1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Chikán Attila volt gazdasági miniszter szerint Magyarországnak mihamarabb meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, akkor is, ha nem kell felhasználnia az igényelt hitelt. Közben Cséfalvay Zoltán államtitkár megerősítette, hogy a kormány szándékai változatlanok.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Chikán Attila az InfoRádióban arról beszélt, hogy Magyarország nemzetközi versenyképessége stagnál, a kilátások pedig kedvezőtlenek. Az IMF-fel kötött egyezségre szerinte akkor is szükség van, ha Magyarország nem használja fel a kapott pénzt. A Corvinus Egyetem tanára szerint ugyanis a magyar politikának sikerült olyan helyzetbe manőverezni magát az elmúlt néhány évben, hogy nagyon jelentőssé vált az országgal szemben a nemzetközi bizalomhiány.


"Lehet, hogy fafejűség, de a piacok ragaszkodnak ehhez a megállapodáshoz, még akkor is, ha az esetleg technikailag nem fog szerepet játszani. Viszont mi demonstráljuk vele az együttműködési szándékunkat, a pénzvilág pedig azt, hogy befogad minket együttműködésre. Ha ez megtörténik, akkor alacsonyabb hozam mellett tudunk kötvényeket, állampapírokat kibocsátani, és ezáltal finanszírozni a gazdaságot, lehet csökkenteni a költségvetési hiányt, és a pénzt növekedésre fordítani" - fogalmazott.

A volt gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország nemzetközi versenyképessége évekig csökkent, most stagnál, a kilátások pedig kedvezőtlenek. Emlékeztetett, hogy a nemzetközi versenyképességi rangsorokban Magyarország, 2001-2002-ben a volt szocialista országok között az első helyen szerepelt, 2008-ra már az utolsók lettünk, húsz-harminc helyet esve. Azt mondta: az elmúlt két-három évben kicsit visszakapaszkodtunk, ami azt jelenti, hogy a magyar gazdaság - bármilyen furcsán is hangzik ez - a válság ideje alatt relatíve jobban teljesített, mint más országoké.

További teret azonban nem tudunk nyerni, a kilátások pedig kedvezőtlenek abból a szempontból, hogyan tud növekedni és hatékonyabbá válni a következő években- tette hozzá.  A legrosszabb egyértelműen a kormányzati szektor megítélése volt 2001-2002-ben. Már akkor is komoly problémát jelentett az adó- és pénzügyi rendszer - ami döntően szintén kormányzati ügy. Ebben is megállt azonban a lecsúszás az elmúlt két-három évben, de nem látszik előremenetel sem. Nemzetközi összehasonlításban változatlanul költséges és nem hatékony a szociális ellátórendszer, az oktatás, az egészségügy - vagyis azok a strukturális reformok, amelyekről húsz éve beszélünk, ma is aktuálisak.

Az egyetemi tanár szerint az Európai Unió több vezetője valóban kifejezetten rosszindulatú Magyarországgal, de ő úgy látja, hogy részben azért, mert megsértettük őket. Valahogy azonban mindenképpen nyugvópontra kell jutni ezekkel a nemzetközi szervezetekkel. Ha ők kimondják, hogy annyira jók vagyunk, hogy nincsen szükség a megállapodásra, az is sokat segít, csak ennek a valószínűsége csekély - vélekedett. Szerinte ugyanis az Európai Unió olyan intézkedéseket kifogásol, amelyek tényleg ellentmondanak az uniós elveknek és szabályoknak, vagy legalábbis értelmezhetőek így.

"Nem osztom az összeesküvés-elméleteket. Az EU nincs ellenünk, de azt sem lehet mondani, hogy jóindulatú lenne hozzánk. Bizonyos esetekben pedig kifejezetten rosszindulatú, és olyan dolgokat is számon kér, amelyeket más országoktól nem. A baj az, hogy sokat is teszünk ennek érdekében, mert alkalomadtán olyan kijelentések hangzanak el az ország vezetőinek szájából, amelyek kifejezetten elbizonytalanítóak, vagy pedig kifejezetten sértik az EU vezetőit. Ez nem jó tárgyalási alap" - fogalmazott Chikán Attila.

Közben Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára a Figyelőnek adott interjúban bizakodóan beszélt a tárgyalások kimeneteléről. Azt mondta, a piac folyamatosan áraz, ezelőtt két hónappal azt, hogy létrejön egy IMF-hitelkeret. A kormány álláspontja változatlan: érdekeltek vagyunk a mielőbbi megállapodásban. A tárgyalások megindulásához az EU által felvetett problémák tisztázása szükséges. A nemzetközi helyzetről az államtitkár azt mondta, hogy a görög helyzet valóban csillapodott kissé, de ettől még törékeny marad, így továbbra is szükségünk van a hitelkeretre. Ráadásul még néhány további dél-európai ország, például Portugália, szintén bizonytalan helyzetben van. Kérdés az is, hogy az Európai Központi Bank által megnyitott likviditási keret mire lesz elegendő.

Az ÁKK vezérigazgatójának ötletéről, amely szerint még a tárgyalások előtt ki kéne bocsátania devizakötvény Magyarországnak, azt mondta: Logikus, hogy egy megkötött egyezmény után menjünk ki a piacra, ugyanakkor logikus az is, hogy az ÁKK-val együtt figyeljük a piacot. Szerinte a forintárfolyammal az a probléma, hogy erősen ingadozik, így a gazdasági szereplők nehezen tudnak tervezni. Egy hitelmegállapodás képes stabilizálni az árfolyamot is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG