Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jövőre komoly módosítások varhatók az utalványok utáni adózásban, ugyanis az egyes utalványok után más-más adókötelezettségük lesz a kereskedőknek. Nagy kérdés, mikor ki adózik, mivel a változtatás a magazinos ajándékkuponokat is érinti. Az új szabályzat sok helyen még hiányos, bevezetése így komoly fejtörést okozhat majd a kereskedőknek.

Komoly változásokra készülhetünk jövőre az utalványok utáni adózásban, amire érdemes odafigyelniük a kereskedőknek. A Mazars elemzése szerint eddig ugyanis az utalványok beváltása után kellett adózni, 2019-től azonban lesznek olyan egycélú utalványok, amelyek már átadást követően adókötelessé válnak. A változások érinthetik a pontgyűjtő kártyákat, a feltöltős ajándékkártyákat, és a magazinos kuponnapokat is.

Az elemzés szerint bár a módosítás célja, hogy az adózási kérdések egységesebbek és egyszerűbbek legyenek, a konkrét megfogalmazás hiánya miatt számtalan kérdés merül fel. A legnagyobb probléma az utalványok státuszának megváltoztatásából ered. A jelenlegi szabályozás szerint az utalványok pénzhelyettesítők, amik akkor válnak vásárlássá, azaz adókötelessé, amikor beváltják azokat.

Kétféle utalvány

Az új szabályozás alapján jövő évtől kétféle utalvány lesz. Az egycélú utalványt önmagában az értékesítés ellenértékének tekintik, vagyis már az első átadásnál – akkor, amikor a kedvezményezett megkapja az utalványt – adóköteles. Létezik az új szabályozásban a többcélú utalvány is, amit egyszerűen csak az egycélú utalványtól eltérő utalványként definiáltak – ez viszont csak beváltáskor válik adókötelessé.

H. Nagy Dániel adóigazgató szerint a leegyszerűsített definíciók miatt egyelőre nem tudni, hogy mi minősül majd egy- vagy többcélú utalványnak. Kérdéses például, hogy mit kezd a törvény a pontgyűjtő kártyákkal, amelyeket egy az egyben pénzként számolnak el vásárlásnál, vagy azokkal a kuponokkal, amik csak részellenértéket jelentenek. Ugyanígy nem tudni, mi lesz majd a feltöltős ajándékkártyákkal, vagy az online boltok kuponjaival – tette hozzá.

Magazinos kuponok, pontgyűjtők?

További fejtörést okoz az adózás abban az esetben is, ha eltérő áfakulcsú termékekre váltható be egy utalvány. Nem tudni, hogy ha előre kell adózni egy ilyen egycélú utalvány után, akkor melyik áfakulcs szerint adózik majd a kibocsátó. Szintén kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy utalványt nem váltott be a tulajdonosa. Ilyenkor elképzelhető, hogy visszaigényelhető lesz a befizetett áfa az utalványok után, ám azt nem tudni, hogy pontosan milyen módon.

Érdekes kérdések merülnek föl az igen népszerű magazinos utalványok esetében is. Egyre több újság és bolt indít közös „napokat”, amelyeken az újságban található kuponokkal jelentős kedvezmények kaphatók. Alapvetően kérdéses, hogy ki adózik majd ezek után: az adott médiatermék, vagy a bolt? Az ilyen akciók lebonyolítása is nehezebb lesz, ha előre kell adózni a kuponok után. Ugyancsak kérdéses a több országban beváltható kuponok sorsa, hiszen ezeknél sem tudni, hogy melyik áfakulcs és milyen árfolyam lesz a mérvadó” – mondta az adóigazgató.

Noha egyelőre számtalan felvetésre nincs még pontos válasz, az új közösségi irányelvekkel már összhangban van a nemrégiben kihirdetett nyári magyar adócsomag is, így ezek a kérdések 2019-től a hazai kereskedőknek is fejtörést okozhatnak majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
hírlevél
depositphotos