TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nemzetgazdasági miniszter szerint véget értek az adórendszer nagy átalakításai. Most azt értékelik, hogy mennyire hatékony az egykulcsos adórendszer. Varga Mihály szerint a gazdaság már így is fehéredett.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az adórendszerben az elmúlt három évben végrehajtott változásokról elmondta, hogy a kedvezőbb adómértékeknek köszönhetően szűkülhetett a 20-30 százalékra becsült fekete- és szürkegazdaság. Varga Mihály a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban elmondta, hogy a rendszerben végrehajtott módosítások lehetőséget teremtettek arra is, hogy minél több munkahely megmaradjon.

A miniszter szerint az egykulcsos adórendszer bevezetésével több száz milliárd forint maradt a lakosságnál, aminek révén az emberek növelni tudták megtakarításaikat, illetve segített a devizahitelek törlesztésében.

Egyelőre marad a 16 százalékos szja

Varga Mihály elmondta, hogy egyelőre nem készülnek arra, hogy egyszámjegyű szja-kulcsot vezessenek be. Hozzátette: az idei lesz az első teljes éve az egykulcsos adónak, várni kell legalább fél évet ahhoz, hogy lássák, hogyan működik a gyakorlatban.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével kapcsolatban az a legfontosabb, hogy hogyan lehet lehatárolni az élelmiszerek azon körét, amelyek esetében a kedvezményes áfakulcs hatékony segítséget tud adni. Másrészt, a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerüléshez az szükséges, hogy a tervezett bevételek és kiadások nagyjából a decemberi forgatókönyv szerint alakuljanak. A vizsgálatokat, háttérszámításokat el kell végezni. Csak akkor van ilyen intézkedésre lehetőség, ha látni, hogy a hiányszámokat ez hogyan befolyásolhatja, valamint, ha a tervezett gazdasági növekedés forgatókönyve is megvalósul - mondta Varga Mihály.

Fontos az adóhatóság hatékonysága

Varga Mihály elmondta: fontosnak tartja, hogy a háttérintézmények munkájáról tájékozódjon, ezért is ment először a NAV-hoz. A hivatal garantálja ugyanis a bevételek 92 százalékát. Azt a NAV-tól, hogy hatékonyan lássa el munkáját, a tisztességes adózókat ugyanakkor ne zaklassa, és jusson el olyan területekre is, ahol eddig nem fizettek adót. A miniszter elmondása szerint azt is kérte az adóhatóságtól, hogy ügyfélbarát módon járjon el.

A miniszter beszélt arról is, hogy a stabilitási törvény szerint félévkor kell megvizsgálni azt, hogy az adósságmutató hogyan alakul. Kifejtette: eltúlzottnak érzi azokat a véleményeket, amelyek szerint az adósságtendencia felülvizsgálatára volna szükség. Egyszerűen arról van szó, hogy az év elején a lejáró adósságszerkezethez felvett forint- és devizahitelek jóval meghaladták a lejárókat, ezért most úgy tűnik, mintha nőtt volna az adósság. A következő hónapokban lejáró adóssághoz azonban már nem kell - vagy csak részben kell - a piacokról forrást bevonni, azokat az első két hónapban felvett összegből lehet törleszteni - mutatott rá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél