredő különbségek miatti adóelkerülésre) vonatkozó rendelkezések is.

Megszűnik az EVA

„Januárt 1-jétől szintén kivezetnék az egyszerűsített vállalkozói adót, azaz EVA-t is. Ennek oka, hogy az adónem versenyképessége az elmúlt években jelentősen romlott, és alanyainak létszáma is folyamatosan csökkent” – mondta dr. H. Nagy Dániel.

Az általános forgalmi adót is több lényeges változás érintheti. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy 2020. január 1-jétől (akár visszamenőleg is) lehetőség nyílik önellenőrzés keretében csökkenteni behajthatatlan követelésekhez kapcsolódó áfa alapját. A nemzetközi kereskedelem esetében is több változás értini az áfát, például a vevői készlet, a láncértékesítés és a közösségen belüli értékesítés esetében.

Komoly változás jön a vendéglátósoknál

„Fontos áfát érintő változás, hogy 2020. január 1-jétől a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfa kulcsa a korábbi 18 százalékról 5 százalékra csökkenne. Ezzel egy időben ugyanakkor – az étkezőhelyi vendéglátásnál megismert módon – turizmusfejlesztési hozzájárulás-kötelessé válna a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás is, a hozzájárulás mértéke jelenleg 4 százalék” – emelte ki az adóigazgató.

2019. július 1-től átmenetileg – várhatóan 2022 végéig – 0 százalékra csökken a reklámadó mértéke, mind a közzétevő, mind a megrendelő esetében. A 0 százalékos adómérték az adóévi adóalap időarányos részére, vagy a könyvviteli zárlat alapján megállapított adóalap-különbözetre vonatkozik majd.

Az adócsomag része az is, hogy bizonyos esetekben csökkentik vagy kivezetik a tranzakciós illetéket. A módosítás főként a magánszemélyeket érinti, és főleg a kisebb értékek (például 20 ezer forint alatt és postai befizetések) esetében jelent majd könnyebbséget. Szigorítás ugyanakkor, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját három lépésben (2020. január 1., 2020. július 1., és 2021. január 1.) jelentősen megemeli a kormány, mert az jelenleg nem éri el az EU által előírt minimumot.

Ami nem változik

„A kormány a jövőben jobban oda fog figyelni az agresszív adótervezésre is. Ennek keretében 2020 júliusától az adótanácsadóknak, illetve egyesesetekben az adózóknak is, elektronikus úton adatot kell szolgáltatniuk a NAV-nak a határon átnyúló agresszív adótervezési konstrukciókról. A jogszabály visszamenőleges hatályú lesz, azaz már a 2018. június 25-e és 2020. július 1. között megvalósult konstrukciókról is jelentést kell tenni 2020. augusztus 31-i határidővel. Az új struktúrák bejelentésére 30 napjuk lesz az adatszolgáltatás teljesítésére” - emelte ki dr.  H. Nagy Dániel.

Az új szabályozások két külön törvényjavaslatban kerültek az Országgyűlés elé, a módosításokról várhatóan még a tavaszi ülésszakban szavaznak a Házban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG