<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A társasági adókulcsok várhatóan nem változnak számottevően a következő három évben – állapította meg az RSM pénzügyi és adótanácsadó hálózat 50 országra kiterjedő kutatása. A területen a legnagyobb kihívást a teljes lendülettel folyó, OECD által vezényelt globális adórendszerreform jelenti, amely elsősorban a multinacionális cégek adóelkerülésének visszaszorítását célozza és a cégeket, a hatóságokat valamint a szabályozókat is kihívások elé állítja. Ugyanakkor a fogyasztáshoz kapcsolódó adók terén további növekedésre lehet felkészülni.

Az adórendszerek átfogó értékelésében részt vevő 54 ország szakértőinek háromnegyede úgy látja, hogy a globális adószabályozás-változás mellett a társasági adókulcsok terén a következő három évben nem lesz jelentős változás. A több mint 50 ország csupán ötödében lehet kismértékű csökkenés és kevesebb, mint tizedében társasági adókulcs emelkedés.

Kalocsai Zsolt
Fotó: RSM-blog

Európában és Észak-Amerikában jelentősebb a további adókulcscsökkentés iránti várakozás aránya, amely mögött a jelenleg is magasabb adókulcsarányok állnak, vagyis egyfajta konvergenciára lehet számítani az adóráták közötti olló szűkebbre zárulása révén. A hazai kettős tao kulcs kapcsán tervezett egykulcsra való áttérés kapcsán tett kormányzati kijelentések is inkább a 10 százalékos társasági adókulcs irányát jelzik - mondta Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. vezérigazgatója.

Adózzanak a multik!

Az évtizedek óta fennálló adószabályozási keretek az utóbbi években egyszerűen képtelenek lekövetni a globalizáció folyamatát, nem tudják kezelni az internet alapú gazdaság változásait és kihívásait, amely óriási mértékben megváltoztatta a kereskedelmet, a szolgáltatások elérhetőségét. Ugyanakkor az adózás meghatározó szerepet játszik az államok gazdasági teljesítményének alakulásában, fontos innováció- és befektetés-ösztönző elem a kormányzatok kezében, így fontos az identitás és a mozgástér megőrzésének lehetősége is. 

Az OECD globális adószabályozás átalakítását célzó javaslatai a multinacionális vállalatok adóeltérítésének - cégek profittermelésüket az adófizetők számára kedvezőbb kulcsú államokba telepítik, kiaknázva a kettős adóztatást kizáró megállapodásokat - megakadályozását hivatottak kezelni. A kezdeményezés eredményeképpen egy olyan adószabályozási környezet jöhet létre, amely átfogja a fejlődő országokat is, összhangban áll a helyi kormányzatok szándékaival, biztosítva, hogy a társaságok a működésükkel összhangban, helyben fizessék meg az adót. A globális adózási játékszabályok átírása hatással lesz nem csupán a globális szereplőkre, de a dinamikusan növekvő start-up cégekre, vagy a belföldi piacokon aktív társaságokra is, ennek megfelelően vállalatmérettől függetlenül minden cégnek fel kell készülnie a változásokra.

Transzferárazás, információcsere, adóegyezmények

Az adózás területén kihívást jelentenek a transzferárazás kérdései, az információcsere kiterjesztése, valaminta kettős adóztatást elkerülő adóegyezmények felülvizsgálata, mindhárom területen jelentős változások voltak és lesznek. A transzferárazás – az azonos csoportba tartozó cégek egymás közötti értékesítései és elszámolásai – is átláthatóbbá válik a részletesebb szabályozás miatt, ami a cégek kockázatait is csökkenti, ugyanakkor ennek adminisztrációs többletterhei is előrevetíthetők. Az OECD ajánlásainak köszönhetően áttekinthetőbb lesz hol mekkora profit, árbevétel és eszközállomány keletkezik, mekkora munkaerőt foglalkoztatnak a cégek. A transzferárazásnak elsősorban az európai és az észak-amerikai régióban van kiemelkedő szerepe. 

Az adónemek közül a vállalati profitok adóján túl a fogyasztást, forgalmat terhelő adók lesznek célkeresztben, utóbbiak terén várható nagyobb terhelésnövekedés, folytatódik az előző évek, évtizedek tendenciája. A magas jövedelmeket terhelő extra adók azonban néhány állam kivételével – például Németország – várhatóan nem kerülnek fókuszba.

Az adatszolgáltatásban és adatáramlásban is egyre meghatározóbb lesz az internetes megoldások szerepe, amely fokozatosan részévé válik az újragondolt adózási keretrendszereknek. Az OECD ajánlások megvalósítása nagy kihívást jelent majd minden országban nem csak a cégek, és a szakértők, tanácsadók, de a hatóságok számára is egyrészt tartalmi szempontokból, másrészt pedig a kapacitások tekintetében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG