3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több mint háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék jövőre. A parlament előtt lévő tervezet alapján a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne. A módosítás sokakat érinthet kellemetlenül. A magyar vállalkozások ugyanis hajlamosak a késedelmes fizetésre.

Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék január 1-től, ami sokakat érinthet kellemetlenül – hívta fel a figyelmet a Mazars. A pótlékot késedelmes adófizetés után számolja fel az adóhatóság, a mértéke pedig a hatályos törvények szerint a jegybanki alapkamat kétszerese, azaz jelenleg 1,8 százalék. A parlament előtt lévő tervezet alapján azonban a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne (feltéve, hogy a jegybank addig nem emel alapkamatot).

„Ugyan egyelőre még csak egy tervezetről beszélünk, a módosítás sokakat érinthet kellemetlenül. A magyar vállalkozások ugyanis hajlamosak a késedelmes fizetésre. Különböző felmérések szerint a cégek nagyjából fele szokott késni számlái kifizetésével, míg adóügyekben a gazdálkodók 17 százaléka fizet a megadott határidőkön túl. A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek január 1-től közel 3-szor nagyobb büntetésre számíthatnak majd” – emelte ki H. Nagy Dániel adóigazgató. A késedelmi pótlék emelése már tavaly szerepelt a tervek között, akkor azonban az utolsó pillanatban visszakozott a kormányzat.

A tervezetben a késedelmi pótlék emelésén túl sok egyéb változtatás is található, amelyek jelentős része az egyszerűsítés jegyében született. Vannak azonban olyan tervek, amelyek sokaknak nem nyerték el a tetszését. Ilyen például az is, hogy a SZÉP-kártya kivételével gyakorlatilag megszüntetik a cafeteria rendszerben adott juttatások kedvezményes adózását.

Visszavonulót fújt a kormány

„Annak sem örülhet minden érintett, hogy növelik a népegészségügyi termékadót – vagyis ismertebb nevén a csipszadót. Sokan attól tartanak, hogy ez rontja majd a gyártók versenyképességét. A törvényt eközben kiterjesztették a pálinkára és a gyógynövényes italokra is. Ennek egyik fő oka az Európai Bizottság döntése lehetett, amely kifogásolta, hogy az adót nem egységesen vetették ki az összes alkoholra. Ezzel a módosítással a kormány visszavonulót fúj” – mondta H. Nagy Dániel.

Mindezek mellett teljesen átalakítanák a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adót is, amelybe beleolvadna az egészségügyi hozzájárulás (Eho). A költségvetési tervezet értelmében ráadásul egységesen 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenne az adó mértéke. Átalakítanák a „munkahelyvédelmi akciótervet” is: a 25 évnél fiatalabb és 55 évnél idősebb munkavállalók helyett a szakképzettséget nem igénylő munkát végzőket, a mezőgazdasági szférában dolgozókat, a munkaerőpiacra lépőket, és a többgyermekes anyákat támogatnák.

A nyári adócsomag ezeken túlmenően is tartalmaz változásokat. Ilyen például, hogy év végétől fokozatosan kivezetik az egyszerűsített vállalkozói adót (Evát), illetve hogy az ESL és az UHT tej is 5 százalékos áfakulcs alá kerül majd. Egyelőre azonban minden esetben csak tervezetről van szó: a javaslatok elfogadásukig még változhatnak, ezért a jövő évi adózásról biztosat csak a törvények elfogadása után lehet mondani.

A jövő évi adóváltozásokról itt írtunk bővebben >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG