<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezer vállalatot kérdeztek meg Európában, hogy szerintük hol a legjobb és hol a legrosszabb az adórendszer. Nálunk a vállalatok az adórendszer kiszámíthatatlanságát tartják a legnagyobb kockázatnak a hazai cégek.

A Deloitte friss Európai Adófelmérése 29 ország közel 1000 vállalatának megkérdezésével térképezte fel a kontinens adórendszerei közötti különbségeket, és az egyes országokra jellemző legfőbb, adózással kapcsolatos bizonytalanságokat. A kutatásban résztvevő vállalatok szerint a legnagyobb európai gazdaságok közül a legkedvezőbb adórendszer Hollandiában működik, a legtöbb kihívással pedig Olaszországban találkoznak a cégek. A nemzetközi mintához hasonlóan a főként nagyvállalatok képviselői közül kikerülő hazai válaszadók alapvetően jónak ítélik a kapcsolatot a NAV és az üzleti szektor között, több területen mégis szükségesnek éreznének változtatásokat.

Az olaszoknál a legrosszabb az adórendszer

„A kontinens legnagyobb gazdaságai közül Olaszország adórendszerét tartják a leginkább kedvezőtlennek a Deloitte Európai Adófelmérésében megkérdezett vállalatok adózási szakemberei. Olaszország ezzel átvette a sereghajtó szerepét a kutatás megelőző kiadásában még utolsó helyen szereplő Oroszországtól” – mondta Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. adóosztályának vezetője.

A kutatásban résztvevő vállalatok szerint továbbra is a holland és a brit adórendszer kedvez a leginkább az üzletnek, de nem elsősorban az ott érvényes adókulcsok, hanem az országok egyszerűsített szabályozása, a kiszámítható és tervezhető adózási környezet miatt.

 

 

Jönnek a szigorítások?

A megkérdezett cégek 70 százalékánál zajlott az elmúlt három évben hatósági adóvizsgálat (ez 5 százalékkal alacsonyabb arány, mint a tavalyi felmérésben), és körülbelül egyharmaduk (34%) jelezte, hogy fellebbezéssel fog élni, amennyiben az adóhivatal megállapításait nem tartja megfelelően alátámasztottnak. A válaszadók fele érzi csak úgy, hogy az adóelkerülés elleni egységes, mind határozottabb nemzetközi fellépés következményeként új kihívásokkal kell majd szembesülnie a jövőben. A válaszadók túlnyomó része (69%) egyelőre nem is tervez ilyen eshetőséggel.

hirdetés

A magyarországi megkérdezettek kicsivel több mint fele szerint nem szigorodtak a vállalati adóstratégiával kapcsolatos ellenőrzések, míg 46 százalékuk szerint igen. Válaszul arra, hogy hogyan reagáltak a szigorúbb ellenőrzésekre, a válaszadók 27 százaléka az adótervezés kapcsán alkalmazott más megközelítést, 12 százalékuk pedig visszafogottabb adótervezést alkalmazott. Legnagyobb számban (62%) azonban semmilyen változtatást nem eszközöltek.

Magyarország: hiányzik az iparági tapasztalat

A kutatásban résztvevő hazai társaságok mindegyike került már kapcsolatba a NAV ügyfélszolgálatával. Az ügyintézés menete a válaszadók 55 százaléka szerint gyors, 33 százalékuk szerint pedig lassú volt, míg 13 százalékuk átlagos gyorsaságúnak ítélte azt. A válaszadók több mint fele (53%) vélte úgy, hogy az adóhatóság tájékoztatása az ügyintézésnél teljes körű volt, 40 százalékuk szerint volt hiányos, 8 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem volt használható.

Az Ön cége hogyan reagált arra, hogy a vállalatok adóstratégiáját szigorúbban ellenőrzik?

A válaszadók közel kétharmadánál (62%) folytatott átfogó ellenőrzést az adóhatóság (a kutatás elsősorban nagyvállalatok körében zajlott), ezzel szemben a válaszadók 14 százalékánál egyes adókötelezettségekre irányult az adóellenőrzés, 8 százalékuk esetében pedig csupán egy adónemre fókuszált. A vizsgálat során a válaszadók több mint negyede (26%) szerint az adóhatóság nem tárta fel megfelelően a tényállást.

Mindössze a megkérdezett vállalatok 17 százaléka nem volt elégedett a revizorok munkájával. A kritikus válaszadók szerint az ellenőrök nem voltak felkészültek, a vizsgálat maga pedig tervezhetetlen és kiszámíthatatlan volt. Ennél többen (23%) találkoztak felkészült ellenőrökkel, a többség (60%) szerint viszont a revizorok bár felkészültek voltak, nem rendelkeztek a szükséges iparági ismeretekkel.

Az adóvizsgálat legnagyobb számban, a válaszadók 33 százalékánál elmarasztaló megállapítást nem tartalmazó jegyzőkönyvvel, de majdnem ugyanilyen mértékben, 30 százalékban elsőfokú elmarasztaló határozattal zárult. Ezen kívül kisebb arányban ért véget az adóvizsgálat másodfokú elmarasztaló határozattal, valamint pár esetben a bíróság az adózó, pár esetben pedig a hatóság javára döntött. Elenyésző számban a NAV elnöke mellőzte a felügyeleti intézkedést. A jogorvoslati lehetőségek közül a válaszadók fele észrevételt nyújtott be, 28 százalékuk fellebbezett, 10 százalékuk pedig bírósági útra vitte az ügyét.

Hiányzik a kiszámíthatóság

„A hazai válaszadók egy pontban értettek teljes mértékig egyet: a kutatásban résztvevők 100 százaléka véli úgy, hogy jelenleg magas az adózással kapcsolatos bizonytalanság Magyarországon, és 93 százalékuk látja úgy, hogy ennek fő oka a jogszabályok gyakori változása. Komoly problémának érzik továbbá az adóhatóság gyakorlatában és nyilvános tájékoztatásaiban lévő ellentmondásokat és hiányosságokat, de a megkérdezettek kiemelték az adminisztrációs terheket, a bonyolult, új adókat is, valamint az adózási szakemberek egyre növekvő hiányát az állami szerveknél” – mondta el Kövesdy Attila.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló