<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

December 20-áig számos adó- illetve járulékelőleget kell befizetniük a vállalkozásoknak; oda kell figyelni arra, hogy mindent pontosan számítsunk ki, és nem hagytunk-e figyelmen kívül egy olyan módszert, amivel csökkenthetnénk adókötelezettségünket.

Fontos határidő közeleg

December 20-áig számos adó- illetve járulékelőleget kell befizetniük a vállalkozásoknak: így a társasági adó havi vagy negyedéves, a környezetvédelmi termékdíj és az innovációs járulék negyedik negyedéves előlegét, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetésének negyedik részletét. Ugyancsak eddig a határidőig kell feltölteni a társasági adót és a helyi iparűzési adót, amennyiben a vállalkozás éves nettó árbevétele 2012-ben meghaladta a 100 millió forintot.

December 20-ig az innovációs járulékot minden járulékfizetésre kötelezettnek fel kell töltenie, annak is, aki társasági adó és IPA feltöltésre egyébként nem kötelezett; az energiaellátók jövedelemadóját pedig csak azoknak az energiaipari cégeknek, amelyek 2012-es nettó árbevétele meghaladta az 50 millió forintot.

Nézd meg, tudsz-e spórolni

Csizmadia Heléna,
a Mazars adóigazgatója

A társasági adó feltöltési kötelezettségének kiszámításkor érdemes alaposnak lenni, és figyelni a gyakran változó szabályokra és tételekre, hogy elkerülhető legyen a felesleges túlfizetés, illetve az adóhatóság által automatikusan szankcionált alultöltés is – írja összefoglalójában a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég.

Célszerű már a feltöltési kötelezettség kalkulálásakor végiggondolni, hogy az idei évben hogyan tudjuk csökkenteni az adókötelezettségünket, milyen adóalap-csökkentő tételek alkalmazására, illetve milyen adókedvezmény igénybevételére van mód társasági adóban – javasolja Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója. Például a fejlesztési adókedvezménnyel vagy a hosszú lejáratú kötelezettségek átértékelésének árfolyamnyereségével már feltöltéskor is számolhatunk.

Az adóügyeket nem lehet rutinból kezelni

A szakember felhívja a figyelmet, hogy egyes adóalap-csökkentő tételek tartalma évről-évre változhat, így nem szabad „rutinból” számolni. 2012-től például saját tevékenységi körben végzettnek minősülhet, és így adóalap csökkentésre jogosíthat olyan K+F tevékenység is, amelyben a vállalkozás csak finanszírozóként vesz részt a megállapodásban, de saját munkavállalóval vagy eszközzel nem. Emellett például azt is fontos szem előtt tartani, hogy az elhatárolt veszteséggel maximum 50%-ig lehet az adóalapot csökkenteni.

Még idén támogasd a kedvenc művészedet!

A feltöltéskor a különböző adókedvezmények, köztük a látvány-csapatsportok, valamint a művészeti szervezetek támogatására fordított összeg is figyelembe vehető. Jövőre azonban nem csak a látvány-csapartsport támogatási kedvezmény rövidül meg az úgynevezett kiegészítő támogatás kötelezettségének bevezetésével – amellyel a támogatás miatti korábban elérhető adóelőny gyakorlatilag 75%-a elveszik –, hanem az előadó-művészi támogatások esetében is bevezetésre kerül ez a szabály.

Emiatt különösen megéri még idén támogatni a cég számára szimpatikus szervezetet, de szem előtt kell tartani, hogy ilyen esetekben szigorú adminisztratív és jogvesztő határidőknek kell megfelelni. A támogatást december 31-ig át kell utalni, és nem szabad megfeledkezni az időben történő adóhatósági bejelentésről sem, mivel ez év májusától ez az adókedvezmény igénybevételének jogvesztő feltétele. A támogatás nyújtása miatti alacsonyabb adókötelezettséggel egyébként már az idei feltöltésnél számolni lehet.

Nem kell profi devizapiaci elemzőnek lenni

Csizmadia Heléna elmondta: a jövő évi adócsomag kihirdetését követő naptól – 2013. november 30-tól – hatályos az adózás rendjéről szóló törvény azon rendelkezése, amely szerint a nem megfelelő mértékű feltöltése miatti 20% mulasztási bírság alapjának számításakor figyelmen kívül kell hagyni a december 20. és a mérlegfordulónap közötti árfolyamkülönbözet miatti adóalapot képző árfolyamnyereségeket. Ez tehát azt jelenti, hogy már az idei feltöltésnél sem kell előre megbecsülni az év végi árfolyamot, és emiatt esetleg túltölteni, hanem tényszerűen a december 20-i árfolyammal számolhatunk a feltöltés kalkulálásakor – tette hozzá a szakember.

Így adózunk 2014-ben

A 2014-es adócsomag összességében kisebb volumenű változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai, azonban még így is 36 jogszabály fog módosulni január 1-től. Korábbi összeállításunk >>

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG