<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ausztria és Lengyelország mögött ugyanis Magyarországon került sor 2018-ban a legtöbb vállalati összeolvadásra és felvásárlásra a közép- és kelet-európai régióban – állapítja meg a Mazars és a Mergermarket ma ismertetett tanulmánya.
Wikimedia Commons/Bjoertvedt

A dobogós helyezésben jelentős szerepet játszott a Telenor tavalyi felvásárlása, amelyik a maga 2,8 milliárd eurós értékével a második legjelentősebb régiós ügylet volt. A közép- és kelet-európai régióban összesen 701 vállalati összeolvadásra és felvásárlásra (angol elnevezésének rövidítésén: M&A-ra) került sor 2018-ban, közel 47 milliárd euró értékben. Ez a befektetői bizalmat tükrözi, szemben például Latin-Amerikával, Afrikával és Délkelet-Ázsiával, ahol két számjeggyel esett vissza egy év alatt az M&A-ügyletek értéke ­­– hangsúlyozta Benedek Zoltán, a Mazars partnere, az audit és tanácsadási üzletág vezetője a mai sajtótájékoztatón.

A külföldi befektetések száma is nőtt tavaly 2017-hez képest Magyarországon, ám a 25 tranzakciónál a hagyományosan nagyobb M&A-piaccal rendelkező országokban – Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban –, valamint Romániában és Észtországban is többet ütöttek nyélbe. A Mazars partnere szerint az már nem meglepetés, hogy Románia már Magyarország előtt van, az viszont igen, hogy az észtek is megelőztek minket, ami a balti kormány megváltozott hozzáállásának tudható be.

A Mazars és a Mergermarket tanulmánya csak az 5 millió euró feletti, lezárt, nyilvánosan megjelent ügyleteket veszi górcső alá a közép- és kelet-európai régió 21 országában.

A legtöbb és legnagyobb értékű M&A-ügyletet Németország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Hollandia hozta tető alá Közép- és Kelet-Európában. E klasszikus befektetők közé tavaly felkerült Katar – méghozzá harmadikként –, köszönhetően egy nagyobb ügyletnek. A közhiedelemmel ellentétben Kína nem került az élmezőnybe, 800 millió eurós tranzakciós összértékével csak a nyolcadik legnagyobb régiós befektektőnek bizonyult – hívta fel a figyelmet Urbán Nóra, a Mazars tranzakciós és tanácsadási szolgáltatásainak menedzsere.

Tranzakciószámban továbbra is a termelő és az ipari vállalatok felvásárlásai vitték a prímet. De e téren kiemelkedően teljesített az informatikai szektor, a szolgáltatások, a kereskedelem, az élelmiszeripar, az energetika, az egészségügy, valamint az agrárium. A befektetett tőke értéke alapján viszont egyértelműen az energiaszektor tekinthető nyertesnek, köszönhetően például két megaügyletnek: Rosznyefty 3,7 milliárd euró, OOO Arctic LNG 2,2 milliárd euró. Az ipari termelő szektor második helyéhez az járult hozzá, hogy az Advent International 2,78 milliárd euróért bekebelezte az INNIO-csoportot. Jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatások tranzakciós értéke is, s az egyre stabilabb bankszektor mellett a fintech megoldások is egyre jobban vonzzák a tőkét.

Ami a jövőt illeti, 2019 nem kezdődött jól, kivárás, lassulás tapasztalható – közölte Benedek Zoltán. De ahhoz, hogy a tőke megtalálja a régiót, szerinte jók a fundamentumok. A Brexit például egyben lehetőség is, több cég is gondolkodik azon, hogy a szigetországból a régióba teszi át a tevékenységét.

Magyarországgal kapcsolatban bizakodásra adhat okot, hogy az M&A-fundamentumok kedvezőek, a Mazars szakértője szerint az EU Jeremie-programnak is köszönhetően aktív startup-piac kezd kialakulni Magyarországon, miközben a magyar adórendszer is támogató. Idehaza ugyanakkor továbbra is a belföldi tranzakciók dominálhatnak.

Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG