<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Akciótervvel készül az Európai Bizottság az agresszív adóelkerülők ellen.

A becslések szerint az EU tagállamai 50-70 milliárd eurót, világszinten pedig 100-240 milliárd dollártól esnek el az országok költségvetései a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlata miatt, ezt közölte a MAZARS a Privátbankár.hu-val. Az óriási kiesések miatt az OECD és az unió is lépett, így a néhány hete elfogadott irányelvet újabb szigorítások követhetik a közeljövőben.

A 15 pontból álló akcióterv a korábbiaknál szigorúbb szabályokat állít fel a transzferárakkal kapcsolatos gyakorlatra. Az uniós dokumentum 5 témakörben (kamat levonhatóságának korlátozása, tőkekivonás megadóztatása, visszaélés elleni általános szabály, ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok, hibrid struktúrák) határoz meg közös iránymutatást az országoknak, azokból legalább négyet kell végrehajtaniuk és bevezetniük legkésőbb 2018 végéig. Ennek köszönhetően várhatóan a magyar jogszabály is több ponton módosul majd.

Nincs több tőkemozgatás

A legnagyobb hangsúlyt a kamat levonhatóságának korlátozása kapta, mivel egyes vállalatcsoportok ahelyett, hogy saját tőkén keresztül finanszíroznák a működésüket, a csoporton belül nyújtott hitelek kamatain keresztül még adózás előtt jelentős összegeket tudnak mozgatni egyik országból a másikba. Ezért az új irányelv főszabályként az EBITDA 30 százalékában határozza meg a levonhatóság korlátját.

Nagy Gabriella, a MAZARS Transzferár Csoportjának vezetője szerint azonban „a szerteágazó, világszerte ismert problémára az Irányelv nem nyújt teljes körű megoldást, ezért az EU további lépéseket is tervez a kreatív adóelkerülés visszaszorítására.”

Milyen lépések jöhetnek még az Európai Bizottságtól?

Az Európai Parlament további lépéseket tervez a következő témakörökben:

●     A transzferárakkal kapcsolatos szabályok, ellenőrzési módszerek kidolgozása;

●     Feketelista elkészítése az adóelkerülés elleni küzdelemben nem együttműködő, Unión kívüli országokról. Ezeket olyan szankciókkal sújtanák, mint a szabadkereskedelmi egyezmények felfüggesztése, illetve korlátoznák vagy megszüntetnék hozzáférésüket az uniós pénzügyi alapokhoz;

●     Közös konszolidált társasági adóalap kidolgozása;

●     Uniós szinten kidolgozott forrásadó, amely biztosítaná, hogy legalább egyszer megadóztassák a profitot, mielőtt elhagyja az EU-t;

●     Magatartási kódex bankok, adótanácsadók, jogi és könyvelőcégek számára

●     Globális nyilvántartás létrehozása arról, hogy természetes és jogi személyek milyen eszközökkel (ingatlanokkal) rendelkeznek. A nyilvántartáshoz az adóhatóságok teljes körű hozzáférést kapnának.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 1500 milliárdos ajánlat érkezett a Budapest Airportért
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 11:46
A magyar kormány vezette konzorcium újabb ajánlatot adott a budapesti repülőtérre.
Vállalat Eladta két ausztriai szállodáját a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 19:14
Az Opus Global a tőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.  
Vállalat Két vállalat is túlszárnyalta a Teslát, persze hogy kínaiak
Király Béla | 2021. október 12. 18:57
Abban ma már mindenki egyetért, hogy az elektromos autók jelenti a jövőt. Az viszont nagy kérdés, hogy ezen a piacon mely cégek lesznek a legnagyobbak. A tőzsdei értékítélet szerint egyértelműen a Tesla a favorit, ám a tradicionális autógyártók is jönnek fel. Arról nem beszélve, hogy van két kínai vállalat is, amelyek igen látványosan nőnek, egyes elemzők őket tartják a Tesla legnagyobb riválisainak.
Vállalat Magyar-cseh banki szoftveres cég alakult
MTI | 2021. október 12. 17:20
Egyesült a magyar W.UP digitális banki fejlesztő cég és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC), a felek a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új cégcsoportot hoznak létre a nemzetközi terjeszkedés elősegítésére.
Vállalat Új üzemrészt avattak a Béres Zrt.-nél
MTI | 2021. október 12. 15:23
Új gyártó részleg kezdte meg működését a szolnoki Béres Gyógyszergyárban.
Vállalat A sikeres céges jövő záloga: kiberbiztonsági és ipar 4.0-s fórumot rendez a 4iG
PR | 2021. október 12. 15:05
A gyártás két aktuális slágertémája nem olyasvalami, amiről egy felelős vállalatvezető le akarna maradni. Együtt hatékonyabb termelést, megtakarításokat, fenntarthatóságot, biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnak.
Vállalat Izraelben terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. október 12. 08:11
A Space-Communication nevű vállalat kerülhet az informatikai társaság és az Antenna Hungária Zrt. közös cégének a tulajdonába.
Vállalat Jócskán megnehezítette a vendéglátósok életét a kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 14:24
Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.   
Vállalat Orbán Viktorék kimazsolázták a megszűnt állami trafikcég egyes feladatait
Csabai Károly | 2021. október 8. 05:38
A legfrissebb cégközlönyben megjelentek szerint az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tucatnyi tevékenysége közül hármat október 1-jén a Miniszterelnöki Kormányiroda vett át.
Vállalat Legjobb megoldást csak egy megállapodás hozhat
PR | 2021. október 7. 14:53
Tudja, hogyan érdemes reagálni a követeléskezelő megkeresésére, ha a legjobbat akarja kihozni a helyzetből? És azt, hogy mit ne csináljon, ha nem akar többet fizetni, mint amennyit amúgy is muszáj? Ugyan a követeléskezelő nem verőember, aki lesötétített autóval érkezik, és nem is végrehajtó, aki a plazmatévénkkel távozik, de az sem megoldás, ha nem foglalkozunk a megkeresésével, mert nem igaz, hogy úgysem tehet semmit.
hírlevél
depositphotos