<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Akciótervvel készül az Európai Bizottság az agresszív adóelkerülők ellen.

A becslések szerint az EU tagállamai 50-70 milliárd eurót, világszinten pedig 100-240 milliárd dollártól esnek el az országok költségvetései a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlata miatt, ezt közölte a MAZARS a Privátbankár.hu-val. Az óriási kiesések miatt az OECD és az unió is lépett, így a néhány hete elfogadott irányelvet újabb szigorítások követhetik a közeljövőben.

A 15 pontból álló akcióterv a korábbiaknál szigorúbb szabályokat állít fel a transzferárakkal kapcsolatos gyakorlatra. Az uniós dokumentum 5 témakörben (kamat levonhatóságának korlátozása, tőkekivonás megadóztatása, visszaélés elleni általános szabály, ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok, hibrid struktúrák) határoz meg közös iránymutatást az országoknak, azokból legalább négyet kell végrehajtaniuk és bevezetniük legkésőbb 2018 végéig. Ennek köszönhetően várhatóan a magyar jogszabály is több ponton módosul majd.

Nincs több tőkemozgatás

A legnagyobb hangsúlyt a kamat levonhatóságának korlátozása kapta, mivel egyes vállalatcsoportok ahelyett, hogy saját tőkén keresztül finanszíroznák a működésüket, a csoporton belül nyújtott hitelek kamatain keresztül még adózás előtt jelentős összegeket tudnak mozgatni egyik országból a másikba. Ezért az új irányelv főszabályként az EBITDA 30 százalékában határozza meg a levonhatóság korlátját.

Nagy Gabriella, a MAZARS Transzferár Csoportjának vezetője szerint azonban „a szerteágazó, világszerte ismert problémára az Irányelv nem nyújt teljes körű megoldást, ezért az EU további lépéseket is tervez a kreatív adóelkerülés visszaszorítására.”

Milyen lépések jöhetnek még az Európai Bizottságtól?

Az Európai Parlament további lépéseket tervez a következő témakörökben:

●     A transzferárakkal kapcsolatos szabályok, ellenőrzési módszerek kidolgozása;

●     Feketelista elkészítése az adóelkerülés elleni küzdelemben nem együttműködő, Unión kívüli országokról. Ezeket olyan szankciókkal sújtanák, mint a szabadkereskedelmi egyezmények felfüggesztése, illetve korlátoznák vagy megszüntetnék hozzáférésüket az uniós pénzügyi alapokhoz;

●     Közös konszolidált társasági adóalap kidolgozása;

●     Uniós szinten kidolgozott forrásadó, amely biztosítaná, hogy legalább egyszer megadóztassák a profitot, mielőtt elhagyja az EU-t;

●     Magatartási kódex bankok, adótanácsadók, jogi és könyvelőcégek számára

●     Globális nyilvántartás létrehozása arról, hogy természetes és jogi személyek milyen eszközökkel (ingatlanokkal) rendelkeznek. A nyilvántartáshoz az adóhatóságok teljes körű hozzáférést kapnának.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Megint lepaktált Brüsszel a Pfizerral
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 19:31
Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Vállalat Uniós garanciát kapott az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 13:23
Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
Vállalat Biogáz üzemet vesz a MOL
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:16
A MOL megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról - közölte lapunkkal a társaság.
Vállalat Részvényeket vásárolt vissza a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 16:14
A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat részvényvisszavásárlási aukcióján
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat Megvannak a bankok, ahol jó lesz diákhitelt felvenni
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 13:03
Sok szolgáltatást kaphat ingyen, aki a kiválasztott pénzintézetekkel szerződik.
Vállalat Csak úgy ömlött a dollár Nagy Mártonékhoz
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:49
1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be a Magyar Fejlesztési Bank.
Vállalat Vége a jó világnak? Rég látott zuhanás a világ legnagyobb cégeinél
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 14:48
A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés a PwC Global Top 100 companies elemzése szerint.
Vállalat A Lego egy ’80-as évekbeli játéktermi ikonnal dobna nagyot
Molnár Csaba | 2023. május 23. 12:46
Nyolcvanas évekbeli gyerekek, eljött a ti időtök! A Lego játékgyártó cég egy 2561 darabos készletet készül kiadni az ikonikus játéktermi játékszekrény, a "Pac-Man" ünneplésére. A készlet egy valódi, 1980-as évekbeli arcade játékszekrényen alapul.
Vállalat Ez megdöbbentő: most tényleg brutális bírságot kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 14:20
Sosem látott bírsággal vágták meg a céget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG